Inzerce
Inzerce
Inzerce

Růst dítěte

  1. Výška a růstové tempo
  2. Proč a jak růst dítěte sledovat?

1. Výška a růstové tempo

Růstové tempo, tj. počet centimetrů, o které dítě vyroste za určité časové období (obvykle se určuje přírůstek za rok), není během vývoje dítěte stejné. Střídají se období rychlého růstu s obdobími, kdy jsou přírůstky menší. Růstové tempo je velmi individuální, každé dítě roste jiným tempem.

Zdravý novorozenec roste velmi rychle, v prvních 6 měsících nejrychleji, potom se růst zpomalí. Během prvního roku života vyroste dítě zhruba o 25 cm, kolem 2 let se růstové tempo výrazně zpomaluje, během druhého roku vyroste asi o 12 cm. Již v tomto období je možno dítě zařadit do určitého růstového typu, takže se dá odhadnout, zda dítě bude vysoké, průměrné nebo bude nižšího vzrůstu. V průběhu třetího roku vyroste dítě asi o 9 cm, potom se růst dále zpomaluje, takže roční přírůstek činí v průměru asi 5 cm. Po 11. roce dochází k pubertálnímu výraznému urychlení růstu, u dívek začíná cca o dva roky dříve než u chlapců.

Jak již bylo řečeno na začátku, tempo růstu zejména po 11. roce věku je velice individuální, jsou děti, které rostou pomalu, což dělá starosti rodičům a mnohdy z obav o zdraví dítěte se dožadují odborného vyšetření či se přímo dotazují na hormonální léčbu. Potom najednou dítě během roku vyroste o 14 cm. Většinou se s tímto jevem setkáváme u chlapců.

2. Proč a jak růst dítěte sledovat?

Sledování růstu dítěte je důležité pro odhalení negativně působících faktorů, jako je nevyvážená strava, nadměrná fyzická zátěž nebo nějaké závažné onemocnění. Proto součástí každé preventivní prohlídky je měření výšky a váhy dítěte, je-li důvod, měří se dítě častěji.

Kojenci do 1 roku absolvují 9 preventivních prohlídek, při nichž se vždy měří a váží, stejně tak v 18. měsíci. Pak následuje preventivní prohlídka ve 3 letech a následně každé dva roky, při nichž se děti vždy váží a měří. Dva roky je dlouhá doba, pokud nejste nuceni navštívit dětského lékaře dříve, můžete děti měřit v mezidobí doma, nejlépe pevným kovovým nebo dřevěným metrem vestoje, bez bot a s nataženými končetinami, a to u stěny či zárubně dveří. Bývá to někdy v rodině docela oblíbená činnost.

Základní pomůckou pro sledování růstu jsou tzv. percentilové grafy, sestavované na podkladě velkých národních antropometrických studií. U nás se tyto studie provádějí každých 10 let, poslední je z roku 2001. V České republice jsou tyto grafy součástí Zdravotního a očkovacího průkazu dítěte, jejichž používání je zde velmi dobře vysvětleno, takže podle váhy, výšky a věku dítěte si můžete sami určit, jak vaše dítě prospívá.

Inzerce

garant: prof. MUDr. Hana Hrstková, CSc.

Autor: MUDr. Květoslava Ludvíkovská
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: MUDr. Květoslava Ludvíkovská
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Růst dítěte - diskuze

  • Ubývaní na váze po operaci kýly
    Dobrý den,
    můj syn (narozen 29.10.2021, 2700g, 48cm) byl 21.1. operovaný s triselnou i pupeční kylou. Od 14. Dne je plně na UM Nutrilon AR. Před operací jedl 7x denně 150ml (dle domluvy s pediatrem) v nemocnici mi bylo řečeno, že je to příliš. Dávku jsme tedy snížili. Nyní dostává 120ml 7x denne a ubývá na váze. Pri propuštění z nemocnice v pondělí 24.1. vážil 4915g, dnes 4850g. Muzu dávku UM zvýšit? Nebo se může jednat o nějaký pooperační problém? Dnes mu jsou 3 měsíce.
    Děkuji
    Maja22   | 29.01.2022 09:47:14
    Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí

