banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

vánoce - diskuze

22 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
už přemýšlím nad vánocemi , vždy 25.12. se scházíme s rodinou manželovy sestry dole u tchýně a tchýně vaří svíčkovou s knedlíkem, ovšem poslední dobou už je toho na ni moc a i o narozeninách kdy jsme tradičně zváni na svíčkovou to odbyla sekanou s bramborem, tak jsem přemýšlela, že jí to letos ulehčím a uvařím já, a tak přemýšlím jestli to zvládnu, nemyslím, že bych neuměla uvařit svíčkovou, ale bojím se abych to zvládla v tom množství, co jiného slavnostního uvařit pro 10 lidí? ještě někdy míváme moravského brabce, ale co by jste navrhly na změnu, abych to zvládla udělat pro 10 lidí?
Na první svátek vánoční žádné tradiční jídlo nemáme, ale babička vždycky pekla kachnu, husu nebo krocana, k tomu bílé a červené zelí, bramborový a nekynutý houskový knedlík. My to děláváme pro větší společnost taky. Nebo zvěřinový guláš s karlovarským knedlíkem. Nebo pečeme bažanty na víně s bramborem a brusinkama....
@Sphinx zvěřinový guláš, to by bylo skvělý, a třeba s bramboráčkama...mňam, zkusím se zeptat v nějakém řeznictví jak je třeba dopředu objednat maso a jaké a pouvažuji nad tím, dík za tip
@HankaŽ U našich návštěv mívá velký úspěch Výhodou je, že si to můžeš uvařit předem a nestresovat se s plným barákem lidí a odbíháním do kuchyně. Srnčí nebo jelení kostky na guláš (mražené) mívají docela běžně v různých supermarketech (Tesco, Albert, Spar.....).
Svíčková pro 10 lidí není problém, u nás se vždycky vařil obr kotel protože já s mamkou tu omáčku pijeme z hrníčku a udělat 4 porce tak prostě někdo ani neochutná:) Takže se toho určitě neboj, nakup hodně zeleniny, flákotu masa a uvidíš že to bude mňamka. Já sama nám domů vařím svíčkovou tak na cca 6-8 porcí a rozhodně nejsem nějak skvělá kuchařka..
I my máme 25. kachnu se zelím a knedlíkem. Je to u nás a je nás zatím 8. Svíčkovou si myslím, že zvládneš, pokud máš velké hrnce. Neboj!
Taky míváme kachnu, zelí (dva druhy - bílé a červené) a knedlíky (bramborové a kynuté) a vývar s knedlíčkama a nudlema. Teď mě napadlo, že mamka občas dělá takový spešl guláš - vlastně normální guláš z vepřového masa s játrou a rajčaty a paprikou (té zeleniny je tam dost) a k tomu smaží malé bramborové placičky
@moninif ten guláš s placičkama nezní špatně
taky se scházíme 25. my máme většinou kachnu, zelí, chlupaté brambory... Většinou nás je taky kolem těch 10- 12lidí.
@michaelakozelska pardooon chlupaté knedlíky brambory máme dnes k obědu
Chodíme ke tchýni celá rodina toho 25.12. a je nás celkem 15. Dělá toho hodně, protože nechystá na talíře, ale každý bere podle chuti. Takže:-polévka je vývar.-přílohy jsou knedlíky, brambory a klusky-maso je plněné hovězí závitky, pečené vepřové a někdy i krocan-omáčka je taková smetanová-tchynin recept-k těm kluskům, je z těch hovězích závitků. A potom ještě taková štáva z toho vepřového-saláty jsou dva druhy zelného, který si tchýně dělá taky podle svého receptu, je to podušené hlávkové červené i bílé. A pak nějak dochucené.Takže takové obžerství tam je a ještě si nafasujem pokaždé domů.
@foREVer Ty jo, tak takovou hostinu jsem doma ještě nikdy nezažila. Slušný a dala bych si teda říct. To zase jako jo. Klusky zní zajímavě, těším se na receptík.
@foREVer co jsou klusky? to jsem ještě neslyšela.
@corelia Je to takové kulaté a kluzké:-) Nevím přesně to těsto, ale dělá se z vařených brambor, mouky a nevím co dál. udělá se taková jakoby zplacatělá kulička a do ní vařečkou taková prohlubeninka a hodí se uvařit do osolené vody, jak to vyplave nahoru, je hotovo.
@foREVer aha, tomůže být dobrý. Něco jako bramborové noky asi.... akorát nějaká vaše místní specialitka :-) mám ráda takovéhle bramborové přílohy. Díky.
@corelia ne, ty brambory studené:-) A ano, přidat vajíčko a solamyl. Já to nikdy nedělala, tak jinak moc neporadím,l jen co mi řekla tchýňka.
@foREVer jé díky moc... takže se to dělá z ještě teplých brambor? A pridat vajíčko a solamyl. Tak to někdy vyzkouším... díky moc.
@corelia Tak jsem se zeptala na ty klusky.Takže-Uvaří se brambory-normárně oloupané.potom se rozštouchají, v míse se utlačí, jeden dílek se dá bokem-jako na to utlačené, protože potřebuješ místo na-vajíčko a solamyl. To tam dáš a uděláš hmotu. Poměr není, dává se podle oka. udělají se takové splasklé kuličky, velikost asi jako kdy spojíš paleca ukazovák, prstem uděláš v prostřed důlek a hodíš do vařící vody a ono to vyplave na povrch je hotovo. Max. 5 minut se to vaří.
@corelia Ok, během víkendu se uvidíme, tak pak by to sem hodila :-)
@foREVer no když si vzpomeneš tak sem klidně recept napiš, to ráda vyzkouším. Díky
@corelia Mám se zeptat tchýně, jak se to dělá?Jinak ano, poznala jsem to až tady :-)Mě to moc chutná, je to vážně takové kluzké a hodně jemné, manželovi to ale nechutná, tak to doma nedělám a opravdu si to vychutnám až na té oslavě :-)
@foREVer hmm, tak to máte teda slušnou hostinu hned bych vyrazila
@HankaŽ No a tak je to ikdyž jdem an narozeniny k nim, prostě obžerství jak prase no :-)Jinak ty se neboj toho množství, pokud máš velké hrnce, bude to v pohodě.

Vybraná anketa

Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?

21 %
4 hlasy

79 %
15 hlasů

0 %
0 hlasů

Celkem hlasovalo 19 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40