Inzerce
Inzerce
Inzerce

Co nám prospívá

Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Včera jsem shlédla další díl poučného, tak tedy, „Co nám prospívá?“:

1. Je rozdíl v tuku z kuřete grilovaného, smaženého, fritovaného?
Téměř ne: Grilované má nejméně 1,5 % tuku, smažené a fritované 2 %. Množství tuku se však zvyšuje použitím trojobalu na 12-14 g na 100 g pokrmu, snižuje, když místo trojobalu použijete bílkovinný obal, a to na 3-4 g na 100 g.
I když grilované působí nejzdravěji, obsahuje na druhé straně škodliviny, kancerogeny, tj. látky napomáhající vzniku rakoviny. Vznikají, když tuk z masa kápne na žhavé uhlíky, to, co se vypaří a dostane k masu a také vznikají při vyšší teplotě než 270 stupňů.
Dá se tomu předejít tím, že uhlíky dáte na 1 stranu, kam tuk kapat nebude, dále je vhodné kuře nebo žebra dát předpřipravit do mikrovlnky – zbaví se toho obávaného tuku a rychleji jsou pak na grilu hotové.

2. Víte, kdo vymyslel brambůrky?
V roce 1850 naštvaný šéfkuchař, kterému si zákazník stěžoval, že jeho hranolky málo křupají.

3. Čaj vs. káva
Čaj obsahuje téměř stejné množství kofeinu jako káva, ale dále také L-teanin, který účinek kofeinu neutralizuje.

4. Víte, jak se ve škole liší děti, které posnídaly od těch ostatních?
Jsou pozornější, lépe se učí, neunaví se tak rychle, vyskytuje se u nich méně problémové chování.

5. Je ovesná kaše dobrou snídaní?
Ano, jedná se o zdravou snídani, která zasytí natolik, že vydržíte až do oběda bez jídla.

6. Jaký může být rozdíl mezi bílým pečivem a těstovinami, když obojí obsahuje sacharidy?
Je liší se v glykemickém indexu, tj. kdy hladina glukózy a indexu stoupá buď u vysokého gl. indexu rychle a hodně, stejně tak klesá (případ bílého pečiva), nebo naopak je tato křivka plynulá (případ těstovin). Takže z těstovin údajně neztloustnete.

7. Způsobuje kořeněné jídlo žaludeční vředy?
Ne, jak již bylo zjištěno za dob mých studií, vředy jsou způsobeny bakterií Helicobacter pylori a léčí se antibiotiky.

8. Kdy naposledy před ulehnutím spánku jíst a proč?
K odpovědi na tuto otázku byli použiti 4 dobrovolníci, dva večeřeli 3 hodiny před ulehnutím k spánku, dva těsně před, samozřejmě stejné jídlo. Jak správně tušíte, Ti první dva spali jako obvykle dobře, druzí dva si stěžovali na časté převalování.
Současně prováděné EEG prokázalo, že u těch, co jedli těsně před ulehnutím, vůbec nenastaly hluboké fáze spánku.

Jaké doporučení z toho vyplývá? Jíst vydatné jídlo maximálně ty 3 hodiny před ulehnutím a jednu hodinu před spaním si ještě dát něco malého, tvořeného sacharidy a bílkovinami, např. banán s mlékem, nebo chléb se šunkou či sýrem.

9. Čaje prý: rozmarýn zlepšuje paměť, heřmánek zklidňuje – nebylo prokázáno, paměť měl dobrovolník stejně dobrou jako před tím a spánek klidný také, no klidný – musel z toho čaje několikrát v noci na záchod.

10. Je opravdu rozdíl mezi červeným a bílým vínem?
Ano, červené víno obsahuje látku resveatrol, která působí antioxidačně, tj. snižuje tvorbu aterosklerotických plátů, prodlužuje tak život, u myší, kterým aplikovaly, došlo k prodloužení života o 60 i více % než u těch, které tuto látku nedostávaly.

Toť pro dnešek vše. Pokračování příště.
autor: Calamity J.    Poslední změna: 28.08.2008 14:25:50
Předchozí článek web: vše o zubech Další článek Kulíšek
Diskuze
Reagovat na příspěvek
Komerční sdělení
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×