Inzerce
Inzerce
Inzerce

Tavené sýry

Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Tak jsem se nakonec rozhodla to sem napsat :)
Ze všech stran slyšíme, že tavené sýry se nemají jíst, že nejsou zdravé atd. Zároveň ale na každé krabičce je napsáno, že obsahují X procent denní dávky vápníku, spostu vitamínů, dnes i vlákniny, nízkotučné jsou navíc opravdu nízkokalorické..v čem je tedy problém a čemu věřit? Jde o to, že i taveňáky kvalitních značek s evyrábějí ze zbytků sýrů, které by samostatně nikdo nekoupil - z okrajových částí, často i nějak porušených, méně kvalitních apod. Ty se teplem roztaví, přidá se třeba podmáslí, mléko, máslo, příchuŤ atd. a aby si sýry udržely "mazlavou" konzistenci i zastudena, přidají se tzv. tavicí soli. Kromě klasické soli (NaCl - chlorid sodný) jsou v těchto směsích také fosforečnany, tedy soli kyseliny fosforečné, známé třeba z Coly. A v tom je háček. Ano, v taveném sýru je hodně vápníku, to je pravda..ale veškerý jeho obsah je navázaný právě na tyto soli a tělo jej nemá šanci využít. Navíc tím, že na sebe fosforečnany vápník váží, dokáží jej i "vycucávat" přímo z organismu, proto si paradoxně dlouhodobým pojídáním tavených sýrů zakládáte na problémy třeba s osteoporózou. Nehledě na to, že sodík (z NaCl) způsobuje zadržování vody v těle, otoky, vysoký krevní tlak..a všechny tyto látky se, aby toho nebylo málo, vylučují přes ledviny, pro které jsou pěknou zátěží navíc. A samozřejmě, co si budeme povídat, stejně jako v případě uzenin jsou k výrobě použity v podstatě odpady...i když je to s rohlíkem rychlá sváča, rozhodně je nelze doporučit k běžné konzumaci, kromě výše uvedeného bývají také dost tučné, a mléčný - živočišný tuk nám ke štíhlosti nepřidá (nízkotučné mají zase více chemie :-) )Pozor, nejde jen o klasické trojúhelníčky a čtverečky v krabičkách, na bázi tavených sýrů je hodně pomazánek, třeba Pribina..vždy čtěte složení, pro výživu jsou mnohem lepší sýry termizované, třeba Lučina, Gervais, Duko atd..
autor: fireangel    Poslední změna: 04.04.2008 09:17:16
Předchozí článek Palmový olej Další článek Čajík
Diskuze
Reagovat na příspěvek
  • Vápník
    Už jsem reagovala níže na příspěvek Susily, mléčné výrobky jsou opravdu nejlepším zdrojem vápníku, rostlinné zdroje jsou bohaté co do obsahu, ale Ca je téměř nevyužitelný..(proto se dává do špenátu mléko, kyselina šťavelová na sebe naváže vápník z mléka a nechá tělo využít ten, co je obsažen v zelenině). Opravdu je smutné, jak dnes reklama hraje na děti - barevné obaly, dárky, samolepky, soutěže...přitom na taveném sýru není zdravého ani zblo, snad tak trocha bílkovin..divím se, že ty krabičky nesvítí (fosforečnany)   Opravdu mnohem víc pro zdraví uděláte, pokud si dáte práci se čtením obalů a jak se na něm objeví slovo "tavený", ruce od něj pryč! (To platí i pro plátkové tavené sýry jednotlivě balené - toustové, Maratonec a spol.). Z průmyslově vyráběných opět doporučuji Lučinu, Cottage, Žervé i Gervais, Riccotu, Mozzarellu, tvrdé sýry - Eidam, Ementál, Gouda..je lepší vyhýbat se těm hodně slaným (balkán, parenica, niva - mnoho sodíku, zvyšuje kr. tlak, zadržuje vodu v těle...), tučným (Brie a spol., nad 45% tuku v sušině - to ale nesouvisí s vápníkem, pokud nehlídáte kalorie a živočišné tuky, tak si je na chuť dejte..ALE   )Ale opravdu nejvíc doporučuji výrobu vlastních pomazánek z tvarohu a kvalitního rostlinného tuku - např. Flora+tvaroh+pažitka+trochu osolit, rybičková s tvarohem a Ramou (pokud použijete rybky v oleji, tuk už dávat nemusíte), domácí Budapešťská, s cibulkou a česnekem, se šunkou (Margarín, tvaroh, šunka - rozšlehat na pěnu), občas vajíčková (tvaroh, cibulka, margarín, vajíčka, trocha hořčice, soli a pepře..), u nás doma velmi oblíbená je tato - margarín, tvaroh, dochutit oranžovým Francouzským dresinkem, ozdobit baby rajčaty, nastrouhat mrkev, smíchat s tvarohem či lučinou, trocha citr. šťávy, buď dosladit medem + rozinky, nebo lze i osolit a použít naslano, namazat na celozrnné pečivo a přikusovat jablko - výýborné   A zkoušely jste namazat rohlík tvarohem, na to dát kolečka banánu a pokapat rozpuštěnou čokoládou?  
