Inzerce
Inzerce
Inzerce

Recept: Zapečená brokolice

Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Nejlépe nové brambory vydrhneme kartáčkem a dáme ve slupce povařit, brokolici (čerstvou) rozkrájíme na růžičky a omyjeme (u mražené tento problém odpadá), vložíme do vroucí osolené vody, necháme tak 5minut spařit, vyjmeme a spláchneme studenou vodou (zůstane krásně zelená). Uvařené brambory nakrájíme na plátky (můžeme, ale nemusím oloupat), vymažeme zapékací misku rostlinným olejem, margarínem nebo i klasickým máslem (lepší chuť, ale pro zdraví je přínosnější olej či margarín), vyskládáme do ní vrstvu brambor a na to brokolici. Teď máme několik možností. Buď brokolici překryjeme další vrstvou brambor a zalijeme rozšlehaným vejcem s mlékem a strouhaným sýrem (pro dospělé - netěhotné - může být i niva či hermelín), nebo už bramborami nepřikrýváme (případně uděláme vrstvu brambor, brokolice, opět brambor a opět brokolice - aby se končilo zeleninou)a navršíme směs z ušlehaných bílků, opatrně vmíchaných žloutků a strouhaného sýra. Obojí dáme podle chuti zapéct při cca 180-200stupních, dobré je nakonec zapnou funkci grilu. Osolit dle chuti, další koření není potřeba, můžete trochu opepřit, všechno případné koření můžete buď vmíchat do vajíček nebo posypávat jednotlivé vrstvy.

Zdravotní přínos:
1) Brokolice - zdroj kyseliny listové, vitamínů, vlákniny, enzymů, vápníku
2) Brambory - zdroj složitých sacharidů (škrobů), energie, draslíku - pomáhá proti otokům, "vytlačuje" z těla sodík, který vodu v těle zadržuje, bílkovin a vitamínu C
3) Vejce - zdroj kvalitních bílkovin, lecitinu (pomáhá mozku, srdci a cévám), zdravých tuků, vápníku, fosforu, železa, selenu, všech vitamínů kromě C, karotenoidů
4) Rostlinný tuk - zdroje nenasycených mastných kyselin (pro srdce, cévy, mozek, velmi přínosné pro celý organismus, působí proti řadě nemocí), vitamínů A, D, E, případně dalších přidaných prospěšných látek (inulin, jód...)
5) Sýr - zdroj vápníku, fosforu, bílkovin, vitamínů rozpustných v tucích
autor: fireangel    Poslední změna: 06.06.2008 09:30:39
Předchozí článek Prevence otoků Další článek Med
Diskuze
  • Ahojky, můžu já bejt za rejpala??????????????????????

    no budu - ale nic ve zlém!   

    tak předně, brokolici nejlépe na páře - nemusí tak přijít vůbec do styku s vodou a ztratit tak spoustu živin, další - mletý pepř se usazuje na stěnách žaludku a tedy pro těhu asi nebude to pravé - vychytávka - přidat do jídla kuličky celého pepře, dají se pak vyndat a neškodí toliko, se solí bych v těhu šetřila a když už tak mořskou a naposled - brokolici nesnášim tak co sem lezu a ještě mám blbý kecy!!!!             


    holky přeju vám dobrou chuť a dělám to takhle manžovi, tomu ještě kousek klobásky a třeba smetanu a pepřem tedy nešetřím!   
    mamina19   | 06.06.2008 15:53:20 | Reakcí: 2, poslední: 09.06.2008 09:49:02
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Jeezis, jasne, rejpni si   Kdyz budes brokolici delat v pare, musis ji delat malinko dyl, nez kdyz ji jen sparis, ale jasne, je to otazka chuti, rozhodnuti a casu na myti nadobi - na paru musis mit jeste paracek   A psala jsem, ze staci sul, vse ostatni je otazka chuti  
      fireangel   | 08.06.2008 20:52:56
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE:
              já měla takovou náladu - humor - to fakt bylo jen spíš pro pobavení, aby Vám všem ta broko.. víc chutnala! (když já jí nejim...  )

        tak ...brou chuť...   
        mamina19   | 09.06.2008 09:49:02
        Reagovat | URL příspěvku
  • to dělám taky zrovna dnes to vařím mňamy!!!   
    annagi   | 06.06.2008 10:29:42 | Reakcí: 1, poslední: 06.06.2008 10:38:40
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
Reagovat na příspěvek
Komerční sdělení
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×