Příprava na porod

Položit dotaz

37. týden těhotenství

| Saruška123 | 16.05.2018, 16:11

Dobrý den, mám takovou otázku, jsem 37tt a měla jsem necelé dva dny poslíčky, když jsem dorazila k doktorce, tak mi řekla že jsem na prst otevřená, další den mě kontorovala a řekla mi, že jsem už na dva prsty otevřená. Také jsem krvácela černou hlenovitou krví, pak už jen hlen s krví, ale najednou se vše zastavilo, nemám poslíčky, nekrvácím ani ze mě nevychází hlen, takže nevím, co si mám myslet . Blíží se porod nebo neblíží? (Jsem prvorodička) Děkuji.

Porodní cesty "dozrávají" a pomalu se chystají k porodu. Buďte úplně v klidu, dělejte běžně to, co jste dělala dosud. Pokud začnou kontrakce a budou pravidelné nebo když začne odtékat plodová voda, zavolejte do porodnice, kterou jste si vybrala k porodu a jeďte se tam ukázat. Vyšetří vás a podají informace o dalším postupu.

těhotenství

| Lucie.V1 | 02.05.2018, 13:56

Dobrý den. Před dvěma týdny mi bylo zjištěno těhotenství. Je plánované, s manželem miminko moc chceme. Při první prohlídce ultrazvukem mi pan doktor řekl, že vidí jeden plod a pod ním krevní sraženinu, plod měl 4,3mm. Dnes jsem měla ráno podezření na začínající mykozu, proto jsem šla na druhou prohlídku o dva dny dříve. To, co mi pan doktor řekl, mi hodně leží v hlavě. Za prvé se mu nezdá vývoj plodu, že je moc malý. Za druhé teď neví, zda to druhé je opravdu krevní sraženina, nebo to může být druhý plod. Když jsem se zeptala, co to znamená, že se plod nevyvíjí dle jeho představ, bylo mi řečeno, že buď jsem otěhotněla později, než on předpokládal, nebo že se chystá začínající potrat. To mě šokovalo, protože takovou zprávu nechce slyšet žádná nastávající maminka. Také mě napadlo, že by plod mohl být menší, protože by to druhé opravdu mohl být druhý plod a rostou tak pomaleji. Každopádně pak doktor prý zatím nic nepozná, mám přijít zase za týden a uvidíme, zda bude chytřejší. Tudíž já teď nevím vůbec nic, jsem akorát vystrašená. Mám jen ležet. Ještě dodám, že mě občas pobolívá podbřišek a záda v oblasti ploténky, ale to je prý normální. Můžete mi, prosím, říci, kdy by mohlo být na ultrazvuku poznat víc? Pro mě je teď týden šíleně dlouhá doba a jsem dost vystrašená. Děkuji za odpověď, Lucie

Lékař na tento dotaz prozatím neodpověděl.

Dobrý den, jsem ve 21.-22.tt od soboty jsem ve velkém psychickém vypětí kvůli rodinným problemům, které přechází do úzkosti napětí a pocitu na zhroucení. Spím tak 3 hodiny denně. Dnes v noci jsem spala 1 hodinu. Srovnala jsem si myslenky v hlavě a snažím se dát do hromady. Nicméně hrozně mě bolí spodní část podbřišku..Je velké riziko, že bych z těchto stresů mohla potratit? Bojím se o miminko

Doporučuji, pokud jste ve 21. týdnu těhotenství a bolí vás v podbříšku, navštívit svého gynekologa a nechat se vyšetřit a zkontrolovat. Je všeobecně známo, že psychika dokáže ovlivnit somatickou stránku a pokud možno, těhotenství prospívá klid a pohoda.

Přidáváme ještě odpověď dr. Ťápalové - gynekoložky: Dobrý den, potrat ze stresu je velmi nepravděpodobný, respektive žádné studie toto nepotvrzují. Pokud málo spíte a jste obecně unavená, pak se mohou bolesti v podbřišku objevit, ale určitě nezpůsobí potrat. Potraty v 2. trimestru bývají způsobeny zcela jinými důvody než je stres.