    fireangel   | 29.05.2008 10:43:27
    Reagovat | URL příspěvku
  • :)
    Úplně s tím souhlasím. Tavený sýry už dávno nekupujeme, nahradili jsme je hlavně Lučinou, Dukem apod. Když jsem čekala dceru, tak mi doktorka doporučila, ať se taveným sýrům vyhýbám.
    bučudlinka   | 29.05.2008 09:39:18
    Reagovat | URL příspěvku
  • Tvůj článek se mi moc líbí.  Z výše uvedených důvodů už více než 5 let žádné tavené sýry nekupujeme a tudíž ani nejíme. Máme rádi Lučinu + tvrdý Eidam (pozor na vysoký obsah soli při podávání dětem)a také jsou u nás doma moc oblíbené i ovocné zákysy (jsou zdravé na trávení, imunitu a bývají i obohaceny vitamíny). Na maso a do salátů občas používám zakysanou smetanu.
    Neli   | 28.05.2008 22:38:07
    Reagovat | URL příspěvku
  • Díky za skvělý článek. Já osobně se u sebe i u svého 1,5 roku starého syna taveňákům vyhýbám ( i když občas si vyjímečně na chleba namažu ). Kupujeme Lučinu, Gervais, Duko, Fénixe, nebo další pomazánky tohoto typu v Lidlu ap .- nám to hrozně chutná. Jen by mě zajímalo, co je to mletý svatojánský chleba, kterým se občas tyhle pomazánky zahušťují ...
    Minuska   | 28.05.2008 21:53:07 | Reakcí: 1, poslední: 28.05.2008 23:00:46
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
  • A co tvrdé sýry?? Já taveňáky nejím, ty mi nejedou, ale tvrdý sýr mám ráda nebo právě sem tam Lučinu.. Ale to hodně málo.Tvrdý sýr kupuju jen 20 nebo 30% eidam.
    No ono je asi v každé potravině něco nezdravého, tak co naděláme. Ale ja zajímavé občas vědět, cože se za těmi zkratkami a slovními hříčkami vlastěn skrývá    
    zkpost   | 28.05.2008 09:49:06
    Reagovat | URL příspěvku
  • Zdoje vápníku
    Mléko se doporučuje kvůli vápníku,ale mnohem lepší a využitelnější zdroj vápníku je třeba listová zelenina,brokolice,špenát.V sýrech je to co je v článku popsáno,kravské mléko je obrovský alergen,zahleňuje dětský organismus a snižuje jeho imunitu(ve větším množství-samozřejmě že v malém neškodí a je příznivé).
    susila   | 28.05.2008 07:05:36 | Reakcí: 6, poslední: 29.05.2008 09:10:06
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Zdoje vápníku
      jak poznám,že pije nadměrné množství mléka?  myslím starší 8 letý synátor. 
      beruska   | 28.05.2008 07:56:21
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Zdoje vápníku
        jj, naši hoši denně litřík...tak nevím, jestli je to přiměřené...onehdy se dr. smála, že když jim chutná, ať si dají!   
        mamina19   | 28.05.2008 09:57:42
        Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Zdoje vápníku
      U toho špenátu se udává vstřebatelnost vápníku velice nízká 5 i méně procent pro přítomnost šťavelanu, který jej váže, tj. téměř zcela znemožňuje jeho využití.
      Calamity J.   | 28.05.2008 10:14:51
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Zdoje vápníku
        To naprosto souhlasím, v listové zelenině je obsažena kyselina šťavelová, chemicky ethandiová, která váže vápník na šťavelan vápenatý a ten se pak nemůže dostatečně vstřebat. Dokonce je tato kyselina označována jako antinutriční látka, stejně jako vláknina, která brání správnému vstřebání látek. V zelenině je hodně vápníku, ale velmi špatně využitelného, to samé platí pro železo. Co naplat, člověk je zvíře a nejlépe přijímá potřebné látky ze živočišných produktů...(samozřejmě to neplatí stoprocentně).
        fireangel   | 29.05.2008 08:57:31
        Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Zdoje vápníku
      Syn denně pije mléko a jí jogurty,to je špatné?????
      Silvinka   | 28.05.2008 10:58:22
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Zdoje vápníku
        Vůbec ne, buď v klidu   Pokud jsou ty sýry tvrdé a ne tavené, je to v pořádku, jen pozor na obsah soli, jsou dost slané..vždyť mléčné výrobky jsou vlastně jen upravené zhuštěné mléko, a co je po narození jediným zdrojem výživy mláděte? Mléko   Říká se, že dospělí by mléko neměli konzumovat, ale to jen proto, že to nedělají žádné jiné živočišné druhy (haha, jenže jak by to asi dělali, když k němu nemají přístup? To je jako byste řekli, že lidi nesmějí používat internet, protože opice to taky nedělají   ) Mléčné výrobky s běžným obsahem tuku a nepřechemozované jsou zkrátka zdravé a basta (pokud někdo netrpí laktózovou intolerancí nebo alergií na laktalbumin - bílkovinu kr. mléka). Tečka.      
        fireangel   | 29.05.2008 09:10:06
        Reagovat | URL příspěvku
Reagovat na příspěvek
Komerční sdělení
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×