Inzerce
Inzerce
Inzerce

IVF a neplodnost

Položit dotaz

Tabletka escapelle

| zuzka222 | 02.09.2019, 22:38

Dobrý den, v 11 DC jsem měla nechránený pohlavný styk. Chtela bych užit tabletku escapelle, mám však strach kvůli syndrómu polycystickych vaječniků. Myslite že je to bezpečne ? Může se pripadne zvýšit šance že nebudu môcť neskôr otehotnieť ?
Ďakujem za radu.

Lékař na tento dotaz prozatím neodpověděl.

Dobrý den, minulý týden jsem byla u lékaře na kontrole plodu, který v daném týdnu (7+3tt) byl 12,5mm ale nebyla zřetelná srdeční akce. Pozval si mne za týden, abychom si to případně potvrdili. Jsem po IVF, vše probíhalo v pořádku jen mne teď vyděsilo, že není vidět srdeční akce. Často jsem se dočetla, že může být zřetelná až kolem 8-9tt. Je možné, že bylo brzy a nebo při této velikosti by již srdeční akce měla být zřetelná? Předem děkuji za vaši odpověď.

Dobrý den, v období 7+3 by měla být akce srdeční plodu teoreticky již bezpečně vidět. Mělo by se tak stát nejpozději do 45. dne od poslední menstruace, či adekvátně při přepočtu po embryotransferu. Jedná se o probíhající 8. týden, kdy při velikosti plodu 12,5 mm ASP již by měla být rozhodně vidět, avšak musíme vzít v potaz i kvalitu UZ přístroje, zkušenosti vyšetřujícího, prozvučnost pacientky, případně další okolnosti. Situace se vždy vyřeší pak většinou nejpozději na další kontrole.

Každopádně přeji Vám mnoho zdaru ve Vaší léčbě.

Nízká sliznice

| Ivka876 | 10.06.2019, 18:58

Dobrý den,

je mi 25 let a 8 let jsem užívala antikoncepci. Po vysazení jsem už 9 měsíců bez menstruace. Několikrát jsem byla na vyšetření ultrazvukem a sliznice vždy 3-4 mm. Doktor mi řekl, že s takovou sliznicí nemůžu otěhotnět. Dělal mi hormonální obraz a ten je v pořádku. Prý nefungují receptory v děloze, nechtěji reagovat na mé přirozené hormony a není na to žádná léčba. Je to pravda? Jakou léčbu byste zvolil/a vy?

Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

v prvé řadě je nutné mít kompletní vyšetření a výsledky hormonálního profilu, genetických testů a dalších, které mohou objasnit příčinu této situace. Bohužel k takovému stavu může docházet z různých důvodů a nelze to jednoduše paušalizovat. Sliznice musí mít optimálně dvojitou šíři 8-9 mm, dá se pracovat i například se 7 mm, pokud má adekvátní strukturu, ale výška 3-4 mm je s otěhotněním bohužel neslučitelná. Přístup kombinujeme – používáme jak celostní prakticky, tak i postupy západní medicíny a možností je více, v části případů skutečně takto uspějeme. Pokud byste měla zájem o konzultaci u nás, velice rádi se Vám  budeme věnovat. Napište mi případně na moji mailovou adresu kvesela@repromeda.cz.

Se srdečným pozdravem

MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D.

Porod termin

| Paula123 | 24.05.2019, 17:17

Dobry den. Som po ivf vklad embria bol 4.10.2018 termin porodu nam vypocitali na 14.06.2019 podla usg 11.12.2018 crl 70mm po prechode do ambulancie do nemocnice mi doktor prelozil termin porodu na 20.05.2019 po dnesnej opatovnej navsteve mi povedal ze uz prenasam je to mozne??

Dobrý den,

pokud se skutečně jedná o těhotenství po transferu embrya, a pokud jste neotěhotněla později samovolně až v dalším cyklu, což s ohledem na pravidelné sledování žen těhotných po iVF není příliš pravděpodobné, nelze pak dodatečně termín porodu jakkoliv posouvat a platí určitě původní termín v červnu.

