Neplodnost

Položit dotaz

Dobrý den, paní doktorko, mám na Vás dotaz ohledně výsledků testů hormonálního profilu.
1. test proveden 2 den cyklu s hodnotami - LH 4,2 << IU/l; FSH 9,2 << IU/l; Prolaktin 9,3 ug/l; Progesteron 0,9 >> nmol/l; Sex hormone bind.gl. 46,70 nmol/l; Kortizol 323 nmol/l; DHEA-S 6,80 umol/l; 17-OH-progesteron 1,21 nmol/l.
2. test proveden 22 den cyklu s hodnotami - Progesteron 31,7 >> nmol/l současně s 2. testem proveden i AMH s hodnotou 1,51 ng/ml.
Byla tedy prokázána ovulace? Pokud ano, jaké bude další doporučení lékaře (přes rok od vysazení HA nedošlo k těhotenství a ovulační testy z lékárny ukazovaly v měsících duben a březen, že ovulace není)?
Další konzultaci lékařka stanovila až na září. Co do té doby pro zvýšení pravděpodobnosti otěhotnění mohu udělat? (vitamíny, bylinky, cvičení, ...) Děkuji za Vaši odpověď a čas.

Dobrý den, pokud byl test proveden 1. a 22. den, pak nelze říci, zda ovulace proběhla či nikoliv. Co se týče AMH, pak hodnota 1-3 je norma, takže ve vašem případě v pořádku. Důvodů, proč nedochází k ovulaci, může být spousta (jejich vyjmenování a popis je nad dámec naší poradny) a pak tedy i léčba je různá. Pokud jste rok po vysazení HA neotěhotněla a ovulační testy jsou negativní, pak zřejmě k ovulaci nedochází. Zda počkáte do září či nikoliv, je na vás. 1 rok je hraniční doba, po které je doporučeno došetření např. v centrech IVF atd, aby se přišlo na příčinu neplodnosti, ale je samozřejmě možno počkat déle, pokud vás netlačí čas. Je ještě možné, že se vše upraví samo.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.06.2018, 13:47

Ovulace a zablokování

| Poradna | 07.06.2018, 09:37

Dobry den,
Uzivam 17.-26.DC gynprodyl. Mam dlouhe cykly po vysazeni antikoncepce 38-44dni (dobu jsem vubec nemenstruovala a uzivala horm.substituci). Na folikulometrii 17DC folikuly jsou,nejvetsi ma 11mm,pani doktorka rikala,ze k ovulaci pravdepodobne uz nedojde at nasadim zase Gynprodyl a po menstruaci clostilbegyt.
Nemuze jeste ovulace dorazit a nemuze ji Gynprodyl zablokovat?
Jak mohu ovulaci podporit? Uzivam Femibion a Inositol.
Dekuji velice predem

Dobrý den, gynprodyl ovulaci nezablokuje. Co se týče vašeho dorazu, zda ještě nemůže k ovulaci dojít později, tak tato možnost se nedá vyloučit, pokud máte i  při gynprodylu delší cykly. musel by se ovšem udělat kontrolní UZ, zda v následujících dnech folikul roste či zda naopak regreduje.Femibionem a Inositolem můžete ovulaci podpořit, jedná se ovšem "jen" o podpurné preparáty, které ovulaci samy o sobě nevyvolají, pokud se jedná o nějaký zásadní problém.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.06.2018, 13:45

Dobrý deň,
v 07/2016 som po pätnástich rokoch vysadila HAK. Menštruáciu som mala pravidelnú (27 dní vždy), ovulácia prebiehala v strede cyklu, hormóny so mnou doslova mlátili. V 05/2017 ultrazvuk ukázal rastúce folikuly a aj manželov spermiogram bol OK. Gynekologička mi nakázala brať vitamíny LadeeVita. Žiadne ovulačné testy a ani meranie teploty, že je to zbytočné a stresujúce. Často počas ovulácie bol manžel služobne mimo. V 08/2017 som podľa príznakom mala pocit, že už nám to konečne vyšlo, ale zázrak sa nestal. V 09/2017 ovulácia neprišla, hormóny "zhasli". O mesiac gynekologička nasadila Duphaston s tým, že po tomto 100% otehotniem. Keďže ani po 2 mesiacoch nič, ovuláciu som necítila. V 11/2017 som na 2 mesiace dostala Clostilbegyt, ale ani raz nezaúčinkoval. V práci kopec stresov, doma z každej strany každý doslova hučal, že sa mám "zapozerať" po deťoch, čo psychike tiež neprospelo. Povedala som si, že to 3 skúsime to bez hormónov a netlačiť na pílu. Zas nič. Minulý mesiac som došla ku gynekologičke, ktorá naraz začala hysterčiť, že mám práve po 35. narodeninách a naoordinovala mi Inofolic. Ak to do 3 mesiacov nezaberie, pošle ma do CAR-u. Je však normálne, že mi ani nevyšetrila hormonálny profil a nikdy neriešila folikulometriu. Všade čítam, že sa to bežne robí, ale mne povedala, že v CAR-e robia všetky testy, ktoré bežným gynekológom zdravotné posťovne nepreplatia. Je toto správny postup gynekologičky?
Pre info: nadváhu nemám, váha 60 kg, výška 170 cm. Od malička mám problém so spánkom, už ako dieťa som celé noci nespávala a cez deň bola unavená. Posledných 10 rokov užívam melatonin každý večer, inak by som nezaspala alebo ak aj, po hodine by som sa zobudila a do rána nespala. Pred užívaním antikoncepcie som mala akné. Po vysadení HAK sa akné vrátilo relatívne mohutne na moj vek. Práca dosť stresujúca a vyčerpávajúca. Po začatí užívania Shatawari a Fenugreek (už týždeň) pociťujem menej stresu. Menštruácia po vysadení Duphastonu pravidelná každých 26 dní, teraz 27 dní (prišla dnes). Inak som dotaraz žiadne mimoriadne ochorenia neprekonala, ani bežnú chrípku som nemala skoro 20 rokov. Minulý týždeň som si objednala tabletky Maca a kvapky Gynex, že vraj pomáhajú...
Mám čakať ešte 2 mesiace na zázrak z Inofolicu (ovulácia podľa ovulačných testov neprebehla) alebo rovno sa tlačiť na vyšetrenia gynekologičku, či si to rovno nasmerovať do CAR-u?
Ďakujem za odpoveď.
Príjemný deň prajem

Dobrý den, ve vašem případě by opravdu mělo být potrvzeno či vyvráceno, zda ovulace probíhá - nejlépe podle folikulometrie kolem termínu očekávané ovulace. Pokud se opravdu prokáže, že ovulace neprobíhá, pak je třeba zjistit příčinu. To, zda je vaše gynekoložka schopná tyto věci sama vyšetřit či zda vás pošle na CAR, je na vaší společné domluvě. Je pravdou, že v CAR proběhne komplexní vyšetření a po 2 letech neúspěšného snažení je konzultace na místě.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.04.2018, 10:29

Ovulace

| Merhanice | 04.04.2018, 08:32

Dobry den, snazime se s manzelem o druhe dite. Zacali jsme, kdyz byl synovi rok a pul. Jeste jsem ho kojila, tak me nejdriv netrapilo, ze to nejde. Po peti mesicich jsem si koupila ovulacni test a zkousela to sest dni behem obdobi, kdy mela ovulace byt. Neobjevila se. Dalsi mesic jsem si koupila testu hodne a rozhodla se zkouset to od menstruace kazdy den. Ovulace se objevila (pozdeji nez by mela). Bohuzel jsem presto neotehotnela. Ale uklidnila jsem se, ze ovulaci mam. Dalsi jsem si znovu koupila testy, ale zase jsem ovulaci nemela...je mozne, ze ji mam jen jednou za cas? Nebo je to uz vekem? Jsem preci jen starsi rocnik. S prvnim ditetem jsem otehotnela nahodou, tehdy jsme to neplanovali. Nechci to resit s lekarem, nejpis by se mi vysmal, ze v tomto veku jeste chci dite a nechci na to nejak tlacit, brat nejake hormony...spis me zajima, jestli je mozne, ze to jeste klapne, kdyz ovulaci jednou mam a pak zay ne, nebo jestli je to definitivne konecna a mame na to uz uplne zapomenout.

