banner

PROBIOTIKA

NA ZAČÁTEK NĚCO O fungování našeho zažívacího traktu. Má ohromující velikost. Kdybychom ho rozvinuli na trávníku fotbalového stadiónu, zjistili bychom, že zabírá plochu zhruba jednoho až jednoho a půl tenisového kurtu. U každého člověka je to trochu jinak.

Na této ploše žijí trilióny bakterií. Zajímavé údaje o nich uvádí MUDr. Ivan Bukovský v knize Návod na přežití pro muže:

V jednom mililitru obsahu žaludku žije tolik bakterií jako lidí v Praze.

V tom samém mililitru, ale na konci tenkého střeva, jich nalezneme 16krát více.

„A v jednom mililitru stolice jich je dokonce tolik jako lidí na 1700 zeměkoulích,“ říká MUDr. Igor Bukovský, PhD., člen Americké dietetické asociace a Britské společnosti pro výživu.

Stovky nejrůznějších druhů bakterií bojují v zažívacím traktu o životní prostor. Výsledkem jejich boje je určitá rovnováha mezi nimi.

Jako kdyby kolonie bakterií vytvořily složitý ekosystém připomínající ekosystémy z přírody. Stav tohoto systému má logicky značný vliv na správné fungování našeho organismu, a tedy i na naše zdraví.

ANTIBIOTIKA

Likvidují škodlivé i prospěšné bakterie

Antibiotika patří k nejvýznamnějším medicínským objevům minulého století. Právem. Zachránily milióny lidských životů. Na střevní mikroflóru však působí destruktivně. Ničí bakterie bez ohledu na to, jestli nám mohou škodit nebo jestli nám prospívají. A narušují správné složení střevní flóry. Proto některé lidi trápí při užívání antibiotik například průjem, případně sklon k němu.

Když antibiotika dobereme, dokáže organismus zdravého člověka narušenou střevní mikroflóru bez velkých problémů obnovit. U lidí, kteří nedodržují zásady zdravé životosprávy nebo je trápí různé zdravotní potíže, mohou tuto obnovu doprovázet různé komplikace: plynatost, nadýmání, bolesti břicha apod. V určitých případech se některé bakteriální kultury neobnoví nikdy!

Proto je užitečné užívat probiotika. Poté, co dobereme antibiotika. Anebo, a to je ještě lepší, zároveň s nimi.

Jak je užívat ve správném rytmu?

Jestliže antibiotika likvidují škodlivé i zdraví prospěšné bakterie bez rozdílu, vzniká otázka, jak výrobky nebo preparáty s probiotickými kulturami užívat, aby to mělo vůbec nějaký smysl.

„Pokud bereme antibiotika po 12 hodinách, bývá nejlepší, abychom si dali probiotický výrobek nebo preparát přibližně po osmi hodinách od požití antibiotik,“ říká MUDr. Pavel Kohout, vedoucí Centra výživy Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. „Tedy vždy ve dvou třetinách intervalu užívání těchto léků, aby antibiotika zničila co nejméně probiotických bakterií.“

Toto schéma užívání probiotik obvykle zmírní dopad antibiotik na složení střevní mikrofóry, zejména pak riziko průjmů, ke kterým bývají náchylnější malé děti.

Pokud dítě probiotika neužívalo a dostalo silný průjem, bývá pak nutné použít také probiotika, většinou z kategorie léků. Maminky by měly v takovém případě zajít s dítětem k lékaři a nespoléhat, že průjem zvládnou samy pomocí přípravku, který si koupí v lékárně.

Zejména u malých dětí představuje průjem a možnost odvodnění organismu zdravotní riziko, které určitě nelze podceňovat.

Přehled těch nejlepších

Různé probiotické přípravky mají různé složení, ale hlavně množství probiotik. Určité vodítko, jak rozpoznat výrobky s vyšší koncentrací probiotických mikroorganismů (a tedy i účinností) od těch s nižší koncentrací nabízejí internetové stránky.

