banner

Postup

Netvrdím, že je to jediný a nejsprávnější recept, ale takhle dělám kyselo já.
Potřebujeme: chlebový kvásek, houby, brambory, vajíčka, cibuli, sůl, pepř, kmín.
Kvásek rozkvedlat ve vodě, osolit, přidávám kmín (i když už ho trochu v kvásku je), trošku opepřím (není ale potřeba), přivést k varu a nechat provařit (vařím asi tak 20 minut, půl hoďky.)
Brambory nakrájet na kostičky a uvařit, buď zvlášť, nebo ke konci varu přidat taky ke kvásku.
Namočené houby (třeba i přes noc), používáme-li sušené, uvařím do měkka a přidám ke kvásku ke konci doby varu.
Vajíčka si usmažím, klasická míchaná vajíčka.
Usmažit cibulku.
Moje postřehy a tipy:
Chlebový kvásek se koupí v pekárně, ale viděla jsem ho i v normálních potravinách. Balený bývá v mikroteňáku, tak ho i s tím pytlíkem namočím do vody (pak jen přidám vodu a vařím, pytlík samzřejmě vyndám), jinak je dost nalepený a těžko se sundává.
Kvásek naředit dost, polévka je hustá a HLAVNĚ VAŘIT POMALU A MÍCHAT, kyselo se rádo přichytí a pak je kumšt kastrol dodrbat (bohužel vlastní zkušenost).
Brambory někdy vařím přímo v kyselu, nebo když dělám zrovna brambory jako přílohu, tak prostě použiju tyto, je to jedno.
Houby používám sušené a vařím zvlášť, mohly by se vařit i přímo s kváskem, ale pak to má silnější houbovou chuť, prostě jak to komu chutná. Ani vodu z těch hub, když je vařím zvlášť, nepoužiju všechnu, záleží, jak má kdo rád a kolik jí je.
Míchaná vajíčka i osmažená cibulka se můžou do hotové polívky zamíchat, já je ale dávám až do kysela na talíři, vajíčka zůstanou žlutá, zamíchaná v polívce by se obarvila tím kyselem do hněda, ale chuťově je to jedno. Vajíčky a hlavně cibulkou nešetřit, pokud jde o množství.
V restauraci někdy zdobí kyselo na talíři bobkem šlehačky, já to nedělám, vlastně to ozdobí ta vajíčka a cibulka.
Někdo si na talíři kyselo dochutí troškou Maggi (já někdy taky).
Kyselo je dost syté (a husté), asi by stačilo i jako jídlo samo o sobě.
A tejdě už nepoudat a nechte si šmakovat:o)))
Zdravím z Kerkonoš :o)))

Fotogalerie

Sdílejte stránku

Předchozí recept:

inspirace Renčou

Následující recept:

Zmrzlina - "zdravá" :-)

Kerkonošský kyselo - diskuze

No tak, že chutnalo i nám to snad ani psát nemusím. Já si dokonce přidala. Fakt to byla laskomina ;) Díky!!
ha já ho viděla i jedla :-) a to přímo od tebe a je fakt dobré. Vůně připomíná zelí,které tam není...zvláštní úkaz :-)mě houby nevadí,takže do dna :-)
Dekujeme moc. Ochutnali jsme pred par dny osobne od Renci a bylo moc vyborne
A malému jak to chutná,to je nádhera

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

18 %
12 hlasů

0 %
0 hlasů

7 %
5 hlasů

57 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 67 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40