banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

vaření - diskuze

49 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Já hodně vařím a myslím si že dobře. Ale je plno jídel co jsem ještě nevařila a je to asi i ostuda. Jak se to vaří si najdu na netu, ale dělá mi problém výběr masa. Minule jsem se ptala v masně prodavačky co za maso na guláš. Schovívami říkala, že až budu mít dítě tak se vše naučím ani nebudu vědět jak Byla jsem bez |Tondy.Dneska jsem zase řezníkovi v Bille říkala, že nevím z čeho svíčkovou a na pravou nemám peníze.Tak mi poradil a ještě mi dal pár typů jak dělá svíčkovou on a jak je moc dobrá. Potom mě pochválil (asi jsem byla trochu rudá) že nevadí že to neumím, podstatné je že se to chci naučit. A řekl mi že mám moc hezkého okatého chlapečkaZítra na to jdu, tak držte palce.
držím pěsti,ale určitě to zvládneš, ono se to zdá složité, ale pak zjistíš že to zase tak hrozné není, a je fajn mít takového hodného řezníka
vidíš, já se do ničeho složitějšího nepouštím, protože se mi nechce zabývat těma druhama masa. a shánět to! komunikovat v masně. určitě bych nepoznala, jestli mi nedává nějaký starý, hnusný nebo nějak jinak vadný maso...takže než já se přenesu přes ty tři druhy zavákuovanýho masa u nás u alberta, to ještě hodně vody utečejsem zvědavá, jak se ti to podaří!
neboj, nejsi v tom sama já když začala žít sama, tak jsem pokaždé než jsem šla na nákup volala mamce, že chcu uvařit to a to a jaké si na to mám koupit maso teď už se jakžtakž orientuju a takové ty klasiky zvládám
jo a ke svickove..zkusila jsem z lenosti svickvou v papinaku a musim rict,ze jsme s muzem zirali jaka je vynikajici...normalne jak od babickyci maminkyjak se rika..a vse za hodinku hotove...maso stavnate a krehke,omacka super...uz jinak nebudeme delat,protoze ji prave nechce nikdo varit,ze je to zdlouhave a nudne vareni,ale papinak je proste paradni nastroj na vareni
@Liberte z papiňáku je nejlepší svíčková, guláš, roštěnky, španělské ptáčky.. super vynález!
@jezurka dělám svíčkovou jen v hrnci,,v papináku ne..to tam dáš hned vše najednou,Pavli ??
@lojzinek opeču maso na cibuli a slanině, vyndám, orestuju zeleninu s kořením, vrátím zpátky, podleju a zavřu maso je pak takové křehké
Jo a svickovou nakladam den dopredu a pak pecu v troube :)
Tak tohle jsem nejak odkoukala doma, to mi problem nedela. Maso.kupuju jen u reznika, takze kdybych nevedela, tak se v klidu zeptam
Až se to naučíš, přijde Ti to jako ta nejjednodušší věc na světě. Držím palce.A pozor na tymián, je hodně aromatický. Já ho třeba vůbec nedávám
maso problem neni u me,protoze zasadne kupuji jen vse libove a to je od kazdeho masa 1 az 3 typy v normalnich cenachja i gulas varim bud s kyty a nebo zadniho hoveziho
@Liberte Ja i vývar dělám z roštěnky.Odborníci asi kroutí hlavou,ale nám chutná,právě ,že v něm neplave žádné blé.
@Honafa to jsme dve
jo já taky s masem bojuji,naučit se to dá.