Dobrý den, prosím informaci, v kterém týdnu těhotenství se obvykle provádí plánovaný císařský řez v případě třetího těhotenství a třetího císařského řezu (všechny plánované)? Kamarádka rodila čtvrté dítě čtvrtým plánovaným CS a bylo jí řečeno, že to musí být provedeno již v 37.týdnu (nejpozději). Je to standardní postup jako prevence ruptury jizvy (neměla žádné komplikace ani ve 4. těhotenství ani v předchozích)? Existuje nějaké pravidlo, z něhož se dá vyvodit, v kterém týdnu očekávat provedení 3. plánovaného CS při absenci jakýchkoliv potíží? Děkuji.

Dobrý den, možná každá nemocnice má jiná pravidla, u nás děláme plánované císařské řezy (a je jedno, zda první, druhé či třeba čtvrté) obvykle na konci 39. týdne těhotenství. Žádné pravidlo či doporučení pro dřívější operační řešení není.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.02.2018, 13:38

Dobrý den, omlouvám se za možná přihlouplý dotaz. Jsem v 9. týdnu těhotenství a dnes mi masérka masírovala asi 10 min. loket krémem se zmijím jedem a kafrem (nevím, jestli to byl Viperoderm nebo Krotolan). O složení krému mi řekla až potom. Jsem vyděšená, jestli to nějak nemůže ublížit miminku. Mám za sebou 2 zamlklá těhotenství, tak proto mé obavy. Děkuji za odpověd. Tina

Dotaz není přihlouplý, jen prostě máte strach. Vámi jmenované preparáty se nemají aplikovat na sliznice, otevřené rány nebo tam, kde je na ně člověk přecitlivělý. Desetiminutová masáž lokte Vašemu těhotenství neublíží. A přeji, aby to pomohlo bolavému lokti.

Dobrý den,
mám naměřené rozměry pánve 21-23-29-16. Bylo mi řečeno, že ten poslední rozměr (CE) je menší, než je obvyklé, ale nic bližšího. Co to pro mě tedy prakticky znamená jako (prvo)rodičku?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, nelze jen z rozměrů pánve jednoznačně stanovit, zda žena porodní vaginálně či ne. Záleží na váhovém odhadu plodu, také na tom, zda se v průběhu porodu bude hlavička správně rotovat. Čili pro vás jako prvorodičku tato informace sama o sobě neznamená nic. Porodník před porodem zhodnotí všechny parametry a rozhodne se, zda není kontraindikace k vaginálnímu porodu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.01.2018, 07:06

Dobrý den, jsem v 35 tt a trápí mě bolest v krku. Chtěla bych zkusit bylinky a nevím, zda-li tyhle můžu. Našla jsem čaj LOYD, který má tyhle bylinky. Nechtěla bych si vyvolat porod nebo ublížit miminku. Děkuji

Dobrý den, čaj z bylinek, které uvádíte (anýz, fenykl, mateřídouška a tymián) můžete v těhotenství bez obav pít. Určitě vám ani miminku neublíží.

 

Třetí porod

| bertica | 12.12.2017, 14:46

Dobrý den.Začínám 36 tt.
Mam dve deti 12 a temer 9let.
Prvé díte PH 3150g, druhé 3890g.
Nyní v 35 tt byl odhad PH 2800g.
Miminko ma vvv, aort.stenoza středně závažná a ageneze ledviny.
Zajímá mne...i když nás čeká třetí porod, je po cca 9 letech..myslíte, že je vše "zapomenuto"?Nebo mužu počítat s tím, že by mohl být lehčí než předchozí porody?Vím, že každý je jiný...na první porod mam opravdu nehezké vzpomínky,druhý byl kvuli hmotnosti dcery taky vyvolávaný, celkem za 4hod.porozeno ...nevzpomínám si, ale jak jsme byla a tom gynekologicky.Porod vyvolávaný myslím v 38+5.
Momentálne mám CS 2, otevřena pro špičku prstu..
Vím, že každý porod je jiný, paušalizovat se nedá...spíš mne zajímá, jestli i po takovém odstupu si porodní cesty vzpomenou anebo už ne a budu jako prvorodička....děkuji.

