Recepty pro těhotné ženy aneb příprava výživy pro těhotné pod taktovkou muže

  1. Listový špenát s lososem a pečenými bramborami
  2. Pečená treska se štouchanými bramborami
  3. Rajská omáčka s vařeným hovězím masem a hrnkovým celozrnným knedlíkem
  4. Zapečené mleté maso s lilkem
  5. Letní pudink s omáčkou z lesního ovoce

Milé Babyonline,

k našim rukám se dostala kniha z tvého nakladatelství – Zdravé těhotenství. Oslovila nás jako skvělý průvodce těhotenstvím a obdobím po porodu. Nás, jako studenty 2. ročníku oboru Diplomovaný nutriční terapeut na Vyšší odborné škole zdravotnické na ulici Merhautově v Brně, zaujala zvláště výživa a vaření. V rámci naší výuky, která se věnovala tématu výživy těhotných a kojících žen, jsme se rozhodli vyzkoušet několik vybraných pokrmů.

Fotky vypadaly opravdu lákavě, proto na oplátku posíláme naši verzi – našich pár fotek. Publikované recepty jsme se do puntíku snažili respektovat. A dařilo se. Konečná podoba pokrmů vznikala sílou a duchem okamžiku. :-)

Co jsme si studenti vybrali a připravili? A na konec i snědli..

Listový špenát s lososem a pečenými bramborami, pečenou tresku se šťouchanými bramborami. Ryby jsou dobrou volbou a v jídelníčku těhotné nesmí chybět. Co dál? Poctivý hovězí vývar, lahodnou rajskou omáčku z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem, hrnkovým celozrnným knedlíkem. Právě knedlík připravovaný v hrnku nám ukázal, že i při vaření si můžeme užít spoustu zábavy.

1. Listový špenát s lososem a pečenými bramborami

Listový špenát s lososem a pečenými bramborami

Listový špenát s lososem a pečenými bramborami

Listový špenát s lososem a pečenými bramborami

2. Pečená treska se štouchanými bramborami

 Pečená treska se štouchanými bramborami

3. Rajská omáčka z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem a hrnkovým celozrnným knedlíkem

Víte, kolik je potřeba studentů k vyndání celozrnného knedlíku z hrnku?

Pět! Nevěříte? Tak čtěte: Jeden student drží hrneček, druhý student zkouší metodu „Když to nejde silou, jde to ještě větší silou,“ a zkouší knedlík z hrnečku vytlouct, třetí knedlík jen vyklepává, čtvrtý jej obkrajuje a pátý se umíněnému knedlíku snaží promluvit do duše, aby si dal říct. A to vše za všeobecného smíchu. No, nebudeme vás napínat, knedlík si opravdu říct dal a my si na něm pochutnali stejně jako na rajské omáčce s hovězím masem.

Dalším receptem, který jsme vyzkoušeli, bylo zapečené mleté maso s lilkem. Sladkou tečkou na závěr naší vydařené lekce byl letní pudink s omáčkou z lesního ovoce.

Rajská omáčka z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem a hrnkovým celozrnným knedlíkem

Rajská omáčka z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem a hrnkovým celozrnným knedlíkem

Rajská omáčka z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem a hrnkovým celozrnným knedlíkem

Rajská omáčka z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem a hrnkovým celozrnným knedlíkem Rajská omáčka z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem a hrnkovým celozrnným knedlíkem

 

Rajská omáčka z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem a hrnkovým celozrnným knedlíkem

4. Zapečené mleté maso s lilkem

Zapečené mleté maso s lilkem

Zapečené mleté maso s lilkem

Zapečené mleté maso s lilkem

5. Letní pudink s omáčkou z lesního ovoce

Letní pudink s omáčkou z lesního ovoce

Letní pudink s omáčkou z lesního ovoce Letní pudink s omáčkou z lesního ovoce

 

Letní pudink s omáčkou z lesního ovoce

Vaření nás baví! 

Příprava pokrmů inspirovaná Zdravým těhotenstvím byla skvělým nápadem. Recepty fungovaly, nenastal jediný zádrhel a pochutnali jsme si opravdu na všech. 

Budoucím i stávajícím maminkám přejeme mimo jiné dobrou chuť, spoustu úsměvných zážitků při vaření a radost z něj.

Martina Smejkalová, Nikol Stoupalová, Zdeňka Štumfolová, Matěj Stanislav, Monika Miškaninová, Lucie Smolková, Alena Parolková

Připravil super tým ve složení: Martina Smejkalová, Nikol Stoupalová, Zdeňka Štumfolová, Matěj Stanislav, Monika Miškaninová, Lucie Smolková, Alena Parolková

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Související články

Recepty pro těhotné ženy - diskuze

Poradna

Dobrý den, jsem v 7tt a od začátku mám pořád hojný výtok, někdy je ho méně, někdy více, někdy je vodnatý, někdo do bíla a někdy lehounce do žluta. Nepálí ani nesvědí, jen mám někdy takový nepříjemný pocit, možná je to i tím, že ve stejný den, kdy jsem zjistila těhotenství, mě schvátila chřipka i s teplotou a tak se možná narušilo prostředí v pochvě. Byla jsem u gynekologa a ten se podíval dovnitř, ale kultivaci nenabral. Říkal, že je tam trochu zánět, ale neřekl jaký a napsal mi Polygynax, jenže doma jsem si přečetla, že těhotenství je kontraindikace, navíc všude na internetu čtu, že v prvním trimestru se vaginální antibiotika ani antimykotika nesmí používat, že mohou poškodit plod. Tak jsem si ho radši nevzala a koupila si v lékárně tabletky k zavedení Feminella vagi C, ale dnes mám po nich ještě větší výtok, lehce do žluta, ale nepálí, nesvědí, jen je to nepříjemné, tak už nevím. Prosím poraďte mi, co dělat. Ještě přemýšlím, že zkusím místo vagi C koupit Idelyn. Budu moc vděčná, když mi odpovíte, pokud to půjde co nejdříve. Děkuji.

Dobrý den, pokud je to nezbytné, lokální antibiotika lze užít i v prvním trimestru, zase tak závažné důsledky nemají. Ale otázkou je, zda se ve Vašem případě jedná o zánět. V těhotenství je hojnější výtok normální a pokud nepálí ani nesvědí, pak se o infekci s velkou pravděpodobností nejedná. Zkuste si tedy koupit např. Borglycerinové čípky, které obsahují jen dezinfekční látky a každou noc zavádějte na 10 dní. Lze samozřejmě vzít kultivace, ale ty také nevyřeší všechno, protože většinou se nějaké bakterie vykulivují, pochva není sterilní.. Nejlepší tedy je řídit se symptomy a to je pálení, svědění, zarudnutí. Pokud ani jedno z toho nemáte, pak je zřejmě vše v normě.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.02.2017, 14:07
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
Inzerce