Inzerce
Inzerce
Inzerce

Výsev herpesu genitalis v prvním trimestru

Pohlavně přenosné nemoci | lenkap21 | 03.04.2020, 19:13

Dobrý den paní doktorko,
bývalý partner mě nakazil herpesem genitalis. Již pět let pravidelně jednou denně beru valaciclovir.
Pokud jej vynechám, do týdne se objeví výsev (většinou jeden puchýřek).
Nyní začínám třetí týden těhotenství počítáno od oplození a před týdnem jsem valaciclovir vysadila z důvodu obavy, že by léky mohly uškodit miminku a po poradě s gynekoložkou.
Dnes jsem zaregistrovala výsev (jeden puchýřek blízko klitorisu). Léčím lokálně mastí herpesin.
Může výsev ublížit miminku? Je lepší brát valaciclovir celou dobu těhotenství?
Předem velmi děkuji za Vaši odpověď.
Lenka

Dobrý den, v těhoteství můžete valaciklovir užívat, stejně tak i aciklovir (obsažený v Herpesinu). Vzhledem k dlouhodobým potížím, které popisujete, můžete lék v těhotenství užívat v rámci prevence a nyní lokálně při těchto potížích doplnit i Herpesin mast. Kdyby se situace horšila, vyhledejte svého gynekologa, aby posoudil, zda je potřeba upravit (navýšit) léčbu. Riziko přenosu herpesu na plod je v případě vracejícího se herpesu nízké. Maminkám, které trpívají na genitální opak, je doporučeno od 36. týdne až do porodu zahájit prevenci výsevu herpesu v období kolem porodu a to užíváním např. Herpesinu 400 mg 2-3x denně (tablety), po domluvě s Vaším ošetřujícím gynekologem. Hezký den

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 04.04.2020, 16:34
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce