banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

vývar - diskuze

31 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
poradte prosím. Jsem zoufalá. Já už se o dobrý vývar snažím strašně dlouho. A vždy je to mastné (už nechám vychladit a zchladlý tuk vyzbírám a nebo slabé. Po dlouhodobém pozorování jsem vyvodila že dávám moc vody na to množství masa co tam dám. Kolik vody a masa+ jakého dáváte?Ted jsem dala 1,5l vody a 606g Hovězí přední (kost tuk a něco masa) vařila jsem to 2,5 hodiny v papináku a stejně je vývar sice mastný, ale bezchutný a nesilný. Prosím prosím jaký je poměr voda: maso: čas vaření...děkuju
už se vývar povedl? já dělám stejně jako holky v papiňáku do studené vody se zeleninou a kořením a můj tajný tip je přidat 1 celou bílou papriku dodá to vývaru krásnou vůni i chuť
piňák nemám, vařím v hrnci, maso zaleju studenou vodou, aby bylo ponořené (nepoužívám kosti, krom králíka, tam jo, jinak spíš libovější masíčko), nechám zavřít a seberu šum, pak stáhnu, přidám koření, zeleninu a pomalu cca 3h vařím.miluju vývary, naši dělali takový nijaký, já mám ráda silný, kořenitý, hodně zeleniny, hodně koření, musí být voňavý a jak Květoš vývary nemusí, tak je začal jíst
Holky Ti radí dobře. Mně tedy nechutná vývar, když je mastný, tak jestli to nemáš také taik. Zvlášť když ho ochutnáváš před přidáním zeleniny, tak nabereš právě zvrchu to mastnější a to je bléé . Kdy už mastnější je, tak ho nechám zchladnout a tuk pak zvrchu seberu, tak jak píšeš. Takže moc nedělám vepřový, ten tučný většinou je. Zvlášť když chcete hubnout a tudíž odlehčit stravu, tak je vhodnější kuřecí, krůtí, králičí nebo z libového hovězího. Dělám to jako Liberte, koupím maso na kosti, maso zpracuji a kosti jdou do polévky. V papiňáku problém není, také ho v něm dělám a nemám problém. Maso dám do studené vody, přidám cibuli s trochou čisté slupky, celý pepř, nové koření a bobkový list (na litr vody 5+5 kuliček + 1 list) dám na plotnu na plný výkon a když se papiňák \"chytí\" ztlumím na minimum a nechám podle možností alespoň 1 a půl hodiny. Pak otevřu, seberu pěnu, tuk, vyberu koření a cibuli, přidám zeleninu, trochu osolím a znovu vařím cca půl hodiny. Poslední dobou dávám k normální zelenině trochu sušené, dělá dobrou chuť. Když se mi zdá slabý dochutím podrávkou bez glutamátu. Naposled přidám bylinky, když nejsou čerstvé, tak alespoň sušené. Ať se příště povede.
@stankag dělám přibližně stejně
@stankag Vývar můžeš vařit, jak píšou holky, i několik hodin. To už je lepší ho dělat v normálním hrnci, aby se Ti odpařovala voda. Když se jí odpaří hodně, vývar se tzv. zredukuje, tak Ti po vystydnutí úplně zrosolovatí. Před vystydnutím je lepší ho tedy přecedit. Maso z takového vývaru už je pak ale úplně vylouhované a na maděru. Rosol pak můžeš naporcovat a zamrazit a použít na polévku jako domácí bujón, když není čas vařit polévku několik hodin. Dá se pak použít i pod maso a do omáčky.
@stankag děkuju za vyčerpávající popis
@medox Jsem se nějak rozepsala . Normálně tak ukecaná nejsem.
jo a slepici neshanimtake,ale koupimcelekure,velke,prsa necham na neco,stehna na neco a kostru s kridly vyvarim..zase jako to hovezi vcetne zeleniny..nebo 2 kostry mnou orezane ..tudiz zpracuji kure uplne cele
Podle tchyně: Pidi kousek vepř kýty, jedna mrkvička, jedna petrželka, jedna cibulka, jeden strožek česneku, špetka sole, zrnko pepřu, 5 litrů vody a vařit rychlo prudko tak hodinu v papiňáku. Po scezení přidat nastrouhanou uvařenou tu mrkvičku, jeden karpatský bujon. Hovězí to též ale místo karpatského dá půl kostky hovězího bujonu. Dobrou chuť.Já dělám zásadně z kostí, z vepřové kotlety nebo krkovičky (ty mám nejčastěji v mražáku) nebo kuřecí skelet nebo z hovězího jen morkovou. Dám tam tak ze 5 mrkví, 2 petržele, půl hlavy celeru, jednu cibilu, ne oloupanou úplně, jen tu horní šupku, tu spodní nechávám na barvu, tak 5 - 7 stroužků česneku, posolím, popepřím, dám lžicu vegety(i míň), trošku nakapu polévkové koření, vařím v kastrolu, který má na měrce max 3,5 litru. Prudko zahřeju k bodu varu, dám na nejmenší plotýnku, tu dám na nejmenší plamínek plynu a vařím do změknutí mrkve, tu vyndám a dám bokem pro Karolínu, zbytek vařím dokoud neodpadává maso od kostě, tak tři a půl hoďky to dá... Pak scedím a je to...
