banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

vinná klobása - diskuze

13 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Děláte někdo doma místo řízků nebo kapra vinnou klobásu? Já jsem to v životě nejedla, ale muž to má rád, tak ho chci překvapit na štědrej den a udělat mu ji. Jenže vím jen, že je to dlouhá úzká šňůra, ale nevím, co s tím.. na gril? nebo do vody? osmažit? nebo naložit?
my ji děláme vždy na štědrý den k obědu, smaženou v trojobalu nebo přírodně na pánvi, loni jsem ji pekla v pekáčku s cibulí, rajským protlakem (nebo kečupem?) a černým pivem a bylo to moc dobré, dáváme si k ní chleba nebo brambory, ale většinou chce každý chleba. letos ji upeču přírodně, ale v troubě na pečícím papíru
záleží jestli nemyslím normálka obalenou, udělá se šnek propíchne a celá se obalí jako řízek a smaží se, takhle se dělávala u nás na štědrý den, letos taky udělám manža jí tak chce
@Dadulka ty jo, mě by spíš zajímalo, kde jste na to přišli? je to nějaká lokální tradice? já jsem ze sev. moravy a za celej svůj život jsem o vinné klobáse neslyšela. zato tady v pardubicích lidi dělaj jenom vinnou klobásu a na ryby uplně kašlou :D
@ Tak..sice pozdě ale přeci, tak prý je to zvyk převzaný z Německa, stejně jako dětské kornouty do prvních tříd, proto je to víc známé tady na severu čech:-)
@Dadulka díky za vysvětlení..:) budu se to muset všechno došprtat :)
@ Jsem ze severu Čech a byla u nás klobása na každé vánoce od malička, netuším jak k tomu došlo, máme i kapra i řízečky. Od každého něco. Jinak teda klobásu spíchnu špejlí, dám na pekáč, trochu oleje a do trouby. Je to bez práce a dělám ji několikrát do roka. Můj manžel je ze slovenska a vůbec netušil co to vinná klobása je, měl to poprvé semnou. Mají na vánoce smažené fybí filé.
@ ty jo víš že nevím, jsem ze severu čech, Most, ale na ryby se u nás nekašle, kapra tu také děláme, toho si zase já dám raději ale za chvilku jdu k mamce tak se jí na to zkusím zeptat..
@Dadulka Jsem taky z Mostu a nikdy jsem neslyšela o klobáse na Štědrý den,ale třeba to byla vyjímka jenom u nás
... máme ji rádi a dělávám ji často i během roku, nejraději s bramborovou kaší.Smotám do šnečků, zajistím párátkem, propíchám (stejně kolikrát praskne ) a peču, buď v troubě nebo i na pánvi, na páv¨nvi buď přírodní, jen zlehka obalenou v mouce nebo jako řízek, v klas. trojbalu. Upečená je rychle a je to mňamka. Já občas místo vinné koupím smetanovou, dělají ji nejen silnou, ale i slabou, na pohled od vinné nepoznáš, ale chuťově by měla být smetanovější (no kdo by to řekl?) a jakoby prý méně nakyslá, než ta vinná. (Tak mi to vysvětlila prodavačka, když jsem se pídila po rozdílu, ale upřímně, já bych je na chuť snad ani nepoznala od sebe.) Určitě vyzkoušej, je to dobrota
já ji ještě nikdy nedělala,ale mám v plánu ji koupit
děláme a je to moc dobrý
Jak píše Honafa,zamotám,spíchnu párátkem a peču v troubě na pečícím papíru.1x obrátím.Je skvělá a není mastná.Na pánvičce prskala.
V troubě na pečicím papíru.Ja osobně jí zapíkam do vánočního věnce z kynuteho těsta.

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40