banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

nekuřácká restaurace - diskuze

36 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Ahoj holky, mohla bych vás prosím poprosit o pomoc při psaní článku (něják se nám tady to psaní článků rozmáhá co).Bude to článek na téma nekuřácká restaurace.Mě by zajímal váš názor. 1) Chtěli by jste aby všechny restaurace byly nekuřácké? Proč?2) Přijde vám nynější oddělení kuřácké a nekuřácké části v restauracích dostačující? Proč ano a proč ne?3) Navštěvujete s rodinou restaurace, kde se kouří?4) Pokud ne, je pro vás obtížné najít restauraci, kde by se vůbec nekouřilo.5) Myslíte si, že zákon zakazující kouření by byl zásahem do práv restauratérů?Moc děkuji za co nejvíc reakcí a odpovědí :-)Potom vám sem hodím odkaz na článek až vyjde.
jsem vyléčený dlouholetý kuřák a ty bývají nejhorší:takže:*jo, smrdí mi to a vyhýbám se tomu abych smrděla*nedělá mi problém si přesednoutkdyž je někde hodně nahuleno tak jdu prostě pryč*jsem ke kuřákům tolerantní ať si hulej navzájem sami sobě pod nos, já můžu jít jinam*jako bývalý kuřák chápu, že kuřák do nekuřácký hospody prostě nechodí, tak to je.*Pozor(důležitý moment)!! Kuřák neví=že smrdí !!!!!!!!!!!!!!! necítí to, má spálené čichové buňky, nemějte mu to za zlé.*Zákony jsou od toho aby se porušovaly ()
Předesílám, že jsem kuřák. Ne moc, ale jsem. 1. Nechtěla bych, aby byly všechny restaurace nekuřácké. Jediné, co mi vadí, když mi někdo kouří do jídla. Já to nedělám a pokud u vedlejšího stolu někdo jí, nekouřím. Tu chvíli prostě vydržím. stejně tak nekouřím vedle dětí. 2. Jak kde. Znám místa, kde to není dobře řešené a znám místa, kde mají tak dobré odvětrávání, že ani nejde poznat, že by se tam kouřilo. 3. Se synem ne. S manželem na večeři ano.4. Nemám s tím problém.5. Ano. Za chvíli budou zakazovat kouření i doma? Nebo na vlastním balkoně? A Barčo, ad. kouření v práci: dělám ve fabrice s 2500 zaměstnanci, předtím jsem byla ve firmě s 12ti zaměstnanci. V obou zaměstnání je přestávka 30min na jídlo a odpočinek vč. cigarety. V obou zaměstnáních je zakázáno kouřit mimo přestávku. V první práci postihy nebyly- nicméně nikdo neměl 10min kuřácké pauzy a nikde jinde to neznám. V nynější práci je při načapání postih 500 Kč, dvě varování a pak výpověď.
1.ani ne ale u nás vím o jedné nekuřácké a to je málo:(2.rozhodně protože to stejně cítím a já to uplně nesnáším,nechápu vůbec kouření ani trochu a fakt ho uplně nensáším!!!3.ani sama bych nešla tam kde se kouří a s dětma už vůbec ne! 4.u nás na malém městě je to skoro nemožné,nejradši mám letní zahrádky kde je i zazemí pro děti5.asi ano ale mě by to nevadilo
1. Ano, abych mohla jít do kterékoliv z nich.2. Ne, je to mnohdy jen symbolické, ale vzduchem se kouř nese.3. Ne.4. My moc do restaurací nechodíme. Většinou tedy zjistíme dopředu, co a jak.5. Pokud někdo v nějaké zemi otevře restauraci, musí se řídit zákony té které země. Od hygieny přes pracovní podmínky, bezpečnostní opatření atd. až po (klidně) kouření.
Jen dodám trošku jiný pohled. Ja nekuřák -Martin kuřák.Ja nekuřák jsem chudáček,zatím co kuřák bratra vždy najde,nekuřáček sedí sám.Přestalo se před x lety ,dávno před dětmi kouřit u nás doma,Martin chodil na balkon,všichni kámoši s ním,jen já trapka seděla vevnitř at se na mě nekouří,že kvůli mě se chodí ven.Jsem proto pro svobodu bez zákonu a nechala bych to na majiteli jaký chce mít typ hospody,jaké tam chce mít hosty.
@Honafa jj, tohle je známý fakt. Stejně jako staré dobré řečení na vojně: kdo kouří něco dělá.V hodně zaměstnáních nekuřák stále pracuje a má jednu půlhodinovou pauzu na oběd zato kuřák má každou chvilku 10 minut na kouření + 30 minut pauzu...To je taky nefer pro nekuřáky.