Dobrý den, váš věk jste v příspěvku neuvedla, nicméně plodnost s přibývajícím věkem (a to už po 30. roce) prudce klesá. Jednak nemusí být v pozdějším věku již všechny cykly ovulační, jak je tomu asi i ve vašem případě a jednat rapidně klesá i kvalita vajíček, ze kterých se po oplodění vyvine nekvalitní embryo a proto stoupá i procento potratů v 1. trimestru. Pokud tedy nechcete tlačit na pilu a ponechat vše náhodě, pak jen tedy nezbývá než na tuto náhodu čekat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.04.2018, 11:12

Endiometróza a neplodnost

| Michaela001 | 10.03.2018, 19:49

Dobrý den paní doktorko, nemohu otěhotnět již 2 roky. Byla mi provedena diag.laparoskopie, při které přišli na endometriózu peritoneum. a mini cystu u vejcovodu. Bylo mi doporučeno otěhotnět. Je šance, že nyní čerstvě po odstranění endiom.dojde k přirozenému otěhotnění? Řeším, jestli čekat, nebo ihned na IVF, dokud je endiom.čerstvě odstraněná. Manzel má skvělý spermiogram. Ja mám vše průchodné, žádné srůsty, průchodné tuby. Moje sliznice na UZ byla vždy připravena na ovulaci a byl i dominantní folikul. Ovu testy mi ale nevychází. Mám i pravidelnou menstruaci (je bolestivá). Když není nic neprůchodné a endiometroza odstraněna, není ivf zbytečne? Bojím se ale, aby nerostla a nebyl pak problém i s ivf, případně zda tedy má imunita spermie neničí. Nechapu, pokud mám vše průchodne, jak mohla endiom.ovlivnit neplodnost. Je mi 33 let. Moc děkuji.

Dobrý den, endometrioza může ovlivnit plodnost v mnoha směrech. Endometrioza v oblasti vaječníků může ovlivnit kvalitu vajíček. To může být důvod vašeho problému, pokud jsou vejcovody průchodné a problém tam tedy evidentně není. Obecně, vzhledem k věku a 2 letému snažení bych příliš dlouho nečekala. Můžete tomu dát třeba 3 měsíce spontánního snažení, ale pokud by se nezadařilo, volila bych cestu IVF.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.03.2018, 15:17

Anovulace

| Pitte | 18.02.2018, 00:00

Dobrý den, před v červnu 2017 jsem zhruba po dvouletém užívání antikoncepce, HA vysadila. Do listopadu mi menstruace probíhala pravidelně v podobných intervalech jako před užíváním HA. V listopadu mi gynekolog sdělil, že u mě probíhá ovulace. Od prosince jsem ale začala špinit (cca týden). V lednu se špinění opět projevilo ( cca po 14 dnech) a od té doby špiním téměř celý měsíc s výjimkou cca 3 – 4 dnů. Začátkem února jsem navštívila svého gynekologa (jako na potvoru jsem ten den zrovna nešpinila, pouze tam gynekolog viděl hlen). Z ultrazvuku mi pouze sdělil, že u mě neprobíhá ovulace a že od toho prosince mám anovulaci. Kromě ultrazvuku mi žádné další vyšetření (např. stěry či vyšetření krve) neprovedl a rozloučil se se mnou, že mi více poradit nemůže, že mi kolísají hormony a, že dokud nedostanu menstruaci mi nemá jak pomoci a dříve než za měsíc za ním chodit nemám a ve svých 27 letech se nemůžu divit, že hned neotěhotním. Jelikož mě tato informace velmi šokovala i z toho důvodu, že se s partnerem snažíme o dítě, nebyla jsem schopná více reagovat na fakt, že mi gynekolog nemá nyní jak pomoci. Po týdnu jsem byla na preventivní prohlídce u mého praktického doktora a ten mi z krve zjistil zvýšenou hladinu štítné žlázy (TSH = 7,043), můj endokrinolog je vytížen a nedá mi dřívější termín než v červnu. Nyní jsem ve stresu a nevím co řešit dříve, zda může štítná žláza mít vliv na anovulaci a nebo mám nejdříve navštívit jiného gynekologa, protože k tomu stávajícím přestávám mít důvěru. Dále se chci zeptat, zda může mít na anovulaci i vysazení HA (před půlrokem). Děkuji.

Dobrý den, špatná funkce štítné žlázy může mít na ovulaci vliv a to, že s předstávkami během měsíce špiníte by mohlo opravdu napovídat, že ovulace neprobíhá, nicméně jisté to není. Z jednoho UZ není možné toto posoudit. Je vždy dobré udělat UZ cca 11. den cyklu, kdy v řípadě ovulace vidíme ve vaječníku rostoucí folikuly a kolem 14. dne cyklu by měl být patrný folikul ovulační. Pokud by se anovulace, která často bývá spojena s nedostatkem gestagenů prokázala, pak je vhodné nasadit gestageny v 2. polovině cyklu (Duphaston např.) Dlouhodobé užívání antikoncepce může opravdu způsobit dlouhodobou anovulaci (někdy i 1/2 roku a déle), ale vše by se mělo časem upravit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.02.2018, 08:39

Hormony a klimonorm

| zabacmuk | 19.01.2018, 07:41

Dobrý den, mam dotaz,který řeším už s doktorem,ale potřebovala bych znát názor i jiného lékaře. 12 let sem brala antikoncepci,v březnu 2017 sem jí vysadila a neobjevila se mi menstruace do doby,než mi lékař v září nasadil Klimonorm kvůli neodstatku estrogenu. ten mi po 3 měsících neudělal dobře( možná to nebylo práškama,těžko posoudit),tak sem ho na měsíc vysadila ale jelikož plánujeme s přítelem miminko, doktor doporučil ho znovu používat. myslíte si,že ho mám brát,ačkoliv je to braní dalších ,,hormonu"? opravdu mi to pomůže víc, než kdybych brala třeba nějaké bylinky např. Gynex atd.? Je mi 29 let,vážím 53 kg,aktivně cvičím silový trénink. Děkuji za odpověď

Dobrý den, na vaši otázku je bez znalosti výsledků vašich vyšetření (hormonální profil, UZ, atd) těžké odpovědět. Obecně pokud žena nemenstruuje, pravděpodobně nemá ovulaci a anovulační cykly je třeba diagnostikovat, zjistit jejich příčinu a tu řešit. Důvodů, proč žena nemá ovulaci je opět celá řada - nedostatek hormonů, předčasné ovariální selhání, atd. Ve spoustě případu se pro vyvolání ovulace hormonálním preparátům nevyhnete. Zda pomohou bylinky, to opravdu nevím, nemám v tomto ohledu zkušenost. Určitě neuškodí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.01.2018, 13:44

Hormony a neplodnost

| mari104 | 12.12.2017, 20:33

Dobrý deň, rada by som sa opýtala respektíve poradila. Žijeme s partnerom v UK a o bábätko sa snažíme viac ako 3 roky. Spermogram ma partner v poriadku a moje hormolnalne hodnoty v 21 dni sú, FSH13 LH 5. Cyklus som mala normálny 28-34 dni, avšak od Septembra tohto roku som vôbec nedostala menzes. V Novembri sme s partnerom navštívili doktora v poľsku (odtiaľ je môj partner) a podľa výslednou ktoré som mu poskytla mi nasadil progesteron, na 6 dni a potom sa mala zevraj dostaviť menstrulacia a predpísal mi duphaston, ktorý by som mala začať brat v piatom dni cyklu. Lenže ja som ešte stále nedostala menstrulaciu. Dala som si tu v UK urobit krvný test na BETA HCG a výšku progesteronu a hodnoty na oboch sú 1. Som trochu zúfalá lebo som si myslela ze som tehotná, kedže menzes mi vlastne mešká uz 3 mesiace. Prosím poraďte mi co mám robiť.

