banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

Prošlé potraviny - diskuze

34 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Co uděláte s potravinou, která má minimální dobu trvanlivosti den předtím, než ji doma objevíte? Nekompromisně ji vyhodíte nebo ji zkonzumujete, protože tomu \"přece nemůže nic být\"?
zkonzumujeme, samozřejmě před tím očichám a ochutnám, jestli je potravina v pořádku
Přiznám se, že třeba u mléčných výrobků, se na trvanlivost moc nekoukám, vždy když něco synovi dávám, i před datem spotřeby chutnám, zda je to jedlé, neb vím jak se cestou skladuje. A taky vím, že mléčné výrobky jsou při dobrém skladování jedné klidně i týden po datumu minimální spotřeby... Takže asi tak. Co je jedlé sním, co není vyhazuji, ať už je prošlé či ne.
takové nafasováváme v práci..... Jen ta trvanlivost končívá o kapku později,, cca za týden
Na datum trvanlivosti se koukám, ale Miškovi dva dny prošlý jogurt klidně dám, zatím se nic nestalo. Přeci jen je to mimimální trvanlivost... Ale u nás se všechno rychle spotřebuje, takže taková situace nastane málokdy.
priznam se,ze ja se na trvanlivost nedivam,me to vubec nenapadne. Nakupuju skoro kazdy den cerstve,nedelam zasoby,tak to nemam proc sledovat.Vim,ze mivam proslou krupici, ona ma trvanlivost jen nekolik mesicu a ne vzdy to stihnu upotrebit,ale vubec to neresim,tam se nic moc nemuze stat. Jinak kupuju dost i slevnene jogurty a syry,ktere maji den nebo dva pred ukoncenim trvanlivosti. Nikdy nam z nich nic nebylo
tak tuhle informacina obalu beru jen jako informativní, ochutnám a pak vím na čem jsem:-)
Já se ráno až lekla, co tady bylo a čekala jsem co se vyvrbí, ale dobré.Přiznám, že peču buchty a vlastně všechno sladké podle toho, co je před projítím tady v obchodě ve slevě.Běžně nakupuju levné másla a tuky v den dokončení trvanlivosti a narvu tím mražák. Když bylo máslo za 5,- v den spotřeby i lidi co běžně kupují samé drahé a kvalitní věci to máslo brali po 40 kusech a určitě to nespotřebovali hned ten den. Maso ne, toho se bojím. Mě ani jogurty tak týden po nevadí. Otevřu, prohlídnu, očuchám a buď vyhodím nebo sním. Děcka tím nekrmím. Já mám ten žaludek z těch mojich stravovacích zvěrstev tak zkažený, že jemu je asi jedno, co do něho dám.
Tak mě se jednou v práci podařilo nechtěně sníst dva měsíce prošlý jogurt Byla to višňová Aktivie. Ráno jsem si tu samou dala do lednice a když jsem šla svačit, popadla jsem tu první co mi přišla pod ruku. Chuť byla úplně normální a všimla jsem si toho, až když jsem vyhazovala obal.... Kupodivu mi z toho nic nebylo
@DášaJ to se jednou podařilo bratrovi :) Měli jsme v ledničce jahodový Florian a už byl fakt dva měsíce prošlý a nikdo ho nevyhodil. Já si ho sice všimla, ale nechala jsem ho tam, aby se o to jídlo taky někdo staral (jinak jsem totiž prošlé potraviny vždycky řešila a vyhazovala já). Jednoho dne přijdu domů a v koši prázdný kelímek od toho jogurtu, mě úplně polilo horko a jala jsem se zjišťovat, kdo to snědl. Nakonec to vyšlo na bratra a ten si prý moc pochutnal a nic mu z toho ani nebylo. Smála jsem se ještě týden
Mléčné výrobky už nejíme tak 3 dny před koncem,ale snažím se z nich něco upéct. Předci jen vyhodit 3 tvarohy jeden za 20kč je mi líto. Říkám si ,že teplo případnou nemoc zabije.Salámy-suché tak až moc neřeším. Vždyť se kdysi vyudilo a pak se to jedlo celou zimu.Když tak nad tím přemyslím -nikdy se nedívám na trvanlivost vajec.Vy jo?
@Honafa přiznám se, že ani nevím jakou mají oficiálně vejce trvanlivost, já mám od našich domácí, vydrží dlouho, kolikrát je tam mám měsíc i víc než na ně přijde řada, pro jistotu pokaždé roztloukám do hrníčku a ne rovnou do těsta. Zkažené je vyjímečně.
@corelia Někde jsem slyšela, že vajo víc jak týden je K.O.. Ale já normálně koupím proložku, na ní je trvanlivost kolem měsíce + - . A skladuju to v lednici normálně měsíc a ještě nikomu z nich nic nebylo.
@ teď jsem na netu našla článek, kde píšou max měsíc a půl.
@corelia Jo? Tak už jsem psala výše, že to bylo v nějakém pořadu o vaření... V tomto má asi každý nějaké svoje zásady a zvyky a těch se drží.
@ fakt týden? tomu bych snad ani nevěřila, podle mě vydrží fakt i několik měsíců pokud ho spávně skladuješ v chladu, špičkou dolů, já to teda pokaždé hodnotím čuchem i podle toho jak je pevnej žloutek.. u čerstvých je pevnej, starší se trochu rozteče.
@corelia To bylo v nějakém tom moudrém pořadu o vaření. Ale ty co se prodávají v obchodě mají trvanlivost snad 3 týdny. A prý domácí vydrží míň jak z velkochovu. Tam jsou ty slépky krmené kdoví čím, tak asi proto.
Pokud je tam minimální trvanlivost, tak nějakých pár dní neřeším. Pokud spotřebujte do, tak se snažím to sníst, než to projde, max. jeden den potom, pak už vyhazuju.
Běžně se to u nás nestává,ale jak píšou holky,záleží hodně na tom co to je.Rýže,mouka čočka a pod.neřeším-tam jsem snad v životě ani na dobu trvanlivosti nekoukla.U nás se to z 90%stane tak max.u zmrzlého masa v mrazáku,že ho někde nakoupím a vesele na něj v mrazáku zapomenu.Pokud je prošlé více jak 14 dní,má se náš pes dobře,automaticky to dostane ona.
sní manžel já bych to vyhodila.. ale většinou se nám to nestává, jen u jogurtů, těch kupujem hodně.. všechno ostatní stihnem sníst čerstvé
Tak malé to nedám, ale jinak to klidně uvařím, datum minimální trvanlivosti podle mě není tak přesně na minutu aby druhý den už to bylo zkažené. Jogurty občas sní manžel, aby se to nevyhodilo. Ale opravdu max ten jeden den, víc už se bojím i já. V těhotenství a při kojení vůbec ne, to letělo rovnou do koše.
my to většinou sníme dřív než je to den před koncem trvanlivostiale teď jsem si koupila jeden pugink otevřela..a byl zkaženej a to měl 14 dní před tím než se zkazí
@Rowdynka a to je ono, trvanlivost je jen pro orientaci. My to většinou jíme den po
@KáťaN boha myslela jsem pudink a nevím co jsem napsala
já nejdřív otevřu, ochutnám a pakliže tomu nic není, tak to sním. Maximálně se z toho pos... :D Dítěti bych to nedala, ale já to v klidu risknu. Vyhazuju pouze ty potraviny, které jsou plesnivé, zkyslé, zakalené nebo dlouho otevřené.

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40