Stejně tak podle pozdějších stádií velikosti plodu se orientovat nelze, vždy platí první provedený ultrazvuk.

Držím Vám palce.

Nedaří se

| hanzalovaanna0@seznam.cz | 05.04.2019, 16:29

Dobrý den paní doktorko. Už jsem bezradná.. Už tři roky se s manželem snažíme otěhotnět. Ale bezvýsledně. Problém je v tom, že moje menstruace je hodně nepravidelná. Třeba ji dostanu jen 2x nebo 3x do roka a stačí. Dostala jsem prášky Diane. Ale musela jsem vysadit, jelikož trpím nemocí jménem hebra. Pokaždé, když jdu k panu doktorovi s mým problémem, řekne mi, že je ti zcela normální. Prosím o nějakou osvědčenou radu, jak to spravit :(

Dobrý den,

děkuji za Vaši důvěru, se kterou se na mne obracíte. Doporučuji Vám se co nejdříve s partnerem obrátit na specializované pracoviště pro diagnostiku a léčbu neplodnosti. Léčba tohoto stavu pomocí hormonální antikoncepce nedává smysl, spoléhat na to, že po jejím vysazení budete ovulovat a otěhotníte, aniž byste byli s partnerem řádně vyšetřeni, není opravdu ideálním řešením.

Pokud byste měli zájem o konzultaci a pomoc naší kliniky, velice rádi se  Vám budeme věnovat. Můžete se v tom případě obrátit na moji emailovou adresu kvesela@repromeda.cz.

Kryoembryotransfer

| kettsisimca | 03.04.2019, 10:49

Dobrý den p. Doktorka, ráda bych se zeptala dne 18.3 mi byl pichnut ovitrelle a od středy jsem začala brát utrogestan 1-1-1. Dne 25.3 jsem byla na kryoembryotransferu zaváděny 2embrya. Vím že to je brzy ale 29.3 jsem si udělala test a byl slabě pozitivní od té doby jsem testovala každý den abych měla jistotu zda to není zbytek ovitrelle. Test je stále pozitivni každý den,takže si myslím že ovitrelle už to asi být nemůže jelikož mi byl podán před 14 dni. Zajímalo by mě prosím od toho dne 29.3 co jsem začala testovat každý den až doposud je čárka stále slaba nesili. Myslím že by mohla čárka trošku zesílit za pět dní od první testování ale je stále slabá. Je to prosím v pořádku nebo se mám obávat? Děkuji moc přeji hezký den Kettnerová

Dobrý den,

chápu zcela Vaši netrpělivost, ale postupovala jste bohužel nevhodně. Není správné začít testovat po pár dnech d zavedení, Stejně vývoj naprosto nijak neovlivníte a pouze znervózníte a nikdo Vým stejně nemůže říci, jaký bude další vývoj. Poprvé testovat po transferu embrya je vhodné nejdříve po 14 dnech od zavedení embrya.

Držím Vám v každém případě palce.

Zanedbání

| Andrnika | 22.03.2019, 12:58

Dobrý den, s přítelem jsme postupujeme umělé oplodnění a 8.3. mi byly odebrány vajíčka aby je oplodnili atd. A já nějak špatně snášela ten zákrok a hormony - špatně se mi dýchalo, protože jsem měla vodu v plicích, celé břicho nafouklé a ještě se k tomu přidali hodně zvýšené jaterní testy a srážlivost krve. Když jsem si po 3 dnech v té klinice stěžovala tak mi bylo řečeno že se to samo zlepší. Tak jsem šla na hematologii, kde mě okamžitě přijali a umístili na lůžko, že to není normální. A můj dotaz zní jestli se klinika asistované reprodukce zachovala správně nebo pochybila a měla se mými potížemi zabývat.
Moc děkuji za odpověď

Dobrý den,

bohužel nemám příslušnou zdravotní dokumentaci, abych mohla objektivně situaci posoudit. Pravidlem je, že reprodukční kliniky samozřejmě sledují pacientky s komplikacemi po mimotělním oplození, zejména s případy hyperstimulačního syndromu. Buď klientka dochází na kontroly na danou kliniku, nebo je poslána na další konziliární vyšetření, popřípadě, pokud je to nutné, je hospitalizována v lůžkovém zařízení. Věřím, že budete brzy v pořádku a pak budete moci podstoupit transfer embrya.

