banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

vaření - diskuze

49 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Já hodně vařím a myslím si že dobře. Ale je plno jídel co jsem ještě nevařila a je to asi i ostuda. Jak se to vaří si najdu na netu, ale dělá mi problém výběr masa. Minule jsem se ptala v masně prodavačky co za maso na guláš. Schovívami říkala, že až budu mít dítě tak se vše naučím ani nebudu vědět jak Byla jsem bez |Tondy.Dneska jsem zase řezníkovi v Bille říkala, že nevím z čeho svíčkovou a na pravou nemám peníze.Tak mi poradil a ještě mi dal pár typů jak dělá svíčkovou on a jak je moc dobrá. Potom mě pochválil (asi jsem byla trochu rudá) že nevadí že to neumím, podstatné je že se to chci naučit. A řekl mi že mám moc hezkého okatého chlapečkaZítra na to jdu, tak držte palce.
držím pěsti,ale určitě to zvládneš, ono se to zdá složité, ale pak zjistíš že to zase tak hrozné není, a je fajn mít takového hodného řezníka
vidíš, já se do ničeho složitějšího nepouštím, protože se mi nechce zabývat těma druhama masa. a shánět to! komunikovat v masně. určitě bych nepoznala, jestli mi nedává nějaký starý, hnusný nebo nějak jinak vadný maso...takže než já se přenesu přes ty tři druhy zavákuovanýho masa u nás u alberta, to ještě hodně vody utečejsem zvědavá, jak se ti to podaří!
neboj, nejsi v tom sama já když začala žít sama, tak jsem pokaždé než jsem šla na nákup volala mamce, že chcu uvařit to a to a jaké si na to mám koupit maso teď už se jakžtakž orientuju a takové ty klasiky zvládám
jo a ke svickove..zkusila jsem z lenosti svickvou v papinaku a musim rict,ze jsme s muzem zirali jaka je vynikajici...normalne jak od babickyci maminkyjak se rika..a vse za hodinku hotove...maso stavnate a krehke,omacka super...uz jinak nebudeme delat,protoze ji prave nechce nikdo varit,ze je to zdlouhave a nudne vareni,ale papinak je proste paradni nastroj na vareni
@Liberte z papiňáku je nejlepší svíčková, guláš, roštěnky, španělské ptáčky.. super vynález!
@jezurka dělám svíčkovou jen v hrnci,,v papináku ne..to tam dáš hned vše najednou,Pavli ??
@lojzinek opeču maso na cibuli a slanině, vyndám, orestuju zeleninu s kořením, vrátím zpátky, podleju a zavřu maso je pak takové křehké
Jo a svickovou nakladam den dopredu a pak pecu v troube :)
Tak tohle jsem nejak odkoukala doma, to mi problem nedela. Maso.kupuju jen u reznika, takze kdybych nevedela, tak se v klidu zeptam
Až se to naučíš, přijde Ti to jako ta nejjednodušší věc na světě. Držím palce.A pozor na tymián, je hodně aromatický. Já ho třeba vůbec nedávám
maso problem neni u me,protoze zasadne kupuji jen vse libove a to je od kazdeho masa 1 az 3 typy v normalnich cenachja i gulas varim bud s kyty a nebo zadniho hoveziho
@Liberte Ja i vývar dělám z roštěnky.Odborníci asi kroutí hlavou,ale nám chutná,právě ,že v něm neplave žádné blé.
@Honafa to jsme dve
jo já taky s masem bojuji,naučit se to dá.
Na materske se clovek hodne zdokonali ve vareni, ze? Ze me se stal pomalu varici polobuh.Masama se taky prokousavam pomalu, uz proto, ze to nejim, tak mi to tolik neni blizke, navic Pepa treba ani svickovou neji (coz je skoda, to zas ja jo)
@zajic Asi jak kdo, já jsem ráda, když mě nechá namazat si něco k snídani. A to vařím moc ráda, tak teď trpím
Ostuda to není. Je to výzva, to zvládneš. Základní postup už napsaly holky, tak jen pár tipů. Tymián je hodně aromatický a má typickou chuť a vůni, tak s ním opatrně. Maso kupuji tzv. falešnou svíčkovou nebo hovězí kýtu, pravé je škoda myslím. I v papiňáku potřebuje maso 1 i 1,5 hodiny. Rychlejší varianta je z kuřecího nebo králičího masa. Vody dávám do 1/3 až 1/2 výšky masa. Po změknutí masa zahušťuji moukou rozmíchanou ve smetaně, počítám cca 1 polévkovou lžíci na porci. Mouku je potřeba dobře provařit, aby její chuť \"nepadala\" na jazyk. Pokud dáš dost zeleniny, nemusíš tolik nebo vůbec zahušťovat. S dochucováním opatrně, po špetkách nebo po kapkách soli, cukru, citronu (octa) podle toho, co je potřeba. Nejlepší je omáčka druhý den, když se chutě pěkně spojí. Receptů je spousta, až ji budeš dělat poněkolikáté, tak už si ho budeš umět upravit podle svojí chuti. Jinak jedna velká kuchařka se základním rozdělením masa a postupy se opravdu neztratí. Držím palce.
@stankag z králíka je výborná svíčková
@jezurka Jojo, měli jsme domácí králíky, takže jsem ji roky nedělala z ničeho jiného. Starší kluk ji měl moc rád.
@stankag je to lahůdkaa ty dáváš do svíčkové tymián?právě jsem zabodovala nad manželem, který je vyučený kuchař a rád vaří a taky to nevěděl, že tam správně patří možná je to i krajem, že my to tady na Moravě neznáme
@jezurka To se schválně podívám do svých kuchařek, zrovna svíčkovou vařím popaměti. Občas někde vyčtu nějakou obměnu, kterou vyzkouším. Třeba to bílé víno nebo hořtici, ale zrovna tymián jsem nezkoušela. Ale je fakt, že ho dávám i do takové omáčky na těstoviny a tam to se smetanou \"ladí\" dobře. Jinak máš pravdu ke zvěřině nebo guláši pasuje asi víc.
@jezurka klidně..
@lojzinek frajerko k vám příjdu na svíčkovou
@jezurka ale známe ..

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40