Intervaly mezi očkováními

Jaký časový interval je vhodné dodržet mezi 2 očkováními v případě neživých a živých vakcín?

Tvorba protilátek po očkování trvá obvykle 2 týdny. Proto se po očkování neživou vakcínou doporučuje odstup 14 dnů a po živé vakcíně se očkuje až za 1 měsíc. V případě nedostatku času např. při odjezdu do ciziny apod. je tyto intervaly možné o pár dnů zkrátit.

Již standardním medicínským postupem bez zvýšené reaktogenity aplikovaných vakcín nebo zátěže organizmu je v dnešní době i koaplikace (očkování v rámci jedné návštěvy lékaře) dvou neživých vakcín. Přípustná je i aplikace jedné živé a jedné neživé vakcíny. Podmínkou koaplikace je jejich podání do jiného svalu (např. pravé a levé rameno), dodržení stanovených kontraindikací uvedených v příbalové informaci (SPC) a standardní poučení o snížené fyzické zátěži očkovaného po dobu 3 dnů. Standardně se současně neaplikují dvě živé vakcíny a z preventivní opatrnosti běžně ani dvě vakcíny proti nemocem postihujícím centrální nervový systém, i když by byly neživé.
Vakcíny proti klíšťové encefalitidě a meningokokové meningitidě je tedy vhodné aplikovat s odstupem 2 týdnů. Neexistují sice žádné studie ani důkazy z praxe, že by jejich simultánní aplikace představovala hrozbu komplikací, chceme však, aby očkování nepřinášelo ani teoretické riziko případných vzácných komplikací.

Vaše dotazy

Mohu naočkovat během krátké doby vakcínu proti klíštěti a meningokokům?

Dobrý den, měla bych dotaz na MUDr. Maďara v rámci Měsíce očkování. Moje skoro tříletá dcera je po základním očkování, nyní ji chci nechat naočkovat proti klíštěti a v létě proti meningokokům. Dvě očkování během krátké doby, nebude to velká zátěž pro dítě? Ale bojím se případné nákazy a nevím, jak očkování dobře rozdělit. Zatím dcera jiná očkování snášela dobře. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, obě vakcíny jsou neživé, a proto je minimální odstup 2 týdny. Nákazu rozhodně nemohou vyvolat. Pokud necháte aplikovat dceři 2 základní dávky proti klíšťové encefalitidě teď s odstupem např. 1 měsíce od sebe a v létě plánovanou vakcínu proti meningokokové meningitidě, několikanásobně to přesáhne minimální doporučený časový odstup. Zátěže organizmu dcery se nemusíte bát. Imunitní systém našeho těla se musí více či méně často vyrovnávat s různými výzvami a v přiměřené míře je to dokonce žádoucí pro jeho správné fungování. Uvedené očkování jen zapadne do těchto běžných procesů a „procvičí“ imunitní pochody. Dotaz zodpověděl Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph. D., FRCPS 

Autor: Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Intervaly mezi očkováními - diskuze

Poradna

očkování TBC

| BiggiS | 21.09.2018, 21:12

Dobrý den, měla bych jeden dotaz. Moje dcera byla očkovaná 14.června na TBC, očkování se od začátku nejevilo dobře (hnisalo, nehojilo se, strupy), tak jsem s ní byla znova u doktorky, která dávala očkování a ta jen poradila řepíkový čaj - ale nepomohlo to. A v poslední době - během měsíce se jí udělalo okolo očkování něco žlutého (viz.foto) a bojím se, aby to nebylo něco vážnějšího. Dceru to nebolí, ale určitě ta vakcína není dobře vstřebaná. Prosím, podívejte se na to a poraďte, co s tím, jestli mám jít k doktorovi a nebo je to dobrý. Děkuji moc za Vaši ochotu.

Dobrý den, 

uvedená nežádoucí reakce s resorpcí vakcíny nesouvisí. Lze jí označit jako očekávanou, která se vyskytuje u části očkovaných. Hojení může skutečně probíhat až několik měsíců. V nejbližší době by se to mělo zklidnit. Pokud nejsou zvětšené a bolestivé podpažní uzliny ani jiné vzdálenější projevy zánětu, zatím to nemusíte nijak řešit. 

I proto, že se tyto reakce občas vyskytovaly navrhli epidemiologové plošné očkování proti TBC zrušit. Riziko vzniku nemoci je totiž u nás velmi malé. V případě sekundární infekce místa očkování lze použít lokální antibiotika, např. Framykoin. Na procesy aktivované bakterií Mycobacterium bovis obsažené ve vakcíně to ale vliv mít nebude. Je-li to pouze lokální reakce v místě vpichu, chce to jen čas. 

S pozdravem 

Rastislav Maďar 

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS | Babyonline | 23.09.2018, 15:26
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Zavřít reklamu
Inzerce