banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

Zapékané cokoliv - diskuze

2 reakce

Zobrazit příspěvky podle:
Opět rychlý, ověřený a moc dobrý receptík..vymaže se zapékací miska, nejlépe olivovým olejem, do ní se dá cokoliv (rybí filé, brambory, oblanšírovaná brokolice, květák nebo jakákoliv zelenina, těstoviny atd.) a na to se poklade následující směs: žloutek, strouhaný sýr a ušlehaný sníh z bílku, lehce promíchat, osolit..a zapéct díky těm bílkům je to krásně nadýchané, v troubě to udělá úžasné "souflé" (sufl, jak tomu říká má drahá polovička )K tomu vařené brambory, opečený toustový chleba, celozrnné rohlíky..nebo jen tak samotné..(malá obměna: na pánvičce opéct rybu pangasius (chuťově výborný a téměř bez kostí),slít šŤávu, kterou pustí, zalít rozkvedlanými vajíčky, lehce zapéct, až ztuhnou, poklást plátky šunky, posypat strouhaným sýrem, lehce zalít smetanou (nebou Ramou Cremefine)a zapéct, až se sýr rozteče )
No, vidíš, Terko, mám na Tebe coby budoucí odbornici dotaz: Já velice obhajuji rostlinné tuky, manžel tomu v žertu říká ropné produkty, jedna nejmenovaná lékařka by si s ním notovala, že by rost. tuky do pusy nevzala. Jaký je tedy současný názor na rost. tuky vs. máslo?
@Calamity J. Ahojky, moc ráda Ti odpovím: Asi jako na všechno ostatní, názory se liší. Všeobecně ovšem převládá asi tenhle názor - záleží na tom, co preferuješ..máslo (klasická kostka v celofánu)obsahuje velké množství nasycených tuků, tudíž i cholesterolu, který rozhodně pozitivní není. V tomhle ohledu je, kupodivu, zdravější sádlo a to nejlépe husí, než máslo. A co se takzvaných margarínů (Rama, Flora a spol.) týče, zde záleží na kvalitě, vyrábí se totiž ze zdravých rostlinných olejů tzv. ztužením, což je, jednoduše řečeno, proces, kdy se nenasycené mastné kyseliny v olejích (zdravé) nasytí a tím se ztuží do "mazací"formy, tím ovšem přijdou o své pozitivní vlastnosti. Dnes je ale už i mnoho technologií, jak po ztužení tuku vrátit jeho původní kladné vlastnosti, přesné postupy neznám..u margarínů pochybnějších kvalit je spíš riziko obsahu tzv. transmastných kyselin, kdy dojde ke změně prostorového uspořádání vazby v mastných kyselinách, a to tak, že působení na lidský organismus je značně nepříznivé. Ovšem dnes se výrobci snaží obsah těchto látek minimalizovat, takže stačí číst složení..bohužel, kvalita je často závislá na ceně. Margarín je vlastně směs tekutiny (voda, syrovátka ...), tuku (směsi olejů) a emulgátoru, který vodu a tuk udrží pohromadě. Na základě poměru těchto složek se pak udává obsah tuku (light) a použití (na teplou, studenou kuchyni). Takže závěr: na každodenní mazání na pečivo je nejlepší kvalitní roztíratelný tuk (Flora), na smažení rostlinné oleje (kvalitní, určené pro vyšší teploty), do salátů oleje zastudena lisované, občas lze smažit na sádle, pravé máslo používat spíš vyjímečně.

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40