Celkem 4 příspěvky
- Vlákna
- Času
- Líbí se mi
a Calcium 20%
Jinak docela často kupuji ty ruzné tvarohy.Nejsem ani proti pudingu.A mlíko snídají s kuličkama.Nechápu co jim na tom chutná.
Není nad koláček.
Tak já tedy zareaguji ;)
Jani, mléčné výrobky jsou z mléka. To je jasná věc. Mléko jako takové má na 100ml přibližně 3.5g bílkovin. Takže když máte jogurt, kde jsou ve 100g tři gramy bílkovin, je v těch 100g jogurtu decka mléka. Což je divné, že..jogurt by měl být zhuštěné mléko - zhuštěné právě procesem kysání. Málokterý výrobce to uvede, ale ne všechny jogurty (bílé) jsou opravdu jen mléko a \"hodné\" bakterie. Samozřejmě, co se hustoty týče, roli hraje také tuk, pokud je jogurt odtučněný, dohustit se musí \"uměle\". Co se týče Pribináčků apod., nejsou vyráběné přímo z mléka, ale meziproduktem je tvaroh, tedy z mléka se udělá tvaroh a z něj Pribináček a spol. Tvaroh JE koncentrované mléko, odstředěním vody se zahušťuje, ve 100g tvarohu tedy není 100ml mléka, ale mnohem víc, proto i vyšší obsah bílkovin a vápníku. Tady pozor, pro děti do 1roku nejsou tvarohové výrobky vhodné, vysoký obsah bílkovin příliš zatěžuje jejich ledviny. Pokud už byste tak malému dítěti tvaroh daly/i, je dobré ten den alespoň vynechat maso v poledne a dát jen zelneninu s přílohou. A co se vápníku týče, ten se až tak nepojí s obsahem bílkovin jako takovým, samozřejmě, čím víc mléka v daném výrobku, tím víc vápníku, ale opět pozor - z kysaných výrobků se vápník mnohem hůře vstřebává, nejlepší je v tomto případě mléko, tvaroh a sýry (sýry zase bývají příliš slané a tučné..). Odborníci se přou o to, jak je to s obsahem tuku a vápníkem. Vypadá to ale, že čím tučnější mléko, tím ne víc vápníku, ale tím lepší vstřebatelnost, jelikož vápník se nejlépe vstřebává v kombinaci s vit. D, a ten je právě v tucích rozpustný. Pro malé děti jsou tedy plnotučné mléčné výrobky (polotučné neuškodí, ale plnotučné nevynechávat)vhodné, dítě není dospělý a velkou část energie Z TUKU potřebuje jejich vyvíjející se mozek, vápník zase kosti, zuby, svaly. Pro dospělého jsou naopak vhodné polotučné mléčné výrobky (do 30%t.v.s či 3% tuku).Takže to vypadá, že jogurty vlastně moc zdravé nejsou - ale narozdíl od nekysaných, mají potřebnou živou kulturu. Ta je jak pro děti, tak pro dospělé velmi důležitá kvůli trávení. Vybíráme kysané výrobky bílé, neslazené, neochucované - ty ze zákona nesmí obsahovat žádné konzervanty apod. Ochutit se dají doma - ovocem, oříšky (pozor na alergii či vdechnutí), medem, kakaem, marmeládou (nejlépe domácí :) )...mléko a mléčné výrobky jsou nevynechatelnou součástí dětského (i dospěláckého) jídelníčku, téměř nutností je alespoň 0.5l mléka denně - nemluvíme o kojenci, který je prozatím na čistě mléčné výživě, tam by naopak denní příjem neměl být více než litr mléka - případně ekvivalentně mléčných výrobků. Do dvou, klidně i tří let je vhodné buď částečně kojit, což asi málokterá z nás dělá a ani já to nemám v plánu, nebo dávat dětem sušená batolecí mléka a kravské používat na vaření, pro dítě je to určitě vhodnější (až na tu finanční stránku, že).
Související články
Aktuální soutěže
Aktuální testování
Těhotenská kalkulačka
Vypočtěte si v naší těhotenské kalkulačce, kdy Vás čekají ultrazvuky, kdy obdržíte těhotenskou průkazku, kdy se podrobíte triple testu, kdy se vyšetřuje streptokok, kdy se provádí amniocentéza, kdy byste si měla nachystat věci do porodnice, kdy nastupujete mateřskou dovolenou.
TĚHOTENSKÉ E‑MAILY
Zaregistrujte se na Babyonline.cz, uveďte termín porodu a každý týden vám automaticky přijde e-mail s informacemi o vašem těhotenství týden po týdnu a vývoji miminka!
Vybraná anketa
Kdy strojíte stromeček?
2 %
2 hlasy
0 %
0 hlasů
7 %
6 hlasů
66 %
54 hlasů
0 %
0 hlasů
24 %
20 hlasů
Celkem hlasovalo 82 unikátních návštěvníků