Třeba Společnosti pro probiotika a prebiotika:www.probiotikaprebiotika.cz. Musíte hledat v kapitole Dokumenty a v ní v Seznamu probiotických a prebiotických výrobků na českém trhu.

V přehledné tabulce zjistíte, jaký typ probiotik konkrétní výrobek obsahuje a v jaké koncentraci. Tu najdete ve sloupci označeném zkratkou CFU. Protože se situace na trhu a typy nabízených výrobků neustále mění, chce společnost seznam letos zaktualizovat.

Základní parametry výběru jsou v zásadě jen dva: co největší množství probiotických kultur, protože každá z nich působí na jiný problém (minimálně 12), a za druhé vybírejte takový preparát, který se nerozpustí v žaludeční kyselině. V opačném případě je účinnost velmi diskutabilní.

Co je poškozuje a ničí

Růst a fungování probiotických bakterií narušují také: přílišná konzumace tučných mas, uzenin, vnitřností, majonéz nebo nesprávně uložených potravin, při jejichž trávení se začnou neúměrně množit hnilobné bakterie. Ale i nadměrná konzumace sladkostí nebo bílkovin, nedostatek vlákniny a vůbec komplexních sacharidů.

Prebiotika? Něco jiného!

Prebiotika si lidé někdy pletou s probiotiky. Jde o dvě různé věci. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které příznivě ovlivňují stav střevní mikroflóry, a tedy i zdravotní stav člověka, pokud je ovšem užívají v potřebním množství.

Prebiotika jsou nestravitelné látky, které stimulují růst a aktivitu některých kmenů střevní mikroflóry. Zjednodušeně řečeno, představují pro probiotické bakterie něco jako živnou půdu a logicky podporují jejich účinky.

Stupnice účinnosti

Dobré je také vědět, že probiotické bakterie neobsahují jen jogurty a zakysané mléčné výrobky, ale také kysané zelí nebo třeba kvašené okurky. V potravinách bývají tyto bakterie spíš v nižších koncentracích (vč. výrobků typu actimelu).  A odborníci je proto doporučují především jako prevenci nadýmání, zažívacích obtíží a problémů s vyměšováním.

Vyšší koncentraci mívají kvalitní potravinové doplňky, které lze koupit v lékárně nebo na volném trhu.

Pozoruhodné efekty

Kvalitní probiotika nepomáhají obnovit střevní mikroflóru jen po antibiotikách, ale také po užívání některých dalších léků, případně po onkologické léčbě: ozařování a chemoterapii. Osvědčila se i u řady dalších chorob nebo zdravotních potíží: 

snižují riziko infekcí močových cest a pohlavního ústrojí;

jsou užitečnou prevencí proti průjmům, včetně cestovních, pomáhají rovněž při zácpě;

zmírňují problémy, které doprovázejí dráždivý tračník nebo nespecifické střevní záněty včetně Crohnovy choroby, případně zánětu tlustého střeva.

Zajímavě vypadají výsledky studií, podle kterých určitá probiotika zvyšují odolnost dětí vůči infekcím dýchacích cest. A snižují riziko vypuknutí alergií včetně atopického ekzému nebo zlepšují stav těchto onemocnění.

 

Působí šetrně

Výhodou probiotik je hlavně to, že působí šetrně a často i preventivně. Neničí všechny bakterie v zažívacím ústrojí tak jako antibiotika, pouze vytlačují ty špatné a přispívají k vytvoření přirozené rovnováhy ve střevní mikroflóře, která je důležitá pro její optimální fungování.

Gerard Denariaz, ředitel výzkumu a vývoje živých kultur ve výzkumném ústavu Vitapole Danone v Paříži, mi k tomu řekl:

„Probiotika ujídají řadě nevhodných bakterií potravu a spotřebovávají jim kyslík. Také odkyselují střevní prostředí, a tím vytěsňují řadu z těchto bakterií z trávicího traktu. Navíc reagují s imunitním systémem střevní sliznice a podporují tvorbu protilátek, které jsou důležitou součástí imunitní reakce našeho organismu.“