@medox zdravím, jako bývalý kuřák a zaměstnanec si nepamatuji, že bych měla v práci ještě 10 min pauzičku na cigaretku, vše jsme museli stihnout v 30 min, pokud ale víte o takové práci kde se může ještě odskakovat na cigaretku prosím pošlete mi odkaz :)1)ne ať si daná restaurace zvolí sama jaké chce mít hosty2)každá restaurace má jinak oddělené části u některých dostačujících u jiných ne3)na jídlo přes poledne nechodíme, večer si sednu klidně do kuřácké části4)není problém5)myslím si, že už máme dost hloupé zákony tak proč ne další :)
@tunergirl my si v práci taky každou půlhodinku chodili na cigárko :) Objednávky se zpracovaly naráz a pak byla hodinka pohodička. A co dělat jinýho, než hulit?:D
@tunergirl Opravdu ne?Tak to jste měla štěstí. Já všude, kde pracovala to takto chodilo běžně (zdravotnictví) a moje mamka pracuje v bance a tam je toto taky standart.
@medox děkuji za info, v nemocnici jsem dělala a už nikdy více a jít pracovat do banky, nevím nevím, počty mi moc nešly :D
@medox V jednom filmu chodila baba na kuřackou pauzu a nekouřila,šefovi řekla ,že můžou oni může i ona a 10 min seděla na lavičce a četla si.To se mi líbilo takový názor.
@Honafa ano, podle mě také. Může tam chroustat aspoň jablko, nebo si jen s ostatními povídat. Hodně kuřáků kouří a nepřestane jen proto aby měli tu pauzu a byli s těmi lidmi.
predesilam, ze jsem ex-kurak a nazor jsem mela stejny, jeste kdyz jsem kourila1)ano, neprijde mi, ze by vsechny restaurace mely dobre oddelene kuraky od nekuraku2)jak ktere, nektere maji dobrou vzduchotechniku, tak je to OK, ale v jinych, kde VZT nemaji, tak i v oddelenych mistnostech je citit kour3)navstevujeme, ale sedime v nekuraku4)je jich fakt malo5)overilo se, ze trzby zakazem koureni neklesly
1) ano. Já taky nekadím na stole v restauraci a je to moje potřeba kterou vykonávám denně. Odcházím s ní na toaletu, oni ať odchází ven. 2) ne. Je to prostě cítit, pouze pokud se k tomu přidá kvalitní odvětrávání tak je to v pořádku3) ne, jsem schopná odejít z restaurace i na zahrádce kde jsem s dětma a nějaká blbka hulí dvouměsíčnímu dítěti pod nos s tím že je snad venku tak se tam může kouřit. 4) tak to zas ne, no, přeci jen jsme kousek od Prahy5) ne. svoboda člověka končí tam, kde začíná svoboda druhého.
@luciasek84 Teda,ty máš jasno.
@Honafa Jsem hnusná, já to vím. Ale pro mě je kuřák v restauraci fakt absolutně nepochopitelný. Já neříkám že jsem nikdy nevykouřila jedinou cigaretu. Ale nesmrděla jsem tím pod nosem nikomu u jídla a už vůbec ne u dětí.
@luciasek84 Luci, 100% souhlas.
@luciasek84 Já si taky nebrala servítky, když jsem na tohle psala svůj názor.
@Evulik25 Fakt? I když jsem tak drsná nekompromisní a vulgární?:))
1) ideálně, aby se nekouřilo nikde ale reálně by mi přišlo lepší, kdyby se situace otočila. většina restaurací nekuřáckých a kdo by chtěl vyloženě kuřáckou, tak by se tímto směrem profiloval. 2) jak kde, pokud je to opravdu stavebně odděleno tak, že ani nevím, že tam nějaká kuřácká část je, tak to dostačující je. pokud cítím smrad nebo musím kolem kuřáků projít třeba na toaletu, tak to dostačující není.3) s dítětem do restaurací moc nechodím, pokud už na to dojde (např. na výletě), tak zůstávám někde na terase. do zahuleného pajzlu bych s děckem fakt nešla4) někdy je to problém, podle mě jich je docela málo5) částečně viz 1). já si pořád myslím, že normální je nekouřit a že právo na život a zdraví stojí výš než ekonomické a podnikatelské zájmy. ale asi bych nebyla až tak striktní, nechala bych možnost mít kuřáckou restauraci. jestli by to dopadlo tak, že by se za kuřácké označily všechny, tak to je pak problém někde jinde
1) Je mi to jedno. Ještě si pamatuju dobu, kdy jsem kouřila a určitě bych byla proti. Nadruhou stranu jsme v té době žili skoro rok v zemi, kde se nikde v restauracích, barech ani na disko nesmělo kouřit a musím říct, že mě to jako kuřáka nejdřív dost štvalo,ale trvalo mi hodně krátkou chvíli si zvyknout. Bylo to super, nikdy jsem nesmrděla kouřem!!! A jsem si jistá, že by se to líbilo všem mladým lidem, až by si zvykli...2)Dostačující. Stačí mi nekuřácké oddělení, ale musí to být celá místnost, ne jen koutek pro parádu, co nesplňuje účel.3)S dětma jen nekuřácké \"místnosti\". 4)Máme ve městě jednu nekuřáckou restauraci, kde dobře vaří a je tam krásný dětský koutek. Ale nemají otevřeno večer. Zavírají v 17 hod, což musí být z hlediska provozovatele totálně prodělečné...5) Ano, restauratér by se měl sám rozhodnout.
