Inzerce
Inzerce
Inzerce

20.9.2011: Dětská lékařka MUDr. Ludmila Vomelová odpovídá na Vaše dotazy!

Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Pečujete o dítě a nevíte si s něčím rady? Obraťte se na odborníka!

 

Odpovědi na vaše otázky

Počet zodpovězených otázek: 56, (aktualizace každých 15 sekund, poslední 10:38:59)

1. OTÁZKA: hnisavá angína

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, syn (4 roky) má hnisavou angínu, od včera užíváme antibiotika, ale horečky má už 4. den - přes den tak 37,2°C k večeru okolo 38°C? Je to normální? Jak asi tak dlouho bývají při angíně horečky? Děkuji Petra

Někdy při angínách trvají teploty i přes nasazená antibiotika až 7 dní. Je třeba zkontrolovat stav onemocnění u lékaře, zda nevyžaduje nějakou změnu v léčbě.

2. OTÁZKA: Ovocné jogurty

Odkdy mohu dětem do jídelníčku zařadit ovocné jogurty?

Ovocné jogurty lze do jídelníčku přidávat od 1. roku, do 1 roku  se doporučují živé bílé jogurty s dodávkou čerstvého, nebo dušeného ovoce.

3. OTÁZKA: Jídelníček

Kdy mohu dát pribináčka, tvaroháčka apod.? Jak často mohu tyto pokrmy dítěti dávat?

Pribiňáček, tvaroháček se zařazuje od 1. roku, do 1. roku se doporučuje živý bílý jogurt.

4. OTÁZKA: Tvaroh

Od kdy mohu do dětského jídelníčku zařadit tvaroh?

Tvaroh se zařazuje od 1. roku věku.

5. OTÁZKA: Citrusy

Kdy mohu dítěti do jídelníčku zařadit mandarinku či pomeranč? V jakém množství?

Citrusové plody se zařazují od 1. roku, postupně po kouskách, aby sa zjistilo, zda to dítě toleruje. Může se objevit aleregická vyrážka, potom se doporučuje zařazování odsunout o 1 měsíc a znovu pomalu zkusit.

6. OTÁZKA: Nemoci

Můžeme jít ven, když má syn rýmu?

Ano, ven se nevychází, pokud má dítě teplotu.

7. OTÁZKA: Imunita

Poradila byste, jakým způsobem podpořit/zvýšit imunitu dětí? Existují nějaké přípravky, které mohou již třeba dvouleté děti? Doporučujete užívání takových přípravků?

Podporujte imunitu dětí běžným otužováním a pobytem venku za každého počasí. Podávejte dostatek ovoce a zeleniny pro přísun přirozených vitamínů. K podpoře imunity lze dodat Imunoglukan sirup dle příbalového letáku.

8. OTÁZKA: Kontrola kyčlí

Co znamená označení Ia, Ib, IIa, IIb? Když dostane miminko peřinku, jak dlouho ji musí nosit? Nepřekáží mu to?

Označení Ia... znamená vývojovou fázi kyčle. Pokud dostane dítě peřinku, je pravidelně sledováno ortopedem a nosí tak dlouho, dokud kyčle nejsou v pořádku. Působí to dítěti omezení pohybu, ale děti to velmi dobře snášejí.

9. OTÁZKA: Výslovnost

Kdy by mělo dítě začít správně vyslovovat hlásky R a Ř? Mám se snažit dítě nějak více motivovat? Opravovat špatnou výslovnost? Nebo to mám ponechat přirozenému vývoji?

Hlásky R a Ř by mělo dítě dobře vyslovovat kolem 2. roku, motivujte dítě ne nátlakem, ale říkejte s ním básničky, zpívejte.Pokud od 2. roku R a Ř špatně vyslovuje, nenásilně je opravujte. Pokud se to nedaří kolem 4. roku, navštivte logopeda.

10. OTÁZKA: Velká fontanela

Kdy dětem úplně zarůstá velká fontanela?

Velká fontanela se uzavírá do 18. měsíce věku dítěte.

11. OTÁZKA: Zuby

Dcerce rostou zoubky. Mohu jí při velkých bolestech podat např. Nurofen sirup? Jak jinak mohu od bolesti ulevit?

Ano, při velkých potížích lze podat Nurofen nebo Panadol sirup, lze použít gely na dásně, chladící kousátka.

12. OTÁZKA: Jogurt

Odkdy dávat jogurt? Smí se dávat každý den?

Jogurt lze zařadit do stravy kolem 8. měsíce věku a to denně, čistý bílý nebo dochucený dušeným nebo čerstvým ovocem.

13. OTÁZKA: Jogurt

Jaký jogurt je nejlepší pro 8měsíční dítě? Doktorka mi doporučila bílou Activii, ale právě na ni jsem četla dost kritiky.

Mohu doporučit Dobrou mámu, Holandii, Jihočeský jogurt - bílý čistý s živými kulturami. V první fázi čistý, bez příchutě, poté můžete přidat čerstvé nebo kompotované ovoce.

14. OTÁZKA: Mléko

Do kdy by dítě mělo pít UM? Kdy je možno přejít na kravské mléko?

Adaptované mléko se doporučuje do 3 let věku dítěte, doporučuje se prostřídávat s kravským mlékem od 1. roku.

15. OTÁZKA: Dochucovadlo do příkrmu?

Mohu dát synovi (7,5 m) do polévky nějaké dochucovadlo? Kromě soli samozřejmě. Polévka se mi zdá chudá (mrkev, petržel, brambor, kuřecí maso).