Na materske se clovek hodne zdokonali ve vareni, ze? Ze me se stal pomalu varici polobuh.Masama se taky prokousavam pomalu, uz proto, ze to nejim, tak mi to tolik neni blizke, navic Pepa treba ani svickovou neji (coz je skoda, to zas ja jo)
@zajic Asi jak kdo, já jsem ráda, když mě nechá namazat si něco k snídani. A to vařím moc ráda, tak teď trpím
Ostuda to není. Je to výzva, to zvládneš. Základní postup už napsaly holky, tak jen pár tipů. Tymián je hodně aromatický a má typickou chuť a vůni, tak s ním opatrně. Maso kupuji tzv. falešnou svíčkovou nebo hovězí kýtu, pravé je škoda myslím. I v papiňáku potřebuje maso 1 i 1,5 hodiny. Rychlejší varianta je z kuřecího nebo králičího masa. Vody dávám do 1/3 až 1/2 výšky masa. Po změknutí masa zahušťuji moukou rozmíchanou ve smetaně, počítám cca 1 polévkovou lžíci na porci. Mouku je potřeba dobře provařit, aby její chuť \"nepadala\" na jazyk. Pokud dáš dost zeleniny, nemusíš tolik nebo vůbec zahušťovat. S dochucováním opatrně, po špetkách nebo po kapkách soli, cukru, citronu (octa) podle toho, co je potřeba. Nejlepší je omáčka druhý den, když se chutě pěkně spojí. Receptů je spousta, až ji budeš dělat poněkolikáté, tak už si ho budeš umět upravit podle svojí chuti. Jinak jedna velká kuchařka se základním rozdělením masa a postupy se opravdu neztratí. Držím palce.
@stankag z králíka je výborná svíčková
@jezurka Jojo, měli jsme domácí králíky, takže jsem ji roky nedělala z ničeho jiného. Starší kluk ji měl moc rád.
@stankag je to lahůdkaa ty dáváš do svíčkové tymián?právě jsem zabodovala nad manželem, který je vyučený kuchař a rád vaří a taky to nevěděl, že tam správně patří možná je to i krajem, že my to tady na Moravě neznáme
@jezurka To se schválně podívám do svých kuchařek, zrovna svíčkovou vařím popaměti. Občas někde vyčtu nějakou obměnu, kterou vyzkouším. Třeba to bílé víno nebo hořtici, ale zrovna tymián jsem nezkoušela. Ale je fakt, že ho dávám i do takové omáčky na těstoviny a tam to se smetanou \"ladí\" dobře. Jinak máš pravdu ke zvěřině nebo guláši pasuje asi víc.
@jezurka klidně..
@lojzinek frajerko k vám příjdu na svíčkovou
@jezurka ale známe ..
@stankag já ho mám právě i v české kuchařce, tak mě to šoklo, protože bych tymián taky dala spíš na zvěřinu nebo do guláše ale určitě to vyzkouším
@jezurka Pavli, nedávám, ale vím, že někde to zvykem je. Tak jen upozorňuji, že je hodně aromatický, aby se ta chuť svíčkové nestrhla. Já ho používám, ale ne do svíčkové. Stejně tak nedávám ani bílé víno ani hořtici. V receptu na odkazu od Martiny jsou dokonce žampiony . Může to být i dobré, ale svíčková už bych tomu neříkala.
David nedávno vařil svíčkovou,sice z vepřového, ale úplně poprvé a ještě k tomu bez receptu a byla výborná!!!!!! Nechápu jak to dělá
Já netápu, j mám ale na to školu.Lituji toho, že tu neseženeš všechny kousky masa.Lidi nevědí o co přicházejí.Svíci jsem si upravila po svojem..zadní ( nedélám z pravé svíčkové, to mi přrijde škoda) prošpikuju, dám na kořenovou zeleninu, pŕidám tak 5plátku slaniny ( občas )bobkový list, nové a tymián ( toho málo ) osolím opěpřím mírně podleju a pod alobalem peču mírně tak 3 hodiny. Pak rozmixuju a dochutím citrónem. Smetanu nepřidávám.To dáš, jen se toho neboj...tvá nová tenká pracocní deska ti bude pomocnicí
ty na máš je to stejné umíš omáčku umíš vše je to stejné
já myslela, že jdeš zítra zase za tím řezníkem tak ať se svíčková podaří, není těžká, jen správně dochutit
@jezurka Jak dochucuješ ty? Moje mamka dělala hnusnou, takovou jako dětský zeleninový příkrm. Tady ten pán poradil tymian a citron to jsem nevěděla. Tak hod ještě typ.
@jezurka Jak dochucuješ ty? Moje mamka dělala hnusnou, takovou jako dětský zeleninový příkrm. Tady ten pán poradil tymian a citron to jsem nevěděla. Tak hod ještě typ.
