Inzerce
Inzerce
Inzerce

Výběr potravin pro hypoalergenní dietu

Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Výběr potravin pro hypoalergenní dietu

-    K hypoalergenní dietě přistoupíme tehdy, pokud jsou rodiče, nebo jeden z rodičů alergici, atopici či astmatici.
-    Předcházíme tím vzniku alergické reakce u dítěte těchto rodičů, které má pro alergie predispozice.
- dodržování hypoalergenního režimu by mělo trvat minimálně do 1 roku věku dítěte

- Pro tyto děti je nejlepší, co nejdéle kojit. Pokud kojení není možné, na trhu jsou k dispozici umělá mléka s označením HA (hypoalergenní).


Potraviny, které je nutno během prvního roku vynechat:

- citrusové plody
- kiwi, ananas, mango, broskve, fíky, datle
- bobulovité ovoce (rybíz, angrešt, maliny, jahody, ostružiny), výjimkou jsou borůvky
- ořechy, mandle, pistácie, olejové plody, slunečnicová semínka, piniové ořechy, dýňová semínka
- cukr a hnědý cukr, sladkosti, med, javorový sirup
- rajčata, celer, paprika, ředkev, ředkvičky, křen, luštěniny, kyselé zelí
- řeřicha, bazalka
- exotické koření (vanilka, skořice, kari, muškátový oříšek aj.)
- vejce, mléko a mléčné výrobky
- ryby a měkkýši
- vepřové maso

Potraviny, které zřídka vyvolávají alergické reakce (povolené potraviny)

zelenina
-    zelená okurka, cuketa, dýně, baklažány, fenykl, kořen pastináku, kořen petržele, černý kořen, mrkev, tuřín, kedluben, chřest, čekanka, všechny zelené saláty, špenát, mangold, červená řepa, pórek, všechny druhy košťálovin (květák, brukev, bílé zelí, červené zelí, čínské= zelí, kapusta), zelené luštěniny, zelený hrášek

ovoce
-    hrušky, sladká jablka, meloun, avokádo, sladké třešně, vinné hrozny, borůvky, švestky, mirabelky, meruňky

obilniny
-    rýže, proso, oves

masa
-    drůbež, jehněčí, hovězí (nejlépe telecí), králík

sladidla

-    používat v malých množstvích, nepodávat jako náhražku sladkostí
-    glukopur (hroznový cukr), zahuštěná jablečná nebo hrušková Šťáva

pojící prostředky
-    rýžový, kukuřičný nebo bramborový škrob

oleje a tuky
-    slunečnicový, kukuřičný, sezamový, olivový olej a margaríny bez mléčné bílkoviny

nápoje
-    čaj dětský, později i slabý černý čaj, šalvěj, slez, lipový květ, černý bez, fenykl

Šťávy
-    jablečná, hrušková, hroznová
-    tyto Šťávy používejte pouze pokud dítě snáší celé ovoce, ze kterého je Šťáva vyrobena


Příprava:
- Všeobecně platí, že tepelně zpracované potraviny mají nižší obsah alergenů než potraviny v syrovém stavu. Obsažená bílkovina je teplem změněna (denaturovaná) a tedy snášenlivější. Proto nové potraviny nabízejte nejprve vařené, dušené nebo pečené, či připravené v mikrovlnné troubě.








autor: medox    Poslední změna: 24.09.2010 20:49:07
Předchozí článek Biopotraviny Další článek Kaše zdravější i levnější
Diskuze
  • Hroznový cukr
    Zdravím, zmiňovaný hroznový cukr - http://www.glukopur.cz - lze koupit i jako bonbóny a různé sladkosti i v lékárnách. Pro děti se ale příliš nehodí. Hroznový cukr má nižší sladivost ale přitom vyvolává kyselé prostředí v ústech stejně jako běžný cukr a zvyšuje tak riziko vzniku zubního kazu. Je ale pravda, že nevyvolává alergie a je možné ho zařadit do jídelníčku, u nás se běžně prodává pod názvem Glukopur.
    Glukopur   | 21.01.2015 15:58:29
    Reagovat | URL příspěvku
Reagovat na příspěvek
Komerční sdělení
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×