Do 1 roku se nedávají žádná dochucovadla, protože děti neznají chuť dochucovadel, tak jim to nevadí.

16. OTÁZKA: Převařená voda

Do jakého věku mám používat převařenou vodu?

Převařenou vodu je nutno podávat do 1 roku.

17. OTÁZKA: Televize

Je televize pro děti škodlivá? Zkazí si oči? Od jakého věku mohu nechat dítě koukat na televizi? Jaký čas je tak optimální?

Televizi děti vnímají a sledují od 1 roku, do 1 roku není vhodná, lze sledovat dopolední pohádky, nebo odpolední pohádky a Večerníček.

18. OTÁZKA: Imunita

Jakým způsobem mohu dítěti posílit imunitu? Stačí vitamíny obsažné v umělém mléce, ovoci či zelenině nebo je potřeba nějaký další doplněk stravy?

Pokud děti nejsou často nemocné, stačí umělé mléko, ovoce a zelenina.

19. OTÁZKA: nechce mi jíst

Moc Vás zdravím, paní doktorko, můj dotaz směřuje k jídlu. Mám 19měsíčního syna, poslední měsíc či dva mi nechce moc jíst. Nikdy nebyl veliký jedlík, ale měl 5 jídel denně a mezi tím ovoce a nějaké dětské sušenky, kuk. křupky atd. Teď mi bohužel sní na snídani pár lžiček jogurtu, nebo kostičku pečiva, na svačinku nechce nic, na oběd opět 2-3 lžičky, někdy vůbec. Na svačinu si dá sem tam tvaroháčka a na večeři opět jen kousek něčeho. Kojím ráno kolem 6. hodiny a pak před spaním ve 20 hodin. Syn je aktivní dítě, chvíli neposedí, a tak si myslím, že by určitý příjem potravy mít měl. Nejde to ani po zlém, ani po dobrém. Prostě řekne NEE a hotovo. Snažím se vařit to, co měl rád dřív, ale nechce. Jíme společně, ale přesto nechce. Zkouším,  že se krmíme navzájem, ale to taky nezabírá. Vím, že se říká nenutit, ale z něčeho živý být přece musí. Děkuji za odpověď  Blézlová

Dobrý den, je to velmi obtížné, v tomto věku se to stává velmi často, ale asi 1. předpokladem je, přestat kojit. Syn stále spoléhá na to, že dostane mateřské mléko - a z toho vlastě "je". Je třeba trpělivě dítěti jídlo nabízet, a to i to, co rád moc nemá a moc neustupovat, protože potom zpohodlní a bude chtít jen to, co se mu líbí - jako teď mateřské mléko. Zásedně jej za odmítání stravy netrestejte, to ho odradí úplně. Zkuste dodat vitamín B - B komplex 1x1 dražé, docela podporuje chuť k jídlu. Někdy i trochu hladu není na závadu. Ale dbejte na přísun tekutiny.

20. OTÁZKA: separace dítěte od matky v nemocnici

Dobrý den, velice by mě zajímal váš názor na separaci dítěte od matky v nemocnici a jeho možné důsledky. Když prostě nemocnice neumožňuje, aby matka, popřípadě jiný příbuzný, které dítě důvěrně zná, byl hospitalizovan s dítětem. Nebo různá vyšetření, ať se už jedná o odběry krve v porodnici nebo vyšetření kyčlí, kdy novorozence mamince prostě vezmou a odnesou ho na vyšetření a pak ho mamince vrátí zpátky, popřípadě separace nedonošenců, kdy nedonošenec musí ze zdravotních důvodů někdy i několik týdnů, nebo měsíců trávit v inkubátoru a maminka si ho nesmí ani pohladit. Je to opravdu nezbytně nutné?

Někdy je separace dítěte nutná i vhodná, mnohdy neklidné děti v přítomnosti rodičů, pokud jsou samotné, hospitalizaci a zákroky snášejí mnohem lépe, přesvědčila jsem se o tom mnohdy i u obligátních krevních odběrů v ordinaci. Každé dítě odloučení od rodičů snáší jinak. Některé velmi dobře, jiné špatně, může to u nich vyvolat pocit osamění a ztráty rodičů. Proto v  poslední době všechny nemocnice, pokud jim to prostoty a kapacita míst dovoluje, hospitalizují s dětmi matky nebo někoho blízkého.

Co se týče nedonošenců, je to nemožné z provozních důvodů, aby na specializovaném oddělení celých 24 hodin pobývala matka. Rodičům je umožněn pobyt v době k tomu vyhrazené - myslím, že není oddělení, kde by to nebylo možné, pokud matky kojí, tak docházejí ke kojení.

21. OTÁZKA: noční počůrávání

Dobrý den paní doktorko, ráda bych se zeptala na váš názor. Mám dceru - v červenci jí byly 4 roky. Trápí mě její noční počůrávání. Přes den je od 20 měsíců bez pleny a téměř bez nehody. Za to v noci ještě nikdy neměla suchou plenu. Moč i sono ledvin a moč.měchýře jsou v pořádku. Jak jí odnaučit čůrat? Jde to vůbec nebo k tomu musí dozrát? Před měsícem jsem jí přestala na noc dávat plenu a každé 3 hodiny jí budím na čůrání. Má to nějaký efekt nebo jen zbytečně vstávám? Od 17 hodin téměř nepije, než jde spát, tak se vyčůrá. Přes den čůrá pravidelně, přiměřeně k jejímu pití. Děkuji za vaši radu. R. Vondráková

Dodržujete tzv. enuretický režim, pokud i tento selže, lze nasadit  léčbu, která téměř v 99 % zabírá. Léčba se nasazuje po nefrologickém vyšetření a pod dohledem lékaře nefrologa. Ale mátě ještě šanci, enuretickým režimem lze dosáhnout úspěchu.

