banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

Alergeny v jídelních lístcích - diskuze

28 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Zjistila jsem v jídelním lístku v zahraničí, že u všeho mají uvedené alergeny. Mně se to moc líbilo, ale manžel byl jiného názoru, nekvituje, že je to příkaz EU majitelům restaurací. Setkali jste se s tím? Co Vy na to? Je Vám to jedno, nebo byste to jako alergik také uvítali?
U nás na Slovensku je to poviné a já jako alergik v tom vidím jen výhodu.
ja bych to urcite uvitala
ja su zvedava zda to dojde az k nam..vcera sme byli tady v hospode a nic:... a nechtela sem rejpat:D jinak byt alergik asi si to budu hlidat..ale stejne jak ve vsem pisou stopy mleka a orechu... to budou vsude, aby byl ichraneni, ze to tam psali a clovek blbe cetl..
Teď jsem objednávala Marušce obědy na příští týden a už je to tam napsané.A ve všem je CELER. Kromě teda buchtiček s krémem.Guláš - celer. Rajská - celer. Pečené kuře - celer. Šunkofleky - celer.Jsem netušila, že celer je taková univerzální potravina, já ho třeba takhle do všeho nevalím. Celer snad jen do salátů a celerového krému - polívky.
@zajic tak to bude tím, že skoro ve všech jídelnách se používá nějaká univerzální sušená zelenina která se cpe fakt všude, takže celer logicky musí být ve všem
@moninif Já jsem si tak jako mírně pobaveně představovala, jak každé ráno naváží do jídelny kamiony alergenu
@zajic víš co mě hlavně baví, že víš že tam máš sušený celer, ale že je tam třeba mák nebo med nebo tropické ovoce to se jaksi nedovíš... Postavené na hlavu, opět něco tupě převzaté z EU bez specifických domácích potravin....
@zajic Přesně. Já teda nevím jak a co se všechno musí uvádět, ale dle mého radši to tam ty kuchařky uvedou než by měly problém. A jak píšeš, kdo je alergik tak si i tak radši bude dávat bacha a ptát se, nebo jíst doma...
@moninif Mně by třeba i zajímalo, kolik procent populace bude mít reakci na to minimnožství celeru, co je teda v tom obědě. Podle mě, kdo je takhle alergický, tak stejně v jídelně nejí. Maruška má ve třídě jeden bezlepek, a to děcko chodí jíst domů, protože v jídelně stejně nezaručí, že jim i do bezlepkového jídla něco nenapadá.
@zajic Ty,jo jak já můžu vůbec bez celeru žít,když to jí celé lidstvo kromě mě.Nic proti celeru nemá,jen mě to nenapadlo všude cpát.A vývary bujony nekupuji.
@Honafa Já ho taky nejím. A já mám papír od alergoložky, že ho ani nesmím (nikdy po něm nic nebylo, ale je to úžasný důvod ho nekonzumovat :))
@Honafa No že jo, podle toho máme težký celerový deficit
@zajic celer patří do vývaru, do omáček patří vývar.ten celer je asi i v bujonové kostce...to berou poctivě u marušky v jídelně. my chodíme na meníčko do příšerné hospody a tam se s tím necrcaj, frkaj to tam od oka..v česnečce plave vejce a chleba, uvedou jen lepek - například.
@zuzka83 Aha, vývar, jasně. Jo, tam je celer.Podle mě teda bujon neviděl pravý celer ani z rychlíku, ale budiž.
@zajic Přesně to jsem v těch lístcích studovala :-). Přitom z celeru měl manžel kdysi téměř anafylaktický šok.
já nevím..přijde mi to jako takový to "vlk se nažral, koza zůstala celá"Kdo má alergii, tak se ptá. I když moje na ořechy a kdoví co ještě alergická kamarádka, vycepovaná se vyptávat, se občas nezeptá, protože nic nenaznačuje, že by třeba nějaký dezert posypali piniovýma semínkama.. Nejsem si jistá, jak moc precizně to budou v hospodách zpracovávat, obzvlášť v těch meníčkovejch...nedává mi to moc smysl.
@zuzka83 Já si myslím, že to dospěje tak daleko, že u všeho bude napsané, že to může obsahovat všechno. Pro jistotu. Stejně jako teď je na všech hračkách, že jsou nevhodné do tří let. Tak za nějakou dobu bude na každém jídle, že to je nevhodné pro alergiky :))
Nevím k čemu je to dobré.To jako člověk co má alergii třeba na lepek poleze do pizzerie a řekne si Á,pizza obsahuje lepek to si nedám.Tak jako alergik na med si nedá kachnu na medu.I když tam není čísilko.Ach jo.Takové kraviny.
@Honafa Jenomže ve spoustě věcí máš suroviny, které bys tam nečekala, viz níže jmenovaný celer :-), nebo zbytky máku na linkách pro úplně jiné produkty.
všimla jsem si, máme to i ve školce a od nového roku je to povinné..za mě je to blbost, nejsou tam zdaleka všechny, ten systém je divný a restauratéry tedy lituju
My to máme na jídelníčcích ve školce i co dostáváme z restaurace, ze které bereme obědy v práci. Já to nesleduju, ale kdo je alergik, tak je to asi dobré, teda pokud se tam uvádí všechno
Už jsem to viděla všude kam chodíme na jídlo. Nevím za mě je to blbost, beztak to že tam nějaký chlap u počítače napíše že tam může být to a to neznamená to že v daném jídle to je nebo naopak nepřebývá. koukáme na díly Ano šéfe! a on se tam kolikrát ptá co tam dávají a pak se jen křižuje že to tam vůbec nepatří. Dle mého kdo je alergik tak se bude ptát číšníka a nebude spoléhat na čísla
je to super,od 15 prosince je to ve skocle a spousta maminek prisla na to,ze jejich alergik muze jist ve skolce to a to a to..predtim to bylo vse na domluve s jidelnou a slozite,,ted se to zjednodusilo..na nastence je seznam alergenu a na jidelnim listku jejich cisla
V práci to máme na jídelním lístku od počátku prosince. Na každém oddělení je na nástěnce v kuchyni seznam alergenů.Ještě jsem to viděla v cukrárně, kde jsem nedávno s Dančou byla.Nemyslím, že je to špatný nápad, jen by to asi chtělo podrobnější seznam, jak píše Naďa.Být alergik, určitě bych to uvítala.

Vybraná anketa

Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?

18 %
3 hlasy

82 %
14 hlasů

0 %
0 hlasů

Celkem hlasovalo 17 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40