banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

vývar - diskuze

31 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
poradte prosím. Jsem zoufalá. Já už se o dobrý vývar snažím strašně dlouho. A vždy je to mastné (už nechám vychladit a zchladlý tuk vyzbírám a nebo slabé. Po dlouhodobém pozorování jsem vyvodila že dávám moc vody na to množství masa co tam dám. Kolik vody a masa+ jakého dáváte?Ted jsem dala 1,5l vody a 606g Hovězí přední (kost tuk a něco masa) vařila jsem to 2,5 hodiny v papináku a stejně je vývar sice mastný, ale bezchutný a nesilný. Prosím prosím jaký je poměr voda: maso: čas vaření...děkuju
už se vývar povedl? já dělám stejně jako holky v papiňáku do studené vody se zeleninou a kořením a můj tajný tip je přidat 1 celou bílou papriku dodá to vývaru krásnou vůni i chuť
piňák nemám, vařím v hrnci, maso zaleju studenou vodou, aby bylo ponořené (nepoužívám kosti, krom králíka, tam jo, jinak spíš libovější masíčko), nechám zavřít a seberu šum, pak stáhnu, přidám koření, zeleninu a pomalu cca 3h vařím.miluju vývary, naši dělali takový nijaký, já mám ráda silný, kořenitý, hodně zeleniny, hodně koření, musí být voňavý a jak Květoš vývary nemusí, tak je začal jíst
Holky Ti radí dobře. Mně tedy nechutná vývar, když je mastný, tak jestli to nemáš také taik. Zvlášť když ho ochutnáváš před přidáním zeleniny, tak nabereš právě zvrchu to mastnější a to je bléé . Kdy už mastnější je, tak ho nechám zchladnout a tuk pak zvrchu seberu, tak jak píšeš. Takže moc nedělám vepřový, ten tučný většinou je. Zvlášť když chcete hubnout a tudíž odlehčit stravu, tak je vhodnější kuřecí, krůtí, králičí nebo z libového hovězího. Dělám to jako Liberte, koupím maso na kosti, maso zpracuji a kosti jdou do polévky. V papiňáku problém není, také ho v něm dělám a nemám problém. Maso dám do studené vody, přidám cibuli s trochou čisté slupky, celý pepř, nové koření a bobkový list (na litr vody 5+5 kuliček + 1 list) dám na plotnu na plný výkon a když se papiňák \"chytí\" ztlumím na minimum a nechám podle možností alespoň 1 a půl hodiny. Pak otevřu, seberu pěnu, tuk, vyberu koření a cibuli, přidám zeleninu, trochu osolím a znovu vařím cca půl hodiny. Poslední dobou dávám k normální zelenině trochu sušené, dělá dobrou chuť. Když se mi zdá slabý dochutím podrávkou bez glutamátu. Naposled přidám bylinky, když nejsou čerstvé, tak alespoň sušené. Ať se příště povede.
@stankag dělám přibližně stejně
@stankag Vývar můžeš vařit, jak píšou holky, i několik hodin. To už je lepší ho dělat v normálním hrnci, aby se Ti odpařovala voda. Když se jí odpaří hodně, vývar se tzv. zredukuje, tak Ti po vystydnutí úplně zrosolovatí. Před vystydnutím je lepší ho tedy přecedit. Maso z takového vývaru už je pak ale úplně vylouhované a na maděru. Rosol pak můžeš naporcovat a zamrazit a použít na polévku jako domácí bujón, když není čas vařit polévku několik hodin. Dá se pak použít i pod maso a do omáčky.
@stankag děkuju za vyčerpávající popis
@medox Jsem se nějak rozepsala . Normálně tak ukecaná nejsem.
jo a slepici neshanimtake,ale koupimcelekure,velke,prsa necham na neco,stehna na neco a kostru s kridly vyvarim..zase jako to hovezi vcetne zeleniny..nebo 2 kostry mnou orezane ..tudiz zpracuji kure uplne cele
Podle tchyně: Pidi kousek vepř kýty, jedna mrkvička, jedna petrželka, jedna cibulka, jeden strožek česneku, špetka sole, zrnko pepřu, 5 litrů vody a vařit rychlo prudko tak hodinu v papiňáku. Po scezení přidat nastrouhanou uvařenou tu mrkvičku, jeden karpatský bujon. Hovězí to též ale místo karpatského dá půl kostky hovězího bujonu. Dobrou chuť.Já dělám zásadně z kostí, z vepřové kotlety nebo krkovičky (ty mám nejčastěji v mražáku) nebo kuřecí skelet nebo z hovězího jen morkovou. Dám tam tak ze 5 mrkví, 2 petržele, půl hlavy celeru, jednu cibilu, ne oloupanou úplně, jen tu horní šupku, tu spodní nechávám na barvu, tak 5 - 7 stroužků česneku, posolím, popepřím, dám lžicu vegety(i míň), trošku nakapu polévkové koření, vařím v kastrolu, který má na měrce max 3,5 litru. Prudko zahřeju k bodu varu, dám na nejmenší plotýnku, tu dám na nejmenší plamínek plynu a vařím do změknutí mrkve, tu vyndám a dám bokem pro Karolínu, zbytek vařím dokoud neodpadává maso od kostě, tak tři a půl hoďky to dá... Pak scedím a je to...
@ Jo a tu ostatní zeleninu i maso už do vývaru nedávám, nemají to daoma rádi. Mrkvu strouhám na jemno, ale ani tu už tam kluci nechcou, jen Karolína.
Nebo ho nedělat z tučného masa.Ja dělám vývar z roštěnek a ten je krásný.Často dělám i vepřový z kýty či plecka.Maso mám taky moc ráda vepřové vařené.Ted jsem začala dělat i krutí a ten je taky moc dobrý.
@Honafa Jenže vařená roštěná...to je škody

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

19 %
14 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
6 hlasů

56 %
40 hlasů

17 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 72 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40