banner

Postup

Veriace na boršč.


Jak víte je mnoho druhů boršče ale tento mi chutnal nejvíce. 


2ks větší červené řepy
0,5 kg hovězího krčku
0,5 kg drubežích skeletů,nebo nožek
1 menší kousek vepřových žebírek 
2 cibule
3 lístky bobkového listu
5 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
1 snítka petrželky, libečku a celeru naťového
2 mrkve
1 kořenová peržel a kousek celeru 
0,5 kg sterilovaného zelí
0,5 l zakysané smetany
1 kousek kopru
2 stroužky česneku 


 


Začneme tím že cibuli koření a a hovězí maso dáme vařit, krček je jemné maso takže se vaří celkem rychle, cca po pul hodině vaření přidám žebírka a až když je hovězí maso měkčí přídám maso kuřecí vaříme v  podstatě klasický vývar. Na konci vaření dodám naťe a nechám odpočívat. Pokud je vývar slabý přidávám kostku masoxu, je to sice neplecha ale než redukovat na nepoužitelné množství....


Mezitím se mi vaří do poloměka celé bulvy červené řepy, po jejich uvaření a ochladnutí je lehoučce oloupu a nakrájím na kostičky. Loupání jde lechce, je to mnohem lepší než s čerstvou řepou, pokud chcete řepu strouhat je lepší ji vařit méně. Ale já nemám ráda řepu třenou nebo strouhanou, hlavně proto že se rychle rozvaří a ztratí barvu a také mám pocit že všechna šťáva pak ochutí polévku jinak než když je to na kostičky.


Zbytek kořenové zeleniny si nakrájím na kostičky a osmahnu na másle jako základ. Někdo dává opražit i cibulku, mě to přijde zbytečné.


Maso z polévky vytáhnu a nakrájím , případně oberu od kosti a nechám v misce.


Do osmahnuté zeleniny postupně vliju polévku , trochu si jí nechám, to proto aby pak polévka nebyla třeba příliš řídká.


Zeleninku nechám trochu změknout a přidám nejdřív zelí které chviličku povařím a pak  řepu , maso , zbytek vývaru. Zelí dávám sterilované , polévka je pak příjemně nakyslá. Zelí si zcedím a nakrájím na meší kousky , někdy je pořeba kráje i docela hodně.


Polévku v podstatě nechám jen chvilku táhnout, nevařit moc aby polévka neztratila barvu. Nakonec dochutím solí , pepřem, česnekem a pokud je třeba dosladím.


Do zakysané smetany přidám kopr a sůl . Při podávání polévky si ji každý dochucuje smetanou sám dle libosti. Podáváme s čerstvým chlebem nebo žemlí.


Recept je cca 5-8 lidí . Je náročnější na čas , ale výsledek mě mile potěšil.


Mimochodem na obrázku je čistá zakysaná smetana manžel ji nerad s koprem :)

Fotogalerie

Sdílejte stránku

Následující recept:

Hořčice

Boršč - diskuze

Nej!

Moje nejoblíbenější polévka
Boršč mám velice ráda.Nikdy jsem ho však nevařila.Tento recept se mi líbí.Zkusím.

Vybraná anketa

Chtěl/a byste vyzkoušet jídlo, které uvařil přední světový šéfkuchař?

11 %
32 hlasů

14 %
41 hlasů

56 %
165 hlasů

8 %
22 hlasů

5 %
14 hlasů

6 %
19 hlasů

Celkem hlasovalo 293 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40