banner

Postup

Domácí lasagne I.
Na každých 100 g hladké mouky přidáme špetku soli, 1 vejce a 1 lžičku oleje. Pokud je konzistence tužší, lze přilít i trochu vody. Těsto musíme důkladně propracovat rukama nebo ještě lépe v hnětači. Vláčnou hmotu poté necháme půl hodiny odpočinout. Následně těsto tence rozválíme a vykrajujeme obdélníky o velikosti zapékací formy. Těsto bez vaření ihned vkládáme do formy a prokládáme náplněmi podle chuti.

Domácí lasagne II. – 350g polohrubé mouky, 3 vejce, 1 lžičku oleje.
Z mouky, vajec a oleje vypracujeme nudlové těsto a přikryté mokrou utěrkou ho necháme asi 30 minut odpočinout.
Potom ho rozdělíme na 3 díly a z každého vyválíme na pomoučeném vále tenkou placku. Oschlé placky nakrájíme na čtverce o velikosti cca 8x8 cm a uvaříme je ve slané vodě. Uvařené a propláchnuté necháme okapat.

Domácí lasagne III.- 2 vejce, 100 g hrubé mouky, 2 lžíce vody. Na vál prošijeme mouku a uděláme do ní důlek, do kterého rozklepneme vejce a přidáme vodu. Z těchto přísad připravíme těsto, z kterého vyválíme dvě placky. Vykrájíme z nich 4 plátky o velikosti formy, ve které budeme lasagne péci, a necháme je mírně proschnout. Do 3 l osolené vroucí vody vložíme plátky nudlového těsta a vaříme je 5 minut. Uvařené plátky postupně vyjmeme a rozložíme je vedle sebe na alobal.

Boloňské lasagne
Suroviny : 9-12 plátků lasagní (dle velikosti pekáčku, tuk a strouhanka na vymazání a vysypání pekáčku, 150 - 200 g tvrdého sýra ( eidam, madeland, ementál). Omáčka: rajský protlak, cibule, česnek, 500 g mletého hovězího masa, sůl, bazalka, oregano, provensálské koření, ( popř. kečup, bílé víno a lžíce cukru ) Bešamel: mléko, máslo , hladká mouka, ml. muškátový oříšek
Postup:
Boloňská omáčka – na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, sůl, po změknutí masa přidáme oregáno, bazalku, protlak, popř. ještě kečup, bílé víno a lžíci cukru . Nakonec přidáme rozdrcený česnek. K masu můžeme přidat i strouhanou mrkev, celer a špetku tymiánu.
Bešamel – v hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku. Do jíšky velmi pozvolna a po částech lijeme mléko (pozor - bešamel začne rychle houstnout). Do vzniklé omáčky nastrouháme špetku muškátového oříšku a necháme přejít varem.
Do vymazaného a vysypaného pekáčku střídavě pokládáme plátky lasagní (neuvařených), na ně boloňskou omáčku, pak bešamelovou. Vrstvy střídáme a končíme bešamelem, který hustě posypeme tvrdým sýrem . Přikryté alobalem pečeme na 200°C asi 45 minut. Poté alobal sejmeme a dopékáme 15 minut, aby sýr byl dozlatova. Sýr můžete nasypat až v polovině zapékání, pokud jej chcete mít pouze rozteklý.

Boloňské lasagne s brokolicí
Suroviny : lasagne (vlnité semolinové těstoviny Riscossa), 500g mletého masa, 350ml rajčatového protlak, 400g brokolice, 2 středně velké cibule, 3 stroužky česneku, tvrdý plátkový nebo strouhaný sýr, hladká mouka, máslo, mléko, olivový olej, sůl, pepř, bazalka, muškátový oříšek
Postup :
Boloňská omáčka - na oleji zpěníme nasekanou cibuli, přidáme mleté maso, sůl, pepř. Po změknutí masa přidáme rajský protlak a bazalku ( česnek )
Bešamelová omáčka ( cca 0,5l ) - na másle zpěníme hladkou mouku a uděláme jíšku, postupně přidáváme mléko, sůl a muškátový oříšek, a mícháme do hladka
Ve velkém hrnci vaříme cca 5 minut těstoviny, poté hrnec odstavíme a necháme je ještě 2 minuty dojít. Lasagne se nesmí převařit, jinak se budou od sebe špatně oddělovat a trhat se. Slijeme vodu a opatrně vyjmeme lasagne z hrnce. Do pekáče položíme první vrstu těstovin (pekáč se nemusí vymazávat) a přidáme rajčatovou omáčku. Přikyjeme další vrstvou lasagní, na ně rozložíme brokolici a zalijeme bešamelem. Opakujeme, dokud nedojdou suroviny. Poslední vrstvu těstovin zasypeme strouhaným sýrem. Zapékáme v troubě cca 20-25 minut, až začnou okraje lehce hnědnout. Vyjmeme z trouby a ihned podáváme.

Lasagne se špenátem a tvarohem
Suroviny – 1 balení lasagní, 400g mraženého špenátu, 2 stroužky česneku, asi 150g smetany, 2 vejce, 250g polotuč. tvarohu, strouhaný sýr ( parmazán a eidam ), pepř, sůl, olej, máslo.
Postup - vhodnou obdélníkovou pečící formu vymažeme máslem a na dno vložíme plátky lasagní. Lasagne nepředvařujeme, pokud to není výslovně uvedeno na obalu.
Špenátová náplň - mražený špenát necháme lehce rozmrazit, poté jej krátce podusíme na olivovém oleji. Přidáme prolisovaný česnek, asi 50g smetany, sůl a mletý pepř.
Tvarohová náplň – rozšleháme tvaroh, parmazánu, vejce a smetanu.
Na vrstvu lasagní rozetřeme část špenátové náplně, na ni část tvarohové náplně a přikryjeme další vrstvou lasagní. Takto pokračujeme, dokud máme ingredience. Vrchní vrstvou by měl být špenát. Podle chuti tuto vrstvu můžeme posypat strouhaným eidamem. Pro zjemnění navrch přidáme pár kousků másla. Špenátové lasagne zapékáme v troubě předehřáté na 200°C asi 40 minut.


Sdílejte stránku

Předchozí recept:

Řezy RAFAELO

Následující recept:

3 tipy na guláš

Lasagne - inspirace - diskuze

Kečup ?????!!!!!!!!

Zdravím, máte docela dobré rady, ale proboha !!!, co ten kečup v Boloňské omáčce ????? Vždyť každý \"pravověrný\" Ital by z toho dostal neštovice. Nic ve zlém, ale buď vařím italské jídlo a pak se držím určitých zásad nebo to za italské jídlo raději nevydávám.
Jinak držím palce ....
já jsem je podle toho Boloňského receptu dnes dělala a byly teda fakt úžasné,ale lasagně (pravé) jsem neměla tak jsem to udělala z normálních vrtulí,Je to sice Barbarství,ale chutnalo to skvěle
tenkrát jsme je delali hned bych si dala
Mňam ,ty už jsem nedělala ani nepamatuji

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40