Inzerce
Inzerce
Inzerce

Vyjádření gynekologů k odběrům u oGTT - diskuze

  • Vyjádření gynekologů k odběrům u oGTT
    Dobrý den, dnes jsem se znovu zajímala o téma gestačního diabetu a jeho screeningu v rámci ČR. Konzultovala jsem to jak s as. MUDr. Gerychovou, tak s mojí kolegyní, která konkrétně na toto téma psala letos na jaře atestační práci, která vyjde koncem roku v České gynekologii. Vzhledem k tomu, že píši článek z pozice gynekologa, čerpám a řídím se doporučenými postupy ČGPS (České gynekologicko-porodnické společnosti). Doporučený postup k provádění screeningu poruch glukózové tolerance je odebírat krev v rámci oGTT pacientkám nalačno a ve 120. minutě. Postup je z r. 2008 a dosud nebyl změněn. Lze jej najít i na stránkách ČGPS či i jiných, např. :
    http://www.perinatologie.cz/dokumenty/doc/doporucene-postupy/Doporucene%20postupy%20v%20perinatologii%20-%2002.pdf

    Postupuje se tedy takto podle dopor. postupů již několik let, naši diabetologové ve FN Brno i ve FN USA s tím nemají sebemenší problém. oGTT v 60. minutě děláme jen rizikovým pacientkám, jak jsem psala minule.
    Ale standardní postup to není. Moje kolegyně dělala studii na toto téma - ve studii bylo zařazeno 1800 pacientek. A nebyl prokázán rozdíl u pacientek, které měly děláno oGTT ve starém režimu a ve stávajícím.

    Je možné, že na různých místech v republice se používají různá schémata, doporučení diabetol. společnosti je skutečně trochu jiné, nicméně postup ČGPS je tento a my jako gynekologové bychom se jím měli řídit. Jelikož je to ale v posledních letech kontroverzní téma a ani diabetologové se v postupech neshodují, jde vždy tak trochu o domluvu na konkrétním pracovišti, jak se bude test provádět. Nedá se ale rozhodně říci, co je dobrý a co špatný postup. Pokud to budu brát z našeho pohledu, odběr v 0. a 120. minutě je jediný správný z pohledu ČGPS. Víc k tomu říci nemůžu:-)
    MUDr. Veronika Ťápalová
    Baby on line   | 04.06.2014 19:06:24 | Reakcí: 2, poslední: 05.06.2014 12:06:35
    Reagovat | Skrýt reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Vyjádření gynekologů k odběrům u oGTT
      Doplním ještě pohled biochemika. Dle platného doporučení České společnosti klinické biochemie a České diabetologické společnosti z roku 2012 "Diabetes mellitus - laboratorní diagnostika a sledování stavu pacientů", dostupného na webech obou odborných společností, je správný postup totožný s Doporučeným postupem ČPGS, tj. vyšetření v 0. a 120. minutě s hodnotami cut-off 5,6 a 7,7 mmol/l. Je dobré, že ČDS reflektuje nejnovější poznatky (studie HAPO), uvedení těchto poznatků do praxe bude ale vyžadovat spolupráci s ČPGS a ČSKB (neboť gynekolog vyšetření ordinuje a interpretuje, biochemik provádí, k diabetologovi se dostane až takto diagnostikovaná pacientka).
      kajabova   | 05.06.2014 10:29:25
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Vyjádření gynekologů k odběrům u oGTT
        Příspěvek jsem psala já, jako nastávají maminka a pracovník ve zdravotnictví. Někdy díky a někdy bohužel, svému vzdělání si všechny vyšetřovací metody a postupy v těhotenství ověřuji, čtu různé studie a podobně. Své OGTT jsem jako riziková skupina řešila pomerně dost, naštěstí dopadlo dobře. Příspěvek jsem nemyslela lze. Jen jsou mi známy výsledky studie HAPO, názory diabetologů i těch, kteří se zabývají gestačním diabetem.Třeba v Praze ve VFN, Motole a Podolí test v 0. a 120.minutě moc neuznávají a nově ted přecházejí i na nové hodnoty.
        Jinak Vám moc děkuji za snahu a více pohledů na problém. Někdy člověk bohužel jen žasne nad tím, co je možné se na internetu dočíst a čím se nastvávají matky řídí :-)
        albo   | 05.06.2014 12:06:35
        Reagovat | URL příspěvku

Téma: Diabetes mellitus neboli cukrovka v těhotenství (strana 1)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×