Dobrý den, pokud je těhotenský test i po takové době negativní, pak je těhotenství téměř vyloučeno. Důvodů absence menstruace může být celá řada. Je třeba komplexní vyšetření, obzvlášt, pokud chcete otěhotnět. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.12.2017, 17:47

Stimulace vaječníků

| Mikeska | 11.12.2017, 14:32

Dobrý den.
Chtěla bych se Vás zeptat.
S manželem jsme se na začátek ledna objednali do CARu ve FN Olomouc, protože jsme s manželem oba zdraví a skoro
3 roky se nám nedaří otěhotnět.
Po dotazu na lékaře ohledně vhodného řešení nám byla nabídnuta IUI .
Zajímá mě, jestli se musí počkat zase půl roku, než můžou začít vaječníky stimulovat, (které jsou u IUI potřeba), protože jsem v listopadu dobrala clostilbegyt a ten obsahuje stejnou účinnou latku.
Moc Vám děkuji a přeji hezký zbytek dne Mikettová Hana

Dobrý den, pokud vím, ke stimulaci vaječníku v rámci metod IVF se používají jiné preparáty než clomifen-citrát, takže v tom problém určitě nebude. Pokud vám v IVF již nabídli určitou metodu v rámci asistované reprodukce, předpokládám, že vám i řekli, kdy je možno začít? 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.12.2017, 07:39

Konizácia a deti

| Regina510 | 28.11.2017, 07:41

Dobrý deň, zistili mi pozitívne HPV a PAP 3, jeden lekár mi navrhol ísť o tri mesiace na kontrolný ster, či sa mi to nezlepší a druhý mi odporučil hneď konizáciu. Mám 24 rokov, práve sme sa so snúbencom chceli začať snažiť o dieťa. Dosť sa bojím spomínanej konizácie, či po nej budem môcť mať deti. Ako dlho po konizácii sa žena môže snažiť o dieťa? Vy by ste odporučili hneď konizáciu, alebo ešte ďalší ster o 3 mesiace s tým, že by sme sa o dieťa snažili už teraz do ďalšieho steru? Ďakujem :)

Dobrý den, musela bych mít k dispozici celý nález, abych se mohla vyjádřit, zda stačí nález sledovat či nikoliv. Pokud se jedná ale jen o HPV pozitivitu beze změn na děložním čípku, pak není konizace nutná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.11.2017, 18:05

Hormony testosteron

| Lolka | 23.11.2017, 09:04

Dobry den, mam mierne (?)zvysenu hladinu testosteronu (2.3 namiesto 1.7) co mi,sposobuje nadmerne ochlpenie. Cyklus mam vsak pomerne pravidelny (29 az 33 dni) a vsetky ostatne hormony su tiez v piradku, tym padom mi pani doktorka vylucila pcos. (Robila mi aj ultravzvuk a vsetko bolo v,poriadku)Moja otazka je, ze co moze tento problem sposobovat, ci to moze byt geneticke a ako sa ro da liecit?
Dakujem za odpoved

Dobrý den, genetický základ zvýšená hladina testosteronu určitě nemá. Někdy se objeví zcela bez příčiny,  Hladinu testosteronu lze snížit některými druhy antikoncepce - poraďte se s vaším gynekologem event. o jejím nasazení, pokud si právě nepřejete otěhotnět. Další možností je návštěva endokrinologa, který se přímo poruchou činnosti žláz s vnitřní sekrecí zabývá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.11.2017, 09:04

Drilling

| janicka01 | 15.11.2017, 09:05

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Je mi 36 let, snažím se otěhotnět. Mám PCO, vejcovody průchodné, nemám nadváhu, hormonální profil z krve mám v pořádku, nemám však ovulaci ani spontánně menstruaci. Beru ještě Letrox 100 pul prášku na sníž.funkci štít.žlázy, hodnoty mám v pořádku. Absolvovala jsem nyní 2 cykly stimulace clostibegytem (1-0-1), bez efektu, folikuly narostly pouze na 10 mm. Ještě zbývá drilling, co myslíte, má v mém případě nějaký smysl, nemůže uškodit? Mockrát děkuji za odpověď

Dobrý den, drilling slouží k obnově či nastartování ovulace u pacientek s PCO, má však ale jen velmi dočasný efekt..Tato metoda se dnes příliš nevyužívá. Spíše bych se ve vašem případě vzhledem k dosavadnímu průběhu a věku klonila k vyšetření v centru asistované reprodukce, kde vyšetří kompletně vás i partnera a navrhnou další postup.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.11.2017, 11:20

Dobrý den, už to budou dva roky, co jsem vysadila HA a od té doby mám menstruaci, tak jednou za tři měsíce, s manželem se stále snažíme o miminko a pořád nic. Dělala jsem si ovulační testy a vyšly bohužel negativně. Řešila jsem to i s mou gynekoložkou, ale podle ní je vše v pořádku. Měla byste pro mě vy nějakou radu? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud máte nepravidelnou menstruaci, je to zřejmě z důvodu absence ovulace, na což vám poukázaly i ovulační testy. Bez ovulace nelze otěhotnět a je tedy třeba ji navodit. Nemožnost otěhotnění je velmi komplexní problém, jehož rozebírání není předmětem online poradny. Záleží také, kolik je vám roků - i to může mít na ovulaci  a poté i kvalitu vajíček vliv. Bude dobré i vyšetřit spermiogram manžela, pokud se snažíte déle než rok. Pokud se vám tedy nedaří otěhotnět téměř 2 roky, určitě bych doporučila již začít situaci aktivně řešit. Je možné obrátit se na nějaké IVF centrum v místě vašeho bydliště, kde nemusí ihned dojít na umělé oplodnění, nicméně vás jako pár komplexně vyšetří a najdou původ problému.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.11.2017, 15:39

Užívání clostilbegytu

| Mikeska | 26.10.2017, 09:25

Dobrý den. Již přes 2 roky se s manželem snažíme o miminko. Z lékařského pohledu vše v normálu. Manžel je po spermiogramu a já po dg LSK a následně po missed abort 5/17. Můj OG mi nasadil po dobu 3 měsíců clostibegyt v dávce 100mg/ den. Užívání 5-9 den MS,následně 2 dny sexuální abstinence a od 11-18 dne sexuální aktivitu zvýšit. Můj dotaz zní. Dochází k ovulaci opravdu az po 11 dni MS? Jak dlouho po užívání ještě clostibegyt vaječníky stimuluje?
Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, předpokládá se, že ovulace nastává u většiny žen s pravidelným menstruačním cyklem mezi 13. a 14. DC. Proto je užívání Clostilbegytu nastaveno takto. Tento lék stimuluje vaječníky vždy jen v daném cyklu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.10.2017, 10:35

Výsledek spermiogramu

| Kobliha666 | 13.10.2017, 13:29

Dobrý den, manžel má výsledek spermiogramu: vše v normě, kromě motilita spermií 24% progresivních, 23 neprogresivnich, 53 nepohyblivé. Doporučení umělé oplodnění. Chci se zeptat, zda je to tak špatné a jaká šance je, že otěhotním přirozenou cestou? Děkuji.

Dobrý den, progresivně pohyblivých spermií by mělo být alespoň 30%, čili v tomto směru je opravdu spermiogram mimo normu. Nemám informace, jak dlouho se snažíte otěhotnět, zda i vy máte nějaký problém, kolik je vám let atd. Ale pokud již přes rok otěhotnět nemůžete a jiný problém než ve spermiogramu se nenašel, pak zřejmě umělé oplodnění je správná cesta. Samozřejmě můžete zkoušet otěhotnět přirozeně, nic není nemožné, ale nikdo vám nezaručí, že se dočkáte pozitivního testu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.10.2017, 18:01

IVF a hodnota hCG

| vsuhajka | 05.10.2017, 13:49

Dobrý den, podstoupila jsem umělé oplodnění, v červenci ET jednoho embrya neúspěšný, teď 18.9. KET dvou embryí, 2.10. žádanka na krev hcg, druhý den volali z caru, že test je pozitivní, hcg 70, ale nařídili mi, ať okamžitě vysadim léky, že bohužel to bude stejně biochemické a chtějí mě 10.10. na krev, zda hodnota padla na nulu, prosím co si o tom myslíte, to opravdu nebyla šance, že by se to hcg nerozjelo? Proč vysadili léky, nedali tomu šanci a na krev až za týden? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud jste byla na transferu 18.9. a embryo by tedy mělo být již 2 týdenní, pak by hodnota hCG opravdu měla být vyšší - již ve stovkách. hCG 70 bude bohužel s největší pravděpodobností biochemická gravidita. Pokud ale není kontrola hCG za několik dní, pak není možné toto tvrdit 100%. Léky tedy berte dál, pokud budete klidnější a vyčkejte do 10.10. na výsledky krve.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.10.2017, 14:05

Dobrý den,
je mi 37 let a mezi lety 2012-2015 jsem se pokoušela otěhotnět s tehdejším partnerem, který byl neplodný (absolvovali jsme klasická vyšetření, následovalo IUI a několik neúspěšných IVF). Na mé straně nebyla tehdy nalezena žádná překážka otěhotnění - cyklus v pořádku, ovulace probíhala, poruchy a onemocnění vyloučeny atd.).
Před nedávnem jsem několik měsíců brala HAK (s novým partnerem) a po jejím vysazeni se čtvrtý měsíc snažíme otěhotnět. Problém je v tom, že všechny dosavadní cykly po vysazení HAK byly anovulační (hlídám pomocí ovulačních testů, se kterými mám zkušenost z dřívějška, kdy mi vždy ovulaci spolehlivě ukázaly). Je to ještě v pořádku, anebo to může znamenat počínající přechod? Jaký další postup byste mi doporučovali?

