Inzerce
Inzerce

Dobrý den, prosím o radu, nějak se v in - diskuze

Příspěvek z diskuzí: Mateřská dovolená (strana 107).

  • Dobrý den,
    prosím o radu, nějak se v internetových poučkách ztrácím a díky špatným zkušenostem z několika jiných úřadů se bojím, že by mi tam stejně na mé otázky nikdo kloudně neodpověděl...

    Jsem vedená jako OSVČ, termín porodu mám 14.3.2016, jelikož můj manžel pracuje jako policista, není možné po dobu mateřské živnost přepsat na něj, živnost budu na dobu mateřské pozastavovat. Na mateřskou nárok mám, platím si minimální nemocenské. Bohužel už si nejsem jistá tím, jestli svými příjmy splňuji podmínky pro volbu délky rodičovské dovolené (asi spíše ne), zajímalo by mě tedy:
    - Chtěla bych tedy využít volbu rodičáku přes manžela, ale nevím co je k tomu třeba. Co vše musí manžel zařídit, případně jestli musí na rodičák sám na nějakou dobu nastoupit či ne?
    - Na rodičovské bych opět chtěla podnikat, dočetla jsem se, že měsíční zálohy na zdravotní a sociální platit nemusím, jen pak po zúčtování na konci roku ze skutečných příjmů - kolik procent to zhruba činí?(abych věděla, kolik si na poplatky dávat stranou)
    - Jak dopředu si musím zažádat o mateřskou a na kterém úřadě? Případně co vše je k tomu třeba doložit?

    Předem děkuji za rady:)
    Listicka89   | 04.01.2016 11:44:41 | Reakcí: 1, poslední: 04.01.2016 14:47:33
    Reagovat | Skrýt reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Dobrý den,
      živnost nemusíte pozastavovat, stačí nefakturovat.
      Volbu výše RP budete mít při minimálních platbách na nemocenskou skutečně hodně omezenou. Určitě vám vyjde lépe hned při žádosti dodat potvrzení zaměstnavatele otce dítěte o výši denního vyměřovacího základu pro výpočet nemocenské/PPM. Nic dalšího otec zařizovat nemusí, pouze tento doklad. RP bude normálně psaná celou dobu na vás.
      Se zálohami je to tak, že je neplatíte, pokud lze péči o dítě považovat o "hlavní prac. poměr". Vedlejší je brán pokud jsou příjmy do cca 65000,- ročně. Při vyšších příjmech se VPP mění na HPP a musí se doplácet zálohy na povinné pojištění. Výše záloh je závislá na výši příjmů - s tím už určitě zkušenost máte.
      Pozor na to, že pokud byste chtěla mateřskou na druhé dítě, musíte si platit nemocenské pojištění i když budete ještě na mateřské s prvním.
      O mateřskou můžete zažádat až dostanete vyplněný formulář od gynekologa - podává se na OSSZ pod kterou patříte spolu s vašimi doklady totožnosti.
      Sunny   | 04.01.2016 14:47:33
      Reagovat | URL příspěvku

Téma: Mateřská dovolená (strana 107)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×