Inzerce
Inzerce
Inzerce

Recept: Oblíbený chlebík

Rady, recepty - vlastní, kde kupovat směsi. Za námět na novou rubriku děkujeme JaniněK.

Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

5 lžic vlažného mléka

1 lžička cukru

1/2 kostky nebo 1 balíček sušeného droždí (já používám sušené, protože se dá déle skladovat a tím pádem je vždy po ruce)

2 hrnky pšeničné chlebové mouky

3 hrnky žitné chlebové mouky

2 lžičky chlebového koření - já používám tohe http://www.koreni.cz/detail.php?pid=519

nebo 2 lžičky kmínu

2 hrnky vlažné vody

2 lžičky soli

 

Nejprve si uděláme drožďový kvásek. Droždí rozdrobíme (nebo vysypeme v případě sušeného) do mléka, přidáme cukr a lžíci mouky. Dáme někam k teplu. Po půl hodině můžeme začít zadělávat. Ke kvásku přilijeme vlažnou vodu (hlavně ne studenou) a přidáme sůl a koření. Pak do tekuté směsi zapracováváme mouku. Uhněteme pevné těsto a necháme hodinu kynout poprášené moukou a přikryté utěrkou. Plech nebo nějakou pečící nádobu poctivě vysypeme moukou (bez vymazávání) a přendáme na to těsto. Mokrýma rukama ho upravíme do požadovaného tvaru. Zapneme troubu na 240°C a zatímco se rozehřívá necháme chlebík ještě kynout. Když je trouba rozehřátá, mašlovačkou potřeme chlebík vodou s kapkou octa (já si do hrnečku připravím obvykle tak 1 dcl vody a do toho tak lžičku octa - šplíchanec). Vrazíme do trouby na 8 minut. Po 8 minutách stáhneme teplotu na 160°C a pečeme 15 minut a znovu potřeme vodou  s ocetem. To opakujeme 3x.  Celkově pečeme 53 minut (8+15+15+15). Když není ještě kůrka dostatečně hnědá, tak po uplynutí doby pečení nastavím troubu na plné pecky a ještě 5 min dopeču kůrku. 

Dobrou chuť



autor: Udunka    Poslední změna: 07.01.2013 09:37:38
Předchozí článek Sedlácký chléb Další článek Domací karlovarské rohlíky
Diskuze
Reagovat na příspěvek
Komerční sdělení
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×