Zajímavý objev vědců

Nejnovější studie a poznatky z oblasti probiotik, prebiotik a synbiotik

Kombinace probiotik a prebiotik může zlepšit "kvalitu života" lidí trpících nespecifickými záněty střev

Nová studie, která byla prováděna v Japonsku na Nippon Medical School v Tokiu ukázala, že konzumace probiotik Bifodobacterium longum a prebiotik Psyllia po dobu 4 týdnů vedla ke zlepšení "kvality života" u 120 účastníků této studie, kteří trpí ulcerativní kolitidou, což je druh zánětlivého onemocnění střev.
Výzkumníci z tohoto ústavu uvádějí, že podávání samotných probiotik nebo prebiotik nevykazovalo statisticky významné zlepšení kvality života a že pouze synbiotický přístup byl účinný.
Jedná se o první randomizovanou studii srovnávající účinek probiotik a prebiotik s jejich kombinací pro trvalou remisi u pacientů s ulcerativní kolitidou, uvádí autor studie Shunji Fujimori.
Pacienti byli rozděleni do třech skupin. Jedné skupině byla podávána probiotika B. longum v dávce 2 miliardy KTJ. Druhá skupina dostávala psyllium v množství 8 gramů. Třetí skupina dostávala kombinaci obou doplňků (synbiotikum).
Po 4 týdnech ukončilo výzkum 94 účastníků. Poté byly vyhodnoceny tzv. dotazníky o zánětlivých onemocněních střev ( Inflammatory Bowel Disease Questionary – IBDQ).
Pouze u skupiny pacientů, kterým byla podávana synbiotika bylo zazanamenáno podstatné zlepšení ve všech částech dotazníku. Navíc vědci zjistili u této skupiny snížení hladiny proteinu CRP (C-reaktivní protein), který je spojen se záněty.
Zdroj: Nutition publikován 8. února 2009, doi:10.1016/j.nut.2008.11.017
A randomized controlled trial on the efficacy of synbiotic versus probiotic or prebiotic treatment to improve the quality of life in patients with ulcerative colitis"
Authors:S.Fujimori, K.Gudis, K.Mitsui, T.Seo, M.Yonezawa, S.Tanaka, A.Tatsuguchi, C. Sakamoto.


Synbiotika mohou zlepšit zdravotní stav ve střevech starších jedinců
Podle studie prováděné firmou Danisco, může konzumace kombibance probiotických a prebiotických potravních doplňků zlepšit zdravotní stav ve střevech a také imunitu u seniorů.
Této studie, jejíž výsledky byly publikovány v British Journal of Nutrition, se zůčastnilo 51 finských občanů ve věku minimálně 65 let a všichni užívali nesteroidní protizánětlivé léky. Užívní těchto léků ovlivňuje zdravotní stav střev a je spojováno s poškozením sliznice trávicího ústrojí.
Jako probiotikum byly použity bakterie Lactobacillus acidophilus a jako prebiotikum disacharid polyol derivovaný z laktózy.
Fekální testy odhalily, že množství bifidobaktérií bylo vyšší u synbiotické skupiny (7,8 x109 KTJ/g) ve srovnání s placebo skupinou (3,8 x 109 KTJ/g). Frekvence vyměšování byla u synbiotické skupiny mírně vyšší.
"Současné výsledky naznačují zlepšení složení mikrobiální flóry a funkce sliznice" uzavírají výzkumníci.
Zdroj: Br J Nutr. 2009 Mar; 101(3):367-75
Influence of a combination of Lactobacillus acidophilus NCFM and lactitol on healthy elderly: intestinal and immune parameters
Authors: Ouwehand Acm Tiihonen K, Saarinen M, Putaala H, Rautonen N.
Doi: 10.1017/s0007114508003097

