banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

Trošku to rozeberu:-).Měla jsem na návštěvě tchyni a tak něj... - diskuze

23 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Trošku to rozeberu:-).Měla jsem na návštěvě tchyni a tak nějak došla řeč na to, že neví, co má vařit. Tak jsem jí řekla, že má na oleji(já dělám zásadně na sádle) posmažit najemno cibulku, na to dat osmažit maso, posolit, popepřit a pak zakryt pokličkou, zeslabit na co nejmíň a nechat vydusit pořádně šťávu z toho masa. To je základ, ten jsem jí jasně zdůraznila a pak jsem jmenovala obměny, jako že na sůl s pepřem ještě jiné koření, jindy takové, jindy zase jiné. Jednou cibulku dohněda, jindy jen do sklovata. Jednou přidat i česnek třeba na plátky, jindy zase pár hříbků. Různé kombinace. Ono to má v kuchařkách i svoje názvy, ale pro mě to jsou prostě omáčky a název je mě putna. No a pak zalit vodou, případně dokořenit pokud bude jalová, pomalu povařit, aby se spojily chutě a zahustit, to podle mě znamená zaprášit polohrubou nebo hrubou moukou, nikoliv kvedlat ve vodě mouku a pak to okřeněné zase ředit další vodou. Tchyně sedí, poslouchá až domluvím a dorazila mě dotazem, jestli tu vodu pak cedím. Se pak nedivím, že neumí udělat guláš, Protože když si tak vybavím co jsme u nich kdy jedli omáčky byla to jen opaprikovaná a zahuštěná jalová voda a v tom plavaly tři kousky tuhé kostičky z kotlety. No a další věc je to maso... Ona nekupuje jiné než kýtu nebo kotletu a z toho dělá všechno, já na omáčky kupuju buď krkovičku nebo plec, podle toho, které se mi v masně víc líbí. Taky ředíte omáčky?A jaké masa na ně používáte?
Omáčky necedím, kromě rajské. V ní mi ta cibulka vadí, ale příště zkusím jako tygřice ponorný mixér. To mě nenapadlo.Zahušťuji vodou s moukou.Maso: omáčky - plec, kýta, kližkapečení - bůček , krkovice, plec
Moje mamka cedí. Já nemám cedník takže necedím :D
ne neředím
Necedím nic....co jako cedí? Ten základ????Na základ používám olivový olej nebo do světlých omáček cibuli sesklovatím jen s malým množstvým vody...pak je om opravdu light.Zahuštuju nejčastěji bramborou...tu házím skoro do všech omáček ( vařím je ale minimálně ) vyndám maso a rozmixuju. Bramboru používám hodně i do polévek.Svíci nezahuštuji ničím a ani nedávám smetanu.Moukou zaprašuju jen pečené hovězí v mrkvi na černém piveMaso kupuju všechno...z hovězího klišku na guláš, závitky, zadní na plátky, pupek na kostky a pečení ( ten je ale málo k sehnání a je to škoda, protože je to velmi pěkné masko )Z vepřového plecko, krkovici minimálně ( tu jsme měli naposledy v létě na grilu ), panenku nebo karé na minutky, kotlety na pečení...poslední dobou jíme spíš ryby.Kuře kupuju jenom šťastné, protože to co teď vypěstují je skoro krůta, fakt že zadní čtvrtka má skroro kilo ve mě budí pocit na zvracení. Máme ho málokdy.Jinak pak máme velmi rádi ryby, králika a krůtu.
@Zavadilka Já nevím, jak to dělá, ale v omáčce nemá tu cibulku, jen vodu a maso.
@ třeba ji tam vůbec nedává
@Zavadilka Aha... tak to se nějak šetrně někdy poptám, toto řešení mě nenapadlo.
