banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

Umíte vařit BEZ? - diskuze

37 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Maruška má teď tábor a já jim občas na přilepšenou něco upeču a tak.Jenže - jsou tam 2 holčičky, co jsou bezlaktózové a bezvaječné.A teda, bezlaktózově by ještě upéct šlo, mlíko se nahradí vodou, máslo olejem, i když to teda není žádná hitparáda. Ale bez vajec to prostě neumím.Ony naštěstí holčičky mají nějakou svoji stravu, ale to musí být vopruz...Je to vůbec někdo bezlepkový, bezlaktózový, bezvaječný, s cukrovkou...?Já jsem fakt ráda, že holky žádně takové omezení nemají. Takhle je všechno v pohodě, kdekoliv se najíme v hospodě, cokoliv jim můžu koupit... Protože v menších obchodech někde na výletě fakt bezlepkovej rohlík nemají
V mým okolí se ze všech žen, které byly situací donuceny začít vařit bez, staly výtečný kuchařky. Asi, že si k tomu musely hodně nastudovat a že je na nich manžel/dítě v tom jídle fakt závislý.Já neumím vařit ani normálně, ale určitě bych to nějak dala. I si člověk zvykne, že musí mít pořád s sebou jídlo, že nemůže jít jen tak do hospody nebo koupit párek v rohlíku..
z fleku bych to asi nedala, ale být to nutnost co bych nadělala... Jinak ve školce měli takového kluka - alergie na sóju, vejce a ořechy a mléko, vždycky jsem přemýšlela co to dítě vlastně jí...
Momentálně už čtyři měsíce jsem na striktní bezmléčné dietě (kvůli malému, kterého kojím a zjistili mu alergii na bílkovinu kravského mléka). Ze začátku to bylo fakt peklo, protože nesmím třeba ani klasické pečivo, kde je syrovátka - takže jsem si musela zjistit, který chleba můžu a ten jím pořád dokola. Např. rohlíky nepřicházejí vůbec v úvahu. Blbý je, že mléko je skoro úplně ve všem třeba i v uzeninách, takže jsem si byla nucená najít náhrady typu rýžové mléko, ovesné mléko, sojovou smetanu a z toho peču a vařím, housky si peču doma, prostě děs. Na nákupech trávím spoustu času čtením složení, protože to bohužel jinak nejde. U nás to letos znamenalo vypustit dovolenou, protože se prostě nikde normálně nenajím.
@káka1 ty jsi šílená, já bych asi vzdala kojení...
@moninif No jo, no. Je to docela děs a už se těším až to skončí a dám si rohlík se sýrem :). Ještě musíme vydržet do listopadu. Druhou variantou je nějaké super umělé kojenecké mléko, které co jsem koukala, stojí asi 1300,- na cca týden - no nejsem blázen. A většinou to prý těm dítkám ani nechutná a nechtějí to.
@káka1 tak zase jestli má prokázanou alergii jde uhrát nějaký příspěvek od pojišťovny, teda za mě šel, ale je pravda že to mlíko moc nejede, máme to vyzkoušené... Ale tak už zase to máš vymakané a do listopadu to uteče jako voda...
přiznám se že neumím, asi by se to člověk naučil (z nutnosti), my jíme všechno takže vařím z čeho mě napadne. U návštěv mám vždycky strach, aby jim chutnalo, ale ještě si nikdo nestěžoval.
To si nedokážu představit. My jsme ta mléčná rodina :-), Ríša navíc vajíčkový, ten by je mohl mít každý den v neomezeném množství, což samozřejmě nejde.Teď když byla jahodová sezóna, tak jsem si téměř každý den dělala jahodový koktejl, měla jsem tak pevné nehty a hustší vlasy...Naše trenérka má alergii na koření - pepř, paprika, tak je z restaurací naprosto vyřazená.Ty náhražky běžné stravy jsou děsně náročné na čas.
kdyz si to predstavim,neni to nemozne..a diky bohu za net a recepty,zkusennosti atd,co tam jsou..diky tomu je to jednoduzsi snad..jinak to je ale naprd,kdejaka omezeni a alergie..staci jedna vec,ale sejit se toho vic dohromady.no des..