Dobrý den, anovulační cykly mohou přetrvávat po vysazení HA několik měsíců (i půl roku). Pokud by ale přetrvávaly déle, nelze toto svést jen na předchozí užívání HA, ale je třeba situaci dále řešit. To, že nemůžete otěhotnět, nemusí být způsobeno předchozím užíváním HA či anovulačními cykly, ale nekvalitními vajíčky, jejichž počet s přibývajícími roky rapidně narůstá. Určitě bych se tedy po půl roce bez úspěchu obrátila na IVF centrum ke konzultaci.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.10.2017, 15:21

Vyšetření hladiny hormonu

| Luczinka | 07.09.2017, 16:06

Dobrý den, mám dotaz ohledně hormonů. Nechala jsem si jako samoplátce vyšetřit krev a i hormon progesteron a vyšla mi hodnota nula, o čemž se nikde nepíše. Komplikací je, že mám novou antikoncepci nuvaring a na dovolené jsem si krouzek nechala o týden déle a MS neproběhla vůbec. První den sedmidenní pauzy měl být 10.8. a test z krve byl 21.8. Nevím, v jaké fázi cyklu to bylo. Zítra budu mít výsledek více hormonů z dnešného odběru. Nemohu být neplodná? Nyní na MS čekám, mívám je až tak 4. den po vysazení HA. Dítě plánujeme, ale ne hned teď a tak mě to straší. Je mi 29 a HA mám od 15ti let. Důvod, proč řeším hormony je, že mám problém s nočním pocením již asi 6 let. Štítná žláza a další vyšetření mám v pořádku. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, nemá vůbec význam nechat si vyšetřovat pohlavní hormony, pokud užíváte hormonální antikoncepci. Sama jistě víte, že hormonální antikoncepce blokuje ovulaci a přirozený menstruační cyklus (to je princip fungování antikoncepce). Menstruace u užívání antikoncepce neexistuje, jedná se pouze o krvácení ze spádu hormonů. Hladiny hormonů jsou jiné, nemění se příliš během měsíce a tudíž výsledky nejsou vůbec směrodatné. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.09.2017, 07:23

Nemohu otěhotnět již 2 roky

| Sisike | 07.09.2017, 01:37

Dobry den, chtěla bych se zeptat, jsme přítelem spolu 4 roky a snažíme se už asi 2 roky o miminko. Byla jsem u doktora, řekl mi, že jsem v pořádku, ale že mám málo hormonu a když mame sex a když mi tam nechá sperma, furt to vyteče. Nevíte, jak to udržet? Nikdy jsem nebrala antikoncepci, nic, poraďte mi prosím. Dekuju.

Dobrý den, pokud se snažíte usilovně 2 roky a stále nejste těhotná, pak problém někde zřejmě bude. Bylo by dobré vyšetřit spermiogram partnera a udělat i vaše podrobné vyšetření. Obraťte se proto, pokud chcete, na nějaké centrum asistované reprodukce v místě vašeho bydliště.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.09.2017, 10:58

Dobrý den,
mám dotaz, po vysazení hormonální antikoncepce cca před 2 roky jsem začala mít problémy s menstruací a to takové, že jsem ji úplně ztratila. Bez užívání estrofenu a utrogestanu jsem ji neměla. Doktorka mě odeslala na specializovanou kliniku, kde mi byl nasazen Clostilbegyt. Ten bohužel poprvé nezabral vůbec, po 2. byly 10 den cyklu na obou vaječnících 14 mm folikuly, proběhl časovaný styk, ale bez úspěchu no a od té doby byl 2x nasazen clostilbegyt, ale bez reakce. Chtěla jsem se zeptat, užívám totiž prášky na vysoký krevní tlak Dopegyt, tak jestli by ten Dopegyt nemohl mít na ten clostilbegyt vliv? Že jednou se to zadařilo a pak už ne? Předem děkuji za odpověď, Palová

Dobrý den, nenašla jsem žádné informace, dle kterých by měl být účinek Clostilbegytu ovlivněn antihypertenzivy.. To, že jednou žena na CC reaguje a poté již nikolik, není nikterak vzácný jev. Stimulace ovulace CC je jednou z variant léčby neplodnosti a pokud není učinná, je třeba zvolit jinou.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.07.2017, 08:58

Dobrý večer, je mi 25 a mám jedno dítě, už je jí 5 let a s partnerem se už 4 roky snažíme o další dítě, jenže to nějak nejde. Nebrala jsem a ani neberu žádnou antikoncepci. Už jsme snad vyzkoušeli vše a pořád nic. Nevím, jestli to nemůže být tím, že od té doby, co je malá na světě, nemám pravidelnou menstruaci, mám ji i po 5 měsících a pak dlouho nic. Dělala jsem si i ovulační testy a podle testu nemám ani žádnou ovulaci. Zkoušela jsem to celý měsíc a žádná ovulace nebyla. Už nevíme, kam pro radu, hodně mě to trápí, už nevím, kudy kam. Předem děkuji za radu.

Dobrý den, pokud nemenstruujete a pravděpodobně ani nemáte ovulaci, pak je těhotenství nepravděpodobné. Nejjednodušší bude zajít ke gynekologovi osobně, aby vás vyšetřil a problém s vámi začal řešit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.05.2017, 09:08

Nedaří se mi otěhotnět

| Pettina333 | 08.05.2017, 23:05

Dobrý den, chci se zeptat, zda mě může můj gynekolog nechat doma na neschopence, pokud se mi 9 měsíců nedaří otěhotnět. Pracuji ve fabrice na 3 směnný provoz, práce není fyzicky až tak náročná, sem tam nějaké nošení beden. Je však náročná na psychiku, v práci jsem neustále ve velkém stresu. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, toto je na zvážení vašeho gynekologa. Standardní důvod k neschopnosti to ale není. Může se stát, že budete na neschopence několik měsíců a stejně neotěhotníte - stres v práci většinou nebývá důvodem. Spíše zvážit, zda se nelze na pár měsíců nechat přehodit do jednosměnného provozu. Musíte mít také na paměti, že na pracovní neschopnosti budete mít jen 6 hodin vycházek denně.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.05.2017, 07:25

Dobrý den,
je mi 21 a dozvěděla jsem se, že moje babička i matka mají genetickou vadu neplodnosti. Pouze si našli "silnějšího samce", který přebil jejich vadu (tak mi to bylo řečeno). Chci se zeptat, zda tu vadu mohu mít taky a jak se dá zjistit. Snažíme se s přítelem o miminko druhým měsícem a stále nic. Měla bych to začít řešit s gynekologem? Bojím se toho, že to nepůjde. Děkuji za odpověď

Dobrý den, o "genetické vadě neplodnosti" jsem nikdy neslyšela, nic takového neexistuje.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.05.2017, 12:58

Dobrý den, nechala jsem si udělat test ovariální rezervy, abych věděla, zda ještě mohu odkládat mateřství. Výsledek mám 0,5 ng/ml. Menstruaci mám celkem pravidelnou, avšak mnoho dní (obvykle třeba 10) mám pouze "špinění", než hned poté nastane silnější menstruace, která při 2 posledních cyklech trvala již jen 2 dny. V předchozích měsících trvala 5 - 7 dní. Hormonálni antikoncepci neužívám již cca 2 roky, první 4 měsíce po vysazení menstruace vypadala jako bych stále užívala HA, dále se krvácení začalo různě prodlužovat, pár měsíců jsem menstr. dostala dokonce 2x, ale nyní již asi půl roku spíše přetrvává výše uvedené. Již v ty dny "špinění" cítím bolest prsou, v noci to bývá asi nejhorší, když se tou bolestí vzbudím při přetáčení na bok, ale neřekla bych, bych nemohla bolestí spát, jen o tom prostě vím. K tomu mne bolívají často klouby - kyčle, kolena, občas spíše jakoby kosti nohou - to nedokážu zcela přesně popsat. Bazální teplotu si neměřím. Mám chronický zánět štítné žlázy, léčený, užívám Euthyrox 50 (1 - 0 - 0) - nevím, do jaké míry by toto mohlo ovlivnit výsledek AMH testu a nevím, do jaké míry štítná žláza ovlivňuje menstruaci. Momentálně mne nejvíce zajímá to, zda je tento výsledek důvodem k návštěvě lékaře (test jsem si nechala udělat na vlastní náklady v jedné laboratoři v Č. Budějovicích, i když vzorek odesílali do Hradce Králové). Výsledkem jsem totiž, v souvislosti po prostudování očekávaných hodnot, zaskočena a nevím, jak toto řešit dál, pokud se nechci připravit o možnost mít alespoň jedno dítko. Ještě uvedu informaci, že cca před 3/4 rokem jsem prodělala HPV infekci, chodila jsem na pravidelné kontroly ke svému gynekologovi, který mi po 3. kontrole sdělil, že již je vše v pořádku, ale i tak mám nyní kontroly častější - 1x za půl roku (dle slov mého oš. lékaře - že na to mám od pojišťovny nárok). Děkuji za Váš čas.

