banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

Tak já tedy zareaguji ;) - diskuze

14 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Jani, mléčné výrobky jsou z mléka. To je jasná věc. Mléko jako takové má na 100ml přibližně 3.5g bílkovin. Takže když máte jogurt, kde jsou ve 100g tři gramy bílkovin, je v těch 100g jogurtu decka mléka. Což je divné, že..jogurt by měl být zhuštěné mléko - zhuštěné právě procesem kysání. Málokterý výrobce to uvede, ale ne všechny jogurty (bílé) jsou opravdu jen mléko a \"hodné\" bakterie. Samozřejmě, co se hustoty týče, roli hraje také tuk, pokud je jogurt odtučněný, dohustit se musí \"uměle\". Co se týče Pribináčků apod., nejsou vyráběné přímo z mléka, ale meziproduktem je tvaroh, tedy z mléka se udělá tvaroh a z něj Pribináček a spol. Tvaroh JE koncentrované mléko, odstředěním vody se zahušťuje, ve 100g tvarohu tedy není 100ml mléka, ale mnohem víc, proto i vyšší obsah bílkovin a vápníku. Tady pozor, pro děti do 1roku nejsou tvarohové výrobky vhodné, vysoký obsah bílkovin příliš zatěžuje jejich ledviny. Pokud už byste tak malému dítěti tvaroh daly/i, je dobré ten den alespoň vynechat maso v poledne a dát jen zelneninu s přílohou. A co se vápníku týče, ten se až tak nepojí s obsahem bílkovin jako takovým, samozřejmě, čím víc mléka v daném výrobku, tím víc vápníku, ale opět pozor - z kysaných výrobků se vápník mnohem hůře vstřebává, nejlepší je v tomto případě mléko, tvaroh a sýry (sýry zase bývají příliš slané a tučné..). Odborníci se přou o to, jak je to s obsahem tuku a vápníkem. Vypadá to ale, že čím tučnější mléko, tím ne víc vápníku, ale tím lepší vstřebatelnost, jelikož vápník se nejlépe vstřebává v kombinaci s vit. D, a ten je právě v tucích rozpustný. Pro malé děti jsou tedy plnotučné mléčné výrobky (polotučné neuškodí, ale plnotučné nevynechávat)vhodné, dítě není dospělý a velkou část energie Z TUKU potřebuje jejich vyvíjející se mozek, vápník zase kosti, zuby, svaly. Pro dospělého jsou naopak vhodné polotučné mléčné výrobky (do 30%t.v.s či 3% tuku).
Takže to vypadá, že jogurty vlastně moc zdravé nejsou - ale narozdíl od nekysaných, mají potřebnou živou kulturu. Ta je jak pro děti, tak pro dospělé velmi důležitá kvůli trávení. Vybíráme kysané výrobky bílé, neslazené, neochucované - ty ze zákona nesmí obsahovat žádné konzervanty apod. Ochutit se dají doma - ovocem, oříšky (pozor na alergii či vdechnutí), medem, kakaem, marmeládou (nejlépe domácí :) )...mléko a mléčné výrobky jsou nevynechatelnou součástí dětského (i dospěláckého) jídelníčku, téměř nutností je alespoň 0.5l mléka denně - nemluvíme o kojenci, který je prozatím na čistě mléčné výživě, tam by naopak denní příjem neměl být více než litr mléka - případně ekvivalentně mléčných výrobků. Do dvou, klidně i tří let je vhodné buď částečně kojit, což asi málokterá z nás dělá a ani já to nemám v plánu, nebo dávat dětem sušená batolecí mléka a kravské používat na vaření, pro dítě je to určitě vhodnější (až na tu finanční stránku, že).
Teda to je odpověď.Zase jsem o něco chytřejší-díky.
@Pralinka dekuji - jsem se poucila a jdu zkouknout nase jogurty.
Tady je to neuveritelne - bile jogurty tu nejdou ani od activie - ne v malych kelimkach .Bily neochuceny jogurt se dostane jenom ve velkych kelimkach - tak obsah 5 velkejch jogurtu
@janney Ti Amíci mají i jogury XXL
@Calamity J. No spis by asi ty male bile - \"ez chuti\" nikdo nekupoval nebo co.
Fakt me prekvapilo,ze maji vsechny normalni jogurty jen ochucene.
I ty specialni pro miminka.
Jinak mas ale pravdu - maji vsechno XXL
moc děkuji, jinak ty jihočeské mám taky ráda, ale všude je nemaj. Actimel se u nás taky pije
Vyčerpávající - díky!
Stačilo říct,že vám prostě chutná.
@Honafa
@Honafa Tak tak, ale mne chutnaji smetanove Jihoceske, s marmeladou dole
@fireangel Ty ve skleničkách, ty jsou výborné, akorát z toho vždy \"vyhodím\" tu smetanu nahoře.
@Calamity J. To já jí sním.Taky je mám nejraději.
@Honafa
Zas pro malé děti je kysaný výrobek lepší, protože v něm je bílkovina kravského mlíka už upravená? Proto se vlastně dětem dát jogurt může docela brzo, zatímco mlíko až po 3. roce. Navíc jogurt příznivě ovlivní flóru ve střevě.
@zajic ano, já jsem přece neřekla, že jogurty nejsou vhodné - naopak, ale Jana uvažovala obsah bílkovin a vápníku, a ten je vhodnější v nekysaných ml. výrobcích jako tvaroh, mléko. I jsem psala, že kysané výrobky jsou pro střevní mikroflŕu důležité a i více vhodné pro malé děti, protože mají nižší obsah bílkovin, navíc naštěpených - ale to je jiné téma (a o nevhodnosti tvarohů pro děti do 1r jsem psala, z čehož podle mě logicky vyplynulo, že jogurty ano )

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40