Ne!! vecer si klidne zapalim i ja,. pres obedy se u nas nekouri-takze pohoda.. s ditetem chodim i tam kde s ekouri-me to neva. a at si zvyka:o))) podle me je blbost to vsude zakazat..
1) Ne. Dostačuje mi model, kdy se v restauraci nekouří po dobu obědů. Když jdu večer na pivo, tak mi nevadí, když se kolem kouří. 2) Ne. Někdy je to spíš k smíchu. Samozřejmě jsou restaurace, kde to mají vyřešené precizně, ale už jsem narazila i na takové, kde jsou obě části od sebe oddělené jen květináči s kytkou... takže na kuřáka u vedlejšího stolu si můžeš normálně sáhnout. To je o ničem.3) Pokud by bylo nejhůř a děti umíraly hlady a nebylo zakouřeno moc, tak teď už bychom tam asi zůstali. Nicméně upřednostňujeme nekuřácké. 4) Asi ano. V Plzni znám jen dvě, kde se vůbec nekouří. 5) Ano. Myslím, že úplně zakazovat by to neměli. A určitě ne ve všech typech hospod by to za to stálo.
1)Rwstauraci beru tak kde se připravuje jídlo či občerstvení, ta bych brala jako nekuřácké. Přidala bych k tomu i bary kde se chodí za zábavou - šipky, bowling, fotbálek2)Ne, většinou jsou nekuřácké části až za těma kuřáckýma a tudíš tím smradem musím projít3)moc nechodíme, právě kvůli kuřákům, když tak volíme kde se alespoň přes poledne nekouří a je to dostatečně větratelný.
@Ady.S 4) Úplně nekuřáckou je problém, ale máme vytipované kde se kouří v patře a nebo o víkendu až večer. A jednu zahradní restauraci kde se vůbec nekouří, ale nebyl čas ji navštívit.5) není to zásah, ohánějí se právy kuřáků ale co práva nekuřáků ty nikoho nezajímají.
k bodu 5, za komunistu bylo od 11 do 14 zakaz koureni vsude kde podavali jidlo..tak je to jen o slusnosti hospodskejch ...a zakazniku..kdysi to vsichni brali jako fakt,proc by nemohli i ted
1 ne,neni to pak svoboda podnikani..nekurak tam jit nemusi,stejne jako kurak do nekuracke2 kam chodivam ,tak ano3ne4 ne5 ano
ja v tom mam jasno - chci vsechny restaurace nekuracke, nechci jen nejake oddelene casti, jako zasah do prav restaurateru mi to neprijde, prijde mi nechutny tam, kde se vari, aby se hulilo, koureni v putykach u piva je mi jedno. problemy moc nemame, myslim, ze nekuracke restaurace jsou celkem dostupne. s detmi nechodim nikam, kde se kouri, nesnasim to.
1: Ani ne. Ale je určitě dobré, když je dobře oddělena kuřácká a nekuřácká část. Ať je možnost výběru (někdy jdu se známýma-1-2 z nich kouří, tak klidně sednu do kuřácké části, když bych šla s rodinou, tak jedině nekuřácká část). Takže to rozdělení by byla pro mě ideálka.2: Jak kde. Znám hospody, kde je celá místnost zakouřená a u vchodu je \"nekuřácký\" stolek-to není dobré řešení. Většinu restaurací co znám to nemá dobře vyřešeno (1-2 stoly za nějakým paravanem apod.-stejně člověk smrdí).3: Pouze bez dětí. Já to přežiju, ale s dítětem nebo těhotná bych tam nešla.4: V okolí tu jsou 2 co vím...takže obtížné to pro mě není. Ale ve Zlíně bych asik dlouho přemýšlela kam jít.5:S tím zákonem nevím je to těžko. Každý obhajuje to své. Já si myslím, že v době kdy se roznáší nejvíc jídla by to mělo být zakízáno všude..co se týče pivnic, výčepů a hospod, tam chodí hodně štamgasti co kouří - a ti dělají tržbu, když by se jim to zrušilo, tak do té hospody asi nepáchne ani noha..ale třeba v restauracích, kde se podávají teplá jídla celý den bych to buď úplně oddělila ty části nebo celkově zakázala a na kouření vyhradila určité prostory.Takže asi tak. Hlavně nesnesu, když mi kouří někdo vedle dítěte..nebo rodiče co podkuřujou děckám přímo pod nos..
