banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

Kynutí v domácí pekárně - diskuze

14 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Já asi nejsem moc dobrá pekařka. Nějaká těsta mi prostě v pekárně ne a ne vykynout, že to pak musím ještě nechávat dokynout většinou v troubě. Při zpětném zjištění jsem se dopátrala, že to jsou těsta, kde se přidává tuk (máslo, hera - dávám vždy rozpuštěný) jako je vánočka, mazanec (sladká těsta). Nevíte, proč mi to nechce vykynout? Mám dávat vlažné mléko a do něho naliji vlažný rozpuštěný tuk? Nebo naopak studený? Nebo tuk mám lít až nahoru na mouku? Musím ten tuk nakonec rozpouštět nebo ho tam můžu dát změklý? Já fakt nevím, tak se chci se zkušenějšími poradit.
mlíko dávám taky studené, tuk rozpuštěný takže teplý. Důležité je taky, aby droždí nepřišlo do kontaktu se solí. Jinak nevím, taky mám program na hodinu a půl a celkem to nakyne dostatečně.
@corelia Jsem také přemýšlela, zda to není pekárnou. Mám totiž obyčejnou Tesco s jedním hákem. Třeba není tak kvalitní a dostatečně to nezahřeje, aby to vykynulo. No, nevím. Ale knedlíky mi kynou jedna báseň.
@lucka82 já mám taky s jedním hákem, sice docela dobrou co vyhrála i nějaké testy, ale jen jeden hák. A kyne to, tak nevím no.... a když bys to prostě neřešila a upekla, předtím nechala chvilku nakynout hotovou vánočku třeba tak to je jaký?
@corelia No to nevím. Nikdy jsem nenechávala ten výrobek (vánočku) před pečením ještě nakynout. Ale zkusím to tak. Nebudu to řešit a před pečením to ještě nechám kynout.Pokud mě to nenakynulo v pekárně, tak jsem ještě tu mísu z pekárny s těstem vrazila např. do trouby (málo zahřáté) a tam to nakynulo. No, občas se mi stalo, že se mi to skoro v troubě i rovnou upeklo, proto jsem se začala ptát, aby mi to nakynulo v pekárně a nemusela jsem to dávat ještě dokynout jinam.
@corelia Tady alespoň vidíš, jaký jsem pečicí génius.
@lucka82 já teda nejsem žádnej pečící odborník, ale myslím, že třeba vánočka by se měla vždycky nechat chvilku kynout upletená před pečením protože ti to těsto tím zpracováváním a pletením splaskne.
to je divny, pac ja to tam nafrkam jak to lezi a bezi, teplotou se netrapim a kyne to jak dive
Vypozorovala jsem, že záleží na teplotě celku. V kuchyni nemám topení, takže pokud se tam nevaří je tam celkem kosa a mám-li mléko či jinou tekutinu(ono když se to všechno smíchá, tak se to tím tekutým vlastně trochu i ohřívá) těsto málo vykyne. A je jedno jestli je tam moc nebo málo tuku. Myslím, že když tam přidáš droždí moc tomu nepomůžeš, akorát to bude tím droždím cítit. Normálně dávám na půl kila mouky 20 g čerstvého a stačí to. Jen si musím hlídat teplé tekutiny.
Díky za info. Tak to nebudu tak řešit a nechám vykynout hotový výrobek pod utěrkou. Přiznám se, že to jsem zase nikdy nedělala.
Tukem to fakt moc nevykyne, teda zkušenost z dřívějška. Co mám pekárnu tak vše OK, tuk vlažný mléko studené a vše tekuté dolů, pak mouka a navrch kvasnice.
Dělám to stejně jako Liberte a nikdy jsem neměla problém.Tím tukem je to těsto těžké a hůř kyne.Nešetři droždí.Dávám vždycky o trochu víc než je v receptu
ja davam teply rozpusteny tuk astudene mleko a kynou normlane..neni to takove jak na knedliky,ale kyne to..a pokud to v tom rovnou nepeces,tak se maji uz vytvarovana nechat jeste od 10 do 40 minkynout pod uterkou..rohliky treba tech 40 min atd

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

20 %
14 hlasů

0 %
0 hlasů

7 %
5 hlasů

55 %
38 hlasů

17 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 69 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40