Ella má alergii na vejce. Místo vajec se dá použít vajahit, kupuje se ve zdravé výživě. Nemám ale k němu moc důvěru a zjistila jsem, že spoustu věcí se dá udělat tak že tam to vejce prostě nedáš, bábovka, knedlík, palačinky, bramborák..... Ono ti to drží i bez toho. Na táboře jsem byla s Ellou minulý rok a kuchař úplně vynikající, fakt místo vejce používal vajahit, a ještě si liboval, že to vyjde levněji, jedno balení nahradí 20 vajec. Obalovat se dá v hrašce.V restauraci je to horší, pozor se musí dát hlavně na těstoviny (ty bych třeba v restauraci dceři nikdy neobjednala), a některé sladkosti (např. piškoty).Jo je to blbé jako každé omezení, ale jsou i horší věci.Bezlaktózový, já moc mléko nepoužívám k tomu dnešnímu z obchodu nemám moc důvěru, místo toho používám rýžový nebo ovesný nápoj od Alnatury.....
určitě je to složité, ale díky internetu ne nemožné, nejhorší je to asi při nakupování v malých obchodech
Místo vajec můžeš dát třeba hrašku....Já co odebírám Zajíce v krabici tak tam je hodně věcí co se na toto vaření zrovna hodí, tak základní přehled mám. U Toníčka ve třídě je zase chlapeček co má bezlepkovou a bezmléčnou a bezhistaminovou dietu.....to nehistaminové to je teprve hrůza....Jsem se tam ptala když jsem dělala něco na oslavu a prý to je jendo neb on jí jen to co má od maminky a to moje by stejně nějedl, tak jsem se na něj bez milosti odlehčená vyprdla.
vyhýbám se poslední dobou když můžu tak lepku, nee, že bych nejedla vůbec nic, ale snažím se jíst ho co nejméně a kupodivu se cítím o dost lépe, i břicho jsem díky tomu dost shodila...jinak mám kamarádku, která má alergii na lepek a fakt dlouho trvalo, než na to doktoři přišli, jí bylo furt blbě, zhubla 40 kilo, byla z ní prostě kostra, už myslela, že má nějakou rakovinu nebo něco...přestala jíst ten lepek a je jí už zase fajn, jenom si musí hlídat a všechno dělat většinou sama tchýně má cukrovku, ale fakt to nedodržuje, ona drží dietu týden před tím, než jde na krev a pak to jdou s kamarádkama cukrovkářkama oslavit do cukrárny
Můj tatka se snaží jíst bezlepku,bez vajec a bez mlíka.Je to těžké,ale né nemožné.Tak jo,já bych si to představila.Mléko se nahrazuje sojovým.Bez vajec se pár buchet upéct dá.Největší hnus je asi to bezlepkové pečivo je to takové pískové.Jsem ráda,že tohle nemusím-polomáčeé bez mléka,vajec a mouky neuděláš.Ani jako cukrovkář bych je nemohla.Ojéje.
přesně takové jídla jí moje bývalá švagrová ,ale ona je militantní vegan a vše nahrazuje...takže žádný mlíko,žádný vejce..já chodím do různých skupin veganů a vegeratiánů inspirovat se a asi to jde
@Rowdynka A jak švagrová vypadá? Protože jsem zaznamenala 2 kategorie. Jedni na rostlinné stravě jsou takoví vyschlí, ale když o nich psal J.X.Doležal v Reflexu, vypadali hodně zdravě.
@Calamity J. ona je ten první typ..vyschlá a má i špatnou pleť..podle mě jí to ani nedělá dobře..
