Inzerce
Inzerce
Inzerce

Recept: Půlnoční vánočka :o))

Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Půlnoční vánočka od mého manžela šikulky :o))
500g polohrubé mouky 00
150g cukr krupice
2 ks vejce
125g Hera (polovina kostky)
1 lžíce polévková lžíce sádla
2 ks vanilkový cukr
21g kvasnic(polovina běžné kostky)
200ml vlažného mléka
špetka soli – stačí na špičku nože
rozinky, rum na namočení rozinek, mandlové lupínky
jo ještě jedna důležitá ingredience: manžel šikulka :o))))))))

pečící papír na plech

Vejce a kvasnice by měly mít před použitím pokojovou teplotu.

V míse smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli.
Přidáme rozdrobené kvasnice, změklou Heru rozdělenou na kousky a lžíci změklého sádla.
Ve vlažném mléce rozmícháme žloutky (bílky necháme na potření hotových vánoček)
a přilejeme do mísy. Nejprve vařečkou spojíme všechny ingredience a následně těsto zpracováváme ručně. Bude-li se těsto lepit či trhat přidáváme postupně mouku.
Ve výsledku by těsto mělo být hladké a vláčné. Po zpracování necháme 2 hodiny vykynout. Po dobu kynutí si namočíme rozinky do rumu a ty po vykynutí do těsta zapracujeme – doporučuji rozinky vymačkat a s míchat s trochou mouky, aby z těsta nevypadávaly.

Tvarování:
Velká vánočka (tři patra) – se plete z devíti copů a to první patro ze čtyř, druhé ze tří a třetí patro ze dvou. První patro se před položením dalšího dostatečně zploští dlaní a je dobré jej potřít již trochou bílku, pak položíme další patro. Hotovou vánočku je možné zpevnit špejlemi.

Menší vánočky – stačí uplést jednovrstvou vánočku ze tří copů.

Při pletení moc neutahujeme, aby vánočka před pečením ještě 30 min mohla nakynout na plechu. Menší vánočky se pečou lépe a kratší dobu. Teprve až po nakynutí na plechu potíráme bílkem a můžeme posypat mandlovými lupínky. Plech vyložíme pečícím papírem.

Pečení:

Velká vánočka - horkovzdušná trouba: troubu necháme vyhřát na 190 C a pečeme
3-5 min na 190 C a dalších 45-60 min na 100 C. Necháme zchladnout na mřížce.

Malá vánočka:
stejný postup, jen namísto 45-60 min na 100 C pečeme pouze 20-25 min.

Před vyjmutím vyzkoušíme špejlí zda je těsto upečené. Prvních 3-5 min sledujte a jakmile těsto začne zlátnout uberte stupně na daných 100 C.

Doporučení: nejlepší je dělat 6 malých vánoček, jsou upečené rychleji, zachovají si svou vláčnost, nejsou tmavé..prostě lahoda :o)))
DOBROU CHUŤ :O)))))))))


autor: zkpost    Poslední změna: 07.03.2008 15:17:32
Předchozí článek Výborný brusinkový dort Další článek BABOVKA Z MAJOLKY
Diskuze
Reagovat na příspěvek
Komerční sdělení
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×