banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

vývary - diskuze

19 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Holky jak děláte vývary? Kuřecí nebo zeleninový? Já dělám asi někde chybu. Nikdy se mi nepovedl dobrý vývar. Cokoliv idělám je to prostě jen mírně zakalená voda s mírnou příchutí masa, nebo zeleniny. ALe rozhodně to neni vývar jako třeba v restauraci nebo od maminky. Kdě dělám chybu? Dám vodu, do ní maso nebo zeleninu nebo oboje, osolím a okořením a vařím. Tímhle pádem neumím udělat pořádnou polévku, protože prostě nemá chuť. Zrovna se mi na sporáku dotvořila porková polévka a je to prostě jen voda...Jak udělat dobrý vývar a polévku a v jakém poměru se tam ty suroviny dávají. Možná dávám málo surovin a hodně vody, ale myslím že spíš ne. A nemám papiňák, tak doufám že to jde bez něho.Díky za rady
Baruško, dám do studené vody maso a dám na plotnu, až se začne vyvařovat ten šum, tak ho seberu a až se přestane dělat, dám zeleninu co mám doma, čím víc, tím líp, cibuli jen omyju, ona pak dodá vývaru krásnou barvu, vše dám spíš v celku, ne na kostky. dám černý pepř celý, nové koření, bobkový list a sůl a vařím dlouho, časem ochutnám a pak přidám koření dle chuti. pak přecedím a vyberu mrkvičku, kerou máme rádi a maso tam pak nakrádjí na kostičky, teda pokud není k máčce.
Vařím si vývary i do zásoby do mrazáku,nebo do lednice,vařím toho kotel a několik hodin,klidně celé odpoledne a jen to hlídám,každou chvilku se hodí na polívku,naředění omáčky,podlití masa
Jo, a u těch zeleninových, je dobré tu zeleninu první uvařit v troše vody a až pak naředit. Jinak já zeleninové polévky dělám na másle, lehce osmahnu jakkoukoliv zeleninu, osolím, pak zaliju trochou vody, podusím a až je to uvařené dle potřeby a chuti naředím.
Tak teda nevím, ale vývar jsem dvě hodiny snad nikdy nevařila, a to papiňák nemám. Řekla bych tak hodinu, max. hodinu a půl.... Zeleniny taky dávám míň (mrkev, petřel, celer, cibule, česnek + něco zeleného co doma najdu) a všem chutná... Ale já mám ráda vývar silný a masový, takže té vody mám max. dvě třetiny doporučeného množství... Jinak já nedávám bobkový list, s tím mi to nechutná... Jen nové koření a celý pepř.
Jelikož vývary taky neumím, tak jsem se teď dobře poučila. Díky holky
Ja dělám klidně i vývar bez kostí jen z roštěnky-nemám ráda z kostí,že je zakalený.Ja dam jen kus masa do studené vody ,nesolím.Vařím 2 hodiny skoro se mi vyvaří voda a pak teprve osolím.to je vývar třeba na omáčku.Polévku z toho udělam tak,vytahnu to maso,přileju vodu a dám tam zeleninu nastrouhanou na struhadle,hlavně hodně mrkve a i to ostatní,uvařím a udělám možná knedlíčky,nebo nudle.Kuřecí dělám z celých čtvrtek-stejně.Porkovou polévku-osmažím na másle porek s cibulí a mrkví,zaleju vodou troškutak pul litru,osolím povařím chviličku a rozmixuji.Když tak naředím.podávam s krutony.Muj extra tip na polévku-sáček zmrzlé kukuřice nechat rozmrznout,rozmixovat dát do hrnce na rozpuštěné máslo,zalít vodou-trošku pul litru,osolit,opepřitpovařit a je to.Podávat s načos.
@Honafa Já pro změnu nesnáším vývary z masa. Připadají mě světlé, jalové.
Já dělám oba vývary, ale pokud dělám zeleninový tak na trochu oleje osmažím cibulku, pak přidám na kostičky nakrájenou zeleninu, trošku nechám osmažit, ale jen malinko, pak přidám vody jen trošičku aby se to dusilo. Přikryju pokličkou a chodím se koukat aby se nepřipálilo. Za cca 20 minut doleju vodou, přidám kostku bujonu (ale jde to i bez něj) - a dochutím dle chuti, trošku kari na barvu. A vývar dělám kuřecí z krků, vařím hodinu a půl. Cca 2 litry na jedno balení krků. Když dělám hovězí, kupuju si v globusu normálně jen tu kost, k tomu kousek hezkého masa. Také vařím 2-3 litry vody, ale vařím to klidně celé dopoledne, nesmí se to vařit, jen mírně pobublávat a pak je fak výborný vývar. Zeleninu dávám cca hodinu před koncem, dělám velké kusy tak aby to změklo když se to jen tak mírně vaří.
STUDENÁ voda, maso ( na kuřecí dívám celou kostru z kuřete, na hovězí kost co mám doma, taktéž vepřové), celou malou cibuli, celé 2 až tři mrkve, 2 celé petržele, půl menšího celeru ) já ho nesnáším, tak dávám málo), bobk. list, celé nové koření, celý pepř. nechat zavřít a pak pomaličku vařit pod poklicí- kuřecí min. 1,5hodky, zbytek klidně i tři hodiny.+
Jo a vařit zakryté pokličkou, ať ti ta voda nevyvře.
Pořádnou kost, hodně mrkve, o něco míň petržele a celeru. Jednu cibuli, jednu hlávku česneku, sůl pepř, cca lžíci vegety, lžičku maggi, zalit studenou vodou, nechat rychle zavřít, dát na \"sporo\" a vařit asi 2,5 hodiny. Toto dělám na 3,5 l hrnec.
@ Ještě jsem zapoměla, že zkouším, kdy je uvařená mrkev. Tu jak je měkká vytahnu a dám bokem, děcka ji mají rády, tak jim ju pak krájím do té polévky nebo to sní i tak samotné. Ostatní zeleninu tam nechávám vařit s tou kostí.

Vybraná anketa

Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?

8 %
1 hlas

92 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

Celkem hlasovalo 12 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40