@Rowdynka Tak jestli ty fotky nebyly retušované :-)
@Calamity J. Já si spíš myslim,že jak komu to sedne..někomu stačí to malo vitamínů co nahradí a někdo by hold to maso,vejce a mliko potřeboval;-)
@Rowdynka my jsme teď byli u nás na svátku čaje a tam byli samí takoví lidé, takoví ti alternativní a my i když jsme s mým mužem jiní, tak si z nich občas děláme srandu ale měli tam takové ty jejich jídla, všechno raw a tak a jediné, co mi chutnalo byla zmrzka, jinak jsem asi moc rozežraná, ale třeba jejich štrůdl už bych nepozřela
@Courtney a sojový mlíko vůbec
@Courtney my měli cukroví..možná jak tam bylo tolik cukru tak mě to nevadilo..ale jíst ječmen to fakt není pro mě..já prostě potřebuju aspoň mléko a vejce
Neumím, ale pokud by to bylo potřeba, musela bych se to naučit.
Mám kamaráda s cukrovkou a nikdy jsem nikoho neviděla jíst tolik sladkostí... Jinak vaření bych musela nastudovat. On je už docela problém s alergiemi. Třeba Janney má alergii na mák - a to není jen o rohlíkách a buchtách s mákem, ale i o čemkoliv obalovaném, protože mák může být i ve strouhance. A to jsou věci, které člověka hned nenapadnou...
@nadule1 No to by mě taky nenapadlo.Ale je to logické - mák na pečivu - a je ve strouhance.Bych si asi upekla vlastní rohlíky, které bych věděla, že jsou mákfree, a ty nechala zestárnout a pak je strouhala. Když bych chtěla dělat třeba mákuprostý řízek.
@zajic Logické to je, ale měla bys vidět, jak na ní koukají, když se ptá v restauraci :)))
Vůbec, ale být to nutné, tak se určitě naučím.
Neuměla, ono kdo o tom neví nic tak těžko yb zvládl jen tak z fleku. Jsem ráda že doma nikdo omezení nemá a jíme vše.
Poradila bych hledat inspiraci na stránkách JIMEJINAK.CZ. Občas podle nich vařím a musím říct, že jsou to veliké dobroty. I můj jinak naprosto masožravý muž mi to hodně chválí (samozřejmě max. tak 1x za týden ). Bohužel vše dodržovat nedokážu, ale líbí se mi jejich přístup k jídlu. A také to, že příprava je většinou jednoduchá, kterou zvládnu i já (nikdy jsem nevařila moc ráda, začala jsem vlastně až na mateřské). Sladké dobroty jsem ještě nezkoušela, ale chystám se. Hodně tam chválí Hraběnčiny řezy podle Helči.
@titi Jimejinak znám, to jsou docela fajn stránky.
no asi kdybych musela tak o tom hledam naky informace.ale jelikoz sme nastesti vsezravci bez omezeni- tak bych to neumela upect takto zfleku..
já teď dost zkouším čistě rostlinnou stravu a místo vajíček se dává lněné semínko
@Bea-Matyas Ve směsi z vodou? Protože to vajíčko tam trochu dělá i tu tekutinu, ne?A nekakáte z toho všichni? Není lněné semínko projímavé?
@zajic my treba lnene seminko milujeme-delame z nej tzv.sirnou patlaninu-znas?Sirnou patlanici používáme, abychom dodali do těla Omega 3 mastné kyseliny a lignany, které pomáhají čistit krev a působí tak proti kožním problémům. Působí protizánětlivě a protirakovinně. Jenže, aby se tyto důležité látky dokázaly v těle uvolnit, je potřeba je smíchat s něčím, co obsahuje síru. Nejoblíbenější je tvaroh.Rozmixuju drtivym el.strojkem lnene seminko.Do robotu nahazu tri tvarohy a lneny olej.a hoodne dlouho micham.az neni mastne kolo na tvarohu.pridam seminko,promicham a dam do lednice.zvlastni chut,ale nam to jedi i kluci..vice o seminku-http://www.dia-potraviny.cz/len.html
@Andrea81 Andrej, jaký strojek používáš na to lněné semínko?
@Andrea81 Děkuji

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40