Dobrý den, vaše hodnota AMH je nízká, takže dle toho lze soudit, že ovariální rezerva není příliš vysoká. AMH je ovšem orientační marker ovariální rezervy. Nelze říci, že nemůžete otěhotnět, i když budete mít AMH téměř nulový. Také samozřejmě záleží i na tom kolik je vám let. Ve vyšším věku je nízká hodnota AMH častější, což je logické a také kvalita případných vajíček nebývá valná. Užívání Euthyroxu určite hodnotu AMH nijak nezkresluje. Pokud je vaše menstruace dlouho trvající a pouze ve formě špinění, i to může poukazovat na neoulační cykly. Takže zpět k vaší otázce - mateřství není nikdy radno příliš odkládat (po 25. roce věku se obecně pravděpodobnost otěhotnění výrazně s rostoucím věkem, snižuje), natož s nízkou hodnotou AMH.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.04.2017, 07:07

Dobrý den ,
měla bych dotaz, 3. 11. 2016 jsem byla na operaci, která měla být odstranění cysty na vaječníku, bohužel tam byl zánět a museli mi vzít vaječník a vejcovod na pravé straně. Od té doby se s přítelem snažíme o miminko, ale furt nic, jsem z toho špatná. Doktoři mi řekli, že neví, jestli bude druhá strana průchodná a mám strach. Je něco jak tomu mohu pomoci nebo co mám dělat? Děkuji.

Dobrý den, pokud se snažíte od konce roku 2016, pak je ještě brzy na závěry. Až po roce snažení bez úspěchu se dá mluvit o problému s neplodností. Pokud jste byla na operaci a druhý vejcovod vypadal od pohledu v pořádku, pak se dá předpokládat, že průchodný je. Nicméně 100 % lze průchodnost vyšetřit pouze laparoskopickou chromopertubací (nastříknutím barviva do dělohy, které poté prostupuje skrz průchodný vejcovod). Pokud jste ale nyní bez potíží a máte pravidelnou menstruaci, určitě bych ještě s dalším vyšetřováním počkala.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.04.2017, 08:27

Dobrý den, paní doktorko, byl jsem na spermiogramu, kde mě vyšlo, že mám 4.5 ml ejakulatu a 550 mil spermií. Z toho je 50 procent pohyblivých a jen 16 procent hodně pohyblivých. Od své paní doktorky jsem se nic nedozvěděl, jen do zprávy napsala snížená schopnost plodnosti, tak mě zajímá Váš názor. Děkuji moc za odpověď

Dobrý den, celkový počet spermií i procento pohyblivých je v normě, jen procento hodně pohyblivých je snížené - těch by mělo být alespoň 30 %. I tyto hodnoty však neznamenají, že by nebylo možno spontánně otěhotnět. Pokud jste vyšetření spermií absolvoval v rámci léčby neplodnosti, pak by další návrh řešení dle těchto hodnot měl dát lékař, který vyšetření indikoval.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.03.2017, 18:46

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možnost otěhotnět i v případě, že mi ovulační testy už 2 roky ukazují pouze negativní vysledky. Mám se už pomalu smířit s tím, že děti mít nemohu? Před 10 lety mi diagnostikovalo PCO, nyní 32 let. Děkuji. Karla

Dobrý den, nelze se řídit jen ovulačními testy, i když samozřejmě pokud jsou opakovaně negativní, je pravděpodobné, že k ovulaci nedochází. Nejpřesnější je provést ultrazvuk v době vypočítané ovulace, zda je přítomen ovulační folikul. Domluvte se se svým gynekologem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.03.2017, 14:24

Dobrý den,
v roce 2005 jsem podstoupila laparoskopickou operaci cysty. Nyní se s manželem snažíme o miminko a zatím se nedaří. Tak jsem si nechala z nemocnice poslat všechny papíry ohledně té operace a našla jsem tam v patologické zprávě, že se jednalo o serózní parovariální cystu. Může to mít nějaký vliv na plodnost? Děkuji.

Dobrý den, tento druh cysty by rozhodně na plodnost vliv mít neměl - ani typ cysty a ani umístění. Paraovariální cysta se nachází vedle vaječníku a jeho funkci neovlivňuje. Pokud jste měla při laparoskopii tedy jen tento nález a vejcovody se zdály být v pořádku, pak bude příčina potíží zřejmě jiná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.03.2017, 06:01

Porucha ovulace

| kolark02 | 10.03.2017, 09:16

Dobrý den,
můj dotaz se především týká ovulace. Je mi 34 let, o dítě se s manželem snažíme zhruba 4 roky. Před dvěma lety jsem otěhotněla, ale již v 5. týdnu došlo k zamlklému potratu. Rok poté jsem musela na laparoskopii – odstranění cysty na pravém vaječníku, byla také provedena průchodnost vejcovodů (vejcovody jsou průchodné). Avšak byla mi zjištěna endometrióza (asi II. stupně). Mám kratší cyklus 24 dnů, menstruace trvá 6 dní. Někdy pár dní před menstruací špiním. Napadlo mě, jestli není problém v mojí ovulaci. Provádím ovulační test: (25. 2. začátek menstruace), 7. 3. pozitivní test (11DC) a 9.3. ultrazvuk u gynekologa. Ačkoliv jsem myslela, že už k ovulaci došlo, našel zralý folikul (asi 20 mm), což znamená, že ještě nepraskl. (Bazální teplota 8.3. 36,41/ 9.3. 36,74/ 10.3 36,79.) Došlo k ovulaci? K ovulaci by mělo dojít nejpozději do 36 hodin od pozitivního ovulačního testu. Znamená to, že i když byl folikul velký, nepraskl a nedošlo k ovulaci? Myslíte si, že by se mohlo jednat o syndrom neprasklého folikulu nebo jinou poruchu ovulace?
Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den, k ovulaci opravdu dojít nemuselo. Někdy se z neprasklého folikulu stane cysta, která spontánně praskne až později. Ale mohla jste také ovulovat později. Nicméně pokud se snažíté o těhotenství bezúspěšně již 4 roky, pak bych i vzhledem k Vašemu věku navrhovala návštěvu centra IVF v blízkosti bydliště. Samozřejmě ale záleží, jaký k tomu zaujímáte postoj. Obecně ale 4 roky jsou již dlouhá doba a šance na spontánní těhotenství je nízká.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.03.2017, 07:29

Problém s otěhotněním

| Rencanelca | 02.03.2017, 10:25

Dobrý den, již 14 měsíců se snažím otěhotnět, ale můj problém je v tom, že vždy 4 - 5 dní před menstruací začnu lehce špinit. Začíná to růžovým hlenem a pokračuje to do příchodu menstruace vždy 28. den cyklu. Má gynekoložka mi předepsala Duphaston, užívala jsem ho 7 měsíců, nejdříve 5x2,7x2 a 10x2, ale bohužel špinění stále přetrvává. Kontrolní ultrazvuk proveden, nic nezjištěno. Sliznice byla v pořádku, folikuly přítomny - 17 mm 4 dny před ovulací. Nyní mi doktorka předepsala Orgametril, ale dočetla jsem se, že při snaze o otěhotnění to není nejlepší řešení. Myslíte, že bych měla nadále užívat Duphaston + preventivně Ascorutin, který by mohl špinění potlačit, nebo zkusit Orgametril? Jinak dle ovulačních testů dochází k ovulaci 13. den cyklu. Jsem tři roky po porodu, otěhotnění bez problémů. Děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, určitě bych pokračovala v Duphastonu a Ascorutinu, i když ten zrovna zásadní vliv na nic upřímně nemá. Nevím, z jakých důvodů Vám lékařka předepsala Orgametril. Většinou se předepisuje ženám na oddálení menstruace, ale ne v souvislosti s nepravidelným cyklem. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.03.2017, 07:36

Gestageny při neplodnosti

| lorakv | 23.02.2017, 12:37

Dobrý den, už delší dobu cca 17 měsíců se snažíme o otěhotnění. Jednou se nám to podařilo, ale bohužel došlo k samovolnému potratu. Partner má spermiogram v pořádku. Můj gynekolog nyní navrhuje nějakou hormonální léčbu (asi Gestagen), která se má užívat v druhé polovině cyklu. Můžete mi o tom říct něco více? Na internetu jsem o tom toho moc nenašla. Moc Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud máte pravidelný menstruační cyklus a ovulaci, pak gestageny nasazené jen tak Váš problém určitě nevyřeší. Pokud má partner spermiogram v pořádku, pak je potřeba pátrat, zda není problém na Vaší straně: genetické a hematologické vyšetření - tím je potřeba začít. Na tato vyšetření by Vám měl napsat žádanku Váš gynekolog.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.02.2017, 07:05