Přeji mnoho zdaru v další léčbě.

Termín početí

| Cheap | 21.03.2019, 07:57

Dobrý den,
Termín porodu mám dle utz ve 14.týdnu na 14.8. Chci se zeptat, zda je možné, že k početí došlo 9.11.? Poslední ms nedokážu přesně určit, můj gynekolog mi vypočítal datum porodu na 17.8.,takže dle utz se liší jen o 3 dny.
Jen mě zajímá přibližné datum početí, dle těh. Kalkulačky mi vychází den početí kolem 19. 20.11. Tak bych chtěla vědět, jestli k početí mohlo dojít toho 9.11? Děkuji

Dobry den,

termin porodu se určuje nejlépe podle zcela prvního ultrazvuku, který Vám Váš gynekolog udělal. Doporučuji se poradit s ním. Nemám dostatek informací k tomu, abych to určila.

Přeji mnoho zdaru při porodu.

 

Léčba neplodnosti

| Denisa1 | 15.03.2019, 18:08

Dobrý den.
Po roční snaze o těhotenství, jsme byli s přítelem odesláni na ivf kliniku.po ultrazvuku mi bylo zjištěno,že mám spoustu nahromaděných vajíček,které neodcházejí přes vejcovody do dělohy .nyní jsem dva dny po hysteroskopii ,kdy zjišťovali průchodnost vejcovodů.ultrazvuk mi měl být udělán hned po zákroku,jestli tekutina prošla.nicmene byl udělán s omluvou ,že zapomněl,až tři hodiny po zakroku s tím,že tam není naprosto žádná tekutina a tudíž jsou vejcovody nepruchodne.z úst pana doktora zaznělo: pro mě to znamená podstoupení ivf,ale jelikož jste mladá,6 měsíců zkusíme štěstí(plánovaná ovulace),následně IUI a případně poté IVF.(stručně napsáno)
Je možné,že mohl být výsledek po třech hodinách zkreslený?
Četla jsem,že při laparoskopii je možné odstranit pripadne srůsty a vidět více než při hysteroskopii,ale ta mi jako možnost nabídnuta nebyla.
Po neplánovaném početí mám devítiletou dceru.pred sedmi a čtyřmi lety jsem se pokoušela otěhotnět.nyni je to třetí pokus,kdy již rok a půl neberu antikoncepci.Bohuzel jsem po sekci a odstranění slepého streva,což vím,že může být příčina případných srůstů atd.
Nikdo mi neřekl důvod.na dotaz mi bylo řečeno pouze to,že jsem mohla prodělat chlamydie a tím to haslo.muj pocit je,že by se ta příčina měla zjistit a případně léčit,pokud to jde,jelikož ivf mi přijde jako opravdu konečná,ale nepochopím,že když lékař vidí,že vajíčka nejdou ven i po lékařské pomoci a dokola vyvolávat ovulaci šest mesicu,případně IUI? Není to pak hlavně přicina a zvýšení rizika mimoděložního těhotenství?
Měla bych se radši zkusit domluvit na podstoupení laparoskopie? Je větší šance,že by byla příčina zjištěna a odstraněna?
Přítel má vše ok.
Omlouvám se za delší dotaz a moc děkuji za odpoved

