Recept: Kerkonošský kyselo
Pro akci je nutné přihlášení
Postup
Netvrdím, že je to jediný a nejsprávnější recept, ale takhle dělám kyselo já.
Potřebujeme: chlebový kvásek, houby, brambory, vajíčka, cibuli, sůl, pepř, kmín.
Kvásek rozkvedlat ve vodě, osolit, přidávám kmín (i když už ho trochu v kvásku je), trošku opepřím (není ale potřeba), přivést k varu a nechat provařit (vařím asi tak 20 minut, půl hoďky.)
Brambory nakrájet na kostičky a uvařit, buď zvlášť, nebo ke konci varu přidat taky ke kvásku.
Namočené houby (třeba i přes noc), používáme-li sušené, uvařím do měkka a přidám ke kvásku ke konci doby varu.
Vajíčka si usmažím, klasická míchaná vajíčka.
Usmažit cibulku.
Moje postřehy a tipy:
Chlebový kvásek se koupí v pekárně, ale viděla jsem ho i v normálních potravinách. Balený bývá v mikroteňáku, tak ho i s tím pytlíkem namočím do vody (pak jen přidám vodu a vařím, pytlík samzřejmě vyndám), jinak je dost nalepený a těžko se sundává.
Kvásek naředit dost, polévka je hustá a HLAVNĚ VAŘIT POMALU A MÍCHAT, kyselo se rádo přichytí a pak je kumšt kastrol dodrbat (bohužel vlastní zkušenost).
Brambory někdy vařím přímo v kyselu, nebo když dělám zrovna brambory jako přílohu, tak prostě použiju tyto, je to jedno.
Houby používám sušené a vařím zvlášť, mohly by se vařit i přímo s kváskem, ale pak to má silnější houbovou chuť, prostě jak to komu chutná. Ani vodu z těch hub, když je vařím zvlášť, nepoužiju všechnu, záleží, jak má kdo rád a kolik jí je.
Míchaná vajíčka i osmažená cibulka se můžou do hotové polívky zamíchat, já je ale dávám až do kysela na talíři, vajíčka zůstanou žlutá, zamíchaná v polívce by se obarvila tím kyselem do hněda, ale chuťově je to jedno. Vajíčky a hlavně cibulkou nešetřit, pokud jde o množství.
V restauraci někdy zdobí kyselo na talíři bobkem šlehačky, já to nedělám, vlastně to ozdobí ta vajíčka a cibulka.
Někdo si na talíři kyselo dochutí troškou Maggi (já někdy taky).
Kyselo je dost syté (a husté), asi by stačilo i jako jídlo samo o sobě.
A tejdě už nepoudat a nechte si šmakovat:o)))
Zdravím z Kerkonoš :o)))
Fotogalerie
Předchozí recept:
inspirace Renčou
Následující recept:
Zmrzlina - "zdravá" :-)
Kerkonošský kyselo - diskuze



Související recepty
Aktuální testování
Aktuální soutěže
BMI
Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti. Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.
TĚHOTENSKÉ E‑MAILY
Zaregistrujte se na Babyonline.cz, uveďte termín porodu a každý týden vám automaticky přijde e-mail s informacemi o vašem těhotenství týden po týdnu a vývoji miminka!
Vybraná anketa
Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?
18 %
12 hlasů
0 %
0 hlasů
7 %
5 hlasů
57 %
38 hlasů
18 %
12 hlasů
Celkem hlasovalo 67 unikátních návštěvníků