Mechanismus podpory imunitního sytému působením probiotických baktérií
Holandští vědci přišli s myšlenkou, že účinek probiotik na potencionální zlepšení imunitního systému může být způsoben aktivací specifických genů ve střevních stěnách.
Vědci vedení profesorem Michielem Kleerebezem z NIZO Food Research identifikovali vzorec genů v buňkách střevních stěn, které mohou spustit mechanismus imunitní tolerance. Tým těchto vědců tvrdí, že se jedná o první vědecky podložený důkaz o tom, jak probiotika ovlivňují imunitní systém člověka.
Studie byla prováděna jako randomizovaná, dvojitě slepá, placebem kontrolovaná a zkoumala živé baktérie Lactobacillus plantarum, teplem zlikvidované Lactobacillus plantarum nebo placebo. Biopsie byla provedena z dvanáctníku subjektů a byla provedena analýza genetického vzorce. Byly zjištěny rozdíly v genetických profilech jednotlivých skupin.
Byly zjištěny neobyčejné rozdíly v závislosti na proteinovém komplexu zvaném faktor kappa B (NF-kB). NF-kB hraje důležitou úlohu v regulaci systému imunitní rekace na infekci. Tato studie ukázala vzájemný vztah mezi genetickým vzorcem a vznikem imunitní tolerance u dospělých jedinců.
Probiotický kmen Lactobacillus , spojený s podporou aktitivit T buněk, hraje významnou úlohu v imunitním systému (Br J Sports Med., doi 10.1136/bjsm.2007.044628)
Vědci z Institute of Food Research prováděli studii, která ukázala, že kmen Lactobacillus casei může změnit imunitní reakce člověka na pyl trav a tak pomáhat lidem, kteří trpí sennou rýmou (Clin.Exp.Allergy, doi:10.1111/j.1365-2222.2008.03025.x).
Další studie, prováděná výzkumníky na University College London, zase prokázala zlepšení funkce imunitního systému bílých krvinek u alkoholiků po užití probiotických kmenů Lactobacillus casei ( J.Hepatology, doi:10.1016/j.hep.2008.02.015).
Zdroj: Proceeding of the National Academy of Sciences, publikováno 3.února 2009
"Differentail NF-kappaB pathways industion by Lactobacillus plantarum in the duodenum of healthy humans correlating with immune tolerance"
Authors: P.van Baarlen, F.J.Troost, S.van Hemert,C.van der Meer, W.M. de Vos, P.J. de Groot, G.J.E.J. Hooived, R-J.M. Brummer, M.Kleerebezem

Synbiotika efektivní při redukování markerů rakoviny tlustého střeva
Podle studie SynCan, sponzorované z fondů EU , synbiotický potravinový doplněk, sestávající ze směsi prebiotického inulínu a oligofruktózy a směsi dvou probiotických kultur (lactobacillus GG a bifidobacteria12) úspěšně zredukoval několik markerů rakoviny tlustého střeva. Výsledky studie ukazují, že kombinace pre- a probiotik může změnit populaci fekálních baktérií ve prospěch baktérrií ochranných a může redukovat množství baktérií rakovinu podporujících.
Osmdesát lidí (43 se střevními polypy a 37 s rakovinou střeva) se zúčastnilo této dvojitě slepé, placebem kontrolované studie po dobu 12 týdnů. Tito pacienti byli náhodně rozdělení do dvou skupin, kdy jedna dostávala placebo a druhá synbiotický preparát. Ve skupině, která dostávala synbiotikum došlo k nárustu kmenů lactobacillus a bifidobacterium u obou skupin pacientů, tedy polypektomických i s rakovinou střeva a k výraznému snížení výskytu clostridium perfringens, tedy kmenu, který je dávan do souvislosti s přeměnou látek z potravy na karcinogenní směsi – u polypektomických pacientů o 32% a u pacientů s rakovinou o 22%.
Rovněž byl zaznamenán pokles markerů poškození DNA u skupiny, která dostávala synbiotikum.
Zdroj: American Journal of Clinical Nutrition, Volume 85, Pages 488-496,
"Dietary synbiotics reduce cancer risk factors in polypectomized and colon cancer patients"