22. OTÁZKA: pitný režim

Dobrý den, mám 13ti měsíční holčičku a naprosto odmítá pít. Dokonce už přestala pít i mléko, tak se jí snažím dělat alespoň řidší kaše. Občas se mi do ní podaří dostat pár lžiček vody, ale to je vše. Čaje plive. Zkoušela jsem jí nechávat na dosah lahvičku, ale vůbec jí nezajímá, odmítá pítko (vyzkoušela jsem víc druhů) i hrneček. Zkoušela jsem dát jí napít, když se dívala na sestru, jak pije, ale jen kousala skleničku. Paní doktorka mi říká, ať vydržím, že se neošidí a když bude mít žízeň, tak se napije. Nechci jí dávat slazené nápoje, ale začínám se obávat, že jí asi jinak "nepřemluvím". Děkuji za odpověď Malá

Vaše paní doktorka má pravdu, takové děti jsou často, ale netrpí dehydratací, mají prostě menší potřebu tekutin, nabízejte, někdy opravdu stačí doušek, ale nenuťte ji, to byste ji mohla odradit.

23. OTÁZKA: Botičky

Dobrý den, chci se zeptat, kdy dát dítěti první botičky? Dcera má 10 měsíců a staví se jednou nožičkou přes nárt a naše paní doktorka mi řekla, ať ji začnu dávat botičky. Zdá se mi to brzo, myslela jsem, že botičky se mají dávat, až dítě bude trávit většinu času ve stoje. Děkuji za Váš názor, Jana Tichá

Pokud si dítě stoupá atypicky, je vhodné obout botičky, aby byla nožička zpevněná.

24. OTÁZKA: Záněty průdušek a astma

Dobrý den, zajímalo by mě, jak se u malých dětí zjišťuje astma. Mám dceru 14 měsíců od narození každé 2 měsíce má rýmu, z toho po 2 dnech hlenový kašel a většinou zánět průdušek. Občas pomůže Spiropent nebo dostane ATB. Nyní nás čekají vyšetření na alergologii. Nechci, aby jí hned třeba "označili" jako astmatika, a proto mě zajímá, jak se to stanovuje a na jakých vyšetřeních mám trvat, aby nás někdo neodbyl. Děkuji, s pozdravem Tereza Keilová

Pokud jste odesláni na alergologii, nebudete odbyti, ale dítě bude vyšetřeno s ohledem na věk. Děti do 3 let mohou alergicky a ztíženým dýcháním reagovat často a neznamená to budoucí astma. Mnohdy stačí podpůrná léčba antihistaminiky nebo imunostimulační a dítě z potíží vyroste.

25. OTÁZKA: Stolice kojenců

Dobrý den, paní doktorko, mám 3,5 měsíční holčičku, již nekojím, krmím jí BEBA Sensitive (proti nadýmání), trpí hodně prdíky. V poslední době (cca 14 dní) má problémy se stolicí. Kaká třeba jednou za 4 dny a připadá mi, že má při tom bolení. Jak bych jí mohla pomoci? Děkuji moc za odpověď. Pavlína Červinková

U uměle živených dětí to bývá často, doporučuje se přidat nějaká probiotika. Upraví se četnost stolic a zklidní se bolení bříška.

26. OTÁZKA: Kolik má vypít za den 3leté dítě?

Dobrý den paní doktorko, prosím Vás, kolik tekutin by měl vypít za den 3letý kluk? Učím syna, aby mi pil z hrnku místo z flašky, ale on je schopný mi třeba 6 hodin nepít, jen, aby nepil z hrníčku, ale když už to nevydržím, tak je schopný vypít celou flašku (vhodnou pro roční dítě) celou. Děkuji Vám velmi za odpověď.

Potřeba tekutin je 150 - 180 ml na kilo a den, ve 3 letech by dítě mělo pít z hrnku nebo pítka, láhev je zlozvyk. Nabízejte hrníček, ale pokud dítě nepije 6 hod, tak nabídnětě láhev, časem z toho vyroste.

27. OTÁZKA: Příkrmy

Dobrý den, synovi je nyní 5,5 měsíce. Ve 4,5 měsících jsem měla nedostatek mléka (rozkojila jsem se po 2 týdnech odsáváním), a tak jsme jej 2 týdny dokrmovali umělým mlékem. Ke konci 5. měsíce jsme na doporučení lakt. poradkyně zavedli k obědu 2/5 porce rýžové H.A. kaše a 4/5 porce k večeři - tzn. celkem za den něco přes porci (na toto množství jsme najeli během 3 dní). Ke konci 5. měsíce jsem se opět rozkojila, ale můj pediatr již trvá na tom, že musím k obědu zavést plný zeleninový příkrm a k večeři již dávat plnou porci kaše a již nedokojovat. Přijde mi to velmi rychlé. Synovi jsme začali přidávat k obědu mrkev do kaše a během 3 dní jsme kaši nahradili bramborem, takže nyní dostává k obědu 3/4 porce zeleninového příkrmu (najeli jsme na toto množství během 3 dnů!) a k večeři 3/4 kaše; syn je jedlík a i po této porci ještě cca 70 ml mléka při dokojení vypije. Pediatr trvá na tom, abych k obědu zavedla ihned plnou porci zeleniny (ač má plnou porci kaše k večeři teprve 2 týdny) a již nedokojovala. Tzn. 2 plné příkrmy během 2 týdnů! Je to šíleně rychlé. A už mám začít dávat i maso! A za 3 týdny už prý budeme dávat ovoce, tzn. že během měsíce (tj. v 6,5 měsícíh) bude mít již 3 příkrmy.