Dobrý den, jak sama píšete, každý porod je jiný a tudíž jeho průběh nelze příliš předpovídat na základě porodů předchozích, nicméně určitě si vaše tělo 2 předchozí vaginální porody pamatuje, i když je odstup 9 let od posledního. Měl by být tedy snažší, než kdybyste byla prvorodička. Doporučuji hlavně dívat se na nadcházející porod jako takový pozitivně - mysl totiž dělá divy a hraje možná významnější roli, než předchozí porody. Hodně štěstí!

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.12.2017, 08:46

Dobrý den, jsem v 10.t.t. a hodně mě trápí nadýmání. Chci se zeptat, jestli můžu používat fenyklový čaj. Někde píší že ano, někde že ne. Chtěla bych ho alespoň zkusit. Děkují za odpověď.

Určitě ho zkusit můžete. Fenykl má výborné účinky při tlumení křečí a nadýmání při zažívání, celkově uklidňuje a tlumí zvracení. Podporuje trávení, vykašlávání hlenů a je mírně močopudný. Podporuje také tvorbu mateřského mléka. Fenykl je dobře snášen a léčba je vhodná pro kojence, děti, těhotné ženy i kojící matky.

Poloha plodu

| Denouš | 08.11.2017, 12:29

Dobrý den, jsem v 35.týdnu a můj chlapeček je pořád koncem pánevním. Doktor mi dal na výběr, buď císaře nebo zkusit otočení miminka v nemocnici. Četla jsem ale, že to bolí a hrozí odtržení placenty atd. Placentu mám na přední straně břicha. Co mi prosím doporučujete a proč? Děkuji.

Dobrý den, v naší porodnici také děláme zevní obraty plodu skoro denně a určitě bych doporučila. Důležité je, aby pacientka měla dostatek plodové vody a plod neměl pupečník kolem krku - to vše se zjistí před obratem na ultrazvuku. Pokud je vše ok, určitě abrupce placenty nehrozí. Pokud jsou ideální podmínky, pak bych doporučovala obrat zkusit, protože primární císařský řez v případě, že by se dítě nepodařilo otočit (i tak ale můžete rodit vaginálně) má spoustu nevýhod jak pro vás s ohledem na další těhotenství, tak hlavně na dítě (děti narozené primárním císařským řezem mají mnohonásobně vyšší riziko alergií, astmatu, obezity, cukrovky v dětském věku atd.), což spousta maminek ani netuší.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.11.2017, 14:53

Fraktura stydké kosti

| K3 | 24.10.2017, 09:35

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na Váš názor. Před několika lety jsem utrpěla frakturu stydké kosti, nyní jsem ve 35.tt. Máte s tímto zraněním a porodem nějaké zkušenosti? Byla byste pro přirozený porod nebo byste se přikláněla k sekci? Ke konci těhotenství jsem začala trpět i na bolesti stydké kosti.
Děkuji za váš názor.

Dobrý den, určitě bych doporučovala vaginální porod. Císařský řez má tolik nevýhod pro vás i pro dítě, že určitě není dobré se k němu přiklánět. Vaginálně rodí i ženy po zlomeninách pánve např. při autonehodě a nemají žádný problém. Při porodu se vazivo rozvolnuje a tím i stydká kost a jakákoliv dřívější zlomenina v této oblasti porod negativně neovlivní. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.10.2017, 14:35