Otěhotnění s endometriózou

| Hankaaa | 22.02.2017, 16:47

Dobrý den, v březnu loňského roku mi byla zjištěna endometrióza. S paní doktorkou jsem byla domluvena, že na 3 měsíce nasadíme lék Visanne a poté se s přítelem budeme snažit o miminko, jenže uběhnul už půl rok od snažení a stále nic. Tak by mě zajímalo, jestli paní doktorka na půlroční kontrole to se mnou bude nějak řešit nějakými léky? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, nejsem Vaší lékařkou a tedy nevím, jak to bude Vaše paní doktorka řešit. Nicméně pokud bude gynekologický nález v pořádku, pak bych Vám asi doporučila ještě zkoušet spontánně otěhotnět. Půl roku je ještě málo. Záleží samozřejmě ovšem i na Vašem věku a na stupni endometriózy, jaká Vám byla zjištěna.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.02.2017, 09:39

Dobrý den, nevím, jak začít. S přítelem jsme spolu už 8 roků a nemůžeme mít miminko. Chodili jsme i po lékařích v zahraničí a prý jsme oba dva v pořádku. Prosím o radu.

Dobrý den, s tím Vám tedy bohužel neporadím. Pokud nemůžete po 8 letech pravidelného sexuálního  života otěhotnět, pak někde problém zjevně je, ale příčiny mohou být opravdu různé. Pokud nepomohou ani žádné s forem asistovaném reprodukce (umělého oplodnění) - to nevím, zda jste zkoušeli, pak další možností volby jsou darovaná vajíčka, pokud je problém ve Vaší ovulaci či náhradní mateřství. Ale toto vše s Vámi musí osobně probrat lékař v centru IVF.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.02.2017, 07:11

Dobrý den, 31.1.2017 mi dělali kyretáž, spontánní potrat v 5+3tt, těhotenství bylo potvrzené z krve, na ultrazvuku nic vidět nebylo. Mám Syndrom polycystických ovarií a toto těhotenství bylo po stimulaci clostilbegytom 2x2 + pregnyl. Chtěla bych se zeptat, zda bude nyní větší problém otěhotnět, anebo se Syndrom polycystických ovarií mohl trochu i zlepšit i po tak krátkém těhotenství. Lékař mi řekl, že se Syndrom polycystických ovarií po porodě někomu ztratí. Na jaké doporučení bychom měli se snažením počkat aspoň 3 měsíce, ale já bych to chtěla nechat na přírodě už po první normální menstruaci. Domnívám se, že tělo bude vědět, kdy chce být těhotné. Je nějaká hrozba, kdyby se mi podařilo po krátkém čase znovu otěhotnět, abych o miminko znovu přišla? Četla jsem, že po krátkém těhotenstvíí 4-5tt by to neměl být problém a dokonce někteří lékaři ani nedokáží čekat. Piji 3x denně alchemilku. Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, myslím, že 3 měsíce čekat nemusíte a klidně se můžete začít snažit po jedné proběhlé menstruaci. Co se Syndromu polycystických ovarií (PCO) týče, to Vám nikdo neřekne, zda bude nějaký posun v možnosti spontánně otěhotnět. Ale každopádně zkuste.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.02.2017, 11:57

Dobrý den, paní doktorko, už jsem Vám jednou psala ohledně neprůchodnosti vejcovodů. Neprůchodnost mi byla zjištěna laparaskopickou operací, ani pod silným tlakem neprošla žádná tekutina. Byla jsem odeslána na umělé oplodnění, které jsem podstoupila v Německu, zavedené 2 embrya, bohužel 11. den krvácení, po domluvě s panem doktorem jsem potřebovala přestávku. Z hormonální léčby mi nebylo dobře, navrhli jsme 3 měsíce, ale ja jsem po měsíci úplně normálně otěhotněla, bohužel 3.-4. týden opět krvácení. Moje otázka je: může člověk otěhotnět s neprůchodnými vejcovody, když mi pan doktor pověděl, že přirozenou cestou neotěhotnim? A já po měsíci od umělého oplodnění normálně otěhotněla, je lepší ještě jednou zkontrolovat průchodnost vejcovodů? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jak jsem Vám psala - znova kontrolovat laparoskopickou operaci průchodnost vejcovodu je dle mého názoru názoru velká zátěž. Smysl by operace měla v případě, že by se při ní zrovna nefunknčí vejcovody odstranily, protože nyní jsou spíše hrozbou mimoděložního těhotenství (vajíčko nemůže projít poškozeným vejcovodem a uhnízdí se uvnitř). To, že jste otěhotněla je zřejmě velkou náhodou. Někdy vzácně otěhotní i ženy po sterilizaci. Nic není 100%, nicméně pravděpodobnost, že byste otěhotněla spontánně znovu je minimální.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.01.2017, 14:45

Dobrý den, pane doktore, po operaci mi byla zjištěna neprůchodnost vejcovodů. Po obou stranách po konzultaci s panem doktorem doporučeno umělé oplodnění, které jsem podstoupila v Německu zavedené. 2 embrya bohužel 11. den krvácení po domluvě s panem doktorem jsem potřebovala přestávku, z hormonální léčby mi nebylo dobře. Navrhli jsme 3 měsíce, ale já jsem po měsíci úplně normálně otěhotněla, bohužel 3.-4. týden opět krvácení. Moje otázka je: může člověk otěhotnět s neprůchodnými vejcovody, nebo je nějaká možnost na zprůchodnění? Je lepší ještě jednou zkontrolovat vejcovody? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, nevím, jakou metodou byla neprůchodnost vejcovodů zjištěna. To je velmi podstatné. Většinou se během operace zjištuje nástřikem barviva do dělohy a během laparoskopie operatér pozoruje, zda prochází barvivo vejcovodem. Pokud barvivo daným vejcovodem neprochází, pak je neprůchodnost téměř jistá. Pokud jsou na vejcovodech nejaké změny (naplněný vejcovod tekutinou, pozánětlivé změny, srůsty v jeho okolí) a operatér je vyjádří podezření z neprůchodnosti a nástřik neprovede, pak to samozřejmě jisté není. Znovu kontrolovat průchodnost - to je diskutabilní. Rozhodně podstupovat operaci jen kvůli tomuto, bych nedoporučovala. Nicméně, pokud jsou vejcovody neprůchodné, je lepší je před IVF odstranit - tím se eliminuje riziko mimoděložního těhotenství.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.01.2017, 09:20

Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně ovulace. O miminko se snažíme půl roku, proto jsem začala chodit na folukulometrii. Vše nasvědčuje tomu, že jsem zdravá - v pořádku vejcovody, pravidelný menstruační cyklus 31 dní, byla jsem aji na sonografickém vyšetření štítné žlázy - v pořádku. Dvakrát jsem si zkoušela udělat ovulační testy, poprvé pozitivní 16. den cyklu, poté 14. den cyklu snažení a nic. Paní doktorka mi 13. den cyklu řekla, že prostřední není ovulační, respektive její slova byla: "není tam nic". Na velikost folikulů a nebo podobně neodpověděla, a na otázku, zda teda ovulace bude/nebude, kde může být problém mi řekla, že není věštkyně a ovulační testy jsou blbost, jen tahání peněz z lidí. Dala mi recept na clostylbegyt, já jsem si ho vzala s tím, že ještě tablety nevyberu z lékárny a zkusím zjistit o svém stavu co nejvíc. Moje následující otázky jsou: Mohu mít ovulaci při 31. dne cyklu i poměrně později? Je možné, že jsme vzhledek k délce cyklu snažili krátce? Může paní doktorka na folikulometrii - pokaždé je ještě brzo, opravdu nic nevidět? Mohu mít problém s ovulací aji když jsem zdánlivě zdravá? Žadné opožděné cykly, menstruaci mám pravidelně. Děkuji za jakoukoliv odpověď, která by mi mohla pomoct. Našla jsem ještě vitamíny Inofolic a nebo Nosifol, tak to zkusíme. A když nezaberou, tak si budeme stimulovat. Pěkný den, S.

