Inzerce
Inzerce
Inzerce

Recept: Alsaský jablkový koláč

Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Suroviny:

250g polohrubé mouky, 3 vejce, 125g másla , 25g cukru, 3 vanilkové cukry, špetka soli, voda, 4-5 jablek nejlépe zelené nebo nakyslé odrůdy, citronová šťáva, 200ml smetany ke šlehaní, skořice, 2 lžíce rumu (nemusí být)

Forma na koláč, případně dortová forma

Mouku prosijeme do mísy, přidáme jedno vejce a rozmícháme.Dále přidáme změklé máslo, 25g cukru, špetku soli a vodu. Vody přidáme pouze tolik, aby bylo těsto roztíratelné, ale nelepilo se. Těsto necháme 30 minut odpočinout.

Mezitím oloupeme jablka a nakrájíme je na silnější plátky.Ihned je pokapeme citronovou šťávou. Troubu předehřejeme na 200ºC ( horkovzdušnou na 180)

Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vložíme těsto a válečkem ho vyválíme po okraj formy (případně dotlačíme prsty), u dortové formy zhruba do výšky 2-3 cm.Těsto několikrát propíchneme vidličkou.

Jablka poskládáme vějířovitě po těstu a posypeme 1 vanilkovým cukrem a skořicí.Pečeme asi 30 minut.

V misce si rozšleháme 2 vejce, smetanu a 2 vanilkové cukry, můžeme přidat cca 2 lžíce rumu.

Po 30 minutách koláč vyjmeme, zalijeme směsí a pečeme znovu tak dlouho, až se tekutina srazí.

 

Koláč je výborný, dá se jíst i vlažný, foto dodám příště, teď se snědl dřív, než jsem ho stačila vyfotit. :)

autor: antara    Poslední změna: 21.06.2013 13:06:52
Předchozí článek Cuketová buchta (bábovka) podle tygřímámy Další článek Kokosové mufiny
Diskuze
Reagovat na příspěvek
Komerční sdělení
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×