Crinkles, aneb popraskané sušenky peču každý rok o Vánocí
ch.Jsou to chutné kokosové jednohubky, které dlouho vydrží, když je dobře schovám :)změklé máslo 80 gcukr krystal100 gvejce2 kscitron - kůra1/2 kshladká mouka240 gstrouhaný kokos100 gkypřící prášek1 lžičkasůlšpetkamoučkový cukr na obalovánídle potřebyV mixéru vyšleháme máslo s cukrem, stačí 1-2 minuty. Zašleháme obě vajíčka a citronovou šťávu a kůru, opět stačí krátce, jen aby se všechny suroviny spojily. Přidáme mouku, kokos, kypřící prášek a sůl a vymícháme hladké, poněkud lepivé těsto. Zformujeme ho do koule, zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 1 hodinu vychladit do
lednice.Tip: Pokud se vám těsto příliš lepí na ruce, trochu si je pomoučněte moukou, až ho budete tvarovat do koule. Do těsta ale mouku nepřidávejte, sušenky by byly příliš tuhé. Těsto chlaďte v lednici hodinu, ne déle. Sušenky by během pečení nepopraskaly, protože těsto by bylo příliš vychlazené a ztuhlé.Troubu předehřejeme na 180 °C. Odebíráme malé kousky těsta a v dlaních vyvalujeme kuličky velké asi jako malý vlašský ořech (já jsem si je odvažovala po 15 gramech). Každou kuličku důkladně obalíme v moučkovém cukru, ten z nich nijak neoklepáváme. Klademe je na plech vyložený pečícím papírem, s menšími rozestupy, protože během pečení se ještě zvětší. Pečeme 10-12
minut.Sušenky skladujeme v dobře uzavřené nádobě, mimo
lednici.Zdroj:
https://www.pazitka.cz/dezert/kokosove-crinkles/?search=kokosove%20crinkles&filtr_hledani=0