Dobrý den, obecně pokud se snažíte půl roku, není to ještě nic zásadního. Až po roce snažení bez úspěchu by a Váš lékař měl cíleně pátrat po problému (zda probíhá ovulace, zda není problém v partnerovi, atd..). Problém může být samozřejmě na více úrovních. Zda máte v pořádku vejcovody se nedá říct. Musela byste absolvovat sono salpingografii (nastříknutí vejcovodu pod ultrazvukem) či laparoskopii. Bez těchto vyšetření se nelze o vejcovodech vůbec vyjadřovat - nejsou za normálního stavu na ultrazvuku vidět. Co se týče ovulace - na ovulační testy se opravdu nelze 100% spolehnout. Spíše bych věřila tomu, co se ukazuje před ovulací na ultrazvuku. Pokud ovulace probíhá cca v polovině cyklu, měly by být na ultrazvuku několik dní před ní patrny rostoucí folikuly určitých rozměrů - např. 10. den cyklu folikul velikosti 12 mm ( je to pouze příklad...). Pokud nejsou na vaječníku patrny ani drobné folikuly v první polovině cyklu, pak zřejmě ovulace neproběhne. Pravidelný cyklus ale i tak mít můžete. Máte tedy více možností - počkat klidně ještě několik měsíců (problém opravdu být nikde nemusí) nebo zkusit stimulaci Clostylbegitem dle schématu. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.01.2017, 08:10

Uhnízdění vajíčka

| pajinka2020 | 18.12.2016, 21:57

Dobrý den, chci se zeptat, když se uhnizduje vajíčko a je první den menstruace a ještě nepřišla a s přítelem jsme měli pohlavní styk rychlejší, může to mít vliv na to uhnízďující se vajíčko, že se tím třeba nechytí? Snažíme se už skoro 1 rok, beru prášky s kyselinou listovou 800 mg denně, přivítám každou radu. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý večer, přiznám se, že příliš nechápu vaši otázku. Pokud máte první den očekávané menstruace, pravděpodobně to není období uhnízdování vajíčka. Vajíčko se uhnízduje cca 4-5 den po oplozující souloži, která je většinou v polovině cyklu v období ovulace, takže v období očekávané menstruace by již mělo být oplozené vajíčko uhnízděné. Ale i kdyby nebylo, pohlavní styk na toto žádný vliv nemá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.12.2016, 07:25

Re: Nemohu otěhotnět

| teres95 | 14.12.2016, 15:10

Dobrý den, reaguji na tuto vaši odpověď:
Dobrý den, nevím, jak dlouho se pokoušíte o těhotenství - to jste nezmínila. Pokud je to méně než rok (např. 6 měsíců) a jste mladá, pak nepropadejte panice - může to tak být a neznamená to žádný problém. Pokud se pokoušíte přes rok bez uspěchu, pak je dobré začít pátrat, proč se tak děje. Nicméně informace z vašeho UZ, že máte tlustou stěnu kolem vajíček (možná jste měla na mysli kolem vaječníků) - to vůbec nelze dle UZ hodnotit. Vajíčka nejsou vůbec na UZ vidět, maximálně folikuly, v kterých vajíčka plavou a co se týče vaječníků - opravdu nelze tlouštku obalu hodnotit a nemá to na nic vliv. Takže tím se vůbec nestresujte. Důvody, proč žena nemůže otěhotnět jsou většinou zcela jiné - špatný spermiogram partnera, anovulační cykly, atd atd.........................................

Co se týče doby pokoušení o otěhotnění, odpovídalo by to přibližně jednomu roku. Z toho co jste napsala, jsem si hledala pár informací na internetu a mám takový pocit, že by to mohl být syndrom polycystických ovarií. Odpovídají příznaky a všechno to, co se v článcích o tomto syndromu píše. Bohužel nevím si rady s tím, jak mám redukovat svou váhu, což mi radil i můj gynekolog. Mám nadváhu a nedaří se mi hubnout. Sladké nejím, snažím se jíst pravidelně, cvičím každý den, tak nevím... Moc ráda bych přišla na osvědčený způsob, jak redukovat svoji váhu.. Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, pokud se již snažíte více než rok, bylo by potřeba udělat podrobnější vyšetření. Syndrom polycystických ovarií, obzvlášť, pokud máte nadváhu, je samozřejmě možný, ale většinou jen na základě UZ jej nelze diagnostikovat. Co se týče vaší nadváhy - s redukcí vám bohužel neporadím. Toto je doména nutričního terapeuta, nikoliv gynekologa. Stran došetření sterility vám nejlépe poradí v některém centru IVF poblíž vašeho bydliště. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.12.2016, 17:44

Nemohu otěhotnět

| teres95 | 13.12.2016, 20:17

Dobrý den, vážená paní doktorko, chtěla bych se zeptat na něco, co mi již dlouho vrtá hlavou. Nějakou dobu se s přítelem snažíme přirozenou cestou o miminko, bohužel se nám to nedaří. Byla jsem dnes u lékaře, který mi udělal ultrazvuk a zjistil, že mám prý kolem vajíček silnou stěnu, která může být hlavní příčinou neotěhotnění, jelikož je tam špatný průchod pro sperma. Domluvili jsme se s panem doktorem na pečlivém hlídání ovulace a plodných dnů a pan doktor trval na tom, abychom ještě dále zkoušeli přirozenou cestu. Prý pouze pokud se to cca po 3 měsících nezmění, budeme to řešit dále. Celý den o tom přemýšlím a dospěla jsem k názoru, že bych vlastně dále jednala tak, jak jednám doposud a také se stále nic neděje, pouze by mi to prodloužilo trápení. Zkrátka si myslím, že přirozená cesta není v tuto chvíli vhodné řešení, pouze oddálení situace. Bohužel jsem takto neuvažovala v ordinaci, ale až po několika hodinách uvažování a připadala bych si hloupě, kdybych s tímto názorem šla zítra za mým doktorem. Řekl by si, proč jsem mu to neřekla ihned, že si myslím,že přirozená cesta pouze oddálí trápení. Co si myslíte vy o mém problému, o té silné stěně kolem vajíček? Máte nějaké rady, jak otěhotnět v takovém případě? Budu vděčná za každou sebemenší radu. Předem vám velmi děkuji. S pozdravem Novotná

Dobrý den, nevím, jak dlouho se pokoušíte o těhotenství - to jste nezmínila. Pokud je to méně než rok (např. 6 měsíců) a jste mladá, pak nepropadejte panice - může to tak být a neznamená to žádný problém. Pokud se pokoušíte přes rok bez uspěchu, pak je dobré začít pátrat, proč se tak děje. Nicméně informace z vašeho UZ, že máte tlustou stěnu kolem vajíček (možná jste měla na mysli kolem vaječníků) - to vůbec nelze dle UZ hodnotit. Vajíčka nejsou vůbec na UZ vidět, maximálně folikuly, v kterých vajíčka plavou a co se týče vaječníků - opravdu nelze tlouštku obalu hodnotit a nemá to na nic vliv. Takže tím se vůbec nestresujte. Důvody, proč žena nemůže otěhotnět jsou většinou zcela jiné - špatný spermiogram partnera, anovulační cykly, atd atd.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.12.2016, 12:16

Utrogestan

| atenaz84 | 08.12.2016, 09:32

Dobrý den, jelikož se snažíme o druhé dítě a nedaří se, doktor mi předepsal na 3 měsíce utrogestan kvůli dlouhému cyklu. První dva měsíce byly dobré, ale tento měsíc jsem místo ovulace začala krvácet. Tak jsem se chtěla zeptat, zda je to normální? Popřípadě jaká by mohla být jiná příčina? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, krátkodobé krvácení v době ovulace se někdy objevuje, nic vážného to tedy pravděpodobně není.
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.12.2016, 09:48

FolGravid GravidPLAN

| MarketKar | 05.12.2016, 18:23

Dobrý den, třičtvrtě roku se marně snažíme o miminko. Našla jsem několik pozitivních ohlasů na přípravek FolGravid GravidPLAN. Chtěla jsem se zeptat, zda máte pozitivní zkušenost s tímto přípravkem nebo jde o dobrou reklamu farmaceutických firem - pomůže s otěhotněním? Nahrazuje plně tento doplněk stravy vitamíny, doporučené před otěhotnením - kyselinu listovou? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, upřimně užíváním tohoto vícesložkového preparátu asi nic nezkazíte, ale že by Vám zázračně pomohl, Vám také nikdo nezaručí. Užívání kyseliny listové ve zvýšené míře se před otěhotněním ženám doporučuje - pokud se užívá nejlépe minimálně 3 měsíce před otěhotněním, snižuje výskyt vad neurální trubice. Kyselina listová se dá užívat v kombinaci s jinými látkami, jako v tomto případě nebo i samostatně.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:18

Zánět po kyretáži

| Smora | 05.12.2016, 18:14

Dobry den, paní doktorko. Bydlím v zahraničí, kde je zdravotnictví ne příliš na dobré úrovni a chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor. Před osmi měsíci jsem prodělala zamlklý potrat, poté následovala kyretáž, která proběhla bez problemů. Ale zhruba po měsíci od kyretáže mě začalo bolet břicho, měla jsem růžový výtok a krvácela. Ještě v ten den jsem šla k lékařce, která ultrazvukem našla tekutinu v pánvi. Jen mi řekla, že se jedná o bakteriálni zánět a napsala antibiotika, která celkem zabrala a po 14 denní kontrole jsem již byla v pořádku. Bohužel mi ale nejde od té doby otěhotnět. Menstruaci mám sice pravidelnou, ale obávám se, že mi po té infekci vznikly srůsty a ja zůstanu neplodná.

