banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

Křehčené řízky - diskuze

5 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
jsem koupila a už nikdy více,blééé pak jsem na netu pátrala co to znamená křehčené a tady to je hezky vysvětleno.Už je nikdy nekoupím.S pojmem křehčené maso se setkáváme již poměrně často, toto maso je běžně k dostání v obchodech. Dneska už to není nic neobvyklého. Co si však máme představit pod pojmem křehčené maso? Odpověď na tuto otázku zná poměrně málo lidí. My se vám na ni pokusíme dát odpověď.Nejčastěji jsou k dostání křehčená kuřecí a krůtí prsa a to jak mražená tak i chlazená. Původním záměrem bylo, aby se z jinak suchého masa, stalo maso šťavnatější, křehčí a chutnější. Jak už to tak ale bývá, našlo se několik jedinců, kteří pochopili, že se z křehčení masa dá udělat celkem slušný byznys a začali na něm vydělávat. Jednoduše řečeno křehčené maso, je maso upravené tzv. \"nástřikem\" , což je voda se solí a různými ochucovadly. Tento nástřik může tvořit 20 někdy dokonce i 30% celkové hmotnosti tohoto masa. Výrobci hřeší na nezájem lidí o to, co si vlastně kupují. Naprostou výjimku tvoří lidé, co pečlivě čtou složení výrobků na etiketách a ti si určitě toto maso nikdy nekoupí. Až příště půjdete nakupovat a narazíte na křehčené maso, zkuste si jeho složení pečlivě prostudovat, možná budete překvapeni.Co je vlastně křehčené maso?V případě takto upraveného masa, už nehovoříme o mase, ale podle vyhlášky se jedná o masný polotovar, protože je do masa přidávána voda, sůl a různé chemické stabilizátory. Na etiketě tak často objevíte ve složení, že obsah masa je např. pouze 70%, zbytek tvoří voda, sůl a tzv. \"zlepšovadla\".Proč se maso křehčí?Jedním z důvodů křehčení je to, aby se maso (hlavně kuřecí a krůtí prsa), která jsou sama o sobě suchá, stala křehčími, šťavnatějšími a chutnějšími, měla by se tak vlastně zvýšit kvalita tohoto masa. Avšak opak bývá pravdou, takové maso se někdy po rozmražení stává těžce uchopitelné, blátivé a je v něm cítit divná pachuť.Dalším (určitě častějším) důvodem křehčení, je snaha výrobců, co nejvíce vydělat. Protože přidáním vody do masa se zvětší jeho hmotnost a tudíž i výtěžnost. Voda je levná a my jsme za ni ochotni zaplatit v domnění, že se jedná o maso. Můžeme to chápat jako čím více vody se do masa přidá, tím větší zisk mají výrobci, kteří využívají lidské neznalosti a pohodlnosti. Většina z nás se nezabývá čtením složení na výrobcích (a už vůbec ne u masa). No taky koho by napadlo, že maso, které si koupíme není už maso, ale něco zcela jiného.Jak se maso křehčí?Voda se injektory vstřikuje přímo do masa. Nadměrné množství vody, je však nutno zamaskovat různými chemikáliemi, které navrátí ošizenému masu chuť a zabrání vytékání vody z masa ven.Přidané chemikálie dokáží např. dodat masu přirozenou barvu a také jemnou a příjemnou chuť.V žádném případě nechceme tvrdit, že veškeré takto upravené maso je špatné, to určitě ne. Výjimečně můžete narazit i na křehčené maso, které vůbec nebude špatné naopak bude měkké a chutné. Existují i výrobci, kteří tuto úpravu provádí skutečně za účelem zvýšení kvality, ale není jich mnoho. Jediná možnost jak zjistit, co všechno obsahuje ono křehčené maso, které si chceme koupit, je pečlivě číst složení. A protože česká legislativa nařizuje výrobci uvádět všechny složky, které jsou ve výrobcích zastoupeny, neměl by to být žádný problém.Záleží na posouzení každého, jestli si takto upravené maso kupí, nebo ne. Pokud už toto maso kupujete, dávejte pozor na složení a vybírejte takové, které má co možná největší obsah masa. Uvědomte si, že v dnešní době do sebe dostáváme velké množství chemie, které se nemůžeme vyvarovat. Proč toto množství ještě zbytečně zvyšovat takto \"vylepšeným\" masem.
věděla jsem, co je to křehčený maso, přesto jsem ho jednou doma měla. byly to krůtí medailonky a rozhodně na tom nebylo napsaný, že jsou křehčený. ale měla mě asi upozornit cena. všimla jsem si toho, až když to maso dělalo na pánvi fakt divný věci.. ve složení byla voda a nějaký ty ečka. fakt hnus!nevím, jaká je ta legislativa, myslím ohledně viditelnýho označení, že je to jiný maso. každopádně si teď už projistotu čtu složení masa, což mi přijde bizardní
fůůůj, ty nenávidím takovej rozblemcanej něco ani nevím jak to pojmenovat.. jednou jsem je omylem koupila a už nikdy více
jednou to martin koupil, že mu to přišlo větší a levnější už po rozmražení mi to přišlo divné, ale stejně jsem z toho udělala řízky abléééé už je poučen ať takový humus už nekupuje
Já mám známou, co prodává v drůbeži, takže jsem dostatečně poučena od ní.
Taky už jsem naletěla,ale jen jednou a už nikdy více.

Vybraná anketa

Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?

18 %
4 hlasy

77 %
17 hlasů

5 %
1 hlas

Celkem hlasovalo 22 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40