Inzerce
Inzerce
Inzerce

Recept: Kerkonošský kyselo

Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Netvrdím, že je to jediný a nejsprávnější recept, ale takhle dělám kyselo já.
Potřebujeme: chlebový kvásek, houby, brambory, vajíčka, cibuli, sůl, pepř, kmín.
Kvásek rozkvedlat ve vodě, osolit, přidávám kmín (i když už ho trochu v kvásku je), trošku opepřím (není ale potřeba), přivést k varu a nechat provařit (vařím asi tak 20 minut, půl hoďky.)
Brambory nakrájet na kostičky a uvařit, buď zvlášť, nebo ke konci varu přidat taky ke kvásku.
Namočené houby (třeba i přes noc), používáme-li sušené, uvařím do měkka a přidám ke kvásku ke konci doby varu.
Vajíčka si usmažím, klasická míchaná vajíčka.
Usmažit cibulku.
Moje postřehy a tipy:
Chlebový kvásek se koupí v pekárně, ale viděla jsem ho i v normálních potravinách. Balený bývá v mikroteňáku, tak ho i s tím pytlíkem namočím do vody (pak jen přidám vodu a vařím, pytlík samzřejmě vyndám), jinak je dost nalepený a těžko se sundává.
Kvásek naředit dost, polévka je hustá a HLAVNĚ VAŘIT POMALU A MÍCHAT, kyselo se rádo přichytí a pak je kumšt kastrol dodrbat (bohužel vlastní zkušenost).
Brambory někdy vařím přímo v kyselu, nebo když dělám zrovna brambory jako přílohu, tak prostě použiju tyto, je to jedno.
Houby používám sušené a vařím zvlášť, mohly by se vařit i přímo s kváskem, ale pak to má silnější houbovou chuť, prostě jak to komu chutná. Ani vodu z těch hub, když je vařím zvlášť, nepoužiju všechnu, záleží, jak má kdo rád a kolik jí je.
Míchaná vajíčka i osmažená cibulka se můžou do hotové polívky zamíchat, já je ale dávám až do kysela na talíři, vajíčka zůstanou žlutá, zamíchaná v polívce by se obarvila tím kyselem do hněda, ale chuťově je to jedno. Vajíčky a hlavně cibulkou nešetřit, pokud jde o množství.
V restauraci někdy zdobí kyselo na talíři bobkem šlehačky, já to nedělám, vlastně to ozdobí ta vajíčka a cibulka.
Někdo si na talíři kyselo dochutí troškou Maggi (já někdy taky).
Kyselo je dost syté (a husté), asi by stačilo i jako jídlo samo o sobě.
A tejdě už nepoudat a nechte si šmakovat:o)))
Zdravím z Kerkonoš :o)))






autor: Renča    Poslední změna: 30.05.2008 21:18:25
Předchozí článek Chlebový kvásek Další článek moje polévka
Diskuze
  • No tak, že chutnalo i nám to snad ani psát nemusím. Já si dokonce přidala. Fakt to byla laskomina ;) Díky!!
    nadule1   | 19.08.2010 12:51:42
    Reagovat | URL příspěvku
  • ha já ho viděla i jedla :-) a to přímo od tebe a je fakt dobré. Vůně připomíná zelí,které tam není...zvláštní úkaz :-)        mě houby nevadí,takže do dna :-)   
    lucie73   | 16.08.2010 21:46:16 | Reakcí: 2, poslední: 19.08.2010 09:24:19
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Lucko, děkuju za pochvalu, těší mě, že ti šmakovalo. Říkala jsem si, abyste ochutnali něco od nás, z Krkonoš.    
      A to zelí? Tak to tam fakt není, ale nakysle (i když mi to teda nepřijde) to chutná po tom kvásku - vždyť i Trautenberk láteřil, že "to kyselo je moc kyselý"      
      Renča   | 19.08.2010 07:01:08
      Reagovat | URL příspěvku
  • Dekujeme moc. Ochutnali jsme pred par dny osobne od Renci a bylo moc vyborne 
    janney   | 16.08.2010 20:17:03 | Reakcí: 2, poslední: 19.08.2010 06:58:23
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
  • A malému jak to chutná,to je nádhera 
    Honafa   | 31.05.2008 14:44:28
    Reagovat | URL příspěvku
  • Dnes přidávám jen obrázky - pro ty, kdo kyselo nikdy neviděli :o)))
    Renča   | 30.05.2008 21:18:54
    Reagovat | URL příspěvku
  • Dělám stejně,jen brambory vařím zvlášť ve šlupce a pak dávám do kysela přímo na talíři s osmaženou cibulkou.
    Když se mi chce tak je ještě naštouchám a opeču.
    Dokážem toho za jediný den sníst 5l hrnec.
    morina   | 04.04.2008 12:12:16 | Reakcí: 1, poslední: 04.04.2008 12:18:20
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      aha tak teď jsem si to ještě pročetla takže změna:já dám nejdřív vařit sušené houby se solí nebo pol.koření pak do vývaru přidám namočený kvásek.
      Jinak zbytek je stejný:smažená vajíčka,smažená cibulka nelépe na másle!
      A jak psala Renča cibulkou nešetřit.
      morina   | 04.04.2008 12:18:20
      Reagovat | URL příspěvku
  • chlebový kvásek neznám,musím se kouknou po obchůdkách 
    beruska   | 04.04.2008 11:48:53 | Reakcí: 1, poslední: 04.04.2008 13:28:23
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Nikdy jsem tuhle dobrotu ještě nejedla,ale jsem myslela,že tam patří i zelí?  Tak jsem zas vedle jak ta jedle 
      beruska   | 04.04.2008 13:28:23
      Reagovat | URL příspěvku
Reagovat na příspěvek
Komerční sdělení
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×