1, Jo, to bych fakt chtěla a nejen v restaurací, nejlíp, kdyby kouření zakázali všude.2, Nepříjde, tuhle jsem byla v restauraci u nekuřáckého stolu a stejně jsem ten hnusný smrad cítila3, S dětmi ne4, My s dětmi do restaurací moc nechodíme, takže nevím...5, Nevyznám se v zákonech atd., ale jako mnohem větší zásah beru to, že majitelé restaurací dovolují kuřákům ničit zdraví nekuřákům, kteří se taky chtějí najíst.Promiň, Baru, já jsem na kouření fakt vysazená, takže ty mé odpovědi ber kapičku s rezervou...
@Evulik25 Naprostý souhlas, mluvíš mi z duše. Taky ten smrad nesnáším. Oni to totiž ani nejsou schopný pochopit, že to někomu může vadit a že tím ohrožují ostatní. Jako např. můj táta a tchýně. Musej prostě čudit a smrdět, i když je v dosahu malej a já s břichem.
@Evulik25 jsme na tom stejne, taky mi to hrozne vadi vsude
@Evulik25 Souhlasím ve všech bodech, ač jsem kuřák. Jen dodám, že s dětmi (dítětem) do restaurace nechodíme, právě proto, že je hrozně těžké se vyhnout všudypřítomnému smradu. Sama to na dítě nefoukám a v jeho přítomnosti ani nekouřím a vadí mi, když mi na něj hulí někdo jinej :DLíbilo by se mi, aby všechny restaurace, kde se vaří a jí, byly bez vyjímky nekuřácké. Ožralci v putykách ať si klidně smradí u tlačenky, ale já to v spaghettách bolognesse fakt nechci :D Tady nestačí omezení kouření na 11-14h nebo hospoda rozdělená napůl PARAVANEM. Jak říká můj muž: \"Rozdělení nestaurace na kuřáckou a nekuřáckou část je stejné jako rozdělit bazén na \"smí se čůrat\" a \"nesmí se čůrat\"
@Evulik25 To se vůbec neomlouvej. Mě zajímají názory všechny a všech.
@Evulik25 V tomto jsem zcela s tebou, Evi.
1) ne. myslím, že restaurace, jako vážně zařízení, kam se chodí spíš na jídlo, nekuřácký jsou nebo maj dobře oddělenou kuřáckou a nekuřáckou část. mluví ze mě městský člověk, když chcu jít na jídlo nebo i na pivo a nechci smrdět, vím kam. a je na výběr. a vím kam rozhodně nejít.2) přijde mi to dostačující - většinou je to v pohodě a v nekuřácké maximálně trochu cítím, že se někde vedle kouří. a to mi nevadí.3) ne. teda tady v brně. během dovolené jsme navštívili různý pajzly..4) už jsem odpověděla výše, restauraci kde se úplně nekouří nehledám. 5) jo. toto by si měl vyřešit sám trh. tady ty plošný zákazy mi přijdou blbý! mám kamarády, co maj hospodu, ve které se vaří přes obědy a večer tam chodí štamgasti a kouří se tam. oni se TĚŠÍ, až se kouření zakáže, protože sami nemaj kule na to těm štamgastům říct, že to chcou změnit na nekuřácký!!! přitom, štamgasti jsou dědci, co utrácí sice pravidelně, ale málo. a oni ví, že když se podnik stane nekuřáckým, že se prostě změní struktura hostů. tento přístup vím, že má víc lidí a přijde mi úúúplně vadnej. na jedný straně si lidi stěžují na příkazy a represe, na druhý bez nic aktivně sami o sobě nedělaj..nevím, jaký jsou ohledně toho návrhy, já cítím velkej rozdíl mezi restaurací a hospodou, si myslím, že to by to mělo mít jinej režim.PS jsem nekuřák. a divím se, když vidím někoho kouřit u jídla, když vidím někoho kouřit v těsné blízkosti dítěte..když někdo sedí s dítětem v kuřácké části pizzerie...ale nevadí mi, když jednou za rok jsem s dítětem chvilu někde, kde se kouří.

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40