banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

jídlo našich babiček - diskuze

13 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
dřív když jsme byla malá holka tak se u nás jedlo i jiné jídlo. Třeba chleba se sádlem, brambory na loupačku, krupicová kaše, ovar, cmunda, bramborový placky, škvarky a jitrnice. Dneska už se to moc v ledničkách nevidí. Neříkám že to bylo zdravější ale rozhodně levnější. A lidi i když jedli takhle byli štíhlejší. Jak se na to koukáte ???? Jíte rádi tyhle staročeská jídla ????? Nebo už to vaše děti vůbec neznají.
u nás takovýhle věci pořád frčej :) dřív jsme mívali svoje prasátko, takže domácí sádlo, a to je na chleba mňamka :) brambory na loupačku jsou jídlo chudejch, ale je to nejlepší jídlo na světě, teda podle mě...a co dělala babička, tak když byla zabíjačka, tak se upekla pečeně, naporcovala, nandala do zavařovacích sklenic s trochou tý šťávy, nechalo se to zarexovat a pak, když byla chuť, tak buď se to vyndalo a ohřálo a nebo studený na chleba...občas to máti udělá, ale z kupovanýho masa to není ono, to maso není takový voňavý...
Tak my se v těchto jídlech vyžíváme pořád. Přes léto jsou nové brambory s cibulkou a hrnek mléka k večeři hooodně často, bramboráky pečeme taky každou chvíli, chleba se sádlem a škvarky, to je mňamka největší, ještě když je chlebík čerstvý a jitrničku máme určitě taky jednou za měsíc.
@Evulik25 unas se ji docela casto placky ,stouchane brambory ,kyselo,nebo jahlova kase :-))Achleb sa sedlam a s cesnekem je dravej::D
Přítel ten chleba ze sádlem rád. Někdy doma k obědu nebo k večeři dělám bramboráky, nudles mákem, kynutý knedle, žemlovku, bramborovou polívku a pečený brambory. Sladký jídla má hodně rád Ondra a bramboráky nebo pečený brambory s mlíkem a česnekem zase přítel a já.
škubánky, nudle s mákem, lívance, vdolky, placky s mouky a vody pomaštěné máslem....jojo, vzpomínám, zatím nevařím, ale určitě budutakovýhle lahůdky
tak kromě jitrnic a chleba se sádlem, tahle jídla v našem jídelníčku jsou pořád. Milujeme šťouchané brambory s mlíkem a bramborové placky.
No hlavne se varilo strasne malo jidel a tak bez napadu.Treba jen spagety se syrem,zadne bolnske,nebo syrove omacky.Kure taky jen na par zpusobu.Buchta furt ta sama.Koblihy jen v unoru atd.My jsme casto jedli obalovany Gothaj.Kecup jsme doma nikdy nemeli.
U nás doma za dětství se jedlo k večeři dost často pečené brambory neoloupané v troubě, byly rozkrojené na půl a k tomu hrnek mléka, jednou týdně byl sladký den, to mamina pekla koláč nebo smažila koblihy, dost často byla i krupice, pekla domácí dalamánky. Šumajstr děláme dodnes, ale asi tak 3x do roka.
Lucko,tohle všechno já moc ráda.Taky je to na mě vidět.Ale dát holkám chleba ze sádlem,tak budou hlady.A chleba jsme jedli i namazaný hořčicí.
jj, dělám je i dnes. Můj je expert na mlékovou polévku, od bábiny jsem odkoukala šumajstr a pekařskou bídu.....
@helenice Hoď recepty,to neznám.Ale po mlíkový polívce bych se nejspíš poblinkala-špatné vzpomínky ze školní jídelny.
My jíme od všeho něco. A to, že lidi byli štíhlejší je asi tím, že doba je čímdál lenivější a podle mě blbější. Dřív nebyly počítače, tak lidi nemohli u nich logicky vysedávat, nebyly supermarkety se zeleninou za pár šupů, bylo levnější si ji pěstovat...

Vybraná anketa

Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?

17 %
4 hlasy

78 %
18 hlasů

4 %
1 hlas

Celkem hlasovalo 23 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40