Vícekmenová probiotika užitečnější než jednokmenová
Kombinace různých probiotických kmenů snižuje možnost osídlení trávicího traktu potencionálně patogenními baktériemi více než jednotlivé kmeny, říká studie kterou provedl tým Functional Foods Forum z University of Turku.
Tento tým zkoumal schopnost čtyř komerčních probiotických kmenů (lactobacillus rhamnosus GG, lactobacillus rhamnosus LC705, bifidobacterium breve 99 a propinobacterium freudenreichii) bojovat s vybranými patogeny (bacteriodes vulgatus, clostidium histolyticum, clostridium difficile, E. Coli, listeria monocytogenes, salmonela enterica a staphylococcus aureus). Výsledky ukázaly, že kombinací kmenů dochází k výraznému omezení všech patogenů.
Zdroj: Food Research International, June 2007, Volume 40. issue5, Pages 629-636
"In vitro analysis of probiotic strain combinations to inhibit pathogen adhesion to human intestinal mucus".

Prebiotika a jejich vliv na zdraví prospěšné baktérie a enzymy spojené s rakovinou střeva
Dvě malé dávky inulínu denně mohou účinně podpořit zvýšení množství zdraví prospěšných baktérií v trávicím ústrojí a snížit hladinu enzymu spojeného s rakovinou tlustého střeva, říká nová studie.
Během této, dvojitě slepé, randomizované a placebem kontrolované studie byla prebiotické skupině podávána malá dávka inulínu, 2x denně 2,5 g, tj. 5 g denně . Během 4 týdnů trvání studie byl zaznamenán významný nárust fekálních bifidobaktérií. Doporučená denní dávka inulínu se tedy pohybuje mezi 5-8 g denně (pozn. výrobce – denní dávka Lepicolu
obsahuje 6 g inulínu).
Studie byla provedena na 39 zdravých dospělých dobrovolnících (průměrný věk 33,9 roku).
Účastnící studie byli rozděleni do dvou skupin. První (20 lidí) dostávala 2,5 g inulínu 2x denně, druhá (19 lidí) dostávala směs maltodextrinu a sacharózy. Během této doby došlo u první skupiny k 10násobnému nárustu bifidobaktérií, zatímco u druhé, placebo skupiny nic podobného nebylo pozorováno.
Studie rovněž zaznamenala snížení koncentrace beta-glukuronidázy. Tento enzym vykazuje zvýšenou aktivitu zejména u pacientů, kteří preferují ve stravě maso a může působit na zvyšování množství karcinogenních látek ve střevním lumenu.
Zdroj: Nutrition Research, Volume 27, Issue 4, Pages 187-193
"Prolonged administration of low-dose inulin stimulates the growth of bifidobacteria in humans".

Probiotika mohou řešit problémy se zácpou
Probiotika mohou podpořit střevní pasáž a tak ulevit od zácpy, říká nová studie provedená v Holandsku.
Vědci z Academic Medical Centre v Amsterodamu uvádí, že předchozí studie s jednotlivými kmeni vykazovaly rozporuplné výsledky a řešením by mohla být směs kmenů lactobacillus a bifidobacterium. Tento předpoklad vychází z hypotézy, že směs laktobacilů a bifidobaktérií produkuje v trávicím traktu kyselinu mléčnou, octovou a jiné, tím snižuje pH, zvyšuje účinnost v podpoře střevní motility, což následně vede ke zkrácení tranzitní doby ve střevech.
Tato pilotní studie zkoumala potenciál probiotických směsí, které by pomáhaly od symptomů dětské zácpy, jíž trpí téměř 30% dětí v západní civilizaci.
Pro tuto studii bylo vybráno 20 dětí ( 50 % mužského pohlaví, průměrný věk 8 let) trpících zácpou. Děti dostávaly směs probiotik obsahující bifidobacterium bifidum, bifidobacterium infantis, bifidobacterium longum, lactobacilli casei, lactobacillus plantarum a lactobacillus rhamnosus.
Probioitcká směs obsahovala 4 miliardy CFU a děti ji dostávaly po dobu 4 týdnů.
Autoři studie ukazují, že se frekvence střevní pasáže zdvojnásobila během 4 týdnů trvání studie. Byl také zaznamenán pokles bolesti břicha z 45% na 20% po 4 týdnech suplementace.
Zdroj: Nutritional Journal, 2007, 6:17 doi:10.1186/1475-2891-6-17
"The role of a probiotics mixture in the treatment of childhood constipation:a pilot study".

