Inzerce
Inzerce
Inzerce

Sporty (i adrenalinové)

Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Kde začít? Běhat může vpodstatě každý. Kdo říká že nemůže, většinou se vymlouvá, nebo něco dělá špatně.
Kdo není zvyklý více sportovat, měl by začít pomaličku, tzv indiánskou chůzí, kdy se střídá pomalý běh s rychlou chůzí. Měly byste se u toho zadýchat, ale zároveň být schopné vydržet tempo aspoň 30 minut a časem prodlužovat délku běhu. Nehleďte na to kolik kilometrů spolykáte, na tom nezáleží pokud nechcete běhat maratony.
Ideální je běhat 3x týdně minimálně 20 minut a pak si přidávat podle toho, jak se zvyšuje kondice. Ale i když se budete cítit, že vám to jde, nezvyšujte si tréninkové dávky skokem. Přidávejte minutku dvě, za měsíc 5 - 10 minut, ne víc!. Na webu se dá stáhnout tréninkový plán i pro úplné začátečníky a je dobré se ho držet. Je nastavený tak, aby se zlepšovala kondice a přitom vás trénink nějak zvlášť nezničil. Mě se třeba nikdy nestalo, že bych druhý den nemohla chodit.
Důležité jsou samozřejmě boty. Měly by být odpružené, tak aby tlumily otřesy při došlapu. Výběr bot je věda a kvalitní jsou docela drahé, ale je to investice do zdraví, která se vyplatí. Rozhodně neplatí, že začátečníkovi stačí levné boty, právě naopak. Začátečník potřebuje kvalitní boty, které dobře podrží nohu a eliminují nedostatky v technice běhu. Boty vybírejte i podle terénu, kde chcete běhat. Jsou jiné na silnici a jiné do lesa. Boty kupte tam, kde tomu rozumí a budou schopni vám poradit!
Všeobecně se traduje, že běhat po silnici je nepříjemné, ale opak je pravdou. Na silnici nemusíte hlídat každý krok, nehrozí, že si zvrtnete kotník v díře nebo na volném kamenu. V kvalitních botách vám nebude vadit běhat po asfaltu.
Nějaké další speciální vybavení začátečník nepotřebuje. Snad jen poradím prsatým holkám zainvestovat do sportovní podprsenky a nebo není špatné vzít si dvě normální přes sebe.
Důležité je dodržet pitný režim, před i po běhání. Ale to jsou myslím obecné zásady jasné každému, kdo trochu sportuje.
Rozcvičení nepodceňujte a věnujte tomu pár minut před i po běhání. Urychluje to regeneraci. Je dobré se procvičit i druhý den ráno po tréninku. Pokud vás budou bolet nohy, je lepší to rozhýbat než si naordinovat klid na lůžku:-)
Hlavně se řiďte svými pocity, mělo by vás to bavit a měly byste cítit radost z pohybu.
Tady je odkaz na webovky běhající maminky/ závodnice pro inspiraci:
http://www.longrun.cz
autor: sarkaj    Poslední změna: 15.05.2009 23:02:32
Předchozí článek Jen mít toho koníka a kde jezdit Další článek jezdeni na mopedech
Diskuze
  • Merrell
    I já jsem se konečně donutila běhat a světe div se, moc mě to baví. První den jsem vyběhla jen v teniskách které jsem měla doma a musím říct, že to bylo utrpení. Pořád mi klouzala noha a vyvracela se, po chvíli už jsem cítila každý kamínek. Měla jsem co dělat, abych se přemluvila na další běhání. Objednala jsem si boty Merrell a od té doby nemusím myslet na nic jinýho než na běh :-)
    Lenul2310   | 09.06.2014 10:33:44 | Reakcí: 1, poslední: 09.06.2014 10:35:11
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
Reagovat na příspěvek
Komerční sdělení
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×