banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

Zavařujete? - diskuze

20 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Taková klasika byly v létě vždycky okurky,nebo i ovoce jako meruňky atd....Já teda nezavařuji,jediné co asi vyzkouším bude možná marmeláda.
Dělám hodně marmelád a výživy dětem, pak strouhaná jablka (na štrůdl jsou bezva), zelí a okurky (tak 10 malých skleniček). Kompoty u nás nikdo moc nemusí a když, tak si koupíme. A ještě sirupy, těch máme velkou spotřebu.
Jedině okurky.
dle potreby. Letos delam hlavne syrupy
@zajic Jak je děláš, zajíci?
@angieblack Pul kila ovoce (nebo 50 kvetu cerneho bezu, nebo 50 stonku i s listy bylinek), jedno kilo krystalu, jeden pytlik vanilkoveho cukru, jeden citron, jedna lzica citronove, 2 litry vody. Privedu k varu, docela hned vypnu a necham macerovat pres noc. Rano precedim, svarim na trosku vetsi hustotu a naliju do flasek. Ty steriluju orkou jarovou vodou a vysusenim v troube.
@zajic Tý jo, tak nasložito? Napíšu svůj postup, ne že bych tě chtěla nějak trumfnout, ale kdyby někoho zajímalo i jinak.Dám plný kastrol bylinek, 3,5 litrový(největší co mě v pohodě i s pokličkou vleze do lednice), naměřím tam 3 litry vody, na váze teda, takže 3.000 gramů. Zadeklíkuju a nechám v lednici luhovat dva dny, aj tři, jak se zadaří. Scedím přes plátno do většího kastrolu, pořádně vymačkám a dám vařit, jak zavře, nasypu kilo a půl cukru, rozmíchám a nechám znovu zavřít, to zase nasypu 50 g kyseliny citronové a minutku, dvě povařím. Vřelé nalívám šufánkem přes trychtýř do litrových (od vína na závit)skleněných vřelou vodou vymytých flaší. Zavřu, zvrchu ty zavřené flašky poliju teplou vodou, aby se když tak nelepily, dám na stůl, utěrkou v ruce ještě pořádně dotáhnu, nechám vychladnout a normálně v komoře skladuju. Víčko se vcucne a sirup vydrží dlouho. Je teda řidčí, je pitelný až tak za dva týdny, až se pořádně naleží, ale doma chutná. Jinak mám zkušenost, že sušené bylinky jsou lepší, jsou aromatičtější a výraznější.
@angieblack Zatím jsem dělala z bezových kuliček a citronu. V receptu na citronový baba psala, že se mají šupky odrhnout kartáčkem a namočit to i s něma, ale zkusila jsem jednou pro jistotu z trošky BIO a stejně se mě zdál hořký. Tak podruhé jsem je oloupala, pak vymačkala a uvařila úplně stejně a byl dobrý. Ono se dá kdeco... Jen záleží na chuti experimentovat. Mám v plánu letos vyzkoušet i pomeranče a mandarinky, ale to až v zimě, jak nebude bylinkový.
@ A děláš i jiné sirupy? Myslím třeba z ovoce? Bezový dostávám od ségry, dělá ho podobně.
@zajic Jo, mě až teď nějak z toho došlo, že plné láhve nesteriluješ, že tím jarem vymýváš prázdné a sušíš v troubě. No jo no, perlorodka.
@ Mi to prijde v podstate stejny, vzdyt je jedno, jestli to stoji na sporaku ci v lednici. Ja to taky nepocitam, kolik tech kvitek mam, to jen pro odhad, ja proste vezmu nuzky a oholim to.
Nezavařuju, občas mě teda napadne udělat lečo, ale to většinou dělám u rodičů s takovou pomocí.Jinak mám hodnou mamku, která mě obdruje. Pomáhám alespoň tak že dovezu vydrhnuté sklenice nachystané na zavaření, a žije myčka antibakteriální program.
Přiznám se, že já ne, ale mám hodnou maminku a tchýni. Nevidím jediný důvod to kupovat, když to vyroste skoro zadarmo na zahradě. Navíc ty kupované věci jak se postupně zjišťuje, moc kvalitou neoplývají. Mamka to se zavařováním nepřehání, dělá jen to co se sní a umí, třeba okurky radši kupujem, kdežto tchýně ta má potřebu zpracovat všechno, a pak to neustále nabízí

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

20 %
14 hlasů

0 %
0 hlasů

9 %
6 hlasů

54 %
38 hlasů

17 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 70 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40