Inzerce
Inzerce
Inzerce

Recept: Sushi

Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
 
Existuje určitě několik způsobů a druhů, já přidávám ten, který jsem se naučila přímo od Japonky, klasické válečky Maki. Fotky postupu kdyžtak dodám až budu příště vyrábět. Pokud se do toho pustíte a nebudete něčemu rozumět nebo vědět, co si pod tím představit, určitě mi písněte, ráda podrobněji vysvětlím :o)
 
Na 5 válečků Maki Sushi potřebujeme:
 
500g rýže na sushi (krátkozrnná, dá se pořídit v Albertu, Intersparu apod.)
plátky řasy Nori (prodávají se po deseti, také k dostání v Albertu apod.)
rýžový ocet
majonéza
tuňák v plechovce (ale dá se použít i uzený losos, krabí tyčinky nebo i bez ryby)
okurka
měkčí avokádo
ledový salát
mrkev
1 vejce
sojová omáčka (nejlepší je nějaká japonská, ale většinou to nejde poznat, tak beru takovou, která nevypadá moc česky :o) )
pasta wasabi
rolovací podložka Smaki
 
Postup
 


Nejprve důkladně propláchnu rýži dokud voda není čirá.


Rýži zaliji vodou aby hladina vody byla od rýže na poslední článek malíčku a uvařím bez soli, dokud se voda neodpaří. Potom nechám vychládnout.


Mezitím si nastrouhám najemno mrkev, natrhám na malé kousky (proužky) ledový salát, nakrájím na proužky avokádo, nastrouhám nahrubo okurku, z vajíčka udělám na pánvi tenkou omeletu a nakrájím na tenké proužky, tuňáka smíchám v mističce s trochou majonézy. (Nepoužívám vždy všechno, občas dám jen mrkev, okurku, omeletu a tuňáka)


Vychladlou rýži lehce poliju rýžovým octem, aby dostala jemně kyselou chuť. Rýži s octem promíchám jako bych ji krájela (dost to lepí, tak by to jinak ani moc nešlo).


Na podložku Smaki si nachystám plátek řasy Nori, a to hladkou stranou a linkama svisle na podložku, aby spodní okraj řasy a podložky byly v rovině. K ruce si připravím misku s vodou na namáčení prstů.


Vlhkými prsty rozprostřu rýži až k okrajům řasy, jen na protějším okraji (ten vzdálenější ode mě) nechám cca 2 cm volné místo a z rýže u něj vytvořím trochu vyšší „hráz“ (tenký pásek podél, kde je trochu víc rýže do výšky než na zbytku řasy :o) ). Před tuto hráz na rýži na sebe podélně s hrází navrstvím připravené inredience (mrkev, tuňák, omeleta atd.).


Takto připravený plát znovu srovnám s dolním okrajem podložky smaki a snažím se tento konec plátu podložkou zamotat tak, že se trefím těsně za hráz z rýže. Roličku lehce pomačkám, potom podložku trochu odroluji a znovu sroluji i s volným okrajem řasy.


Takto připravené roličky krájím vlhkým ostrým nožem směrem k sobě, aby se řasa nepotrhala.


Nakrájená kolečka namáčíme do sojové omáčky, případně, kdo má rád pálivé, potřeme trošičkou wasabi a sníme.


Dobrou chuť!
autor: Janulka1981    Poslední změna: 15.12.2009 10:21:45
Předchozí článek Ďáblova pochoutka Další článek Tatarák
Diskuze
Komerční sdělení
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×