Dobrý den. Jsem ve 27. tt - druhé těhotenství. První porod zkončil kleštěmi a dcerka se narodila s oboustranou luxací kyčlí. Moje gynekoložka se domnívá, že k luxacím mohlo dojít právě při porodu-ani ortopedi ani porodník ani ošetřující gynekoložka mi to ovšem ničím nedokázali potvrdit, že to tak je. Pánev nemám nikterak extrémně úzkou, malá měla 3,5 kg a porod se spustil spontánně v 40. tt, vše probíhalo dobře, ale když začly klesat ozvy, snažili se porod uspíšit oxitocinem a šlo se rychle rodit, abych pravdu řekla, neměla jsem asi pocit na tlačení ale tlačit mi nařídili, nakonec poslední zatlačení bylo s kleštěmi. S malou jsme si procházeli rok náročnou léčbou. Gynekoložka mě proto stále přesvědčuje, zda bych nechtěla radši císařský řez, ale já si nejsem jistá, jestli to nebyla pouze souhra náhod, která by se opakovat nemusela. Proto bych chtěla znát názor někoho dalšího. Moc děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, myslím, že situaci vnímáte naprosto správně. Luxace kyčlí je záležitost, která určitě nesouvisí s kleštovým porodem. Kleštěmi se pomůže porodu hlavičky, ale po porodu hlavičky je mechanismus již zcela stejný, jako u spontánního porodu. Určitě není tedy proto na místě indikovat císařský řez. S velkou pravděpodobností porodíte vaginálně zcela bez komplikací.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.09.2017, 07:32

Dobrý den, jsem ve 33tt a přemýšlím, že bych dítě dala po porodu k adopci, kdy a komu to mám popřípadě nahlásit? Děkuji, Candrova

Žena tuto skutečnost oznámí nejpozději v době, kdy nastupuje do porodnice. Informace se zapíše do dokumentace, aby se zdravotnický personál k ženě choval vhodným způsobem. To znamená, že po porodu se dítě matce nemusí ukazovat, nemusí se sdělovat jeho pohlaví ani zdravotní stav. Po porodu žena leží na gynekologickém oddělení. 

Nejpozději do 6-ti týdnů po porodu žena navštíví sociální pracovnici na příslušném OSPODu - oddělení náhradní rodinné péče, která s ní adopci probere. Toto může učiniti už nyní,  před porodem. Definitivní souhlas s adopcí je možné podepsat až šest týdnů po porodu u příslušného soudu dle místa trvalého bydliště. I když jde dítě k adopci, jeho matka zatím zůstává v rodném listě. 

Jindřiška Pařílková | Babyonline | 08.08.2017, 10:01

Dobrý den,
dnes jsem 35+5 a včera ráno mi bylo tak nějak zvláštně blbě, byla jsem taková nijaká, nic se mi nechtělo, ale jeli jsme s přítelem k jeho rodičům a po cestě mi musel dvakrát zastavovat, protože mě strašně bolelo v kříži. Šlo to do celých zad a já se v sedě nemohla moc nadechnout. Když jsem to rozchodila, tak víceméně dobrý. Ale potom se mi přidala bolest v podbřišku, nic hroznýho, jen jsem to trochu cítila a záda mě pobolívala stejně a tak to bylo celý den. V noci mě vzbudila bolest a potřeba na velkou, měla jsem průjem a byla jsem během půl hodiny asi 10x. K tomu mě pobolíval podbříšek a záda v kříži. Ale dobrý, šla jsem si lehnout a spala jsem víceméně dobře. Od rána trošku tlaky v břiše a pobolívá podbříšek, ale teď se mi stalo, že mě zase chytla dost bolest v zádech, ale spíš víc nahoře. Vůbec nevím, co to je. Jsem prvorodička a nikdy jsem tohle neměla. Může to být začínající porod?
Děkuji za odpovědi.

Dobrý den, tyto pocity jsou v 36. týdnu naprosto normální. Jedná se o poslíčky, tělo se připravuje na porod. Toto pobolívání v podbřišku můžete mít i několik týdnů před porodem. O počínající porod by se jednalo, pokud by jste měla kontrakce již pravidelné, á 5 minut a trvající minimálně 1 minutu..

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.08.2017, 09:55

Klešťový porod u epilepsie

| Mjm2008 | 29.06.2017, 16:27

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký porod byste mi doporučila? Léčím se s epilepsií a mám těhotenskou cukrovku. Čekám druhé miminko, u toho prvního byl porod klešťový a mám strach, aby druhý porod nedopadl jako první.