Dobrý den, v případě, že se již takto dlouho snažíte a je podezření na neprůchodnost vejcovodů z důvodu srůstů po přechozích operacích, a navíc je to komplikováno anovulací (tedy jak popisujete stavem, kdy nedozrávají a neuvolňují se vajíčka), bych doporučila zařazení do programu IVF. Pokud páry vnímají IVF jako poslední možnost, není to správné, poněvadž IVF odkládají až na dobu, kdy jeho úspěšnost z důvodu narůstajícího věku ženy není již příliš dobrá. IVF je metoda první volby v případě takové anamnézy a takových stavů, jako máte Vy. Operační řešení nepřináší statisticky tak dobré výsledky, jako mimotělní oplození. U žen ,které k tomu mají dispozice, se srůsty po dalším zákroku zpravidla utvoří znovu a navíc, i když se vejcovody mechanicky zprůchodní, nemusejí být pak funkční, vejcovod je aktivní orgán k transportu vajíček, spermií a pak oplozeného vajíčka do dělohy, ale  k tomu musí být v pořádku jeho řasinková výstelka, která po zánětech zpravidla je poškozena natolik, že již nefunguje a naopak toto zvyšuje riziko mimoděložního těhotenství. Laparoskopické vyšetření se v moderní reprodukční medicíně již velmi často vynechává, není to již pravidelná součást vyšetřovacího algoritmu, právě  z toho důvodu, že se neprůchodnost vejcovodů a srůsty většinou dnes již neoperují a postupuje se tak, že se vejcovody obchází pomocí mimotělního oplození a transferu embrya rovnou do dělohy, což vede  k otěhotnění mnohem dříve a lépe, nežli další operační zákrok a pak hojení a vyčkávání další roky, zda se to povede……Rozhodnutí jak postupovat je samozřejmě na Vás. Pokud budete vyžadovat laparoskopii, pak Vám ji jistě někde udělají. Je však otázkou, co tím získáte. Záleží také na věku. Pokud by Vám bylo 25 let, a měla-li byste praidelnou ovulaci, řekla bych, že si zdržení můžete dovolit, pokud se Vám již blíží 30. rok, a máte problémy s ovulací, pak považuji operační řešení za pouhé zdržování.

Pokud byste měla další dotazy, obraťte se na moji mailovou adresu: kvesela@repromeda.cz.

Snaha otěhotnět

| sarka.vaneckova | 06.03.2019, 23:45

Dobrý den, již asi rok a půl se s mužem snažíme o druhé dítě. 1. dcera se podařila hned. Nyní nejdříve rok nic, pak jsem začala brát Fertipronu, poté 2 krát těhu, ale raný spontální potrat hned asi 10 dní po očekávané menstruaci. Minulý měsíc jsem měla nejspíše prasklou cystu (23 dní zpoždění, údajně trocha vody v děloze).
Manžel již byl na spermiogramu, vše v pořádku. Můj věk 32, manžel 29 let, dcera 3 roky.
Mohla byste mi prosím poradit, jak dál postupovat? Případně sdělit Váš názor, zda je již čas jít na speciální kliniku nebo mohu ještě čekat a zkusit jedno spontánní otěhotnění? Stále věřím, že to může jít samo, avšak nechci věc podcenit. Co byste mi tedy doporučovala? Druhá věc je očkování dcery MMR. Jen k tomu jednoduchý dotaz, máme se s mužem přestat snažit o miminko po určitou dobu po očkování (vzhledem k tomu, že je to živá vakcína), nerada bych, aby případně ohrozila plod. Děkuji! Šárka

Dobrý den,

pokud se snažení nedaří po dobu jednoho roku a navíc ještě jste již 2x otěhotněla a těhotenství nepokračovalo, pak musí existovat problém způsobující potrat, a proto je vhodné vyhledat odbornou pomoc.