@ Jo a tu ostatní zeleninu i maso už do vývaru nedávám, nemají to daoma rádi. Mrkvu strouhám na jemno, ale ani tu už tam kluci nechcou, jen Karolína.
Nebo ho nedělat z tučného masa.Ja dělám vývar z roštěnek a ten je krásný.Často dělám i vepřový z kýty či plecka.Maso mám taky moc ráda vepřové vařené.Ted jsem začala dělat i krutí a ten je taky moc dobrý.
@Honafa Jenže vařená roštěná...to je škody
@Zavadilka Pak jí jíme ke koprovce,nebo jen s bramborama a tatarkou.To je dobrota.Taky to nemáme každý den.Ale když už hovězí vývar tak z roštěné.
@Honafa Já volím zadní, z roštěnky si raději dáme minutku...a koprovka nezní vůbec špatně
@Zavadilka Martin má mlsný jazýček miluje koprovku s roštěnkou a bramborem.Nám by stačila s vajíčkem a knedlíkem.Ty,jo dala bych si.
Jsk píše Zavadilka. Základ je dělat ho dlouho a nespěchat na něj. Jistě najdeš na netu podrobnější až skoro beletristické čtení na téma vývar a já..Takže hlavně studená voda. Žádný papiňák nemám. Normální hrnec a vývar je vždy jako sen. Zprudka, pak probublávat klidně na maloučko celou noc. Mně se teda po pěti hodinách nepřepínání sám odpojí sporák. Mám indukční desku, navíc belgickou značku, tak nevím, zda je to možné i na Tvém sporáku. Abys neměla strach, že třeba vyhoříte nebo tak něco. Kořenovka. Když cibuli tak neloupanou. Ale nedávám ji vždy, mně ta chu%t ve vývaru úplně něchybí. Maso buď kuřecí třeba dvě paličky. Když hovězí, tak kupuju maso přímo na vývar s kostí. Ted nějak záhadně měli jen bez kosti a bylo to taky vynikající. Trochu jsem měla obavu o změnu chuti. Nekonalo se. Vepřový nedělám. Jo a vyjímečně přidám jednu kostku wurstu. Je to německý zeleninový BIObujon, který má ozkoušený už moje máma. Nestojí to moc, tak 60kč krabička a mají to v Bille, Tescu a snad v každé pražské zdravé výživě. Už to dokonce prodávaj s českým štítkem. Nedávno to bylo jen s německým textem. Jo a se solí spíše opatrně a ke konci. Pokud dám ten wurst tak fakt jen symbolicky.
@SaraK hmm wurst to jsem ještě nikdy nepotkala musím se kouknout. Asi to teda dělám krátce. Já to ted dala večer, že to vypnu až půjdu spát. nemáme zatím sporák který bych se nebála použít pře celou noc. Ale něják jsem nevydržela a odklopilajsem to za 2 hodiny...a není to nic...voda a tuk a malinko chuti. Příště teda vydržím.....děkuju za rady
@medox ja delam jak honafa z normalniho hoveziho..zadni atd..maso pak snime s bramborem a tatarkou..zadne kosti a tuky...podle velikosti masa od 45 m do 60 m v papinaku...dam tam od 1 do 2 l vody, nekdy wurst nekdy vegetu bez glutamanu a rovnou na sitko prasknu polevkovou zeleninu v celku..nevari se ve vode,ale vpare a polevka je jedna basen...nesolim ..to uz zvladne wurst ci vegeta
@medox Hele a stáhla si to, jakmile to začlo vřít? To je fakt důležité, protože jinak to přepálíš nebo jak to mám nazvat. Já teda zásadně nic nedodělaného nechutnám, ale dvě ho%dky jsou fakt málo. Jestli můžeš, tak začni dělat, jakmile Tonda bude mít podvečerní klidnou chvilku a vař kli=dánko přes večeři, koupání, ukládání až po ukládání Tebe. To by v tom byl Martin , aby se Ti to nepovedlo!
dobrý vývar by se měl táhnout nejmín 6 hodinJá dělám tak do pul kila masa + 1,5 vody, voda studená na prudko uvařená, potom plamen stáhnu a nechám probublávat min. 2 hodiny. Když je maso měkké přidám kořenovku, koření, neoloupanou cibuli...a na vývar vyhoď papiňák...podle mě je chyba v papiňáku, chce to normální hrnecNejlepší maso na vývar je slepice, hovězí pupek + morkové kosti,hov. žebro.Tak ať se příště povede
@Zavadilka Proč se tam dává cibule neloupaná, já tam teda nedávám cibuli vůbec, ale kdybych třeba někdy chtěla, tak tohle bych nevěděla.
@sazicka Kvůli barvičky.Ja dávám loupanou ,ale vcelku a pak ji vyhazuji.
@Honafa taky tak
@Zavadilka Mě se to dřív nepovedlo ani v hrnci. Atamasa to mám dát jako dohromady nebo to jsou jednotlivé varienaty? a slepice to myslíš jakou část? Nemáme řeznictví, jen takový pult v malé sámošce a nemají nic moc a hlavně moc nevědí...tak musím přesně vědět jáděkuju

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

19 %
14 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
6 hlasů

56 %
40 hlasů

17 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 72 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40