S tímto rychlým tempem nesouhlasím. Jaký je prosím Váš názor a jaký postup byste mi prosím doporučila? Mám omezit kaši k večeři a dávat tedy plnou porci zeleniny k obědu? Nebo kaši ukončit úplně a po měsíci začít nejprve s ovocem? Mám strach, abych zbytečně nezatěžovala synův organismus, zejména když jsem se ještě plně rozkojila. A myslíte, že mám tedy již 2x denně nekojit? Moc Vás prosím o radu, jaké příkrmy, v jakém pořadí a v jakém časovém horizontu byste na mém místě zavedla Vy?... Děkuji!!!

Zavádět příkrmy lze několika způsoby, takže doporučení Vaší lékařky špatné není, tak to v poslední době doporučuje i prof. Fruhauf. Takový konzervativnější způsob je: od 5. měsíce místo polední dávky kojení 1. týden brambora, 2. týden brambora + mrkev, 3. týden brambora mrkev a maso, 4. týden brambora, mrkev, maso a postupně jiná druhy zeleniny - ne cibuloviny, kukuřici, papriky rajčata. Kaši na noc lze ponechat. Pokud si dítě dobře zvykne na zeleninový příkrm, lze od 6. měsíce místo dopoledního kojení začít s ovocným příkrmem - základ je dušené jablko, poté další ovoce , ale do 1 roku ne citrusové plody. Z jižního ovoce lze půl banánu denně. Kojit můžete dle chuti dítěte, musíte se řídít i váhou, pokud je vaše dítě boubaláček, tak se po příkrmech nedoporučuje kojit, protože hodně přibírají. Váhově by dítě v 6 měsících melo zdvojnásobit porodní hmotnost.

28. OTÁZKA: Alergie na mléčnou bílkovinu

Dobrý den, mám syna, kterému se až po roce zjistila alergie na mléčnou bílkovinu. Do té doby jsme se moc oba natrápili. Kromě kolik, bolestí břicha, zácpy střídané s průjmem se naučil i nenávidět spánek, protože v té chvíli se bolesti zřejmě umocnily. Teď čekáme holčičku a ráda bych věděla, kdy mohu vyžadovat test na vyloučení nebo potvrzení této alergie, abychom včas vhodně reagovali a předešli stejným patáliím. Děkuji Anežka, Kopřivnice

Pokud se vyskytuje v rodině alergie na kravské mléko, doporučuje se u dalších dětí kojení a při nutnosti dokrmu podávání tzv. HA FORMULE - např. BEBA HA, v roce podat adaptované mléko ne HA a po 1 - 2 měsících zařadit kravské mléko, další dítě nemusí mít problémy s kravskou bílkovinou. Pokud mají děti potíže i s HA formulí, dělá se test na alergii na kravské mléko.

29. OTÁZKA: nezájem

Dobrý den, paní doktorko, mám syna, kterému teď bude 30.9.2011 rok. Pohybově je na tom, řekla bych, celkem dobře - leze po čtyřech, sedí, chodí okolo nábytku. Jen co se týče rozumových schopností si nevím rady. Neumí pápá, ani paci paci, nic. Nezajímá ho to, nebo neví a to i přesto, že se mu pořád a ráda věnuji. Přijde mi, že některým věcem moc nerozumí, ale už by asi měl. Chtěla bych Vás moc poprosit o radu či názor, zda není důvod ke znepokojení a zda je to normální? Děkuji moc, s pozdravem Veronika

Jsou děti, které tyto věci dělají později, než je podle tabulek a neznamená to opoždění vývoje. Stimulujte syna dále, pro podporu vývoje mozkových funkcí lze dopručit B vitamín - Pyridoxin 1/2 tbl 1x denně.

dopručit B vitamin - Pyridoxin 1/2 tbl 1xdennJsou děti, které tyto věci dělají později, než je podle tabulek a neznamená toopoždění vývoje.Stimulujte syna dále, pro podporu vývoje mozkových funkcí lzedopručit B vitamin - Pyridoxin 1/2 tbl 1xdenn

30. OTÁZKA: strava

Dobrý den, paní doktorko, prosím Vás o radu.Mám 20ti měsíčního syna, který vždy bez problémů skoro všechno jedl. Před 2,5 měsíci mu začaly růst 4 stoličky a od té doby si začal v jídle vymýšlet a dostat do něj vařené jídlo, ale i přesnídávky atd. je teď nadlidské úsilí. Strašně rád papal syrovou zeleninu, ovoce, pribiňáčky - ty dřív snědl i dva 180 ml a teď bohužel nejí ani to, do všeho jen 2-3x kousne a hotovo. Z vařeného jídla sní taky tak 2 lžičky. Jediné co jí je rohlík se šunkou, žervé, sem tam jogurt, jinak od všeho opravdu po 2-3 lžičkách. Piškoty a dětské sušenky už taky nechce. Od každého sní opravdu jen trošku. Mám strach, že bude trpět nedostatkem živin, ale nevím, jak do něj jídlo dostat. I když mu žádná kokina nedám, tak jí stejně. Odpoledne už to nevydržím a před spaním mu dám alespoň 200 ml sunaru, ale s donucením. Před spaním a 1x, max. 2x za noc vypije 200 ml sunaru, tak jsem ráda, že alespoň z něj má nějaké vitamíny. Jsem už z toho zoufalá a bojím se, že kvůli špatné skladbě jídla a nedostatku živin může dostat nějakou vážnou nemoc. Ale kdyby viděl u otce jíst smažený sýr, ten by určitě jedl. I když mu takovéto jídlo samozřejmě nedávám, ale někdy ho ochuná. Zoubky už má vyrostlé, tak nevím, jestli je to jen nějaké přechodné období, kdy zkouší co vydržím? Velmi děkuji za radu, s pozdravem Zelinková