Dobrý den, na Vaši otázku těžko odpovědět. Problémy s otěhotněním po kyretáži spíše dělají srůsty v dutině děložní, ale pokud by se ve Vašem případě o tyto srůsty jednalo, pak byste ani nemenstruovala či by menstruace byla velice slabá. Takže o tento problém se pravděpodobně nejedná. To, zda máte srůsty v oblasti vejcovodu, se dá samozřejmě taktéž nedá vyloučit, ale zjistit se to dá pouze zobrazovací metodou - sono hysterografie či při laparoskopii, ale tato vyšetření již musí indikovat gynekolog v rámci léčby neplodnosti. Pokud byste nemohla otěhotnět více než 12 měsíců, pak se určitě někam obraťte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:18

Otěhotnění po interupci

| Patricie68 | 29.11.2016, 14:02

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, před půl rokem jsem podstoupila interrupci, s přítelem se snažíme o mimi asi 3 měsíce, ale stále se nic neděje, máme strach, že bych po to zákroku nemohla otěhotnět.

Dobrý den, 3 měsíce snažení nejsou mnoho a rozhodně to neznamená, že byste měla mít po zákroku problém, pokud jste předtím otěhotněla bez potíží. Je to ovšem vždy věc náhody. Takže se nestresujte a ještě vyčkejte. Až pokud byste nemohla otěhotnět více než pul roku až rok, pak teprve začněte situaci řešit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:18

Otěhotnění po interupci

| Patricie68 | 28.11.2016, 13:56

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Před půl rokem jsem podstoupila interrupci, s přítelem se snažíme o miminko asi 3 měsíce, ale stále se nic neděje, máme strach, že bych po tom zákroku nemohla otěhotnět..

Dobrý den, 3 měsíce snažení nejsou mnoho a rozhodně to neznamená, že byste měla mít po zákroku problém, pokud jste předtím otěhotněla bez potíží. Je to ovšem vždy věc náhody. Takže se nestresujte a ještě vyčkejte. Až pokud byste nemohla otěhotnět více než půl roku až rok, pak teprve začněte situaci řešit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:20

Ovariální cysta

| alzbetaj | 16.11.2016, 19:29

Dobrý den, v září mi byla při ultrazvukovém vyšetření nalezena cysta na levém vaječníku (69x46 mm) a podezření na zánět pravého vejcovodu. V listopadu jsem podstoupila laparoskopickou operaci, při které byl prokázán a léčen zánět obou vejcovodů (způsobeno chlamýdií trachomatis), cysta na vaječníku tam dle slov operujícího lékaře vůbec nebyla. Nyní (dva týdny po operaci) jsem absolvovala kontrolní ultrazvukové vyšetření, které opět ukazuje na cystu levého vaječníku (67x48 mm). Názory různých gynekologů, kteří mě vyšetřovali se liší (někteří se přikláněli k endometrióze, jiní ji zase zcela vyloučili). Absolvovala jsem před operací spoustu vyšetření (za zmínku stojí velmi vysoké hodnoty CA 125, a to 718). Nyní si kladu otázku, jestli se jedná o tutéž cystu a při operaci byla ,,pouze,, přehlédnuta a zda se vůbec jedná o cystu nebo něco horšího? Měla bych požádat lékaře i o další vyšetření jako např.: magnetickou rezonanci či CT? Velmi Vás prosím o radu. Je mi 26 let a jsem zatím bezdětná, proto tuto situaci nechci podcenit.

Dobrý den, těžko z Vašeho popisu soudit, o co se jedná. Každopádně cysta velikosti 6 cm by neměla být při operaci přehlédnuta - pokud by nebyla zavzata do srůstu v oblasti vaječníků, což by tam ale v tom případě mělo být popsáno. Zvýšení CA 125 bývá nejčastěji u endometriozy, ale i u zánětů, takže to těžko posoudit. Každopádně endometriální cysta většinou bez léčby či operace sama nemizí, takže pokud by to byla endometriální cysta - to, co bylo popisováno před operací, pak je velmi málo pravděpodobné, že by sama zmizela. Nemuselo se však před operací jednat o cystu, mohlo jít o zánětlivě změněný vejcovod. Všechny nejasnosti by ale měly být u operace objasněny. MR či CT je možné, ovšem otázkou je, co by vyšetření přineslo. Spíše bude lepší udělat UZ kontrolu s odstupem - např. 3 měsícu a pak se uvidí.
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.11.2016, 17:51

LUF syndrom

| Dani.Ella | 10.11.2016, 08:04

Dobrý den, paní doktorko,
s partnerem se snažíme otěhotnět a jelikož se delší dobu nedaří, absolvovala jsem nyní dva měsíce kontrolu ovulace ultrazvukem. Na jednom vaječníku dle doktora ovulace nejspíše proběhla, s tím, že ale vznikla následná 18 mm velká haemorrhagická cysta. V levém vaječníku mi byl 14. DC naměřen folikul 24 mm, nicméně, 17. DC bylo zjištěno, že neprasknul - měl 18 mm, deformovaný. Ráda bych se zeptala, čím se stane, že folikul nepraskne a zda existuje nějaký preparát či bylinky, kterými bych se mohla pokusit tento problém řešit? Podle všeho se jedná o LUF syndrom. Je možné, že budu mít i přesto nějaké cykly ovulační? Může mít na tento probém vliv štítná žláza (léčím se s lehce sníženou funkcí)? Trápí mě také nízká děložní sliznice (kolem 17 DC vždy cca. 7-9 mm).
Předem děkuji za odpověď.
Daniela N.

Dobrý den, dle popisu na UZ. To, že byl folikul menší a deformovaný 17. DC - to právě může svědčit o jeho prasknutí a ovulaci. Samozřejmě můžete mít některé cykly ovulační a některé anovulační, tak to normálně bývá. Pokud folikul nepraská může to být dáno nedostatkem gestagenu, které se dají v 2. fázi menstruačního cyklu do těla dodat. S bylinkami nemám zkušenost. Jinak sliznice kolem 9 mm po ovulaci je na oplození dostatečná. Pokud máte dobře nastavenou medikaci na hypofunkci štítné žlázy, pak by toto vliv na otěhotnění mít nemělo. Potíže působí především neléčená hypofunkce štítné žlázy.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:16

Vede zanet delohy k neplodnosti?

| Smora | 26.10.2016, 10:16

Vážená paní doktorko,
před osmi měsíci jsem prodělala zamlklý potrat a měsíc po operaci jsem měla zánět dělohy, krerý byl přeléčen dvojkombinací antibiotik. Bohužel mi nejde od té doby otěhotnět. Je možné, že to způsobil ten zánět? Dále mi byla naměřena vysoká hodnota CMV 500 IGg a doktorka mi radí na dobu tří měsícu se nesnažit a čekat až se hodnota sníži. Jinde jsem ale slyšela, že pokud není virus aktivní, tak to početí nebraní. Jaký je Váš názor?
Děkuji a přeji Vám hezký den,

Dobrý den, to, že nemůžete otěhotnět, může být způsobeno různými důvody. Bylo by dobré vyloučit, zda v dutině děložní nejsou přítomny srůsty po revizi dělohy (pokud jste revizi po potratu absolvovala). Pokud ale pravidelně menstruujete, pak je to málo pravděpodobné. Srůsty v děloze se většinou pojí se slabou či žádnou menstruací. To, že nemůžete otěhotnět může být i náhoda. 8 měsíců není až tak dlouhá doba. Co se týče CMV, pak protilátky IgG nejsou nijak zásadní. Tyto protilátky máme v krvi téměř všichni - značí, že jste se s infekcí někdy v minulosti potkala, ale onemocnění není aktivní a tudíž nemá na těhotenství ani vývoj plodu žádný vliv.
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.10.2016, 08:06
Zavřít reklamu
Inzerce