To, že první porod byl ukončen pomocí kleští, vůbec neznamená, že tak bude muset být ukončen i tento váš druhý porod.

Strategii vedení porodu probíhá až ke konci těhotenství na ambulancích porodních sálů. Tam vám bude vše vysvětleno. Určitě lékaře bude zajímat váš gestační diabetes, jak jej máte kompenzovaný, jak je velké miminko, a též nález neurologa ohledně vaší epilepsie, jak si ji léčíte.  

Dobrý den paní doktorko,
zajímá mě, jestli má smysl cvičit s Aniballem, když je miminko otočené koncem pánevním (jsem v 36 tt)? Při prvním porodu jsem s Aniballem cvičila a byla to super zkušenost. Porod bez poranění, dítě 4 kg a porodu jsem se nebála. Kamarádky mají stejnou pozitivní zkušenost, ráda bych využila Aniball i teď. Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud chcete rodit eventuálně konec pánevní vaginálně, pak cvičit s Aniballem můžete - žádné kontraindikace vzhledem k poloze plodu zde nejsou.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.06.2017, 07:11

Dobrý den,
jsem ve 36tt a chtěla bych začít používat Aniball, abych se připravila na porod. Mám ale nízkonasedající placentu na zadní stěně vzdálenou 2 cm od branky, což prý přirozenému porodu nebrání, je to ale problém pro cvičení s Aniballem? Jinak jsem kvůli nízké placentě za celé těhotenství žádné problémy ani krvácení neměla.
Předem děkuji za odpověď.

Dobý den, jako lékaři nemáme s Aniballem příliš zkušeností - používá se na trhu v ČR ještě velmi krátkou dobu, abychom mohly mít vypovídající data. Jen dle zkušeností od našcih pacientek - cvičení s Aniballem může způsobit krvácení u pacientek s poruchou placentace a příliš bych jej nedoporučovala.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.06.2017, 06:32

Neodloučená placenta

| Matlasek | 27.04.2017, 13:52

Dobrý den, v červenci 2015 jsem porodila první dceru. Celé těhotenství probíhalo bez komplikací, porod také proběhl hladce, ale problém začal, když se nechtěla odloučit placenta. Po nějaké době ji musel pan doktor násilím vytrhnout, začala jsem hodně krvácet a na narkózu prý nebyl čas, takže celou kyretáž mi dělali při vědomí. Horší bolest jsem nezažila. Musela jsem dostat transfúzi a plasmu. Nyní jsem znovu těhotná, termín porodu se blíží a začínám mít obavy. Chtěla jsem se jen zeptat, zda si myslíte, že by se stejná situace mohla opakovat? Můj gynekolog mé obavy nebere příliš vážně. Před tím jsem neprodělala žádný gynekologický zákrok ani potrat. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, váš lékař má pravdu. To, že se u jedné pacientky opakuje problém s adherující placentou i v druhém těhotenství, pokud mezitím neprodělala zákrok na děloze, je velmi malá pravděpodobnost. Většinou je to u zdravých pacientek totiž věc náhody. Takže nemějte zbytečné obavy. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.04.2017, 12:36

Dobrý den, první porod byl císařským řezem z důvodu omotané pupeční šňůry kolem krku, a bylo mi řečeno, že před termínem porodu je možné se v nemocnici domluvit, pokud matka chce i druhý porod císařským řezem. Zda v nemocnici s tímto vyhoví. Děkuji.

Dobrý den, císařský řez v ananéze není automaticky důvod k dalšímu císařskému řezu. Pokud byste měla v anamnéze již 2 císařské řezy, pak je to jiná situace (2 jizvy již značí velké riziko prasknutí jizvy). Dle doporučených postupů tedy není důvod ukončení těhotenství císařským řezem po jednom císařském řezu. Je to operace jako každá jiná, která s sebou nese svá rizika a vaginální porod má jak pro vás, tak pro dítě jedině pozitivní vliv. Lze také očekávat jizvy v dutině břišní po první operaci a tak obtížnější operaci nynější, na což je také třeba myslet.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.04.2017, 09:50

Rizika u císařského řezu

| nika777 | 21.03.2017, 16:25

Dobrý den, ještě jsem se chtěla zeptat, mám jít na císařský řez a dočetla jsem se o rodičkách, které zemřeli. Je tam až takové velké riziko?

