Bílkoviny v mléčných výrobcích - můj soukromý průzkum
Pro akci je nutné přihlášení
Přiznám se, že v obchodě mám vždy problém s výběrem jogurtů pro děti. Kdybych nechala na nich, tak víte, co si vyberou? :-)
Tak jsem si položila otázku, co bych od jogurtu měla očekávat? Aby obsahoval co nejvíce vápníku a bílkovin. Vápník nikde neuvádějí, ale myslím, že s bílkovinami jde ruku v ruce.
Tak jsem se rozhodla, že mrknu na obsah bílkovin.
Nejprve se podívám na Tvaroháček, který jsem již měla po intuitivním výběru v košíku:
Tvaroháček 7 g bíkovin na 100 g výrobku.
Tak uvidíme, co má více.
...ke svému velkému překvapení měly všechny ostatní jogurty mezi 2 a 3 g, některé neuvádějí.
To už je pak dle mého lepší koupit místo jogurtu Actimel, který má 2,7 g a děti vždy "snědí", na rozdíl od některých jogurtů.
Takže od teď u nás pojedou Tvaroháčky a Actimely.
Co mě ještě překvapilo, tak nějaký zahraniční puding měl více než jogurty, a to 3,5 g.
Jsem zvědavá, co na to napíše naše specialistka fireangel :-)
Předchozí vychytávka:
na bolest svalů, kloubů, zad
Následující vychytávka:
Ostrava - zoo i centrum stojí určitě za podívání
Bílkoviny v mléčných výrobcích - můj soukromý průzkum - diskuze

a Calcium 20%
Jinak docela často kupuji ty ruzné tvarohy.Nejsem ani proti pudingu.A mlíko snídají s kuličkama.Nechápu co jim na tom chutná.
Není nad koláček.

Tak já tedy zareaguji ;)
Jani, mléčné výrobky jsou z mléka. To je jasná věc. Mléko jako takové má na 100ml přibližně 3.5g bílkovin. Takže když máte jogurt, kde jsou ve 100g tři gramy bílkovin, je v těch 100g jogurtu decka mléka. Což je divné, že..jogurt by měl být zhuštěné mléko - zhuštěné právě procesem kysání. Málokterý výrobce to uvede, ale ne všechny jogurty (bílé) jsou opravdu jen mléko a \"hodné\" bakterie. Samozřejmě, co se hustoty týče, roli hraje také tuk, pokud je jogurt odtučněný, dohustit se musí \"uměle\". Co se týče Pribináčků apod., nejsou vyráběné přímo z mléka, ale meziproduktem je tvaroh, tedy z mléka se udělá tvaroh a z něj Pribináček a spol. Tvaroh JE koncentrované mléko, odstředěním vody se zahušťuje, ve 100g tvarohu tedy není 100ml mléka, ale mnohem víc, proto i vyšší obsah bílkovin a vápníku. Tady pozor, pro děti do 1roku nejsou tvarohové výrobky vhodné, vysoký obsah bílkovin příliš zatěžuje jejich ledviny. Pokud už byste tak malému dítěti tvaroh daly/i, je dobré ten den alespoň vynechat maso v poledne a dát jen zelneninu s přílohou. A co se vápníku týče, ten se až tak nepojí s obsahem bílkovin jako takovým, samozřejmě, čím víc mléka v daném výrobku, tím víc vápníku, ale opět pozor - z kysaných výrobků se vápník mnohem hůře vstřebává, nejlepší je v tomto případě mléko, tvaroh a sýry (sýry zase bývají příliš slané a tučné..). Odborníci se přou o to, jak je to s obsahem tuku a vápníkem. Vypadá to ale, že čím tučnější mléko, tím ne víc vápníku, ale tím lepší vstřebatelnost, jelikož vápník se nejlépe vstřebává v kombinaci s vit. D, a ten je právě v tucích rozpustný. Pro malé děti jsou tedy plnotučné mléčné výrobky (polotučné neuškodí, ale plnotučné nevynechávat)vhodné, dítě není dospělý a velkou část energie Z TUKU potřebuje jejich vyvíjející se mozek, vápník zase kosti, zuby, svaly. Pro dospělého jsou naopak vhodné polotučné mléčné výrobky (do 30%t.v.s či 3% tuku).Takže to vypadá, že jogurty vlastně moc zdravé nejsou - ale narozdíl od nekysaných, mají potřebnou živou kulturu. Ta je jak pro děti, tak pro dospělé velmi důležitá kvůli trávení. Vybíráme kysané výrobky bílé, neslazené, neochucované - ty ze zákona nesmí obsahovat žádné konzervanty apod. Ochutit se dají doma - ovocem, oříšky (pozor na alergii či vdechnutí), medem, kakaem, marmeládou (nejlépe domácí :) )...mléko a mléčné výrobky jsou nevynechatelnou součástí dětského (i dospěláckého) jídelníčku, téměř nutností je alespoň 0.5l mléka denně - nemluvíme o kojenci, který je prozatím na čistě mléčné výživě, tam by naopak denní příjem neměl být více než litr mléka - případně ekvivalentně mléčných výrobků. Do dvou, klidně i tří let je vhodné buď částečně kojit, což asi málokterá z nás dělá a ani já to nemám v plánu, nebo dávat dětem sušená batolecí mléka a kravské používat na vaření, pro dítě je to určitě vhodnější (až na tu finanční stránku, že).
Související články
Aktuální soutěže
Aktuální testování
BMI
Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti. Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.
TĚHOTENSKÉ E‑MAILY
Zaregistrujte se na Babyonline.cz, uveďte termín porodu a každý týden vám automaticky přijde e-mail s informacemi o vašem těhotenství týden po týdnu a vývoji miminka!
Vybraná anketa
Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?
17 %
11 hlasů
0 %
0 hlasů
8 %
5 hlasů
58 %
38 hlasů
18 %
12 hlasů
Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků