banner

Přiznám se, že v obchodě mám vždy problém s výběrem jogurtů pro děti. Kdybych nechala na nich, tak víte, co si vyberou? :-)
Tak jsem si položila otázku, co bych od jogurtu měla očekávat? Aby obsahoval co nejvíce vápníku a bílkovin. Vápník nikde neuvádějí, ale myslím, že s bílkovinami jde ruku v ruce.
Tak jsem se rozhodla, že mrknu na obsah bílkovin.
Nejprve se podívám na Tvaroháček, který jsem již měla po intuitivním výběru v košíku:
Tvaroháček 7 g bíkovin na 100 g výrobku.
Tak uvidíme, co má více.
...ke svému velkému překvapení měly všechny ostatní jogurty mezi 2 a 3 g, některé neuvádějí.
To už je pak dle mého lepší koupit místo jogurtu Actimel, který má 2,7 g a děti vždy "snědí", na rozdíl od některých jogurtů.
Takže od teď u nás pojedou Tvaroháčky a Actimely.
Co mě ještě překvapilo, tak nějaký zahraniční puding měl více než jogurty, a to 3,5 g.
Jsem zvědavá, co na to napíše naše specialistka fireangel :-)

Sdílejte stránku

Bílkoviny v mléčných výrobcích - můj soukromý průzkum - diskuze

tak americky jogurt activia light vanilkovy ( bily nelze sehnat) ma 5g na 113g ...10% bilkovin
a Calcium 20%
Vidíš,to mě nenapadlo zkoumat.
Já kupuju jogurty hodně,protože Matěj sní i tři denně a Jakub tak dva.
Najraději mají activie,tvaroháčka,kostíka,dobrou mámu.Ty activie a mámy jako jogurt nebo tvaroh.
A co by si děti sami vybrali?U nás si vybírají kostíky,kvuli tetovačkám.Jogurt stejně nejí a dávají ho Gabce.Té ja kupuji aktivii.Ale tak jednu týdně.
Jinak docela často kupuji ty ruzné tvarohy.Nejsem ani proti pudingu.A mlíko snídají s kuličkama.Nechápu co jim na tom chutná.
Není nad koláček.

Tak já tedy zareaguji ;)

Jani, mléčné výrobky jsou z mléka. To je jasná věc. Mléko jako takové má na 100ml přibližně 3.5g bílkovin. Takže když máte jogurt, kde jsou ve 100g tři gramy bílkovin, je v těch 100g jogurtu decka mléka. Což je divné, že..jogurt by měl být zhuštěné mléko - zhuštěné právě procesem kysání. Málokterý výrobce to uvede, ale ne všechny jogurty (bílé) jsou opravdu jen mléko a \"hodné\" bakterie. Samozřejmě, co se hustoty týče, roli hraje také tuk, pokud je jogurt odtučněný, dohustit se musí \"uměle\". Co se týče Pribináčků apod., nejsou vyráběné přímo z mléka, ale meziproduktem je tvaroh, tedy z mléka se udělá tvaroh a z něj Pribináček a spol. Tvaroh JE koncentrované mléko, odstředěním vody se zahušťuje, ve 100g tvarohu tedy není 100ml mléka, ale mnohem víc, proto i vyšší obsah bílkovin a vápníku. Tady pozor, pro děti do 1roku nejsou tvarohové výrobky vhodné, vysoký obsah bílkovin příliš zatěžuje jejich ledviny. Pokud už byste tak malému dítěti tvaroh daly/i, je dobré ten den alespoň vynechat maso v poledne a dát jen zelneninu s přílohou. A co se vápníku týče, ten se až tak nepojí s obsahem bílkovin jako takovým, samozřejmě, čím víc mléka v daném výrobku, tím víc vápníku, ale opět pozor - z kysaných výrobků se vápník mnohem hůře vstřebává, nejlepší je v tomto případě mléko, tvaroh a sýry (sýry zase bývají příliš slané a tučné..). Odborníci se přou o to, jak je to s obsahem tuku a vápníkem. Vypadá to ale, že čím tučnější mléko, tím ne víc vápníku, ale tím lepší vstřebatelnost, jelikož vápník se nejlépe vstřebává v kombinaci s vit. D, a ten je právě v tucích rozpustný. Pro malé děti jsou tedy plnotučné mléčné výrobky (polotučné neuškodí, ale plnotučné nevynechávat)vhodné, dítě není dospělý a velkou část energie Z TUKU potřebuje jejich vyvíjející se mozek, vápník zase kosti, zuby, svaly. Pro dospělého jsou naopak vhodné polotučné mléčné výrobky (do 30%t.v.s či 3% tuku).
Takže to vypadá, že jogurty vlastně moc zdravé nejsou - ale narozdíl od nekysaných, mají potřebnou živou kulturu. Ta je jak pro děti, tak pro dospělé velmi důležitá kvůli trávení. Vybíráme kysané výrobky bílé, neslazené, neochucované - ty ze zákona nesmí obsahovat žádné konzervanty apod. Ochutit se dají doma - ovocem, oříšky (pozor na alergii či vdechnutí), medem, kakaem, marmeládou (nejlépe domácí :) )...mléko a mléčné výrobky jsou nevynechatelnou součástí dětského (i dospěláckého) jídelníčku, téměř nutností je alespoň 0.5l mléka denně - nemluvíme o kojenci, který je prozatím na čistě mléčné výživě, tam by naopak denní příjem neměl být více než litr mléka - případně ekvivalentně mléčných výrobků. Do dvou, klidně i tří let je vhodné buď částečně kojit, což asi málokterá z nás dělá a ani já to nemám v plánu, nebo dávat dětem sušená batolecí mléka a kravské používat na vaření, pro dítě je to určitě vhodnější (až na tu finanční stránku, že).

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Set 5 dětských knížek 0–8 let

Předškolní vzdělávání
Včetně jediné komplexní předškolní přípravy s mnoha praktickými aspekty pro život. Předejte svému dítěti jedinečné kvalitní know-how lékařky-vzdělavatelky s vysokými nároky na všeobecné vzdělání. „Na prvních 6 letech extrémně záleží,“ říká Jana Martincová, matka ADHD dítěte, díky kterému se stala autorkou a vydavatelkou, a své dítě tak posunula ve vývoji.
cena pouze u nás: 1 425 Kč
Set 5 dětských knížek pro chytré hlavičky