banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

Variace - korpus a krém - diskuze

0 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Ahojky, posílám recepty a inspiraci, hledala jsem dlouho a pak všechny praktický recepty upravila ( rozděleno na korpusy a krémy - více variant ) , tady jsou: Držím palce

Korpus I. - 4 vejce, 200 g cukru krupice, 130 g hladké mouky, 130 g solamylu, 6 lžic vlažné vody (podle hustoty těsta lze více či méně), 1/2 sáčku prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry
Žloutky vyšleháme s 2/3 cukru do pěny, přidáme vanilkový cukr, citr. kůru a po částech vodu a přibližně polovinu směsi mouky solamylu a prášku do pečiva. Z bílků ušleháme sníh do kterého zašleháme zbylý cukr. Sníh zlehka zamícháme do těsta a přidáme zbytek mouky. Těsto nalijeme do vymazané a hrubou nebo polohrubou moukou vysypané formy a vložíme do předehřáté trouby, pečeme asi 40 min. při teplotě 200°C.
ořechové těsto: část mouky a solamylu nahradíme ořechy (např.: 80 g mouky, 80 g solamylu a 100 g ořechů).

Korpus II.- 5 vajec, 5 lžic polohrubé mouky, 5 lžic cukru, 1 vanilkový cukr, lžička prášku do pečiva.
Bílky ušleháme s oběma cukry do husté lesklé pěny, přidáme žloutky a ještě chvíli šleháme. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a velmi lehce promícháme. Upečeme ve vymazané a vysypané formě. Pak prokrojíme, promažeme marmeládou, zdobíme krémem dle fantazie.

Korpus III - 7 vajec, 210 g cukru krupice, 260 g hl. mouky, 100 g oříšků.
Vajíčka vyšleháme společne s cukrem do husté pěny tak, aby byla pevná a nestékala. která Poté opatrně zamícháme prosátou mouku a oříšky Vzniklé těsto vlijeme do připravené dortové formy. Formu jsme si předem vymazali a vysypali hrubou moukou. Pečeme při 180C.

Korpus IV.- 140 g cukru, 4 žloutky, 2-3 lžíce vody, 2-3 lžíce kakaa, 7 dkg polohrubé mouky, 1/2 PDP, špetka soli, sníh ze 4 bílků.
Ručním šlehačem našleháme cukr, žloutky, vodu a kakao. Do této směsi přidáme mouku smíchanou s PDP a solí a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.

Korpus - 5 vajec, 150 g moučkového cukru, 175 g pol. mouky, 30 ml vody . Postup – viz, korpus V.

Korpus V - 4 vejce, 120 g ml. cukru, 140 g pol. mouky, 25 ml vody. Na větší dort potřebujeme 2 korpusy, které pak překrojíme vždy napůl.
Žloutky uleháme s poloviční dávkou cukru do husté hmoty. Z bílků si ušleháme polotuhý sníh, přidáme druhou dávku cukru a došleháme dotuha. Mouku prosijeme. Do žloutků postupně a zlehka přimícháme sníh a mouku, už bez použití mixéru. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a upečeme v troubě předehřáté na 180 – 200°C. cca 15 - 20 min. Korpus necháme vychladnout a pak jej vyklopíme nebo vyřízneme 

Korpus VI. - 9 vajec,120 g cukru,60 g polohr mouky,110 g ořechů,80 g piškotů.
Žloutky utřeme s cukrem. Smícháme mouku, mleté ořechy a namleté piškoty za sucha a smícháme s utřenými žloutky. Z bílků ušlěháme sníh a opatrně vmícháme do husté hmoty. Nalijeme do vymazané a vysypané formy, pečeme cca 3/4 hodiny. Pak dort prokrojíme, promažeme marmeládou, krémem a zdobíme.

Korpus VII - 6 vajec, 7 lžic cukru moučky 5 lžic polohrubé mouky , 2 lžíce slunečnicového oleje, 4 lžíce vl. ml. ořechů, 1/2 lžičky prášku do pečiva
Ušleháme tuhý sníh, přidáme 3 lžice cukru, pomalu šleháme. Pak přidáváme postupně žloutky a šleháme, nakonec vmícháme zbývající 4 lžice cukru. Ostatní přísady zamícháme zlehka vařečkou. Mouku s práškem do pečiva přidáváme po lžících, na závěr vlijeme olej a vsypeme oříšky. Pečeme na 170°C asi 45 minut.

Korpus VIII - 4 vejce, polohrubá mouka ( kolik váží vejce, tolik mouky ), cukru krystal, 2dl oleje, 1dl vody, 1 kypřící prášek.
Z bílků ušleháme sníh. Žloutky utřeme s cukrem, postupně k nim přidáváme mouku, olej, vodu a kypřící prášek. Na závěr opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Dáme péct do předem vymazané a moukou vysypané formy Pečeme cca 40min v předeháté troubě na 160C.