Dobrý den, to je složitá otázka..jaké je riziko smrti u císařského řezu, to Vám samozřejmě vyčíslit nedovedu. Umřít můžete i u operace slepého střeva, všechno má svá rizika, i když pravděpodobnost je nízká. Také u každého je riziko jiné. Jiné riziko bude mít obézní žena s vysokým tlakem například než mladá štíhlá osoba. Nelze vše vyčíslit.Ootázkou další je, zda je konkrétně ve Vašem případě císařský řez nutný a je tedy nezbytné tato rizika podstupovat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.03.2017, 07:58

Dobrý den,
chci se zeptat na Váš názor ohledně císařského řezu z důvodu inkontinence moči. Mám za sebou dva spontánní porody, oba bez komplikací. Po druhém porodu mi ale zůstaly problémy s udržením moči. Jsem 2 roky po druhém porodu a mám s tím stále problémy. Nyní jsem neplanovaně otěhotněla, miminko si necháme. Už teď mám ale strach, jak to se mnou bude, až porodím. Nyní mám klasické těhotenské nevolnosti, takže často zvracím a musím dodat, že se při každém zvracení doslova pomočím. :-( Při kašli, při kychnuti, při zasmátí..je to dost nepříjemné. Snažím se posilovat pánevní dno, ale výsledky zatím žádné. A teď k dotazu. Na poslední kontrole jsem sdělila problém své lékařce a zeptala se, zda by v mém případě, nebyl možný císařsky řez, neboť se bojím, jak to se mnou bude po 3. porodu. Lékařka mi ohledně inkontinence nic nerekla, jen chladně odpověděla, že třetí už půjde jako po másle. Docela mě to mrzí. Myslíte, že bych v tomto případě mohla mít nárok na císařský řez? Nebo jaký na to máte názor Vy?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, v první řadě je potřeba, abyste absolvovala urogynekologické vyšetření, zda se vůbec o inkontinenci jedná, popřípadě jakého je typu a stupně. Na základě toho lze pak zvažovat, jakym způsobem budete rodit. Nevím, zda je praxe taková všude, ale měla by být, protože porodník musí důvod císařského řezu stanovit a na základě něčeho operaci schválit. Není to tak jednoduché, císařský řez musí být oprávněný, protože se jedná o poměrně rozsáhlou břišní operaci, která má také svá velká rizika a pokud by se Vám v průběhu císařského řezu něco závažného stalo, porodník musí argumentovat, proč se tento způsob porodu zvolil. Obecně se císařské řezy občas z důvodu inkontinence dělají, ale ve velmi vzácných případech a stav musí posoudit urogynekolog. Je pravdou, že 3. porod je většinou rychlý a nekomplikovaný a císařský řez pro Vás bude jistě daleko větší zátěží.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.01.2017, 11:38

Porod přirozenou cestou

| Detecka | 26.01.2017, 03:26

Dobrý den. Chci se zeptat, zda je u mne reálné rodit přirozenou cestou, neboť v prvním těhotenstvím jsem rodila nakonec císařem. Léčím se na endokrinologii se štítnou žlázou. Měla jsem i vyšší těhotenský cukr a u lékařů vyžší tlak. Doma byl tlak v pořádku. V 37. týdnu si mě už ponechali v porodnici a zkoušeli mně porod vyvolat zavedením tablety. Pak se to ještě jednou opakovalo. Porod se nerozjížděl, tak jsme se domluvili na plánovaném císaři. Teď to bude bez dvou měsíců skoro sedm let, co jsem těhotná podruhé. Tlak mám v pořádku. U lékaře někdy vyšší. Pravidelně se měřím a poctivě zapisuji. Cukr je v pořádku. Myslíte, je u mne reálná možnost přirozeného porodu? Ještě podotknu, že jsem silné postavy. Můj gynekolog říká, že by byl lepší přirozený pro mne, že se tomu nebrání, ale neví, zda kvůli mé postavě to bude možné. Mám to chápat tak, že mojí váhou se nejspíše nebudu otvírat? V porodnici mě lékař prohlížel a zatím se nic nechystá. Vše je uzavřené. Mám tedy spíše počítat s císařem? Ještě dodám jsem těhu 37+7. Mnohokrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, určitě není nutné, abyste rodila císařským řezem. Přirozený porod by byl pro Vás určitě výhodnější ( druhá operace při Vaší postavě, možné srůsty v břiše po předchozím císařském řezu atd..) Po císařském řezu můžete i týden přenášet, není potřeba porod vyvolávat do termínu, pokud nemá miminko před 4 kg váhový odhad.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.01.2017, 09:37

