Inzerce
Inzerce
Inzerce

otec na mateřské dovolené - diskuze

Příspěvek z diskuzí: Tatínek na mateřské (strana 1).

  • otec na mateřské dovolené
    Dobrý den,
    v případě kdy by otec nastoupil na mateřskou dovolenou se řeší dále matka jak? Otec pobírá PPM + mzdu od zaměstnavatele a matka zůstává nadále doma s dítětem? Četla jsem někde, že se k tomu vypisuje přímo formulář, že oba rodiče souhlasí, že matka zůstává doma. V takovém případě je tedy možnost aby matka byla bud na ÚP nebo si platila zdravotní a sociální sama? Jak se řeší napsání mateřské dovolené na otce papírově? Gynekolog přeci normálně vypisuje pro úřady 8-6 týdnů před porodem a to tedy v tomto případě nevypisuje nic?

    A v případě kdy i rodičák se bude psát na otce, tak je možnost, že je po celou dobu s dítětem matka a nebo je povinnost se každý 3 měsíc s otcem vyměnit?

    Moc děkuji za odpověd
    Enrikata   | 11.10.2017 23:13:00 | Reakcí: 1, poslední: 18.10.2017 12:12:56
    Reagovat | Skrýt reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: otec na mateřské dovolené
      Otec nepobírá mzdu od zaměstnavatele z činnosti, ze které mu vznikl nárok na PPM. U této smlouvy musí čerpat rodičovskou dovolenou po dobu pobírání PPM. Může vykonávat jen jiný druh práce na novou smlouvu nebo dohodu.

      Žádný formulář, že matka zůstává doma se nevypisuje. Naopak k žádosti o PPM se dokládá úředně ověřená dohoda, že o dítě bude pečovat otec dítěte. Reálně matka samozřejmě být doma může. Zdravotní pojištění si může platit sama nebo pokud hledá práci, tak se může registrovat na ÚP jako uchazeč o zaměstnání a zdravotní pojištění bude platit stát. Sociální pojištění není povinné.

      Otec dítěte nepodává stejný formulář jako ženě dává gynekolog, ale formulář „Žádost o peněžitou pomoc v mateřství při převzetí dítěte do péče“, který dostane na příslušné OSSZ nebo na webu ČSSZ. Ten dá zaměstnavateli, který jej s přílohou odešle na OSSZ.

      Není žádný důvod psát rodičák na otce, pokud bude doma matka. Pokud jde o volbu výše RP, tak to lze přes otce, a to tak, že žadatelem je matka, ale doloží vyměřovací základ otce dítěte, podle kterého si zvolí výši RP. Ale příjemcem příspěvku je ona. A žádná povinnost střídání v pobírání RP není.
      LadyB   | 18.10.2017 12:12:56
      Reagovat | URL příspěvku

Téma: Tatínek na mateřské (strana 1)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×