Tyto problémy jsou často spojené s růstem zubů a potom zůstávají jako zlozvyk, nebojte se žádné nemoci z nedostatku vitamínů, ale nabízejte vše, i když to odmítne, nebo sní jen málo, k pravidelné stravě se vrátí.

31. OTÁZKA: rada pro klidnou noc

Dobrý den, paní doktorko, velice mně trápí to, že moje malá, stará 1 měsíc, večer i když je najezená, přebalená, tak brečí a nemůže usnout. Není to brek jen chvilkový, ale trvá dlouho. Když mi usne po jídle na rukou, nechám ji odříhnout, položím ji do postýlky a po chvilce je vzhůru a brečí a je k neutišení. A tak ji vezmu, pochovám ji a po chvilce usíná, ale za malou chvíli zase brečí a pořád dokola. Trvá to 3 hodiny, na střídačku, pak usne, a vzbudí se za 3-4 hod a pak co 3 hod. Během dne mi to nedělá a usíná bez problémů. Nevím čím to může být, nemáte radu? Zkoušela jsem i zavinování, ale to taky nepomáhá. Děkuji za odpověď

Někdy děti v tomto věku mají tzv. převrácený režim, kolem 3. měsíce se to zklidní, pomáhá podávání B vitamínu - Pyridoxin 1/2 tbl denně. Může to být i problém s bolavým bříškem, konzultujte a obvodním lékařem.

32. OTÁZKA: Příkrmy

Dobrý den, mám holčičku, které je 21 týdnů. Stále kojím, malá prospívá, ale lékařka nám řekla, že můžu už přidávat příkrmy. Začla jsem mrkvičkou z lahvičky (první lžička), ale dala jsem jí toho víc jak polovinu, jelikož jí moc chutnalo. Tak to probíhá každý den už 4 dny, ale zdá se mi, že je malá trochu nevrlejší, hodně se kroutí a vždycky vidím jak těžko se jí tlačí. Stoličku má každý den, je to už tužší než to bývalo jen na MM. Chci se zeptat, jestli jí tím nemůžu nějak ublížit. Předem děkuji za odpověď.

Postupně přidejte k mrkvi kousek brambory, ponechejte týden, poté kousek masa, ponechejte týden a poté jiné druhy zeleniny, ne papriky, rajčata, kukuřici a cibuloviny. Stolička už nebude jako při plném kojení, bude možná jen 1x denně a tužší. Dítěti určitě neublížíte.

33. OTÁZKA: Kašel

Dobrý den, syn mi začal pokuckávat, má suchý kašel. 4.10. bude mít ukončený 6. měsíc. Co mi doporučíte za sirup? Nebo mohlo by se třeba jednat i o angínu? Teploty nemá. děkuji Zuzana

V tomto věku jde často o prochlazení a kašel je v důsledku rýmy, rýma nemusí vytékat z nosu, ale často zatéká do nosohltanu a dráždí ke kašli. Je vhodné nos prokápnout vincentkou, ev. sterimarem, pokud je silná tak odsát, většinou se kašel uklidní, pokud ne, tak je vhodné konzultovat s lékařem, aby dítě prohlédl a poslechl a zjistil důvod kašle - potom vám doporučí kašlavku.

34. OTÁZKA: Pálení žáhy

Dobrý den, ještě by mě zajímalo, zda i dítě může pálit žáha. A jak to lze poznat. Děkuji

Děti mohou trpět tzv. refluxem  - to se projevuje v kojeneckém, věku ublinkáváním a poté kašlem, pálení žáhy je překyselení žaludku a tím trpí až starší děti. Často specifikují jako bolest bříška.

35. OTÁZKA: prevence virovému onemocnění

Dobrý den, co si myslíte o dětských čajích na podporu imunity, echinaceových sirupech s fruktózou, vitamínech pro děti? Mají opravdu vliv na posílení organismu? A lze kombinovat vše najednou? Nehrozí nějaké zatížení vnitřních orgánů? Do jakého věku dítěte byste některou věc z výše uvedených raději nedoporučila. Děkuji za odpověď.

Echinacea a vitamíny jsou pro děti jako potravinový doplněk velmi vhodné, pokud dítě mívá časté rýmy a nachlazení a pokud je starší než 1 rok. Echinaceové sirupy lze podávat v období podzimu a zimy vždy po 3 měsících ponechat 1 měsíc pauzu. Podávání vitamínů konzultujte s dětským lékaře, pokud dostává dítě adaptované kravské mléko, to je obohaceno vitamíny.

36. OTÁZKA: co s miminkem

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kolikrát denně se ošetřuje pupíček miminku. Mám 12denního chlapečka a trošku se nám tam objevuje krev. Jsem z toho docela špatná, krmíme každé tři hodiny, ale hodně se nám stává, že se malej napije a pořád má hlad, strašně trpí na prdíky, má pořád bolení a přitom nejím nic, co by ho nadýmalo. Děkuji za odpověď

Pupík stačí ošetřit 2 - 3x denně. Na větříky zkuste čaj pro kojící matky s fenyklem a anýzem - pro sebe, pokud nebude efekt, zkuste pro dítě Sab simplex, nebo Espumisan, nebo Babycalm, nebo probiotické kapky - ale to raději konzultujte s dětským lékařem.