@medox Nikdy jsem ji nedělala, v pátek jsem náhodou viděla toto a nevypadá složitě:http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/ruska-svickova-s-houskovym-knedlikem
@medox maso prošpikuju slaninou, většinou kýtu, na slanině ho osmahnu vyndám a zpěním cibuli, kořenovou zeleninu, koření dávám do čajítka, abych ho nemusela lovit - pepř, novék, bobkový list (tymián nedávám, ale určitě tam patří), pak už jen maso podliješ horkou vodou a dusíš, nejlíp v papiňáku.. omáčku rozmixuju kutrem, zahustím moukou ve smetaně a dochutím - sůl, cukr, citronová šťáva (ta dodá kyselou chuť, nemusíš pak dávat ocet) já dávám i máslo, je to pak jemnější někdy i bílé víno...nedávej moc mouky a radši udělej omáčky míň, ať má silnou chuť po mase držím palce, ať se podaří!
@jezurka Dělám bez tymiánu. Když jsem neměla papiňák tak jsem dávala i se zeleninou do trouby a pokud jsem se s tím druhý den nechtěla moc piplat tak jsem si to do té zeleniny maso naložila den předem( osmahla jsem cibulku a pak na tom zeleninu, dala koření a zalila vodou a šoupla do druhého dne s prošpikovaným masem do lednice), ještě jsem tedy tu zeleninu ochutila trochou octa. Druhý den jsem jen šoupla do trouby.
@jezurka Ještě dotaz na papinák. Já v něm do ted dělala jen polévky, nebo brambory jsem vařila mám ho zhruba rok.Když tam dám maso a tu zeleninu, musí být to celé zalité úplně?Martin říká, že když tam dám té vody méně než že to celé bud eplavat tak se to spálí a nepodaří.
@medox
@jezurka JJ dám to tam, jsem si ho kvůli tomu koupila :) U nás v hospodě dělají bezkonkurenčně nejlepší svíčkovou na světě, tak to budu porovnávat s tím :) A když se to bud epodobat té mé matky, tak vím že jsem udělala něco špatně :)Toho se děsejí všichni mí chlapi (dva teda ) vždy at matka uvaří svíčkovou , poprvé ochutnali a ted jen prosejí at to nevaří. Tak jsem zvědavá na sebe....
@medox budeš tam dávat ten tymián? na to jsem celkem zvědavá, my jsme na to doma nebyli zvyklí, ale prý to tam patří... tak by mě zajímalo, jak to změní tu chuť asi taky zkusím
@jezurka děkuju za rady
@medox Do papiňáku dávám vody tak do třičtvrtě hrnce pokud vařím třeba brambory. U vývarů a takových věcí, kde by to mohlo kypět tak dávám vody jen tak, aby to zabralo polovinu hrnce.
@medox ne ne vůbec zalité - jen asi do 1/3 masa, dusí se to a ta pára se vrací zpátky, určitě se ti to nepřipálí a vaříš kratší dobu - skoro o polovinu méně než v normálním hrncikdybys to zalila celé, tak to spíš vaříš
@medox Citrona neškodí tam přimíchat rovnou trochu těch brusinek.
@Honafa To jsi mě potěšila.Já si tam normálně brusinky míchám. Dávám si porci brusinek na víc v restauraci :) Jednu si zamíchám do omáčky a druhou jím k tomu :)Tak já to tam do části zamíchám. Druhou část musím nechat martinovi on brusinky nerad.
Kup si kuchařku od Romana Vaňka - poklady klasické české kuchyně. Jsou tam srozumitelné návody, rady, konkrétní typy masa ... super kniha
@twigginka A nebo českou kuchařku od Miloše Štěpničky.J
@Zavadilka Tak tu neznám ;-) teď čekám až mi dorazí Velká kuchařka Viléma Vrabce, staré vydání, moc se na ní těším
Já jsem svíčkovou taky ještě nikdy v životě nevařila. Souhlasím, že je důležité, že se to chceš naučit... a určitě se ti povede. Držím palce.

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40