Probiotika hrají svou roli v pediatrii, říkají experti
Na nedávném sympoziu American Academy of Pediatrics v San Franciscu naléhali experti na pediatry, aby věnovali zvýšenou pozornost rostoucímu výzkumu tzv. přátelských baktérií, ačkoli je třeba ještě se hodně věnovat výzkumu mechanismu benefitů jedntolivých kmenů.
Např. Dr. Erika Isolauri z University of Turku se věnovala ve své přednášce tomu, které kmeny probiotik jsou nejlepší z hlediska pediatrie a vyzdvihla především druhy bifidobacterium, které vykazují slibné výsledky při řešení gastrointestinálních infekcí u dětí a u průjmů způsobených užíváním antibiotik.
Byla rovněž zmíněna mata-analýza prováděná v Austrálii a publikována v "The Lancet" , květen 2007, Volume 369, Issue 9573, Pages 1614-1620, která říká, že riziko nekrotizující enterokolitidy, jednoho z nejběžnějších gastrointestinálních problémů u předčasně narozených dětí, může být sníženo až o 74% suplementací probiotiky. Tato studie byla prováděna s 1393 předčasně narozenými kojenci a kromě výše zmíněného efektu bylo rovněž zaznamenáno snížené riziko úmrtnosti o 53%..

Probiotika mohou pomáhat proti žaludečním vředům
Studie prováděná na zvířatech v Hong Kongu ukazuje, že lidé, kteří mají žaludeční vředy mohou využít pozitivních účinků probiotik při hojení těchto vředů.
Tato studie zkoumala účinek kmene lactobacillus rhamnosus na vředy indukované u krys.
Většina žaludečních vředů je způsobena baktérií Helicobacter pylori a už některé předchozí studie ukázaly, že probiotika mohou účinně působit proti této baktérii.
Vědci použili kyselinou octvou, aby indukovali vředy u krys a poté byla těmto zvířatům podávana probiotika po dobu 3 dnů. Bylo pozorováno, že probiotika úspěšně kolonizovala žaludeční stěny, speciálně v okolí vředu. Mechanismus, kterým probiotika v tomto případě fungují je takový, že probiotika ovlivňují vytlačení proteinu v buňkách žaludečních stěn, což vede k nárustu v tvorbě nových krevních buněk a k zvýšení léčebného efektu na vřed. Tyto proteiny byly klasifikovány jako ornithin dekarboxyláza ( ODC), B-cell lymphom 2 (Bcl-2) a vaskulární endoteliální růstový faktor ( vacscular endothelial growth factor – VEGF).
Zdroj: European Journal of Pharmalogy (Elsevier), Volume 565, Issues 1-3, Pages 171-179
"Probiotic Lactobacillus rhamnosus GG enhances gastric ulcer healing in rats"

Probiotika opět ve vztahu ke sníženému riziku ekzému
Suplementace ženy probiotiky během těhotenství a poté kojence po narození může snížit výskyt ekzému, říká nová klinická studie provedená ve Švédsku.
Tato studie dospěla k závěru, že zatímco suplementace probiotiky všech kojenců neměla zvlášť významný preventivní účinek, u dětí jejichž matky trpí alergiemi, bylo zaznamenáno podstatné snížení výskytu ekzému. Ačkoliv nebyl prokázán preventivní účinek probiotik na kojenecký ekzém, léčení kojenci měli ve věku 2 let nižší výskyt IgE asiciovaného ekzému a proto se snížilo riziko rozvoje pozdějších respiračních alergických onemocnění.
Tato nová dvojitě slepá, randomizovaná, placebem kontrolovaná studie zahrnovala 188 rodin s alergickým onemocněním. Matkám byla podávána probiotika kmene lactobacillus reuteri
( 100 miliónů CFU) nebo placebo od 36 týdne těhotenství až do narození dítěte. Po narození bylo kojencům podáváno totéž probiotikum po dobu 12 měsíců jejich života a poté také až do 24 měsíců věku. Výskyt ekzému byl u obou skupin podobný ( asi 35%). Ovšem probioticky suplementovaná skupina měla během druhého roku nižší incidenci IgE asociovaného ekzému,
8% vs. 20%.
Reaktivita na kožní testy byla rovněž nižší u skupiny probioticky suplementovaných dětí či matek – 14% vs. 31%.
Zdroj: Journal of Allergy and Clinical Immunology (Elsevier), Volume 119, Issue 5, Pages 1174-1180
"Probiotics in prevention of IgE associated eczema: A double-blind, randomized, placebo-controlled trial"

