Inzerce
Inzerce
Inzerce

Otec na mateřské - diskuze

  • Otec na mateřské
    Dobrý den,
    ráda bych se zeptala, jak to funguje, když manžel nastoupí na mateřskou dovolenou. Rádi bychom s manželem využili možnosti pobírání mateřské přes manžela, protože já nemám na mateřskou nárok jako OSVČ (manžel je standardně zaměstnanec), ale nevím, jak to funguje v době od porodu po dobu těch 7 týdnů, než bude moci manžel na mateřskou nastoupit. Manžel by při mateřské dále pracoval a se mnou by sepsal smlouvu o péči od dítě a po mateřské bych opět nastoupila na rodičovskou já. Můžete mi prosím jenom osvětlit, jaký je tedy postup v mezidobí od porodu po nástup manžela na mateřskou? Předem velmi děkuji.
    Eldrich   | 07.06.2016 13:23:57 | Reakcí: 1, poslední: 08.06.2016 08:04:28
    Reagovat | Skrýt reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Otec na mateřské
      Dobrý den, když vy jako osvč nemáte nárok na PPM, předpokládám, že ani na nemocenskou, tak se pro vás neděje vůbec nic. Manžel s vámi žádnou smlouvu sepisovat nemusí - naopak vy musíte sepsat prohlášení, ve kterém se vzdáte svého nároku na mateřskou a na základě kterého bude moci čerpat PPM manžel. Tzn. bude toto prohlášení muset doložit zaměstnavateli. Manžel nemůže v době čerpání PPM pracovat - ne pro stejného zaměstnavatele, nebo ano ale v rámci jiné pracovní činnosti a jiné smlouvy...režim je stejný jako při nemocenské.
      Vy si musíte jako každá jiná osvč platit povinné pojištění po celou dobu - než nastoupíte na rodičovskou po skončení manželovy PPM. Asi by šlo, že byste se nahlásila jako na rodičovské na OSSZ ke dni narození dítěte, ale neumím si moc představit, že 8 dní po porodu obíháte úřady a za 6 týdnů znovu, abyste to zase odvolala... Každopádně možné to je, popř. i čerpar RP - tady bych se ale domluvila s úřednicí, jak to bude když bude v meziobdobí čerpat otec PPM.
      Sunny   | 08.06.2016 08:04:28
      Reagovat | URL příspěvku

Téma: Mateřská v konkrétních situacích (strana 13)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×