Korpus - 6 vajec, 6 lžic polohrubé mouky, 6 lžic cukru krupice ( cukr a mouka se dává dle množství vajec - 1 lžíce mouky + cukru na 1 vejce )
Ze 6 bílků a poloviny cukru ušleháme tuhý sníh. Žloutky našleháme se zbývajícím cukrem do husté bílé hmoty, během šlehání přidáme 2 lžíce horké vody. Pak opatrně metlou vmícháme půlku sněhu a půlku mouky, potom druhou polovinu mouky a pak zbytek sněhu.
Troubu předehřejeme. Formu - dno - vyložíme peč. papírem. Boky nenatíráme a nevysypáváme. Dort lépe udrží tvar. Pečeme na 180°C a 20 - 30 min. Necháme chvíli vychladnout, po cca 10 min. boky odkrojíme nožem a vyklopíme. Rozkrajujeme po úplném vychladnutí !!!

Ořechový piškot- k základnímu těstu přidáme 100g mletých vlašských, lískových ořechů, popř. mandle.
Piškot s kousky čokolády- přidáme navíc 100g nastrouhané nebo nasekané čokolády.
Čokoládový piškot-k přidáme navíc 140g rozpuštěné kvalitní čokolády

Korpus IX. - 5 vajec, 200 g krystalového cukru, 200 g polohrubé mouky, 5 lžic teplé vody, 1 lžička prášku do pečiva
Dortovou formu nemastíme ani nevysypáváme moukou, pouze dno vyložíme prčícím papírem. Korpus tak bude rovný.
2.) Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh (přidáme i špetku soli - lépe se vyšlehají), přimícháme polovinu cukru a vyšleháme nahladko.
3.) Zbytek cukru vyšleháme se žloutky (4 minuty !!!), přilijeme vodu a šleháme ještě asi 1 minutu.
4.) Mouku smícháme s práškem do pečiva (mělo by se přesít) Polovinu přimícháme do žloutkové hmoty
5.) Potom ruční metličkou!!! opatrně přimícháme polovinu bílkového sněhu. Přidáme zbytek mouky zamícháme metličkou a nakonec zbylý sníh.
6.) Těsto dejte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby – viz.postup předem

Korpus X. - 6, vajec, 12 polévkových lžic vody, 1 prášek do pečiva, 300g polohrubé mouky, 300 g práškového cukru
Bílky ušleháme na sníh a dáme bokem. Vyšleháme si žloutky s cukrem a postupně zašlehávame vodu, mouku smíchame s kypříkem a vmíchame do ušlehané směsi , poté zlehka vmícháme sníh a dáme péct do vymazané a vysypané formy. Pečeme na 170-180 ° cca 40 min. Vlažné vyklopíme, vychladlé rozkrájíme na 3 pláty / u pečení na plechu rozkrojíme jen jednou, aby nám vznikly dvá pláty/




Krém - 250 g másla, 1 sáček vanilkového pudingového prášku, 1/2 l mléka, 2 lžíce cukru krupice, podle chuti cukru moučky
Z mléka, pudingového prášku a krupicového cukru uvaříme puding, necháme vychladnout a stáhneme škraloup. Do pudinku pomalu a opatrně zašleháváme změklé máslo tak, aby se krém nesrazil !!! a dosladíme.

Krém II – 1/2 l mléka, 120g krupic.cukru, 2 van. pudinkové prášky, 400g másla, vanilkový cukr
V hrnci si uvaříme hustý pudink z mléka, vanilkového cukru a pudinkových prášků . Za stálého míchání nechat vychladnout. Potom krém šleháme a pomalu přidáváme na kousky nakrájené máslo. Šleháme alespoň 5 minut. Tento krém drží tvar a pěkně se s ním zdobí.

Pikantní krém – výborný - 2-3 dcl šťávy z kompotu (jahodový), 2/3 jahodového pudinku, necelá lžíce polohrubé mouky, 100g pr. cukru, 120g másla, 40g Hery
V části šťávy rozmícháme puding a mouku a zavaříme do zbytku šťávy. Vychladlý puding po částech zašleháme do tuku s cukrem.Pokud do krému zamícháme kakao, máme výborný kakaový krém.Když s tímto krémem promazáváme dvě vrsty dortu + povrch, připravíme jej ze 2 dávek.

Krém IV - 1/4 litru vody, 250 g cukru krupice a 1 vanilkový pudink, 1 a 1/2 kostky másla
Pudink rozmícháme v části vody, zbývající vodu dáme vařit. Do vroucí vody vlijeme pudink, vsypeme cukr, za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Odstavíme a vychladíme na pokojovou teplotu. Potom našleháme 1 a 1/2 másla a do našlehaného po lžících zašleháme pudink.Krém možno dochutit rumem nebo silnou vychlazenou kávou, nebo oříšky podle chuti.

Sražený krém – náprava - pokud krém zhrudkovatí a nespojí se dohlídka, postavíme jej nad páru a znovu jej šleháme, dokud nebude krásně hladký. Poté nádobu s krémem sejmeme z páry a došleháme

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40