Prebiotika mohou zabránit nadměrnému přírustku váhy u dospívající mládeže
Podle nové americké studie, denní suplementace prebiotiky, inulínem a oligofruktózou, může pomoci adolescentům udržet si vhodnou tělesnou hmotnost a BMI.
Vědci z Baylor College of Medicine získali pro tuto studii 97 zdravých, neobézních adolescentů (průměrný věk 11,6 roku), rozdělili je dvou skupin, přičemž jedna skupina dostávala prebiotikum (8 gramů denně) a druhá placebo maltodextrin. Obě skupiny dostávaly tento doplněk s pomerančovou šťávou nebo mlékem po dobu 1 roku.
Studie ukázala, že skupina která dostávala prebiotikum měla nižší nárust BMI ve srovnání s plecebo skupinou, s průměrným BMI rozdílem 0,52 kg/m2.
Celkový objem tuku byl rovněž u prebioticky suplementované skupiny výrazně nižší než u placebo skupiny, kdy prebiotická skupina měla v průměru o 0,84 kg méně tukové hmoty. Když vědci zkoumali spojitost příjmu prebiotik s příjmem vápníku ( dávka větší než 700 mg za den) zjistili, že účinky jsou ještě větší, konkrétně s rozdílem BMI 0,82 kg/m2.
Obě skupiny dospívajících byly sledovány vědci 1 rok po ukončení experimentu a bylo zjištěno, že rozdíl v BMI nadále přetrvával.
Mechanismus tohoto účinku se nejčastěji vysvětluje tak, že inulín reguluje chuť k jídlu zvýšením gastrointestinálního peptidu GLP-1 (glucagon-like peptide), který ovlivňuje nasycenost. Uvádí se, že GLP-1 funguje tak, že zpomaluje vyprázdňování žaludku a tak podporuje pocit plnosti.
V této oblasti byly provedeny další tři studie s 33,10 a 11 účastníky a všechny studie dospěly k závěru, že inulín a oligofruktóza ovlivňují příjem energie a pocit plnosti.
Zdroj: Journal of Pediatrics, September 2007, Volume 151, Pages 293-298
"Effects of Prebiotic Supplementation and Calcium Intake on Body Mass Index".

 

Díky významnému objemu Prof. Roberta L. Clancyho, renomovaného Australského imunologa, máme dnes k dispzici unikátní kombinaci 12ti bakteriálních kultur uzavřených do patentované mikrokapsle, která zaručuje dopravu všech bakterií až do střeva. Současně obsahuje i Prebiotika, takže se vlastně jedná o komplexní Symbiotikum.

Sdílejte stránku

Probiotika - diskuze

Zatím zde nejsou žádné příspěvky.

Vybrané ankety

Kolik jste přibrala v prvním těhotenství?

21 %
6 hlasů

43 %
12 hlasů

18 %
5 hlasů

4 %
1 hlas

7 %
2 hlasy

7 %
2 hlasy

Celkem hlasovalo 28 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Zdravé těhotenství

těhotenství
Unikátní publikace pro těhotné i šestinedělky věnující se současně zdravé výživě, zdravému vaření krok za krokem a zdravému cvičení před, v průběhu těhotenství i po porodu. O tom nejdůležitějším, co rozhoduje o zdraví Vašeho miminka! Zkuste to!
cena pouze u nás: 199 Kč
Zdravé těhotenství