Já bych tvoji variantu omáčky označila spíš šťáva k masu z výpeku. A takové dělám k masům jako je kýta a kotleta, pravá svíčková, panenka, drůbeží prsa. Krkovičku častěji používám na grilování, smažení a pečení. Na omáčku bych ji jako Gigi asi nepoužila. A stejně jako ona \"klasické\" omáčky zahušťuji moukou rozkvedlanou ve vodě (nebo smetaně) anebo chlebovou strouhankou. A na tyto omáčky používám falešnou svíčkovou, kližku, zadní hovězí, plecko nebo drůbeží. Cedím, jen když chci pasírovat zeleninu nebo vybrat koření. Pokud chci omáčku hodně hladkou (třeba svíčkovou), tak použiju ponorák jako tygřice.
omáčku necedím,zahuštuji moukou rozvedlanou ve vodě a krkovici zásadně nepoužívám na omáčku,ale jen plecko a někdy hovězí
@Gigi Já vím, že krkovička je papírově na pečení a na smažení. Já jednou jen zkusila, co to udělá a když ten základ dobře ochutíš, podusíš a pak i dobře všechno povaříš, tak masenko je výborné.
@ krkovičku mám moc ráda,taky si myslím,že to musí být bašta jen mě to nějak nikdy nenapadlo
Vařím téměř stejně jako Ty a omáčku ZÁSADNĚ NECEDÍM.
@tygřímáma holky a vám tam nevadí ty kousky cibule apod.? Mě to tam ohromně vytáčí
@Gastrica Nevadí, nějak si to bez toho nedovedu představit.
@Gastrica já to taky pasíruji neboj, vidíš to jsem tam zapoměla napsat Moje mamka pasíruje taky
@Gastrica Hele, víš, že nevadí. Já jsem tohle odkoukala od své maminy a předpokládám, že stejně tak vaří Cukřík a totéž bude dělat i Danča.
@tygřímáma já to právě od nikoho neodkoukala, já ani nevím, jak mamka omáčky dělá, ale já mám ráda omáčku hladkou, bez cucků, proto většinou cedím (ale dělám to tak, že cedím ještě nezahuštěnou verzi a tu cibuli protlačuju skrz sítko, takže v omáčce ta cibule je, ale na kaši).
@Gastrica Když je hooooodně špatně, pomůže ponorný mixér. Ale to opravdu málo kdy.
Necedíma omáčky dělám z plece a nebo z vepřového ořezu, je to levnější a na omáčku to stačí. Mě dostalo nevím kde jsem to viděla, jak někdo osmahl maso a ten výpek vylil. Takové škody, já to používám na polití třeba brambor pokud to není moc přepálený a nebo na nějakou omáčku k masu.
zahušťuju moukou rozkvedlanou ve vodě nebo ve smetaně (popř. mlíku, podle toho, co dělám). Když \"zapráším\" moukou, vždycky tam mám hrudky a pak teda musím cedit, protože v tom plavou kusy mouky. Ale tím cezení to určitě neztratí hustotu, takže jako voda to není :)Krkovičku a plec jsem v životě nekoupila, kupuju kýtu, kotletu kvůli Jarinovi, on maso, kde je trocha tlustého nebo nelibového, nejí... a mi se s tím nechce párat a kuchat
Možná ti nějak nerozumín, ale buď dělám dušená masa na různé způsoby jako ty, a to při vaření podlívám, ke konci dle konzistence, buď zapráším moukou, nebo to nechám tak. K tomu pak máme brambory, nebo rýži či těstoviny. Pak dělám klasické omáčky, to maso zpravidla upeču v troubě a pak na tom základu udělám omáčku, který zpravidla trochu rozředím vodou a pak vmíchávám buď mléko, smetanu nebo rajský protlak, a zaustím jíškou dle potřeby. A maso mám z čuníka kterého sami zabíjíme, takže co je ještě v mražáku to použiji :-) Kupuji je ptáky a hovězí.
První dotaz opravuji na CEDÍTE, ne ředíte.
@ Tak to už ti rozumím :-D

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40