Očkování dcery byť živou vakcínou nemůže nijak ovlivnit zdravotní stav dalších osob v domácnosti, u očkovaného může dojít k velmi slabým a mitigovaným projevům nemoci v krátkodobém rozsahu, ale k infekci jako takové rozhodně nedojde, vakcína neobsahuje kompletní infekční agens, které by mohlo onemocnění způsobit, živá vakcína neznamená, že je tam přítomen celý funkční virus, tedy určitě by plod ohrožen nebyl, toho se nemusíte obávat.

Se srdečným pozdravem

MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D.

Dieta

| Eva45 | 05.03.2019, 10:19

Dobry den chcela by som sa spytat ci sa da uz oplodnene vajicko vziat od zeny a vlozit do inej zeny. Teda myslim tym to uz ked je zena tehotna ci sa da cele embrio bez poskodenia prenies. Dakujem

Dobrý den,

toto v lidské reprodukci není možné, ani eticky, ani biologicky. Funguje to pouze u zvířat například u skotu. 

V lidské reprodukci je možné použít buď přijetí darovaných reprodukčních buněk, buď spermií, nebo vajíček, nebo i celého darovaného embrya (tedy vajíčka dárkyně a spermie dárce).

Se srdečným pozdravem

MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D.

Záměna Dostinexu

| GP | 06.02.2019, 13:22

Dobrý den, řeším s manželem problém s otěhotněním, dr. mi předepsal Dostinex 2x 1/2tb. týdně a poté 5.-9.DC Femaru 1-0-1.
Včera (12DC) jsem si měla vzít první půlku Dostinexu, ale omylem jsem změnila prášek s Femarou-vzala jsem si půlku femary, myslíte, že to nějak může ovlivnit můj cyklus? Máme v plánu jít příští cyklus na IUI.
Děkuji G. P.

Dobrý den, k Vašemu dotazu v poradně Babyonline sděluji, že ojedinělá záměna Femary a Dostinexu nemohla způsobit žádné komplikace stran plánování dalšího cyklu. V takovýchto konkrétních případech, kde je již zavedena léčba a řízena konkrétním specialistou, je však lepší se obrátit přímo na tohoto specialistu, který protokol předepisuje.

 

Nizke Amh

| Simona156 | 31.01.2019, 12:57

Dobrý den pani doktorko! Mám 27 rokov a pred dvomi rokmi som prekonala mimomaternicové tehotenstvo kde mi bol odobratý pravý vajcovod.Potvrdili mi chlamýdie, ktoré mimomaternicové tehotenstvo spôsobili.Odvtedy je to už vyše roka čo sa snažíme.Boli sme na vyšetreniach kde partnerov spermiogram dopadol na výbornú avšak mne namerali Amh hodnotu 1,1 a bolo mi povedané,že na môj vek je veľmi nízke.Odporučili nám teda IVF čo najskôr, vraj viac ako tri mesiace ani nemáme čakať, kedže mám len jeden vajcovod a pravdepodobne mám aj v ňom zrasty, keďže chlamýdie napádajú oba vajcovody.Chcela by som vedieť Váš názor, či je IVF skutočne nutná, alebo by sa dal zvoliť iný postup.Ďakujem Vám veľmi pekne.

Dobrý den, ve Vašem případě je skutečně léčba metodou IVF plně indikována. Jestliže byla  prokázána chlamydióza, pak je skutečně namístě vyhledat specialistu na reprodukční medicínu a vše s ním probrat, včetně toho, zda je nutné chlamydiózu ještě léčit, nebo zda se jedná již pouze o chronický postinfekční proces, tedy takový, kdy infekce již není aktivní.

Pokud byste měla zájem o konzultaci na naší klinice, neváhejte mi napsat na moji mailovou adresu, velice rádi se Vám budeme věnovat.

Zdravé dospívání

REPROMEDA je klinika pro léčbu neplodnosti a preimplantační genetickou diagnostiku.Jejím mottem je “Pomáháme založit rodinu” a hlavním cílem je, aby asistovaná reprodukce úspěšně pomáhala stále více párům. 

Více informací »

 

Inzerce