Poradna

Dobrý den, potřebovala bych radu ohledně syna. Jsou mu 2 roky a 8 měsíců. Byl kojen 7 měsíců. Už od malinka je na mě závislý. U babiček byl dohromady čtyřikrát přes noc, nejdříve plakal, pak už to zvládl bez breku, ale nešťastný. S jídlem se trápime cca od roka. Nechce jíst s nikým jiným než se mnou. Do teď mi odmítá jíst kousky. Takže doteď mu jídlo mačkám vidličkou, když cítí maso, hned ho vyplivuje. Myslela jsem, že to bude problém s kousky jako takovými, ale sušenky a to co mu chutná normálně sní, rozkouse. Celkově ho do jídla musíme nutit. Ovoce nechce vůbec, jí pouze kapsičky. Jogurty má rad, kakao a k večeři pouze chleba se žervé. Šunku, sýr taky odmítá. Jídlo se snažíme řešit různými doplňky stravy k navození chuti k jídlu. Věřím, že z toho vyroste. Teď v září nastupuje do školky a já doufám, že až uvidí ostatní děti, tak začne papat normálně. Více mě ale trápí ta závislost na mě. Je nešťastný i s manželem. Potřebovala bych poradit, jak ho to odnaučit. Před 8 měsíci jsem začala chodit na poloviční úvazek do práce, mysleli jsme, že se to zlepsi, když nebude furt se mnou. Ale je to stále stejně. Vždycky tu dobu přetrpi, pláče když odcházím. Neustále ho ubezpečuji, že se vrátím, že jdu jen do práce. Je vidět, že tomu rozumí, ale přesto se to nelepší, spíše naopak. Moc děkuji za jakoukoliv radu. Šafránková

Dobrý den, ohledně synovy stravy se poraďte s ošetřujícím lékařem. Pokud dítě prospívá, i když konzumuje jen určitá jídla, pak není důvod k obavám. S lékařem byste ale také měli konzultovat případné doplňky stravy, které dítěti dáváte. Ne všechny musí být pro takto malé dítě vhodné. Také by možná bylo dobré, aby lékař chlapci udělal krevní obraz, jestli mu opravdu nějaké živiny chybí, abyste mu nepodávali nadbytečné množství některých živin či vitamínů. Některé děti vykazují při jídle zvláštnosti, jedí jen určitá jídla a vybírají si. Není dobré dítě do jídla nutit a nutit jej k experimentování. Nová jídla však je dobré nabízet, v případě zájmu nechat ochutnat. Chutě dětí se mění a časem třeba syn může být ke zkoušení jiných jídel přístupnější. Zvláštnosti v jídle však ale také mohou vykazovat děti např. s poruchami autistického spektra, či děti hodně v jídle konzervativní. Mám příliš málo informací a váš syn je příliš malý. Ohledně pobytu bez vás nepíšete, kdo syna hlídá, když jste v práci. To že pláče, když odcházíte bývá u dětí normální. Je potřeba mu to citlivě vysvětlit na úrovni jeho chápání a vývoje. Dobu odchodu však neprodlužovat, dítě ani nadměrně nelitovat, nemazlit apod. Potom by si myslelo, že váš odchod je něco mimořádného a je důvod se bát. Takto malé dítě také nemá ještě vyvinutý pojem času, žije přítomností a myslí si proto, že odcházíte navždycky. Trošku mi z vašeho popisu připadá, že maličko chcete, aby na váš syn byl závislý, že vám to dává dojem výlučnosti a důležitosti. To vše dítě vycítí. Proč myslíte, že dobu bez vás protrpí. Žádné malé dítě se pokud je o něj dobře postaráno, má dobře rozvinuté citové vazby a navíc třeba už zná osobu, která jej hlídá, se celé čtyři hodiny určitě netrápí a také není důvod , aby bylo nešťastné. Nemohou to být spíše vaše domněnky? Zkuste chování a vývoj syna zkonzultovat s dětským klinickým psychologem. S pozdravem Mgr. Michaela Matoušková, dětský psycholog

Mgr. Michaela Matoušková | Babyonline | 24.05.2022, 06:20
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce
×