37. OTÁZKA: Předkožka

Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych se zeptat: 1. Co způsobuje zjizvení okraje předkožky a následnou nemožnost jejího přetažení (syn s tím zpočátku problémy neměl a cca před půl rokem najednou přestalo jít předkožku přetahovat, nyní je mu 5 let)? 2. Jak dlouho máme používat krém Locoid 0,1%, který jsme na URL dostali, že máme mazat na okraj a pokusit se předkožku "rozcvičit"? Kontrolu máme až za 6 týdnů a lékárník řekl, že máme používat max 10 dní...  Předem děkuji za odpověď  V. Tautová

Zůžení předkožky způsobuje charakter kůže a hlavně nedůslednost při přetahování předkožky denně při hygieně. Lociod lze používat max. 10 dní a přitom se snažit předkožku jemně přetahovat, pokud se neuvolní, musí stav zkonzultovat chirurg.

38. OTÁZKA: mononukleóza

Dobrý den, před 14 dny jsme celá rodina měli kontakt se sestrou (15 let), u které se následně prokázala mononukleóza. Zajímalo by mne, jak se teď mám zachovat, Aničce je 4,5 let a Štěpánkovi 2 roky. Děti měly před pár dny teplotu, která druhý den odezněla a rýmu, která teď také mizí, obevil se ale dráždivý kašel. Ten jsem konzultovala po telefonu s pediatryní, ale poslala mě do lékárny. Tam mi doporučili Stoptussin. Zvažuji, zda jít k lékařce zítra na kontrolní testy, pokud by se již v krvi něco objevilo. Za jak dlouho bychom mohli do kolektivu? Velice děkuji a přeji krásný zbytek dne, Veru Břicháčová

Infekční mononukleóza se projeví v první fázi vysokou teplotou a angínou. Pokud jste se setkali s infekčním dítětem, neznamená to, že Vaše děti musí být nakaženy. Rýma a kašel nejsou příznaky infekční mononukleózy, proto není třeba trvat na krevních testech (odběrech). Jen sledujte, pokud by dítě onemocnělo angínou, pak by bylo nutné provést krevní testy. Ještě ke kašli, pokud se nezlepší, kontaktujte svého pediatra.

39. OTÁZKA: Alergie

Dobrý den paní doktorko, ráda bych se zeptala, kdy se dítěti mohou do jídelníčku zařadit vnitřnosti. A jak by se eventuelně projevila potravinová alergie. (Já sama alergii na vnitřnosti mám a projevuje se velkou dušností, proto doma vnitřnosti vůbec nepřipravuji, ale počítám, že ve školce či škole na ně děti dříve či později narazí...a mám trochu obavu, jak vážně může jejich organismus reagovat v případě, že by tuto alergii zdědili.)

Do jednoho roku se dětem vnitřnosti nepodávají. Po ukončení prvního roku je lze pomalu zkusit zařadit. Např. kuřecí játra nebo srdce do polévky, se kterými se dítě může, jak píšete, setkat ve školce a škole.

Nejčastěji může dítě po požití reagovat alergickou vyrážkou, bolestmi břicha nebo průjmem.

40. OTÁZKA: Poddotaz k 27

Moc Vám děkuji za rady! Ještě dotaz. Syn zdvojnásobil váhu ve 3,5 měsících (PV 2,97 kg, nyní v 5 a třičtvrtě měsících váží 7,2 kg). Doporučila jste mi po příkrmech již moc nekojit. A co když prozatím snížím dávky příkrmů - méně zeleniny a méně kaše a raději dokojím (když mu ještě nebylo 6 měsíců)? A nebo zvýším zeleninu na plnou dávku a již nedokojím, ale večerní kaši snížím např. jen na 50 ml a raději dokojím? Děkuji za Váš názor.

Dávky zeleniny určitě nesnižujte, po zelenině nedokojujte, můžete snížit dávku večerní kaše, a poté dokojit. Kojení lze i nabídnout dítěti dle požadavku během dne. Ale až za 2 hodiny po předchozí dávce - např. té zeleniny.

41. OTÁZKA: Miminko nespí

Dobrý den, mám 5 měsíční holčičku, která málo spí. Do 4. měsíce přes den nespala skoro vůbec a pak spala celou noc a teď si zdřímne přes den dohromady asi na 2 hodiny, ale zase se budí co 2-3 hodiny v noci. Můžete mi, prosím poradit co s tím? Jinak je docela usměvavá, sama se otáčí na bříško, brouká si. Děkuji za odpověď. Hostová

Vaše dcera patří zřejmě mezi typ dětí, které mají menší potřebu spánku. Buzení v noci po 2 až 3 hodinách může být způsobeno v tomto věku již prořezáváním zubů. Proto doporučuji trpělivě vydržet. Situaci nemá smysl násilně řešit. Po prořezání zoubků se situace většinou zklidní a spánkový režim se normalizuje.

42. OTÁZKA: Plínka na noc

Prosím do kolika let se toleruje plínka na noc nebo noční pomočování?