Dobrý den, před rokem jsem porodila dcerku, přesto že byla malá (2,8 kg a 49 cm), byl porod komplikovaný a po následném špatném zahojení jsem před půl rokem byla na plastice zadní stěny poševní. Je možné, že bych další dítě mohla porodit normálně, nebo budu muset na císařský řez? Děkuji.

Dobrý den, vaginální porod určitě není kontraindikován, nicméně celou situaci a vhodný způsob porodu musí zhodnotit zkušený porodník na základě toho, jak Váš předchozí porod probíhal a jak probíhá Vaše těhotenství teď (váhový odhad plodu, Vaše proporce, atd...).  

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.01.2017, 16:12

Klešťový porod

| Silvie Knech | 16.01.2017, 18:36

Dobrý den, prosím Vás je nutné jít na císařský řez, když jsem první dítě porodila kleštěmi? Dcera byla malá, měla 2990 g a 49 cm a stejně byl problém s porodem. Teď se bojím dalšího porodu z důvodu toho, že by mi byl nařízen císařský řez. Může mi doktor doporučit císaře nebo k tomu není důvod? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, předchozí kleštový porod obecně rozhodně není indikací k ukončení dalšího těhotenství císařským řezem. Důvod kleštového porodu je většinou náhodný a při dalším porodu se neopakuje. Proto není důvod k císařskému řezu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.01.2017, 10:02

Dobrý den, chci se zeptat. Před chvílí jsem se probudila a měla jsem pod sebou menší mokro. Bolesti žádné nemám jen tlak dolů na pochvu. Jsem ve 36+4tt. Podle paní doktorky minulý týden jsem byla otevřená na dva prsty. Co bych podle vás měla dělat, když nemám žádné velké bolesti..?

Jela bych se do nemocnice nechat vyšetřit, může se jednat o odtok nebo prosakování plodové vody. Kameníková

Porod

| vlastikc | 28.10.2016, 20:56

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda postup, který byl zvolen u mého porodu byl správný. Byla jsem hospitalizována pro odtok plodové vody v 39. týdnu v 11 hodin dopoledne. Bolesti jsem téměř žádné neměla a byl zvolen vyčkávací postup. Na noc mi však byly podány tišící léky a teprve druhý den dopoledne se mi snažili porod vyvolat, poté nastaly naprosto nesnesitelné bolesti, které zase byly hned tlumeny a protože už jsem byla vyčerpaná neměla jsem sílu ani mluvit natož rodit. Ve 13.52 jsem podstoupila císařský řez. Nyní jsou synovi 4 měsíce a byl mu diagnostikován hypertonický syndrom následkem hypoxie. Je tento postup standardní? Děkuji.

Vážená paní, bez bližších informací stran průběhu porodu, tj. podrobné lékařské zprávy se nemůže žádný lékař k situaci vyjadřovat. Navíc by toto hodnocení spadalo do kompetence soudního znalce v oboru gynekologie. Ale samozřejmě po prostudování veškeré dokumentace. Určitě není posouzení příčinné souvislosti porodu s diagnózou syna v možnostech online poradny. Děkuji za pochopení a přeji příjemný den, Jana Martincová

MUDr. Jana Martincová | Babyonline | 16.12.2016, 13:13
Zavřít reklamu
Inzerce