Recepty pro těhotné ženy aneb příprava výživy pro těhotné pod taktovkou muže

  1. Listový špenát s lososem a pečenými bramborami
  2. Pečená treska se štouchanými bramborami
  3. Rajská omáčka s vařeným hovězím masem a hrnkovým celozrnným knedlíkem
  4. Zapečené mleté maso s lilkem
  5. Letní pudink s omáčkou z lesního ovoce

Milé Babyonline,

k našim rukám se dostala kniha z tvého nakladatelství – Zdravé těhotenství. Oslovila nás jako skvělý průvodce těhotenstvím a obdobím po porodu. Nás, jako studenty 2. ročníku oboru Diplomovaný nutriční terapeut na Vyšší odborné škole zdravotnické na ulici Merhautově v Brně, zaujala zvláště výživa a vaření. V rámci naší výuky, která se věnovala tématu výživy těhotných a kojících žen, jsme se rozhodli vyzkoušet několik vybraných pokrmů.

Fotky vypadaly opravdu lákavě, proto na oplátku posíláme naši verzi – našich pár fotek. Publikované recepty jsme se do puntíku snažili respektovat. A dařilo se. Konečná podoba pokrmů vznikala sílou a duchem okamžiku. :-)

Co jsme si studenti vybrali a připravili? A na konec i snědli..

Listový špenát s lososem a pečenými bramborami, pečenou tresku se šťouchanými bramborami. Ryby jsou dobrou volbou a v jídelníčku těhotné nesmí chybět. Co dál? Poctivý hovězí vývar, lahodnou rajskou omáčku z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem, hrnkovým celozrnným knedlíkem. Právě knedlík připravovaný v hrnku nám ukázal, že i při vaření si můžeme užít spoustu zábavy.

1. Listový špenát s lososem a pečenými bramborami

Listový špenát s lososem a pečenými bramborami

Listový špenát s lososem a pečenými bramborami

Listový špenát s lososem a pečenými bramborami

2. Pečená treska se štouchanými bramborami

 Pečená treska se štouchanými bramborami

3. Rajská omáčka z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem a hrnkovým celozrnným knedlíkem

Víte, kolik je potřeba studentů k vyndání celozrnného knedlíku z hrnku?

Pět! Nevěříte? Tak čtěte: Jeden student drží hrneček, druhý student zkouší metodu „Když to nejde silou, jde to ještě větší silou,“ a zkouší knedlík z hrnečku vytlouct, třetí knedlík jen vyklepává, čtvrtý jej obkrajuje a pátý se umíněnému knedlíku snaží promluvit do duše, aby si dal říct. A to vše za všeobecného smíchu. No, nebudeme vás napínat, knedlík si opravdu říct dal a my si na něm pochutnali stejně jako na rajské omáčce s hovězím masem.

Dalším receptem, který jsme vyzkoušeli, bylo zapečené mleté maso s lilkem. Sladkou tečkou na závěr naší vydařené lekce byl letní pudink s omáčkou z lesního ovoce.

Rajská omáčka z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem a hrnkovým celozrnným knedlíkem

Rajská omáčka z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem a hrnkovým celozrnným knedlíkem

Rajská omáčka z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem a hrnkovým celozrnným knedlíkem

Rajská omáčka z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem a hrnkovým celozrnným knedlíkem Rajská omáčka z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem a hrnkovým celozrnným knedlíkem

 

Rajská omáčka z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem a hrnkovým celozrnným knedlíkem

4. Zapečené mleté maso s lilkem

Zapečené mleté maso s lilkem

Zapečené mleté maso s lilkem

Zapečené mleté maso s lilkem

5. Letní pudink s omáčkou z lesního ovoce

Letní pudink s omáčkou z lesního ovoce

Letní pudink s omáčkou z lesního ovoce Letní pudink s omáčkou z lesního ovoce

 

Letní pudink s omáčkou z lesního ovoce

Vaření nás baví! 

Příprava pokrmů inspirovaná Zdravým těhotenstvím byla skvělým nápadem. Recepty fungovaly, nenastal jediný zádrhel a pochutnali jsme si opravdu na všech. 

Budoucím i stávajícím maminkám přejeme mimo jiné dobrou chuť, spoustu úsměvných zážitků při vaření a radost z něj.

Martina Smejkalová, Nikol Stoupalová, Zdeňka Štumfolová, Matěj Stanislav, Monika Miškaninová, Lucie Smolková, Alena Parolková

Připravil super tým ve složení: Martina Smejkalová, Nikol Stoupalová, Zdeňka Štumfolová, Matěj Stanislav, Monika Miškaninová, Lucie Smolková, Alena Parolková

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Související články

Recepty pro těhotné ženy - diskuze


Poradna

Chlorela v těhotenství

| voleška | 28.11.2016, 16:11
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nějak nevhodné užívání chlorely v těhotenství? Užívám jí dlouhodobě a nyní jsem zjistila, že jsem těhotná, 5/2. Můžu v užívání chlorely pokračovat nebo raději okamžitě vysadit? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,
chlorela je potravinový doplněk. V těhotenství je možné ke stravě potravinové doplňky přidávat - multivitamínové preparáty, které respektují potřeby těhotné. Proto je nutné znát složení chlorely a zvážit vhodnost jejího zařazení. Z pohledu výživy těhotné bych upozornila v chlorele na obsah vitamínu A . Při vysokém příjmu v 1.trimestru byl prokázán teratogenní vliv, tedy možný negativní vliv na vznik vrozených vývojových vad u plodu, proto potravinové doplňky pro těhotné vitamín A zpravidla neobsahují. Jeho příjem je regulován a doplňky obsahující více než 0,8 mg vitaminu A, musí být označené jako „Nevhodné pro těhotné ženy".
Prostudujte si výživové údaje - obsah vitamínu A ve vašem doplňku (chlorely) a současně zkonfrontujte s vaší denní dávkou. Při řádném dávkování byste se neměla obávat překročení rizikového množství. Doporučené množství ve 2. a 3.trimestru je 1,1 mg/den, kdy je důležitý pro vývoj a zrání plic.
Velmi důležité je pochopitelně zdroj, ze kterého se tato řasa získává - rozhodně tedy v TOP kvalitě nebo BIO kvalitě.

Mgr. Jana Eliášová | Babyonline | 29.11.2016, 07:08
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
Inzerce