banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

Recept na vánočku, která se povede i začátečníkovi - diskuze

9 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Holky, nemáte někdo polopatě popsaný postup na dobrou vánočku, která se povede i začátečníkovi? Nerada dělám cokoliv z kvasnic, takže s tím nemám zkušenost, u nás frčí piškotová a listová těsta. Prosím, vše popsat do posledního detailu :-), děkuji moc, výsledek, pokud bude ke koukání, Vám za odměnu nafotím.
koukám,holky tě už zahrnli recepty ale přesto kdybys chtěla recept bez vážení,stačí říct, dělala jsem vánočku úplně poprvý a krásně vykynula a byla výborná, postup byl srozumitelnej
Holky, díky moc, nevím, zřejmě letos koupím tu doporučovanou vánočkovou formu :-)
@Calamity J. Moje tchýně má formu a dělá do ní piškotové těsto,protože se kynutého bojí.Tak přinejhorším budeš mít piškotovou vánočku.
@Honafa myslím, že dětem bude jedno, jakého bude tvaru, navíc bábovka se lépe krájí, tak to vidím tak, že ušetřím i za tu formu :-), ale po Vánocích v klidu musím na to kynuté těsto \"sednout\", kdysi jsem dělávala povidlové buchty, ale to už jsou tak 3 roky.Holky, děkuji moc, kopíruji si.
Jani, neboj se toho. Pokud si správně pamatuju, tak máte doma pekárnu, ta udělá těsto za tebe. Dělám zdejší recept od Tygřímámy:http://www.babyonline.cz/maminka/recepty/cukrovi/=/v/2411.htmlLoni jsem jí dělala poprvé a povedla se. Ingredience nahážu do pekárny a nechám jí pracovat. Když je těsto hotové, tak si ho rozdělím na 9 dílků. Spodní díl pletu ze 4, další ze 3 a poslední ze 2 dílů. Naskládám na sebe, pomašluji rozmíchaným vajíčkem, posypu mandlemi a spíchnu špejlí, aby se nerozpadla. (postupuji podle receptu).Letos už jsem ji také dělala a v pohodě. A to se taky považuji spíš za amatéra :)
Jani, loni sem pekla poprvé. jsme na tom stejně, já se kvasnic bojím a krom jednou, co sem dělala buchty, tak nikdy nic. takže ti píšu recept, bude to dlouhý 1kg hladké mouky, 10g soli, 200g cukru, 80g (2balíčky) droždí, 200g ruku - napůl máslo a hera, 4 žloutky, 0,5l mléka, 50g rozinek, 50g nahrubo nasekaných ořechů, citronová kůra1 vejce na potření v malém množství vlažného mléka promícháme jednu lžíci mouky a cukru. do mléka rozdrobíme droždí , znovu promícháme a na mírně teplém místě necháme přikryté kynout. (já to šupnu na teplou plotýnku a je to hned) Do mísy dáme změklý tuk, cukr a žloužky a našleháme do pěny. Přidáme prosátou mouku se solí, zalijeme kváskem a s vlažným mlékem zpracujeme husté těsto. nakonec do těsta zamícháme ořechy a rozinky (já tam dávám i mandle). a pak ještě zamícháme kůru z nastrouhaného citronu.těsto vložíme do mísy, posypeme lehnce hl. moukou, a necháme kynout.Nejméně 2 hodiny, závisí to na teplotě. Pak těsto dáme na vál, rozdělíme na 2 části a utvoříme z nich bochánky. Každý bochánek se rozdělí na 9 dílů a upleteme z nich vánočku.Nejdřív se splete ze 4 válečků, dá se na plech na papír. pak na to ze 3 a nakonec ze 2 válečků. Hřbet vánočky spojíme špejlemi aby se vánočka nerozjela.takto hotovou vánočku necháme kynout ještě 15-20 minut.pak ji teprve potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby na teplotu 160-170 stupňů.Pokud se vánočka roztéká,zvýšit, pokud naopak, tak teplotu snížit.Vánočku po upečení posypeme cukerm smíchaný s van. cukrem a krájíme až druhý den. Vánočka je výborná, taková ta opravdová.
treba tady je to i s videem,tak koukni :-)http://ekucharka.net/vanocka-video-a-obrazekv receptech davala myslim Tygrice recept od Moniky Absolonové.ta je tam pekne napsana.a ozkousena a tady dole je diskuze,ceho se mas vyvarovat atd (teplota nizka,dlouho v troube atd..http://www.toprecepty.cz/recept/1092-cukrarska-vanocka-mazanec/
Jani, já jsem se kynutého těsta dlouho bála a nebojím se až teď, kdy těsto dělá pekárna ... nicméně moje první a od té doby každá vánočka je tato - http://ekucharka.net/vanocka-video-a-obrazek/ - pro zajímavost - recept mi našel manžel, který byl zvyklý, že jeho maminka pekla každý rok na vánoce vánočku, tak jí chtěl i ode mne :-))) a od té doby jí peču každý rok, teď máme doma ještě čtvrtku (pečená podruhé v prosinci) a budu péct ještě jednu - prostě se vždy povede - a tím, že je s videem je to fakt super ... můžu jedině doporučit ani nevíš, jaká jsem doma hvězda s touto vánočkou
JANO, i když by se mohlo zdát že jsem profík, vzhledem k dosaženému cukrářskému vzdělání, tak musím přiznat , že kynutému těstu jsem se zbaběle a dlouho vyhýbala.Není na tom ale vůbec nic vyjímečného a těžkého,ale určitě bych si zkusila alespoň buchty na nečisto,abys\' viděla jak se kynuté chová v Tvé troubě.Jinak já jsem pro řešení nejmenšího stresu a odporu a proto doporučuji koupit nebo si jen půjčit formu na vánočku. Já jsem několikrát zkoušela péci a i napichovat párátky aby držela vánočka tvar a stejně jsem to v plynové troubě zkazila :-(

Vybraná anketa

Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?

0 %
0 hlasů

100 %
5 hlasů

0 %
0 hlasů

Celkem hlasovalo 5 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40