Plena na noc je obecně tolerována do 2 let věku. Pokud děti později tvrdě spí, doporučuje se plenu nedávat a i v polospánku dítě nechat za 2 hodiny po usnutí nechat vymočit. Pokud se pomočí i poté po půlnoci, doporučuje se jej znovu nechat vymočit v polospánku i po půlnoci a poté do rána dospat. Dítě násilně nebuďte, mohlo by to také přispět ke zhoršení situace.

43. OTÁZKA: náročné dítě

Mám 3 měsíční holčičku, narodila se ve 36. týdnu a neustále řve, pokud zrovna nespí. Co mám dělat? Je přebalená, nakrmená, je v teple a stejně brečí, nemohu ji nechat chvíli samotnou. Co by pomohlo?

Dítě vyžaduje pozornost, doporučuji pochování do klubíčka. Holčička potřebuje ten 1 měsíc ještě dohnat, aby dozrála mozková tkáň. Po konzultaci s lékařem lze nasadit Pyridoxin - vitamín skupiny B - podpoře vyzrávání mozkových funkcí.

44. OTÁZKA: kojení x alkohol?

Dobrý den, velice by mě zajímalo, za jak dlouho vyprchá alkohol z mléka. Kojím plně, mlíčko mám zamražené. Musím pak po požití alkoholu mlíčko ještě odstříkat a vylít?

Po požití většího množství alkoholu se doporučuje odstříkat a vylít jednu dávku / kojení. Pokud si na ochutnání dáte večer 1 dcl vína, tak dítěti tolik neuškodíte a v tomto případě nemusíte odstříkávat a mléko vyhazovat, ale nemělo by být pravidlem.

45. OTÁZKA: Očkování

Kvůli delší cestě do zahraničí chci dát syna (2 roky) očkovat proti žloutence typu A. Za jak dlouho nastoupí účinek očkování a kdy ho nechat očkovat? Děkuji

Protilátky se po očkování vytvoří do 14 dní po první dávce, ale je nutno podat za 6 měsíců po první dávce, další, udržovací, aby protilátky vydržely po celý život. Doporučuji tedy naočkovat 6 až 7 měsíců před odjezdem, aby se před ním stihly naočkovat obě dvě dávky.

46. OTÁZKA: Horečka

Od kdy mohu začít dávat léky u horečky a jaké, mohu je střídat?

Do 38 °C teplotu neovlivňujeme léky, ale nad 38,5 °C vždy (měřeno v konečníku - rozdíl mezi teplotou v podpaždí a konečníku je zpravidla 0,5 °C, v konečníku je o 0,5 °C vyšší).

Začněte podávat léky s účinnou látkou paracetamol (Panadol, Paralen, Calpol). Můžete podat čípek nebo sirup. Pokud teplota neklesá, lze prostřídat s léky s účinnou látkou ibuprofen (Nurofen, Brufen). Druhý můžete ovšem podat nejdříve za 3 hodiny po podání prvního (Panadol - za 3 hodiny Brufen - za 3 hodiny Panadol...) Horečku, která po podání prvního léku neklesá je vždy vhodné konzultovat s lékařem, zvláště u malých dětí.

47. OTÁZKA: 3měsíční prohlídka a očkování

Chtěla jsem se zeptat, co nás čeká na 3 měsíční prohlídce, popřípadě jestli mohu požádat paní doktorku o odložení očkování, mohu nějak své dítě připravit na očkování? A co pomůže po očkování?

Co je obsahem prohlídek najdete v oddíle Prohlídky a vyšetření:

http://www.babyonline.cz/prohlidky-vysetreni-deti/preventivni-prohlidky/prvni-vysetreni-ditete.html

http://www.babyonline.cz/prohlidky-vysetreni-deti/preventivni-prohlidky/jak-probihaji-dalsi-prohlidky-u-kojencu.html

Očkování po dohodě s pediatrem lze odložit, ale pokud máte zájem o očkování proti pneumokokovi s proplacením od pojišťovny, pak Vám při odkladu pojišťovna očkování neproplatí.

Jak dítě připravit najdete v této kapitole: http://www.babyonline.cz/ockovani-deti/jak-pripravit-dite-na-ockovani.html

Co dodržovat po očkování: http://www.babyonline.cz/ockovani-deti/rezim-pred-ockovanim.html

48. OTÁZKA: kapky na kašel

Dobrý den, syn měl angínu a začal pak kašlat. Měl suchý dráždivý kašel a rýmu. Pani doktorka mu předepsala Bronchipret. Nyni má už dva dny kašel vlhký, jakoby vykašlává. Máme pokračovat v Bronchipretu nebo změnit kapky např. na Prospan? Děkuji za odpověď.

Můžete pokračovat v Bronchipretu v celkové délce 7 až 10 dní. Jedná se o bylinkový přípravek, který nejen tlumí kašel, ale i usnadňuje vykašlávání.

49. OTÁZKA: Noční děsy u 22měsíčního dítěte

Dobrý den, můj 22měsíční syn trpí nočními děsy, několikrát za noc ze spánku začně šíleně řvát a není k utišení. Jak mu mohu pomoci?

V tomto věku bývají noční děsy časté. Souvisí to s vývojovou fází mozkové tkáně. Děti senzitivně vnímají veškeré dění během dne a v noci se jim v mozku vše "přehrává" a prožívají ve spánku opětovně své denní zážitky. Doporučuje se dítě nebudit, ale zklidnit pochováním a klidným slovem. Pokud nepomáhá, probudit a zklidnit. Dítě si většinou ani po následném probuzení nic nepamatuje. Lze podávat Pyridoxim - vitamín ze skupiny B, nebo B-komplex.

