banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

papiňák - diskuze

18 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Mám nový papinák. Teda nový není je to takový ten klasický starý, ale né úplně starý. Dala mi ho mamka po tom co si koupila indukční sporák a nejde jí na to její starý dát.Ale já ho neumím používat nikdy jsem v něm nic nedělala a bojim se ho. Jak na to? Dám to tam vše studené a zavřu to těma klapkama. Potom je tam ventilek, s tím se něják točí nebo netočí aby se regulovalo jak chci aby odcházel vzduch?A hlavně až uplyne čas vaření mám počkat až to vychladne a klesne ten podtlak či tlak nebo co to tam je a pak to otevřít a nebo to otvírat rovnou horké? To půjde blbě ne? Nebo mám něják před otevřením povolovat ventilek? Napiště mi to prosím jak pro blbce. A co nemám dělat aby to nevybouchlo něco co se s ním prostě nesmí.A na závěr jak dlouho se tam dělá maso? Zelenina? Co jiného než vývar se tam dá dělat a jak?děkuji
Vařím v něm léta polévky, maso na guláš, všechny omáčky, brambory. Je to ohromná úspora času. Holky už Ti poradili vše podstatné. Jak začne na plotně trochu syčet z ventilku, tlumím plotýnku téměř na minimum. Stačí, když ventil jen tak trochu \"pobrukuje\". Před otevřením ochlazuji celý hrnec pod studenou tekoucí vodou. Je slyšet, jak pod ventilem povolí tlak a v minutě můžeš bezpečně otevřít víko nebo povolí samo. Není potřeba vypouštět páru do kuchyně nebo čekat až vychladne.
to je teda otázek. já papiňák nemám, ale kdybych měla, dělám v něm vývar. a doma jsme v něm vařili brambory ve slupce.jen jak se ptáš, co dělat nemáš, tak jsem si vzpomněla na mýho kamaráda, který empiricky ověřil, že papiňák se nesmí otevírat sekyrou...nebo leda až to vychladne
se starymneporadim co varit..ja v tefalu varim vse i na pare,i platky masa apod..gulas,polevky ,lusteniny...brambor..ale on je na to delanej..jinak musis vzdy pockat az klesne podtlak,nesmi byt preplnen,sam se natlakuje a pak zmirnis buid plyn a nebo elektriku das na nejmensi plotynku apod...ja mam treba hovezi gulas za 20 min hotovy po natlakovani s krehkym masem
Baru taky jsem neuměla,ale je to fakt pohodička
Ještě jsem chtěla napsat, že hrnec plním do 3/4 a u potravin co bobtnají nebo kypí tak plním do půlky.
Na straně 16 toho odkazu je co jak dlouho se zhruba vaří. Tak jen pro orientaci, aby jsi věděla.
Baru nevím jaký máš, ale já nechávám buď schládnout a nebo upustím páru. Vařím podle tohoto návodu http://www1.tescoma.com/manuals/702404_10_manual.pdf
já mám nějaký hliníkový nebo jaký, obyčejný, kde je páčka, kterou zavřu a otevřu hrnec, pára odchází jakýmsi ventilkem, ale u toho se mi jaksi nepodařilo zjistit, jak funguje Vařím na plynu, takže mamka mi radila, až začne papiňák při vaření pískat, mám ztlumit na menší plamen. Když jsem bydlela ještě v bývalém bytě, kde byly elektrické plotýnky, nevěděla jsem, co a jak a kde a proč a tak jsem to nechala asi skoro naplno. No, vařila jsem slepičí polívku a zrovna, když jsem chtěla jít povolit ten ventilek, resp. tou páčkou \"otevřít\" hrnec (ono se to neotevře hned, ale až tak za pět minut), tak to bouchlo. Já opařená na 30% těla (odhaduju, měla jsem břicho, stehna a dlaně), kuře letělo přes celou kuchyň, polívku jsem vytírala ještě druhej den ze země, jak byla všude. Od té doby to nezavírám a používám to jen jako obyčejnej hrnec s pokličkou
To je otázek. Tak ať ti funkce papiňáku vysvětli mamina, když ho používala a ví, jak se s ním zachází. Každý papiňák je jiný. To by možná asi chtělo nějaké foto.Já se také papiňáku bojím, mám ho doma, a používám ho jen na hovězí maso (guláš, svíčkovou), protože je to v něm hned hotové. Normálně v papiňáku na plotně podusím cibulku, na to dám orestovat maso, koření, vodu, zavřu a vařím cca 30-45 min, ale až od bodu varu. Mám nerezový papiňák, ale ten starý systém (něco na tento způsob: http://www.zbozi.cz/vyrobek/banquet-2311107/), jako že se poklička dává zevnitř papiňáku a pak ten úchyt se přendá z jedné strany papiňáku na druhý.Má to dva ventilky. Jedním uniká během vaření pára a tím druhým po dání do určité polohy vypustím tu páru z hrnce a když už nic nesyčí, tak můžu teprve otevřít. NIKDY NEOTVÍRAT HNED, KDYŽ NENÍ PÁRA VYPUŠTĚNA. To by ti asi mohlo bouchnout. Nebo se čeká, až to vychladne a pára sama unikne a pak to můžeš otevřít. Ale já nerada čekám, tak si tu páru vypouštím sama.Dělat v něm můžeš všechny omáčky s masem, kde je maso hned vařené. Hovězí vařím 30-45 min., vepřové bych nechala tak 20-30min, drůbež ještě méně.Asi ten můj sloh je takový zmatený, tak doufám, že se v tom nějak vyznáš.
@lucka82 já bych řekla, že to vybouchnout může pouze tehdy, pokud se ucpe ventil (a i tak tam je ještě jeden záložní), pokud bys to chtěla násilím otevřít, což myslím ani nejde, tak se spíš opaříš horkou párou takže já bych se papiňáku nebála, teď už jsou modernější než kdysi mojí první tchýňce jednou bouchnul, když vařila hrachovku na Štědrý den a slupka jí ucpala ventil - měli kuchyň na zeleno naštěstí se nikomu nic nestalo, vytáhla druhý papiňák a hrachovku uvařila znova
@lucka82 děkuju za vyčerpávající odpověd vše jsem pochopila.myslím si že mám taky takový papinák jako je na fotce. Ona mamka v tom právě dělala jen ty vývary takže sama pořádně neví jak se to používá protože vývary jsme moc často nemívalyAle hodlám se jí zeptat, ale ona není moc dobrá kuchařka takže jsem chtěla vědět i typi tadyOna mi to chtěla vysvětlit, ale pak se to zamluvilo.
vaření je zhruba o polovinu kratší, než jsi zvyklá, dávej max 3/4 hrnce a není tam moc vhodné vařit luštěniny - slupka ti může ucpat ventilek.. občas to chce ventilek pročistit.. jinak záleží na tom, jaký máš hrnec, pokud ten hliníkový s takovým válečkem nahoře, tak necháš po vypnutí sporáku vychladit, odcvakneš a otevře se sám.. pokud máš novější s nějakým otočným ventilem nahoře, otočíš a pára se vypustí, dá se vychladit i pod studenou vodou, ale je to zbytečné, otevře se do 5minut sám já vařím v papiňáku skoro všechno, je to rychlejší a hlavně vývar, maso, guláš je mnohem chutnější - křehčí

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

18 %
12 hlasů

0 %
0 hlasů

7 %
5 hlasů

57 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 67 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40