50. OTÁZKA: kdy jít s dětmi k doktorovi?

Obě děti (dcera 29 měsíců, syn 9 měsíců), mají teď rýmu, bez teplot. Dcera si stěžuje, že ji pálí v krku. Zatím jen stříkám Sterimar a odsávám, a dceři dávám čaj při nachlazení, syna častěji kojím. Na jednu stranu chci jít k lékaři včas, ale na druhou stranu mám obavy, aby v čekárně nechytli něco horšího...

Pokud infekt trvá déle než 3 dny, je potřeba navštívit lékaře.

51. OTÁZKA: voda z vodovodu

Dobrý den, nejsem zastáncem používání kojenecké vody (byly v testech dost kritizovány), proto bych ráda přešla co nejdříve na převařovanou vodu z vodovodu. Bohužel náš vodovod obsahuje 50 mg/l dusičnanů místo normy do 15 mg/l. Mohla bych tuto převařenou vodu používat pro syna již od jeho 6 měsíců? Děkuji.

Striktně nelze vodu z vodovodu používat do 1 roku věku dítěte. Dítě nemá zralou jaterní tkáň k odbourávání dusičnanů. Striktně používejte kojeneckou vodu do 1 roku. Převaření dusičnany neodstraňuje. Od jednoho roku lze vodu z kohoutku použít i bez převaření.

52. OTÁZKA: kojení v noci

Dobrý den, jak často by se prosím měl 6ti měsíční syn budit v noci na kojení? Naposledy jí v 18:30 hodin, spí od 19:30 hodin. V noci se vzbudí v 1:30 na kojení, ale poslední 3 dny mu dám dudlíka a on usne a vzbudí se ve 4 hodiny, pak v 6:30 hodin. Nebo bych ho měla kojit i v těch půl druhé? Moc děkuji za radu.

Dítě není nutné již v tomto věku v noci na jídlo budit, zažádá si samo. Pokud se probudí samo, kojení mu můžete nabídnout, ale není nutné, můžete zkusit podat pouze kojeneckou vodu na žízeň. Buzení dítěte totiž nemusí souviset nutně s hladem - růst zubů apod.

53. OTÁZKA: Mluvení

Je normální, že skoro 3leté dítě stále nemluví? Rozumí všemu a domluví se beze slov, umí naznačit vše, co potřebuje, co ho zajímá. Děkuji za odpověď.

Ve 3 letech by již dítě mělo mluvit v jednoduchých větách. Někdy je nemluvení způsobeno pohodlností dítěte, např. rodič vše za dítě odpoví, nebo, jak je Váš případ, dítě vidí, že si rodič poradí i s neverbální komunikací, tak jej nic k mluvení nestimuluje.

Je důležité, jak se chová v kolektivu dětí, zda se domluví také neverbálně. Určitě by bylo vhodné co nejdřívější vyšetření logopedem a neurologem.

54. OTÁZKA: Mockrát děkuji za váš čas

Dozvěděla jsem se hodně užitečných informací, i když některé odpovědi mě rozbrečely, protože si po nich připadám, že mám obě děti totálně opožděné. Honzík se narodil ve 33. týdnu, teď má 22 měsíců, ale plínku máme jak přes den, tak i na noc a popravdě si nedokáži představit, že bych ho měla teď nějak odplenkovat. Katka je trošku šikovnější, ale i tak je ze mě uzlíček neštěstí, asi opravdu navštívím psychologa, starat se o 2 nedonošeňátka je opravdu náročné.

Není důvod k pláči, každé dítě je individuální, nelze tabulky aplikovat na všechny, zvláště na nedonošené děti, jak zmiňujete. Ve Vašem případě je vhodné se řídit radami pediatra, který Vaše děti zná a vidí jejich vývoj kontinuálně. V případě takovýchto specifických problémů jsou skutečně odpovědi komplexní situace neznalého člověka, byť dětského lékaře, kontraproduktivní.

55. OTÁZKA: Kdy znovu do kolektivu

Dobrý den, ráda bych se zeptala, kdy mohu syna s "klidným svědomím" poslat do školky po prodělané rýmě? Mohu hned, jakmile rýma odezní, nebo je lepší nechat ho ještě nějakou dobu doma?

U rýmy se doporučují po odeznění ještě 3 dny rekonvalescence doma. Je to hlavně z důvodu ochrany Vašeho dítěte před dalšími možnými infekty, které zvláště v tomto období jsou v kolektivech časté.

56. OTÁZKA: Učení na nočník a záchod

Dobrý den, mám problém se skoro 3letým synem. Odmítá chodit na nočník a záchod. Raději se počůrá do kalhot. Nevadí mu, že je mokrý. Ještě ho občas přinutím čůrat alespoň do vany. Nevím si už rady. Děkuji.

Rozhodně neučte dítě močit do vany, zvykne si na to a bude to brát jako normu, což by mu v kolektivu mohlo značně uškodit. Je třeba trpělivě na nočník a WC vysazovat. Problém Vašeho dítěte je způsobený pomalejším vyzráváním mozkové tkáně, bývá to často. Po určitě době většinou přichází zlom a dítě si přirozeně z ničeho nic hygienické návyky osvojí. Opět doporučujeme k podpoře vyzrávání mozku Pyridoxin nebo B-komplex.

Komerční sdělení

Na dané téma si můžete s maminkami popovídat v Diskuzním klubu. Potřebujete-li znát názor odborníka, pište na info@babyonline.cz.

20.9.2011 Dětská lékařka MUDr. Ludmila Vomelová odpovídá na Vaše dotazy! - diskuze

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×